Шифърът на Фидосова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шифърът на Фидосова

Искра Фидосова е главно действащо лице при промяната на Изборния кодекс

Шифърът на Фидосова

Недоверието между управляващи и опозиция превърна промяната на правилата за изборите в безкраен скандал

Велина Господинова, Елена Старидолска
7134 прочитания

Искра Фидосова е главно действащо лице при промяната на Изборния кодекс

© Надежда Чипева


"Добре дошъл на колегата с чувалите." С тези думи депутатът от ДПС Христо Бисеров се обърна към Станислав Иванов от ГЕРБ в четвъртък – втория ден от скандалите в парламента покрай гласуването на поправките в Избирателния кодекс.

Ехидното подмятане на зам.-председателя на партията на Ахмед Доган от парламентарната трибуна не беше случайно. По време на местните избори миналата година Иванов заедно с още един депутат от ГЕРБ – Иван Божилов, бяха снимани как разнасят чували с бюлетини до общинската избирателна комисия в София. Случаят беше изтъкван като пример за съмненията около местния вот в София и сега се използва от опозицията в подкрепа на основната й теза при обсъждането на измененията в кодекса – че с поправките управляващите се канят да фалшифицират вота в своя полза.

От сряда, когато председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) даде началото на ударното приемане на промените, събрани в доклад от 136 страници, дебатите в пленарната зала бяха съпътствани от непрестанни скандали. Опозицията от БСП и ДПС извади случки от минали нарушения на избори от страна на ГЕРБ като тази с прословутия запис на сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев от частичния вот за районни кметове в града. На него се вижда как членове на управляващата партия инструктират как се подправят бюлетини. От ГЕРБ пък контрираха с примери с автобусите с изборни екскурзианти от Турция. Стигна се дотам да се припомнят скандалите около бившия експерт от кабинета на Сергей Станишев – Азер Меликов, и "червените му слипове" (Яне Янев), а Искра Фидосова дори нарече колегите си от опозицията "хайдути".

Напук на работния ентусиазъм на ГЕРБ депутатите от БСП и ДПС откровено саботираха приемането на поправките с процедурни хватки. Близо два часа например отне дебатът по предложението на Христо Бисеров да се запише ли в кодекса, че "изборите могат да се провеждат "в неработен ден за цялата страна", или да се запази сегашното положение вотът да е в неделя. Недоволство имаше и в средите на ГЕРБ, като някои депутати недоумяваха кое налага провеждането на среднощни заседания на парламента и защо е необходимо Искра Фидосова да налага ударното темпо на гласуване на кодекса.

Без опозиция в ръководствата на комисиите

Спорът за деня на вота избледня пред скандалите около състава на ръководствата на избирателните комисии, продължил в сряда цели пет часа. Христо Бисеров и депутати от ДПС искаха зам.-председателите им да бъдат от друга политическа сила, различна от тази, от която са председателят и секретарят. Сега в Изборния кодекс има такова изискване за разминаване само за председателите и секретарите. Основният аргумент на опозицията беше, че така ще се избегне възможността за манипулации, защото ръководствата представляват избирателните комисии. Те имат и правото да предават протоколите от гласуването в районните избирателни комисии (РИК). Лютви Местан от ДПС даже предложи дефиниция какво трябва да се разбира под опозиция. "За опозиционни да се приемат партиите, които са гласували "против" при съставянето на правителство и при всеки вот на недоверие да са гласували срещу кабинета", каза той.

От опозицията изтъкнаха и още един мотив за притеснението си. Мнозинството в правната комисия подкрепи текст, според който формацията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" (РЗС) ще има право да има свои представители в избирателните комисии. Досега това можеха да правят само политическите сили, които имат парламентарна група. Поправката се приема заради Янев, защото депутатите от формацията му са независими.

"Не може ГЕРБ с квазиопозиционен участник в изборните комисии като РЗС да смята, че е изпълнено сегашното изискване председателят и секретарят да са от различни партии", заяви Местан. От ГЕРБ обаче контраатакуваха предложението и не го приеха с мотива, че подобно мнозинство в комисиите е имала и тройната коалиция БСП-ДПС-НДСВ на предишните парламентарни избори. Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда с отхвърлянето на това предложение управляващите не са се съобразили с една от препоръките на ОССЕ, които бяха отправени след последните местни избори. "В един момент цялото ръководство може да се окаже от управляващите и сателитните му партии. Опозицията иска да има пълни гаранции, че автентичният протокол, такъв какъвто го попълни секционната избирателна комисия (СИК), ще бъде пренесен в РИК, без върху него да се извършват никакви корекции", казва тя.

Без документ от гласуването за партиите

Опозицията има и още едно притеснение, свързано с отказа, засега само на правната комисия, да подкрепи предложението на депутати от ДПС на всеки член от РИК да се предоставя екземпляр от протокола с резултатите от гласуването, подписан от всички членове и подпечатан. Според депутати от БСП, Синята коалиция и ДПС по този начин, освен че няма да могат да се подменят резултати, тези, които искат да обжалват вота, ще разполагат с документ. "И без да се записва това в кодекса, няма пречка да се направят извлечения от протокола и те да бъдат подписани от членовете на комисията", смята политологът Димитър Димитров. Според него това предложение на опозицията е "на ръба на истерията", защото и сега има достатъчно гаранции, че протоколите не могат да се подправят. "Протоколът се пише в три пласта, като тото фиш, за да се получат три еднакви екземпляра. Единият се слага в плик и се затваря в урната, вторият отива в РИК, а третият отива в ЦИК в неразпечатан плик. Там се създава нова база данни, а после двете се сравняват", казва той.

Като пропуск в Изборния кодекс Антоанета Цонева посочва и това, че никъде в него не се казва по каква методология ще се изчисляват резултатите от вота. "Това е съществен елемент при всеки избор и трябва да е записана в кодекса. "А така тя се появява малко преди изборите, което не е добра практика", смята тя.

Без преференция за избирателите

Седемнадесет часа пленарна работа и само десет гласувани текста е равносметката от работата на Народното събрание по измененията в кодекса за два дни. Скандалите едва ли ще се изчерпят само с тези формулировки, защото принципите за повече прозрачност в изборния процес, гарантирано спазване на правилата, равнопоставеност на участниците в медийното отразяване, или иначе казано, феърплей в политиката в България се защитават винаги единствено от опозицията. 

"Добре дошъл на колегата с чувалите." С тези думи депутатът от ДПС Христо Бисеров се обърна към Станислав Иванов от ГЕРБ в четвъртък – втория ден от скандалите в парламента покрай гласуването на поправките в Избирателния кодекс.

Ехидното подмятане на зам.-председателя на партията на Ахмед Доган от парламентарната трибуна не беше случайно. По време на местните избори миналата година Иванов заедно с още един депутат от ГЕРБ – Иван Божилов, бяха снимани как разнасят чували с бюлетини до общинската избирателна комисия в София. Случаят беше изтъкван като пример за съмненията около местния вот в София и сега се използва от опозицията в подкрепа на основната й теза при обсъждането на измененията в кодекса – че с поправките управляващите се канят да фалшифицират вота в своя полза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • Клюводървец

  ВСЪЩНОСТ лицето хр.бисеров БЕШЕ СИВИЯТ КАРДИНАЛ НА СДС,ДВАМКАТА С ив.костов УПРАВЛЯВАХА БЪЛГАРИЯ.за по младите -имаше скандал,хр.бисеров -успя да придобие един имот на много апетитно място.някога имаше спорове ,ама кучето си лае,керванът на ахмед доган си върви.Нищо лично ,ама това е историята.

 • 2
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  Г-жа Фидосова,корените на всеки човек са в родното място,фамилията,приятелите,обикновените хора.Млада си но Монтана имаше депутат по комунистическо време май беше владко живков,не помня дали беше син или внук на др.тодор живков.АКО ИСКАШ ДА СПЕЧЕЛИШ ИЗБИРАТЕЛИ ЗА ГЕРБ ,РЪЗМЪРДАЙ СИ ТЕЛЦЕТО,ОБИКОЛИ СИ ,ВИЛАЕТА И ЩЕ СПЕЧЕЛИШ.И СТИГА ТАЗИ ДИВОТИЯ С КМЕТА.НЕ СИ БАСЕСКУ ИЛИ ОНЯ ДРУГИЯТ ОТ РУМЪНИЯ ДЕТО СЕГА ПАК СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ.

 • 3
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Водена от върховенството на закона и огромният си физиологичен глад

 • 4
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец

  Г-жа,Фидосова,подавам ти тема,която трябва да се разчепка.ПРЕД ПЕНСИЯ СЪМ И СИ ПОТЪРСИХ СЪОТВЕТНИТЕ ДОКУМЕНТИ ,ОТ НОИ ,ЗА БИВШИЯТ ЗАХАРЕН ЗАВОД В гр.ЛОМ ЗА ГОДИНИТЕ1971-1972.
  ОТГОВОРЪТ НА НАИ МОНТАНА Е СЛЕДНИЯТ.
  "Във връзка с Вашето заявление...... за издаване на обр.уп.. за периода 1971-1972 год. Ви уведомяваме,че същият не може да бъде издаден тъй като към настоящият момент осигурителят ломска захар ад гр.Лом е предал разплащателни документи удостоверяващи осигурителен стаж и доход за съхранение в ТП на НОИ гр Монтана за периода 01.06.1964-31.12.2003г,с изключение на М.07.09.1964 ГОД ,М.10.1964 ГОД.И ОТ
  01.121964Г.ДО 31.12.1979 ГОД..Аз загубих 8 м. работа.Незнам колко Ломчани са загубили години и сега гладуват.Е,аиде ,чакаме резултати.

 • 5
  bally avatar :-|
  bally

  О, ставало дума за "недоверие" някакво към тая милиционерщина. Нямаше да се сетя.

 • 6
  sg_aquarius avatar :-|
  sg_aquarius

  Хората с чувалите срещу хората с автобусите. Епичен двубой.

 • 7
  pinky avatar :-|
  pinky

  Списък с логически заблуди.

  ...

  Ти също (tu quoque)

  Ad hominem tu quoque ("ти също") се отнася до твърдение, че човекът, използващ даден аргумент, е действал или говорил в противоречие със собствените си твърдения. Когато едно лице "А" критикува действията на лицето "Б", отговор в стил "ти също" би бил, че "А" е извършвал същото, за което сега критикува "Б". Аргументът е неправилен, защото не отхвърля верността на твърдяното. "А" може да е лицемерен, но от логическа гледна точка неговото твърдение не става по-малко вярно. Всъщност "А" може да използва личния си опит в подкрепа на своето твърдение.

  Пример:
  Попитали радио "Ереван":
  - Защо у вас в магазините няма нищо?
  След тридневна пауза, радиото отговорило:
  - А вие защо биете негрите?

 • 8
  omniam avatar :-|
  omniam

  Все тая, че Искра Фидосова е дебела - въобще не бих се хванала за това, ако наглостта й не беше повече от килограмите й.

 • 9
  pavlov10 avatar :-P
  pavlov10

  Fidosova,pazi si papkata.Nie anonimnite moje da ti q vzememe!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK