Недобре забравено старо...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Недобре забравено старо...

Сотир Цацаров е фаворитът на управляващите

Недобре забравено старо...

...или защо скандалите около Гугушева и Марковска вещаят фиаско на избора за главен прокурор

7096 прочитания

Сотир Цацаров е фаворитът на управляващите

© Асен Тонев


Трагикомедията "ГЕРБ избира конституционен съдия", която тресе държавата вече няколко месеца, е все още далеч от своя епилог. Докато управляващите "търсят ваксата", която да ги отведе към успешен избор, работата на Конституционния съд е блокирана и той не може да разглежда нови казуси.

Щетата от проваления избор на Марковска, а после и на Гугушева, беше тест за институциите. За прокуратурата, която разследва корумпираните магистрати (в основата на двамата неслучили се кандидати седят обвинения в корупционно поведение), за ВСС – който има отношение към етичния скрийнинг на магистратите, за парламента – който организира процедурата за избор. Те трябваше да се обърнат назад и да се разберат защо се случи всичко това, за да не се повтори то отново. 

След случая "Марковска" на два пъти към ВСС беше отправян апел да направи анализ на скандалите, защото те показаха дълбоки системни проблеми. Висшият орган по управление на съдебната система игнорира писмата на Съюза на съдиите и на шест неправителствени организации, които настояха за задълбочено осмисляне на случилото се. Този призив беше мотивиран с факта, че ВСС е в навечерието на избора на най-властовата длъжност в държавата – главния прокурор, който ще се проведе следващия четвъртък. А ако ВСС не си даде сметка как е допуснал всички смущаващи факти за кандидатите да останат под повърхността и защо задкулисието продължава да е водещ механизъм за кадруването, това е сигурна гаранция, че това ще се случи и при избора на главен прокурор. 

Две важни подробности

От фиаското с избора на Марковска проличаха ясно два много важни и базови проблема, без разрешаването на които реформата на правораздаването просто няма как да се случи. Първо - неслучайното разпределение на делата във Върховния административен съд (ВАС) - институцията, която на последна инстанция контролира законосъобразността на актовете на изпълнителната власт, съдебните назначения и наказания и нещо много важно – произнася се по жалби срещу решения на избирателните комисии. До номинацията й за конституционен съдия Венета Марковска беше дългогодишен зам.-председател на съда и като такъв е участвала пряко в определянето на съдебните състави, които гледат делата. Публично е известно, че има поне няколко механизма за "подбор" на предвидими магистрати. А симулацията на случайно разпределение на казусите улеснява възможността за търговия с техния резултат.

Другият проблем покрай случая с Венета Марковска, който ВСС отказа да анализира, беше практиката на прокуратурата да колекционира разследвания срещу магистрати, образувани срещу "неизвестен извършител". В навечерието на клетвата й като конституционен съдия прокуратурата (в лицето на и.д. главния прокурор Бойко Найденов) изведнъж се сети, че от две години има разследване за търговия с влияние, което обаче се води срещу неизвестен извършител. Този факт беше основният мотив на президента да напусне церемонията, преди Марковска да се закълне, и по този начин (според председателя на КС Евгени Танчева) да стане причина за прекратяването на церемонията.

На този фон нито обществото, нито поне членовете на ВСС разбраха дали има висящи производства срещу "неизвестен извършител" (в службите ги наричат отворени дела), свързани с работата на тримата кандидати. А това може да се окаже ключ към тяхната независимост. Или по-скоро - зависимост.

Където "Марковска", там и Гугушева

Отказът на управляващите и техните подопечни във ВСС да разберат защо им се случи аферата "Марковска" е и причината за последвалия сходен по сюжет скандал – с Галя Гугушева. Номинацията се случи с благословията на премиера Бойко Борисов, който даде мандат на парламентарно непредставеното ръководство на СДС да излъчи кандидатура. Тъй като депутатите от СДС отказаха да участват в заверата (за което бяха надлъжно отстранени от партията), Гугушева беше предложена от независими, но иначе финансирани от ГЕРБ депутати. Писмените мотиви за издигането на кандидатурите бяха семпли. Депутатите нямаше нужда да се обясняват много – тя е юрист от 22 години, ходила е по семинари - значи е висок професионалист. Не е наказвана дисциплинарно, дори е награждавана на кръгли годишнини – съответно има високи морални качества. 

Фасадната процедура по проверка на професионалните качества видяхме и при избора на членове на ВСС от парламентарната квота, но тя беше възприета и от самия състав на кадровия орган на Темида, при провеждането на избора на директор на следствието. 

Всичко, което научихме в дните, последвали номинацията на Галя Гугушева, показa, че нещата са сбъркани тотално. Всички съмнителни имотно-финансови факти около нея и семейството й бяха установими с проста проверка. А преди да бъде предложена за КС, тя беше зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура – институция, която беше създадена от ГЕРБ, за да покаже волята им за борбата с организираната престъпност.

Ескалиращите разкрития и серията от сигнали, които последваха издигането на кандидатурата й провокираха парламентарната група на ГЕРБ, която реши да не я подкрепи. Последното вдъхна невиждана смелост на иначе независимите ВСС и прокуратура. Първите започнаха проверка и веднага установиха нарушения. В синхрон прекият ръководител на Гугушева – шефът на апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов (и кандидат за главен прокурор) я освободи като свой заместник.

Между другото, за да заеме този пост, Галя Гугушева преди две години премина през избор, който освен конкурс включваше и проверка от Етичната комисия на ВСС. По това време последната беше председателствана от митичния Цони Цонев – същият, който стана символ на двуличието в борбата срещу корупцията и наложи двойния стандарт като принцип в практиката на предишния състав на съвета и така си спечели главна роля във всеки доклад на ЕК. Помните ли какво се случи с него? ГЕРБ го припозна за достоен член за съдебния инспекторат. И дори се договори с колегите депутати от ДПС и БСП, за да го изберат. След остри реакции на неправителствените организации и ЕК Цонев беше помолен от Бойко Борисов да се оттегли и той го послуша. Познато, нали? Нито депутатите от ГЕРБ, нито Бойко Борисов тогава се замислиха защо така се случи. Обществото обаче знаеше -  Цонев се оттегли заради външния натиск.

Симулация на избор

В контекста на тези нерешени системни проблеми следващата седмица ще се случи и изборът на главен прокурор. Ситуацията става още по-мрачна поради факта, че ВСС прие правила за избор на главен прокурор, около които има сериозни съмнения дали въобще могат да осигурят честен избор и да гарантират запазване тайната на вота.  Без мотиви ВСС отхвърли предложението на четирима от членовете му да изготви конкретните изисквания за длъжността ("профил", очертаващ професионалните и личностните качества на лицата, които ги заемат) и предварително да ги оповести, за да има ясни и експлицитни критерии, по които да бъдат оценявани кандидатите.

Не беше приета идеята и да има специална комисия, която активно да събере, анализира и провери всички сигнали и налична информация за кандидатите. Тази дейност беше раздадена на три от постоянните комисии, всяка от които ще изготви отделно становище, което създава предпоставки за пропуски и непълноти (както е било досега.)

Сериозен проблем има и около начина, по който бъде гласувано – през електронната система вместо с интегрална бюлетина. Така изборът няма да е еднократен акт (или двукратен – ако има балотаж), а ще се проведат три отделни гласувания, като след всяко ще се обявяват резултатите. Това предложение, което беше мотивирано с обяснението "живеем в XXI век", е пряко обвързано и с реда, по който ще се гласува за кандидатите. Извънредно за този избор ВСС прие това да се случва не по азбучен ред, както винаги е било, а по реда на постъпване на кандидатурите. Минути след като правилата бяха приети, петима членове на ВСС вече бяха внесли номинацията на Сотир Цацаров.

ВСС вече на два пъти отлага обсъждането на въпросите около процедурните правила въпреки призивите на неправителствения сектор, правосъдния министър и дори един кандидатите – Сотир Цацаров. Последно тази седмица членовете на съвета Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов внесоха извънредна точка за обсъждането им, но тя беше отхвърлена. Мотивът - от председателката на правната комисия във ВСС и бивш депутат от ГЕРБ Юлиана Колева: "Една значителна част от колегите в момента отсъстват от заседанието." А истината е, че сред "значителната част от колегите", които отсъстваха, беше и председателят на ВАС Георги Колев, който твърдо се е наложил като двигател на задкулисните схеми в съвета. По този начин ВСС реши да отложи и евентуално промени правилата за избор на главен прокурор буквално два дни преди гласуването. А то, както по всичко личи, няма да бъде мотивирано от професионалните и моралните качества на кандидатите, а от задкулисието. Ако ще и скандал да стане.

Потърсихме тримата кандидата за главен прокурор на които зададохме едни и същи въпроси. Двама от тях - Галина Тонева и Борислав Сарафов отговориха. Фаворитът на управляващите - Сотир Цацаров отказа.

Трагикомедията "ГЕРБ избира конституционен съдия", която тресе държавата вече няколко месеца, е все още далеч от своя епилог. Докато управляващите "търсят ваксата", която да ги отведе към успешен избор, работата на Конституционния съд е блокирана и той не може да разглежда нови казуси.

Щетата от проваления избор на Марковска, а после и на Гугушева, беше тест за институциите. За прокуратурата, която разследва корумпираните магистрати (в основата на двамата неслучили се кандидати седят обвинения в корупционно поведение), за ВСС – който има отношение към етичния скрийнинг на магистратите, за парламента – който организира процедурата за избор. Те трябваше да се обърнат назад и да се разберат защо се случи всичко това, за да не се повтори то отново. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  По интересният въпрос е, до кога в Европа и ЕК ще продължават да се правят, че фиаското с държавността и непрекъснато "подобряващата" се съдебна система са проблем само и единствено на страната ни?!

  Как така става, че спрямо нас са далеч по толерантни в това отношение, отколкото към Унгария и Румъния?

 • 2
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Моето лично убеждение е, че която и политическа сила да беше поставена пред избори в съдебната система, щеше да възпроизведе цирка с много малки изключения(само да си спомним, на колко широка политическа подкрепа се радваше съдия Марковсака). Корупцията, за съжаление не е политически оцветена, а в съдебната система картите са отдавна раздадени. "Сериозния" проблем е как да излъжем ЕС, че правим реформи.

 • 3
  4itatel avatar :-|
  4itatel

  Никога няма да забравя отговора на американския прокурор,гостувал у нас преди време,на въпроса има ли богати прокурори в САШ,той отговори-ако има,то те са в затвора.

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Гледайте позитивно! Скандалите с г-жа Марковска и г-жа Гугушева направиха чудо - осветиха тънещата в тъмнина и непрозрачност върхушка на съдебната система, която в резултат на тези скандали се оказа некомпетентна, алчна, корумпирана, погазваща законите и морала.
  Повече светлина в съдебната власт! Нека скандалите продължат!

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#4] от "Г-н D.":Да де , ама първите трима конституционни съдии минаха между капките !

 • 6
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Магнаурската школа си проправя път към властта .
  Гугушева с нейната среден 3,30 от държавен изпит и с заеми от офшорните фирми на сина за да може след това да му купи апартамент с трансфери в крупни размери хич не хвана декиш на магистратите.Ама адвокат син и мама съдия това винаги работи добре.Колкото до Марковска ако наистина е прототипът на Таня Стоева от сериала "Седем часа разлика".............
  Двете си останаха действуващи виши съдийки .
  Както каза Кабаиванов
  " Да променим механизмът на подбор " та да е невъзможно обществото да подава сигнали и уличава в злоупотреби и най подкупните и корумпираните в съдебната система .
  Високи морални и професионални качества се изискват за такава промяна .

 • 7
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Гогушева е изкупителна жертва повярвала на тези които са я заблудили че наистина ще я вкарат в желаната позиция .
  Надценила е с много високите си морални качества но който не опита...
  Въпросът е кой определя подбора на подобни кадри качественни и компетентни кадри и каква е отплатата впоследствие .
  Вярно е че читав съдия не може да стигне до подобна позиция .
  И този на снимката е облужвал всички партии на прехода от а до я и затова е удобен
  Следващият няма да е по различен от предходните .
  ОТ декомпозирала каца с трупове се вадят вмирисани кандидатури, а медът е толкова далеч че думата избор изобщо не ги приляга.
  В крайна сметка следва да се отговори на 2 въпроса :
  1-Избран прокурор и главен прокурор взема решения по свое вътрешно убеждение и съвест .
  2-Или по партийни сведени инструкции .
  Тогава ще е ясно какъв прокурор ще има защото досегашният не е взел едно решение по вътрешно убеждение

 • 8
  zdra4 avatar :-(
  zdra4

  Виждам, че публиката се кефи на сеира. На мен обаче, ми идва на ум едно понятие, дето чух по адрес на Сомалия - failed state. Може да ви се струва малко силно, но като гледам Варна се управлява от warlords. Или Цеко, дето никой не може да го обуздае, за трактора да не говорим.

 • 9
  zdra4 avatar :-(
  zdra4

  И на фона на всичко това една групичка от не особено интелигенти и жалки марионетки (вкючая опозицията), чието разминаване с реалността е видно от култовото "Ами аз..."

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Този с големата гуша горе на снимката, дето изпрати за 5 месеца невинен млад мъж с малко дете в ареста и не намери доблестта дори да се извини, и заради когото държавата е осъдена да плаща 70,000 лева, този с "твърдата наказателна политика" и пищова-награда от Бойко "защото добре си работели", та чак бил "образец за съдия" !!!дето жена му правела стотици хиляди на година, обаче вписала "съвсем законно", според него, придобит имот със занижена над стотина пъти стойност, ма въпроса може ли магистрат да е масон отговори, че ... НЕ ВИЖДАЛ НИЩО ЛОШО В ТОВА!
  И СЪЩИЯТ ТОЗИ СЪВСЕМ СЕРИОЗНО СЕ Е ЗАПЪТИЛ ДА СТАВА ГЛ. ПРОКУРОР, ЧЕ ДАЖЕ И Е ФАВОРИТЪТ - НА СЪЩИТЕ, ДЕТО ГЛАСУВАХА ЕДИННО ЗА ВЕНЕТКА И ДЕТО СЕ ГОТВЕХА ДА ГО СТОРЯТ И ЗА ГУГУШЕВА!

  Аз ли нещо не разбирам, или тези са аблолютно малоумни и изтрещели, че трябва да им се обяснява защо кандидати за Конституционния съд или за поста главен прокурор НЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ ПРЕЗ ОФШОРКИ, НЕ МОГАТ ДА ПОЛВАТ ФАЛШИВИ ДАННИ ИЛИ ДА ЧЛЕНУВАТ В НЕПУБЛИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ С НЕЯСНИ И ПРИКРИТИ, НЕПУБЛИЧНИ ЦЕЛИ?

  Другата кандидатка пък - Галина Тонева, заяви - явно с намерението да се изтъкне, че АКО БИЛА ИЗБРАНА ЗА ГЛ. ПРОКУРОР ЩЯЛА ДА ПРОДЪЛЖИ В ПРОКУРАТУРАТА РЕФОРМИТЕ НА ...БОРИС ВЕЛЧЕВ. Явно че счита подобно изявление за похвално.Тези наистина не стъпват по същата земя, дето ходят българите от народа...

  Третият кандидат пък - Борислав Сарафов, назначил Гугушева за заместник без да я провери (или всъщност точно за това) до вчера обясняваше колко добре се справяла с работата, но като разбра, че нещата отекоха, пбърна плочата и набързо я разкара...

  С две думи - циркът продължава!

  Е.ати и държавата, е.ти и правосъдието...

  Това обаче, което аз разбрах от събитията напоследък е, че подозренията ми, че мнозинството от тези (ВИСШИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ), освен нагли и корумпирани са и доста тъпи НАПЪЛНО СЕ ПОТВЪРДИХА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK