Организирано източване на бюджета

Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува.
Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува.
Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

*Проф. Аврамов e доктор на физическите науки, работещ в областта на биомедицинската фотоника в Института по електроника към БАН. Той е предоставил текста си и на ресорната комисия в парламента.

Повече от месец учени протестират, събират подписки, пишат петиции. Международната научна общественост негодува. Елитни научни списания публикуват печални анализи за България. Пред прозорците на президента млади хора с научни титли издигат плакати: "ФНИ Мафия", "Позор!"Лъжепрофесори ни учат, самозванци ни управляват" и т.н.

Дали става дума за погрешна политика или за злоупотреби? Според мен е нещо повече – организирано източване на публични средства чрез добре замислена схема и силна политическа подкрепа.

Операция 1 - Предварителна подготовка

Според Чл. 23 на Закона за насърчаване на научните изследвания фонд "Научни изследвания"(ФНИ) "подпомага финансово научните организации и висшите училища на базата на проектно-програмно финансиране. Допуска се финансиране на проекти въз основа на схеми за финансиране на научни изследвания с участието на бизнеса  като бенефициент на научния продукт" .

Разработени са и "Правила за допустимост" на кандидатите, като в конкурса могат да участват научноизследователски и нестопански организации и предприятия. Приети са и дефиниции за подбор на кандидатите: "научноизследователска организация" означава институция като университет или научноизследователски институт, независимо от правния й статут (учредена по публичното или частното право), или начин на финансиране, чиято основна цел е да осъществява научни изследвания и да разпространява резултатите от тях. "Предприятие" е всяко лице или гражданско дружество, което извършва стопанска дейност, независимо от собствеността, правната и организационната си форма".

Подготовката е завършена - вратите на фонда са широко отворени за всеки и за всички – дори за несъществуващи до последния ден на конкурса фантомни фирми без научен щат, капацитет, предходни резултати. Шарлатани от цялата страна – заповядайте!

Операция 2 – Кадрово осигуряване

"Кадрите решават всичко"! Някой си Гюров, известен с наукообразни идеи, скандали и дисциплинарни уволнения, си е въобразил, че е професор, и единственият, който му вярва, е назначилият го министър. Вярно, и самият Игнатов заявява: "Гюров не е професор по този закон", т.е. по българския. Такъв персонаж не може да бъде председател на изпълнителен съвет на научен фонд дори в анголската джунгла. Затова срочно е произведен в "доктор на науките" в процедура, която не се е състояла.

Назначен е и оръженосец на Гюров – юристът Петров, "специалист" по администрация и финансиране на науката, за когото учените са паразити, особено физици и химици, но не всички – само 90%.

Операция 3 – Организационна структура

Тук вече личи професионализъм. Разработени са два варианта специализирани източващи структури.

Първо – новосъздадени "кухи фирми", регистрирани в частни жилища, с деклариран обект на дейност – суперфундаментални научни изследвания или научно-приложни проекти от общонационално значение. Обаче има непреодолим проблем. В "Таблица за оценка на проектното предложение" има критерий "капацитет" - на първо място, "научен опит на ръководителя и научния екип". Тъй като собствени екипи няма, а "ако проектното предложение не получи минималния праг от точки в който и да е от критериите, същото не участва в класирането", са наети външни специалисти. Основно изискване на "Насоките" обаче е: "Кандидатите да са непосредствено отговорни за изпълнението на дейностите по проекта, а не да действат в качеството на посредници", т.е всички тези договори са невалидни.

Второ – клиентелистки кръгове около Нов български университет, в който Гюров е на служба, и университета по библиотекознание (УниБИТ) , в който е "защитил" дисертацията си. Непропорционалната успешност на тези училища с повече от скромна и доста съмнителна наука е толкова висока, че лесно може да се докаже приложимостта на Наказателния кодекс.

Където е могло, е изграден втори клиентелистки обръч. Например в Медицинския университет почти милионна субсидия е свързана с вторичен клиент, дъщеря на първостепенен клиент от УниБИТ.

За създаване на наукообразна "видимост" са финансирани и истински научни проекти, но като правило – скъпернически. За сложни генетични и биотехнологични изследвания са отделени средства, три пъти по-малко от такива за тротоарни анкетьорски процедури.

Най-приоритетните направления като "нови технологии и материали", "качество на живота" са най-дискриминирани. Институтът по физика на твърдото тяло към БАН – лидер в нанотехнологиите, е подал 30 проекта. Финансирани – нула! Институтът по електроника - 17 проекта със същия резултат. И т.н., и т.н. Очевидно краденето е "като за последно". А може би е репетиция за усвояване на европейски пари.

Операция 4 - Замитане на следите

За тази са разработени няколко технологии за затвърждаване на резултатите от конкурса.

1. Провлачване на срока за обжалване - единствена причина за отлагане с два месеца на предоставяне на рецензиите за приключил конкурс е само липсата на такива.
2. Процедура на свършените факти - дори да бъдат преоценени некласирани проекти, ресурсът на фонда е приключил и парите са "усвоени". 3. Персонални репресии - вместо отговори на поставените от протестиращи учени въпроси се предприемат действия за дискредитацията им.

4. Медийни клевети - вдъхновен от министър Игнатов, бившият политик Кошлуков сътвори шедьовър. 

Операция 5 - Политическа подкрепа

"Одобрените проекти отразяват нивото на българската наука", твърди Сергей Игнатов явно по собствените си критерии и носещ политическа отговорност за безобразията.

Като ръководител на български екип, номиниран за Наградата на Европейския съюз за върхови научни постижения Descartes, аз знам, че това не е нивото на българската наука. Това е нивото на шарлатаните и спекулантите, които се опитват да крадат от науката.

В заключение: основният проблем не е в причините за некласираните проекти, а в причините за класираните! Нататък вариантите са три:

- Най-естествен - прокуратурата се самосезира, стопира престъплението и запазва обществения интерес. - Най-вероятен – на министър-председателя му писва от протести и скандали, уволнява Игнатов и анулира резултатите от конкурса.

- Най-печален - срещу фонд "Научни изследвания" са заведени няколко съдебни дела (вкл. от мен), които ще бъдат спечелени, но дотогава парите ще бъдат откраднати безвъзвратно.

  Close
  Бюлетин
  Бюлетин

  Вечерни новини

  Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


  24 коментара
  • 1
   teller avatar :-|
   teller

   Силно се съмнявам, че Игнатов и бандата му ще бъдат уволнени. 6-7 месеца преди изборите такова рязко движение Бойко Борисов няма да допусне. Най- вероятно проверките ще се влачат дълго и безсмислено та да мине лятото.

  • 2
   kiki2000 avatar :-|
   kiki2000

   За съжаление, най-печалният резултат ми изглежда най-вероятен!

  • 3
   linasda avatar :-(
   Lili Nikolova

   Този скандал в родната ни наука е най-възмутителната проява на наглостта, безочието и простащината на управляващите ни!Даже думите са слаби...Приветствам учените за смелостта да протестират, и нека устоят докрай !Вместо на ръце да ги носят за това, че стоят за жълти стотинки и се мъчат да правят наука почти без пари... Наистина нямам думи.Но съвсем ще онемея, ако въпреки всичко отново спечелят на изборите догодина!

  • evpetra

   "... дори да бъдат преоценени некласирани проекти, ресурсът на фонда е приключил и парите са "усвоени".

   Как така "усвоени"?! Ще бъдат върнати! Не бива да приемате този факт с примирение.
   Аз не знам, този Игнатов прочете ли учебниците? Нали се беше заканил да прочете всички учебници и всички те да бъдат променени. Освен, че вкараха Б.Борисов в историята, нищо друго не се разбра. Но, "млъкни, сърце!", още малко остана. И пак гласувайте за тях!

  • 5
   www avatar :-|
   www

   Ами доста невротична статия. Абсолютно съм съгласен с оценките за Игнатов и сие НО - защо сега всички се сещат за феодалното владение на Денчев. Нима от сега съществува? Ами всичките далавераджии от новосъздадените фирми са все професори и доценти, те работят в университетите и институтите. Защо кандидатстват от името на фирми с титлите? Ами уволнете ги затова! Хубаво е научната общност да се събуди накрая, но дали това пробуждане не става доста манипулативно, не от партиите имам предвид. Всички в академичната сфера знаеха, че там проектите в ФНИ се печелят от мафиотски кръг, е не беше толкова грубо колкото сега, но пак беше абсолютно несправедливо. Сега когато старите титулувани мошеници бяха изместени от наглите ченгета изведнъж първите се сетиха за правила и т.н. С една дума, блатото изобщо няма да се оправи само с една смяна в ФНИ - и едните и другите трябва да се изметат!

  • 6
   sbae avatar :-P
   LEONBG

   Мизерия. Гарантирано от Б.Б. и ГЕРБ

   -

  • 7
   yotata avatar :-|
   йотата

   Айде, и дано на хаирлия да е пътя, по който тръгвате.
   И дано други тръгнат до Вас.
   На мюлюцюнерите мястото им е в кубинки, под фуражка, и на плаца/улиците - а не под ордени, тоги и тиари; време им е да бъдат понижени до това, което им се полага.
   И да, няма да стане утре. Ма все отнякъде трябва да се почне.

  • 8
   dekster avatar :-|
   КЛЮЧАРЪ

   Учените протестирали... Въпросът е "къде са гражданите?"

   За повечето българи тази тема е някак далечна. Нашенецът най-много да поклати глава пред телевизора и да измънка под мустак: " 'бе то пари за заплати няма, тия искат за наука".

   Не вярвам мат'риалът някога да узрее за подобен протест. Той вижда само пред носа си и мисли един час напред. Не че в чужбина е по-различно, но там нещата са по-строго регламентирани от управленци, които са по-малко корумпирани. Нека си припомним, че преди известно време дори могъщата НАСА заяви, че пАри нЕма и който иска да лети в космоса, ще трябва да плаща на частници. Те са способни сами да намират финансиране и би трябвало да разчитат на символична държавна подкрепа.

  • Нямат край кражбите герберастки.Такова чудо никога не е било.Батко и Братко са направо свенливи първокурсници в сравнение с тая напаст.Общо за тези печални години на Гробско управление са преразпределени 17 млрд повече.Някой да каже къде са тези пари.Ми е ги -по такива схеми.

  • 10
   edin131 avatar :-|
   Bai nik

   в белгия със сходно население като нас има 8 университета и бази ,тук има ако се не лъжа вече 53 университета , 80% от тях произвеждат или безработни ,или излишни професии ,или специалисти отиващи веднага на запад за пари ,като 80% ОТ Докторите ,така излиза ,че пари например за лекарите работещи на първа линия с пациенти няма ,народа умира ,защото няма елементарен достъп до лекар ,но пари за издръжка на айляци ,дето нищо не произвеждат по университети институти и центрове има ,за тях държавата харчи повече пари ,отколкото цялото здравеопазване ,което било нереформирано и не заслужавало повече ,защо ,защото заплатите на докторите и сестрите са 10 пъти по д тези на запад ,а цените са сходни


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход