Коледно подобрение на бизнес климата

Положителната промяна се дължи основно на по-добрите оценки и прогнози в търговията на дребно и строителството

Коледното пазаруване вдъхна оптимизъм на търговците на дребно през декември. Очакванията им за първите месеци на новата година обаче са по-скоро резервирани.
Коледното пазаруване вдъхна оптимизъм на търговците на дребно през декември. Очакванията им за първите месеци на новата година обаче са по-скоро резервирани.    ©  Красимир Юскеселиев
Коледното пазаруване вдъхна оптимизъм на търговците на дребно през декември. Очакванията им за първите месеци на новата година обаче са по-скоро резервирани.
Коледното пазаруване вдъхна оптимизъм на търговците на дребно през декември. Очакванията им за първите месеци на новата година обаче са по-скоро резервирани.    ©  Красимир Юскеселиев

Бизнесът е по-скоро оптимистично настроен през последния месец на годината, става ясно от данните за бизнес климата в страната, публикувани днес. През декември общият показателят е с 0.7 пункта по-висок спрямо поредходния месец, когато беше регистрирано първото подобрение от юли насам (0.9 пункта), отчете Националният статистически институт (НСИ).

Все пак обаче основната причина за добрите данни през декември е подобрената стопанска обстановка в търговията на дребно, заради коледното пазаруване. Положителна промяна на нагласите на мениджърите има и в сектора на строителството. В промишлеността показателят се запазва на нивото си от ноември, а в сферата на услугите има понижение.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов


  НСИ да работи по Коледа? Не вярвам!

 • 2
  syrditko avatar :-P
  BGman1

  Е то остава по Коледа когато се правят двойни и тройни обороти да не са оптимистично настроени...но пък нашите търговци винаги може да те изненадат,така че нищо ново:)

 • 3
  zamen avatar :-|
  Чарли

  Идват "мъртвите" два месеца: от средата на Януари до средата на Март. Тогава е голямата мъка за търговците, а и още не са ни напъплили поредицата от високи сметки.

 • 4
  _scythe_ avatar :-|
  _scythe_

  Доколкото ми е известно, на Запад има страхотни намаления именно през Януари и Февруари. Защо да не се стимулира потреблението с по-ниска цена?

 • 5
  patchev avatar :-|
  HXP

  До коментар [#4] от "_scythe_":


  Защото мнозинството от търговците в България нямат този акъл..

 • 6
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Бизнесът се интересува единствено от продажбите.

  Всички продажби в икономиката на една страна зависят от търсенето, което пък зависи от големината на доходите (покупателната способност на населението).

  В страни със съвременна парична система умната правителствена фискална политика винаги може да поддържа нужната за всички продажби покупателна способност, така че да се поддържа пълна заетост и стабилни цени.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/1.html

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  "Коледните празници и ръстът на продажбите, свързан с тях, са предизвикали оптимистичната прогноза на търговците на дребно за декември. Показателят се повишава с 6.4 процентни пункта на месечна база. За следващите три месеца обаче прогнозата за продажбите и поръчките към доставчици е по-резервирана."

  Т.е. прогнозата си е направо негативна. Пак се чудя къде е новината в статията. Подобни прогнози за празниците тип "Баба Гица" не би трябвало да са присъщи за "Капитал". Изкарани са някакви цифри и проценти, които към времето на публикация са почти остарели. Пичове, оставете подобни писания на в. "Труд" или "Стандарт" и се занимайте с нещо по-сериозно. Даже прекопирани статии от сп. "Еконъмист" стоят по-добре.

 • 8
  kofko avatar :-|
  kofko

  Декември месец не може да бъде реално отражение на бизнес климата.

 • 9
  grund avatar :-|
  Йордан Халачев

  Вече 40% от българите чувстват риск за работното си място и 2012-а година ще се запомни с тоталната безпомощност на държавата да проведе активни политики, които да въздействат положително на пазара на труда без традиционните обяснения за отражението на световната криза.
  Изминаващата 2012 година не донесе нищо добро на пазара на труда, или поне това сочат статистическите данни за равнището на безработицата, за свободните работни места, за броя на наетите и освободените, за нивото на доходите в различни икономически сфери.
  През 2012 година около 100 хиляди души са загубили работата си,а за последните четири години над 400 хиляди работни места са закрити.
  За 2013 година се очаква още около 200 хиляди души да изгубят работата си в агонизиращи предприятия.
  През 2012 година броят на безработните се увеличи, като за първи път през тази година сезонната заетост не оказа положително влияние.
  Безработните са нараснали с повече от един процент.
  По данни на Агенция по заетостта с нейнити удобни за всеки управляващ критерии,през ноември тази година те са били 11,3%, а за същия период на миналата година - 10%,а реално вече е около 20%, докато през миналата беше 18%.
  Пълен абсурд в сбърканата пенсионна реформа се случи в края на 2012 г., когато новоотпуснатите пенсии за инвалидност са даже повече от тези за осигурителен стаж и възраст!
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/12/blog-post_28.html

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  През декември няма начин да няма повишение, все пак малко или много хората пазаруват.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход