Нова битка за парите на здравната каса

Здравният министър Десислава Атанасова отиде на събора на лекарския съюз в събота, но това не доведе до одобрение на рамковия договор.

Нова битка за парите на здравната каса

Лекарите не подписаха рамковия договор, заради което се налагат спешни законодателни промени

Десислава Николова
6803 прочитания

Здравният министър Десислава Атанасова отиде на събора на лекарския съюз в събота, но това не доведе до одобрение на рамковия договор.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


В последните дни преди Коледа в парламента и в здравните институции ще има истинско надбягване с времето, за да могат да се направят законови промени, с които да се харчат парите от здравните вноски през следващата година. Причината за хаоса е, че лекарите отказаха да подпишат новият рамков договор за 2013 г. Това е документът, в който се регламентира за какво и колко плаща здравната каса на докторите. За да няма проблеми, депутати от ГЕРБ спешно внесоха законопроект, с който да се уреди начинът на харчене на почти 170 млн. лв. за дейности, които от догодина се прехвърлят от здравното министерство към касата.

Лекарското "не"

В събота здравният министър Десислава Атанасова и управителят на здравната каса Пламен Цеков лично приветстваха участниците в събора (общото събрание) на Българският лекарски съюз (БЛС) и ги призоваха да одобрят проекта за рамков договор. Въпреки това 224 от делегатите вдигнаха бюлетина "против" срещу едва 27 "за" НРД и 15 въздържали се. След това лекарите изпратиха до парламента и правителството две декларации – против одържавяването на здравната каса и с искане за оставка на ресорния вицепремиер Симеон Дянков.

Лекарският съюз предварително беше дал много сигнали, че не е склонен да подпише договор. А  причината е, че в бюджета на касата за следващата година, който вече е гласуван от парламента, се предвиждат множество случаи, в които с пари на осигурените ще се плащат услуги за хора без здравни вноски.

Управляващите като цяло изглеждаше, че са решили проблема с честите откази на БЛС да подписва рамковия договор. В Закона за здравното осигуряване е посочено, че ако няма нов договор в сила, остава досегашният. В сега действащия документ обаче прехвърлените дейности не съществуват и НЗОК няма как да плаща за тях, защото в противен случай би променила едностранно договора, без да има законово право.

Спешна помощ

Затова в събота, веднага след гласуването на лекарите председателите на здравната и бюджетната  комисия – Даниела Дариткова и Менда Стоянова, заедно с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов спешно са внесли в деловодството на парламента промяна в Закона за здравното осигуряване. Тя ще бъде гледана от здравната комисия по спешност в четвъртък. Поправката предвижда, ако няма договор, да действа старият, но ако има нови дейности (какъвто е случаят сега), управителят на здравната каса да решава колко да струват, а надзорният съвет на НЗОК ще одобрява предложението му.

Ако текстът бъде приет от парламента, това ще спаси от прегласуване бюджета на здравната каса и ще  даде възможност болниците и лечебните заведения да получат пари през следващата година. Проблемът е, че действието за пореден път доказва, че здравната каса се използва от държавата и за неосигурени пациенти.

За какво е бунтът

Според проектобюджета на НЗОК от следващата година здравното министерство й прехвърля няколко дейности, за които самото то плащаше до момента. Става въпрос за интензивното лечение или парите за реанимация (40 млн. лв.), ваксините от задължителния имунизационен календар (35 млн. лв.), новите медицински изделия  - стентове, изкуствени стави, импланти (70 млн. лв.) , процедурите по ин витро оплождане – 15 млн. лв., и 9 млн. лв. за нови изследвания със скенери. В многобройни декларации лекарите се обявяваха против прехвърлянето на тези дейности в касата. Специално интензивното лечение е част от спешната помощ, която се полага на абсолютно всички пациенти, независимо дали имат  осигуровки или не. Досега здравното министерство обаче плащаше за нея само на държавните болници и сумата беше точно 40 млн. лв. Ако обаче започне да плаща реанимацията и анестезията на всички клиники, включително и частните, сумата за това ще бъде двойна.

От друга страна, докторите смятат сегашните суми за интензивно лечение за смешно малки. "Нямаме право да откажем реанимация и упойка на болен, независимо дали е осигурен или не. Така с парите на осигурените отново ще покриваме лечение на неосигурени. Това лечение е скъпо и е основна причина болниците да трупат дългове. След това ни казват – вие сте лоши мениджъри и не управлявате добре. Цялата работа е да бутнеш някого от петия етаж и да го питаш къде отива", коментира директор на държавна болница.

Лекарският съюз е и против плащането на ваксините за неосигурените от парите на осигурените, като същото се отнася и до прехвърлянето на ин витро процедурите в касата. Досега те се плащаха от специален фонд към здравното министерство.

С отказа си да подпишат договора лекарите се отказват от заложените увеличения на прегледите в доболничната помощ с 1.50 лв., от повече пари за рентгенови изследвания и за някои клинични пътеки за лечение в болница.

В последните дни преди Коледа в парламента и в здравните институции ще има истинско надбягване с времето, за да могат да се направят законови промени, с които да се харчат парите от здравните вноски през следващата година. Причината за хаоса е, че лекарите отказаха да подпишат новият рамков договор за 2013 г. Това е документът, в който се регламентира за какво и колко плаща здравната каса на докторите. За да няма проблеми, депутати от ГЕРБ спешно внесоха законопроект, с който да се уреди начинът на харчене на почти 170 млн. лв. за дейности, които от догодина се прехвърлят от здравното министерство към касата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  nelva avatar :-|
  nelva

  Парите в здравната каса-служат на правителството 3 г. За това все нямаше пари достатъчно за лечение.
  Сега няма да ги вземат и дават големи обещания- ИДВАТ ИЗБОРИ,нали?

 • penkagk

  Дянков се отнася към НЗОК и здравната "реформа" като слон към стъкларски магазин!
  Негов съветник беше (не зная дали все още) едно около 30-годишно момиченце, учило и живяло в САЩ и естествено също толкова далече от реалността и адекватния опит в съответната област, както Дянков самият!
  Не се съмнявам, че и сега той и хора около него дават тези порочни идеи!

 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Всичко е един голям, смотан цирк с тежки последствия за боледуващите. Проблема с неплащането на здравни осигуровки от хора без доходи може да се реши изключително лесно, като за тези хора започне да се плаща от бюрата по труда (когато въпросните безработни са действителни и се водят на отчет в бюрата). Тръгнат ли тези хора на работа - здравните им вноски да си се плащат вече от заплатите им. Обаче, когато никой няма намерение да реши даден проблем, ами единствено се чуди, как да се отърве от още един ангажимент - става точно това, което наблюдаваме в момента.

 • 4
  a.sensible avatar :-|
  a.sensible

  [quote#3:"Станислав Янков"](когато въпросните безработни са действителни и се водят на отчет в бюрата[/quote]

  Точно тези категории, за които пишеш, не са "неосигурени". За регистрираните безработни с право на обезщетение за безработица вноските се дължат от държавата. За работещите няма какво да се коментира - те не се водят неосигурени, дори когато се осигуряват на по-малки суми от действително получаваните.

 • 5
  sa6ka80 avatar :-?
  Мадлен

  Десислава Атанасова е хуманен и интелигентен човек и аз вярвам, че тя ще подкрепи българските лекари, самата тя неведнъж се опълчи срещу Симеон Дянков относно парите за здравеопазване, така че , според мен здравният министър ще застане на страната на българските медици.

 • 6
  petsim avatar :-|
  petsim

  Да се закрие НЗОК !!!
  Това ще реши проблема: Кой ,колко пари да разпределя?
  Да има лична здравна карта и всеки да знае като е внасял осигуровки,
  от какво е лекуван ,колко струва и колко пари му остават .
  Стига са ни крали!!!

 • 7
  www avatar :-|
  www

  Позицията на лекарския съюз май е единна само когато става въпрос за пари които могат да се ползват за заплати. Вярно няма много логика да се плащат точно ваксините от касата, но те се слагат на деца които по няма как да плащат осигуровки - но родителите им плащат и затова са напълно в правото си да искат техните пари да отиват за децата.
  За интензивната помощ. нима от БЛС предлагат не осигурените да са без такава? Изобщо като гледам ситуацията тя се върна поне 10 години назад. Държавата ползва касата, но пък и държавата внася голяма част от парите в касата, а те идват не от здравни осигуровки, а от данъци. Например един не осигуряващ се пушач внася в хазната много повече средства отколкото жалките стотинки на официално безработен, или работник на минимална заплата. С каква логика на този човек няма да се оказва медицинска помощ? Само защото неговите пари са по друго перо в данъците ли?

 • 8
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Всякакъв опит за реформи в Здравната система среща яростен отпор от самата система. От БЛС да кажат как умишлено се източва здравната каса чрез фалшиви болнични пътеки. Докторите-"мениджъри", управители на болници пък непрекъснато ги водят до фалит чрез неизгодни договори за достовка и ремонт. Корупцията в здравната система е ужасяваща.

 • Моди трий нищо да не остане!

  До кога ще плащаме "Здравето" на разни обществени паразити?!?!?!?! Никой ли няма да премахне тази скапана система?!?!?

 • 10
  konni avatar :-|
  konni

  "А причината е, че в бюджета на касата за следващата година, който вече е гласуван от парламента, се предвиждат множество случаи, в които с пари на осигурените ще се плащат услуги за хора без здравни вноски."Лекарите са абсолютно прави.Ако няма такова разделение няма нужда и от Здравна каса.Експертите в Министерството да разпределят парите и поне ще се спести издръжката на служителите на касата,а те не са малко.Има фонд "Асистирана репродукция"-защо парите да се въртят и през касата?Спешните центрове са отделени от болниците-защо след като има отделен директор,счетоводство и т.н. парите за тях трябва да се превъртят и през касата?Нали уж всички тези дейности са обезпечени от министерството?Един път взеха резерва на Касата,сега държавата не иска да плаща дейностите,които самата тя си е определила...После лекарите са виновни.Не помня защо не паднаха драстично цените на лекарствата както беше обещано...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход