Организирано източване на бюджета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Организирано източване на бюджета

Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува.

Организирано източване на бюджета

7741 прочитания

Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


*Проф. Аврамов e доктор на физическите науки, работещ в областта на биомедицинската фотоника в Института по електроника към БАН. Той е предоставил текста си и на ресорната комисия в парламента.

Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува. Елитни научни списания публикуват печални анализи за България. Пред прозорците на президента млади хора с научни титли издигат плакати: "ФНИ Мафия", "Позор!"Лъжепрофесори ни учат, самозванци ни управляват" и т.н.

Дали става дума за погрешна политика или за злоупотреби? Според мен е нещо повече – организирано източване на публични средства чрез добре замислена схема и силна политическа подкрепа.

Операция 1 - Предварителна подготовка

Според Чл. 23 на Закона за насърчаване на научните изследвания фонд "Научни изследвания"(ФНИ) "подпомага финансово научните организации и висшите училища на базата на проектно-програмно финансиране. Допуска се финансиране на проекти въз основа на схеми за финансиране на научни изследвания с участието на бизнеса  като бенефициент на научния продукт" .

Разработени са и "Правила за допустимост" на кандидатите, като в конкурса могат да участват научноизследователски и нестопански организации и предприятия. Приети са и дефиниции за подбор на кандидатите: "научноизследователска организация" означава институция като университет или научноизследователски институт, независимо от правния й статут (учредена по публичното или частното право), или начин на финансиране, чиято основна цел е да осъществява научни изследвания и да разпространява резултатите от тях. "Предприятие" е всяко лице или гражданско дружество, което извършва стопанска дейност, независимо от собствеността, правната и организационната си форма".

Подготовката е завършена - вратите на фонда са широко отворени за всеки и за всички – дори за несъществуващи до последния ден на конкурса фантомни фирми без научен щат, капацитет, предходни резултати. Шарлатани от цялата страна – заповядайте!

Операция 2 – Кадрово осигуряване

"Кадрите решават всичко"! Някой си Гюров, известен с наукообразни идеи, скандали и дисциплинарни уволнения, си е въобразил, че е професор, и единственият, който му вярва, е назначилият го министър. Вярно, и самият Игнатов заявява: "Гюров не е професор по този закон", т.е. по българския. Такъв персонаж не може да бъде председател на изпълнителен съвет на научен фонд дори в анголската джунгла. Затова срочно е произведен в "доктор на науките" в процедура, която не се е състояла.

Назначен е и оръженосец на Гюров – юристът Петров, "специалист" по администрация и финансиране на науката, за когото учените са паразити, особено физици и химици, но не всички – само 90%.

Операция 3 – Организационна структура

Тук вече личи професионализъм. Разработени са два варианта специализирани източващи структури.

Първо – новосъздадени "кухи фирми", регистрирани в частни жилища, с деклариран обект на дейност – суперфундаментални научни изследвания или научно-приложни проекти от общонационално значение. Обаче има непреодолим проблем. В "Таблица за оценка на проектното предложение" има критерий "капацитет" - на първо място, "научен опит на ръководителя и научния екип". Тъй като собствени екипи няма, а "ако проектното предложение не получи минималния праг от точки в който и да е от критериите, същото не участва в класирането", са наети външни специалисти. Основно изискване на "Насоките" обаче е: "Кандидатите да са непосредствено отговорни за изпълнението на дейностите по проекта, а не да действат в качеството на посредници", т.е всички тези договори са невалидни.

Второ – клиентелистки кръгове около Нов български университет, в който Гюров е на служба, и университета по библиотекознание (УниБИТ) , в който е "защитил" дисертацията си. Непропорционалната успешност на тези училища с повече от скромна и доста съмнителна наука е толкова висока, че лесно може да се докаже приложимостта на Наказателния кодекс.

Където е могло, е изграден втори клиентелистки обръч. Например в Медицинския университет почти милионна субсидия е свързана с вторичен клиент, дъщеря на първостепенен клиент от УниБИТ.

За създаване на наукообразна "видимост" са финансирани и истински научни проекти, но като правило – скъпернически. За сложни генетични и биотехнологични изследвания са отделени средства, три пъти по-малко от такива за тротоарни анкетьорски процедури.

Най-приоритетните направления като "нови технологии и материали", "качество на живота" са най-дискриминирани. Институтът по физика на твърдото тяло към БАН – лидер в нанотехнологиите, е подал 30 проекта. Финансирани – нула! Институтът по електроника - 17 проекта със същия резултат. И т.н., и т.н. Очевидно краденето е "като за последно". А може би е репетиция за усвояване на европейски пари.

Операция 4 - Замитане на следите

За тази са разработени няколко технологии за затвърждаване на резултатите от конкурса.

1. Провлачване на срока за обжалване - единствена причина за отлагане с два месеца на предоставяне на рецензиите за приключил конкурс е само липсата на такива. 2. Процедура на свършените факти - дори да бъдат преоценени некласирани проекти, ресурсът на фонда е приключил и парите са "усвоени". 3. Персонални репресии - вместо отговори на поставените от протестиращи учени въпроси се предприемат действия за дискредитацията им.

4. Медийни клевети - вдъхновен от министър Игнатов, бившият политик Кошлуков сътвори шедьовър. 

Операция 5 - Политическа подкрепа

"Одобрените проекти отразяват нивото на българската наука", твърди Сергей Игнатов явно по собствените си критерии и носещ политическа отговорност за безобразията.

Като ръководител на български екип, номиниран за Наградата на Европейския съюз за върхови научни постижения Descartes, аз знам, че това не е нивото на българската наука. Това е нивото на шарлатаните и спекулантите, които се опитват да крадат от науката.

В заключение: основният проблем не е в причините за некласираните проекти, а в причините за класираните! Нататък вариантите са три:

- Най-естествен - прокуратурата се самосезира, стопира престъплението и запазва обществения интерес. - Най-вероятен – на министър-председателя му писва от протести и скандали, уволнява Игнатов и анулира резултатите от конкурса.

- Най-печален - срещу фонд "Научни изследвания" са заведени няколко съдебни дела (вкл. от мен), които ще бъдат спечелени, но дотогава парите ще бъдат откраднати безвъзвратно.

  *Проф. Аврамов e доктор на физическите науки, работещ в областта на биомедицинската фотоника в Института по електроника към БАН. Той е предоставил текста си и на ресорната комисия в парламента.

  Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува. Елитни научни списания публикуват печални анализи за България. Пред прозорците на президента млади хора с научни титли издигат плакати: "ФНИ Мафия", "Позор!"Лъжепрофесори ни учат, самозванци ни управляват" и т.н.


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  24 коментара
  • 1
   teller avatar :-|
   teller

   Силно се съмнявам, че Игнатов и бандата му ще бъдат уволнени. 6-7 месеца преди изборите такова рязко движение Бойко Борисов няма да допусне. Най- вероятно проверките ще се влачат дълго и безсмислено та да мине лятото.

  • 2
   kiki2000 avatar :-|
   kiki2000

   За съжаление, най-печалният резултат ми изглежда най-вероятен!

  • 3
   linasda avatar :-(
   Lili Nikolova

   Този скандал в родната ни наука е най-възмутителната проява на наглостта, безочието и простащината на управляващите ни!Даже думите са слаби...Приветствам учените за смелостта да протестират, и нека устоят докрай !Вместо на ръце да ги носят за това, че стоят за жълти стотинки и се мъчат да правят наука почти без пари... Наистина нямам думи.Но съвсем ще онемея, ако въпреки всичко отново спечелят на изборите догодина!

  • evpetra

   "... дори да бъдат преоценени некласирани проекти, ресурсът на фонда е приключил и парите са "усвоени".

   Как така "усвоени"?! Ще бъдат върнати! Не бива да приемате този факт с примирение.
   Аз не знам, този Игнатов прочете ли учебниците? Нали се беше заканил да прочете всички учебници и всички те да бъдат променени. Освен, че вкараха Б.Борисов в историята, нищо друго не се разбра. Но, "млъкни, сърце!", още малко остана. И пак гласувайте за тях!

  • 5
   www avatar :-|
   www

   Ами доста невротична статия. Абсолютно съм съгласен с оценките за Игнатов и сие НО - защо сега всички се сещат за феодалното владение на Денчев. Нима от сега съществува? Ами всичките далавераджии от новосъздадените фирми са все професори и доценти, те работят в университетите и институтите. Защо кандидатстват от името на фирми с титлите? Ами уволнете ги затова! Хубаво е научната общност да се събуди накрая, но дали това пробуждане не става доста манипулативно, не от партиите имам предвид. Всички в академичната сфера знаеха, че там проектите в ФНИ се печелят от мафиотски кръг, е не беше толкова грубо колкото сега, но пак беше абсолютно несправедливо. Сега когато старите титулувани мошеници бяха изместени от наглите ченгета изведнъж първите се сетиха за правила и т.н. С една дума, блатото изобщо няма да се оправи само с една смяна в ФНИ - и едните и другите трябва да се изметат!

  • 6
   sbae avatar :-P
   LEONBG

   Мизерия. Гарантирано от Б.Б. и ГЕРБ

   -

  • 7
   yotata avatar :-|
   йотата

   Айде, и дано на хаирлия да е пътя, по който тръгвате.
   И дано други тръгнат до Вас.
   На мюлюцюнерите мястото им е в кубинки, под фуражка, и на плаца/улиците - а не под ордени, тоги и тиари; време им е да бъдат понижени до това, което им се полага.
   И да, няма да стане утре. Ма все отнякъде трябва да се почне.

  • 8
   dekster avatar :-|
   КЛЮЧАРЪ

   Учените протестирали... Въпросът е "къде са гражданите?"

   За повечето българи тази тема е някак далечна. Нашенецът най-много да поклати глава пред телевизора и да измънка под мустак: " 'бе то пари за заплати няма, тия искат за наука".

   Не вярвам мат'риалът някога да узрее за подобен протест. Той вижда само пред носа си и мисли един час напред. Не че в чужбина е по-различно, но там нещата са по-строго регламентирани от управленци, които са по-малко корумпирани. Нека си припомним, че преди известно време дори могъщата НАСА заяви, че пАри нЕма и който иска да лети в космоса, ще трябва да плаща на частници. Те са способни сами да намират финансиране и би трябвало да разчитат на символична държавна подкрепа.

  • Нямат край кражбите герберастки.Такова чудо никога не е било.Батко и Братко са направо свенливи първокурсници в сравнение с тая напаст.Общо за тези печални години на Гробско управление са преразпределени 17 млрд повече.Някой да каже къде са тези пари.Ми е ги -по такива схеми.

  • 10
   edin131 avatar :-|
   edin drugii

   в белгия със сходно население като нас има 8 университета и бази ,тук има ако се не лъжа вече 53 университета , 80% от тях произвеждат или безработни ,или излишни професии ,или специалисти отиващи веднага на запад за пари ,като 80% ОТ Докторите ,така излиза ,че пари например за лекарите работещи на първа линия с пациенти няма ,народа умира ,защото няма елементарен достъп до лекар ,но пари за издръжка на айляци ,дето нищо не произвеждат по университети институти и центрове има ,за тях държавата харчи повече пари ,отколкото цялото здравеопазване ,което било нереформирано и не заслужавало повече ,защо ,защото заплатите на докторите и сестрите са 10 пъти по д тези на запад ,а цените са сходни


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK