Търси се: заетост
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търси се: заетост

Според изчисленията на компаниите от IT бранша само след три години – към 2015 г., секторът ще се нуждае от над 20 хил. нови софтуерни специалисти.

Търси се: заетост

И при най-добрия сценарий пазарът на труда няма да се подобри значително и през 2013 г.

8306 прочитания

Според изчисленията на компаниите от IT бранша само след три години – към 2015 г., секторът ще се нуждае от над 20 хил. нови софтуерни специалисти.

© Георги Кожухаров


Заетостта обикновено следва развитието на икономиката.

Когато стигнеш дъното, пътят е само нагоре. Дългоочакваният момент на достигане на най-ниската точка на пазара на труда обаче вероятно все още не е дошъл. Само за 2012 г. са изгубени почти 20 хил. работни места според данните на Националния статистически институт (НСИ). Като погледнем назад, това наистина е сравнително по-добре, отколкото в началото на 2010 г., когато без работа останаха над десет пъти повече хора. Статистиката обаче все още е с отрицателен знак и пазарът на труда продължава да стагнира.

Донякъде това е нормално - заетостта по принцип реагира последна на положителните сигнали в икономиката. Причината е, че работодателите наемат нови служители едва след като се почувстват сигурни за бизнеса си. Или казано на езика на икономистите - когато останалите макроиндикатори започнат да се движат в положителна посока. Очакванията на икономистите обаче са по-скоро песимистични - през новата година ръстът на заетите да замръзне на нулата, т.е. едва ли и през 2013 г. може да се очаква да бъдат създадени много нови работни места.

Лазене по дъното

Дори и най-оптимистичните прогнози са за съживяване на пазара на труда едва в последното тримесечие на 2013 г. "Заетостта е единственият макроикономически индикатор, при който все още няма подобрение", коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. "Най-добрият сценарий за догодина е заетостта да замръзне. Песимистичният вариант е тя да продължи да спада бавно и през следващата година", добавя той.

Подобно е мнението и на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). Според него през 2013 г. заетостта най-вероятно ще продължи да спада. A при очакван ръст на БВП от около 1% догодина възстановяване на пазара на труда може да се очаква чак през 2014 г. Една от причините е, че по време на кризата повечето работодатели се насочиха към оптимизация и освобождаване на служители. Именно тогава ръстът на производителността достигна най-бързи темпове - около 8.3% през второто тримесечие на 2011 г., защото по-малко хора произвеждат същия продукт. Връщането на заетостта към предкризисните нива зависи и доколко работодателите са готови да инвестират в разширяване на производствените си мощности. А това е по-бавен процес в година, когато икономическият растеж е минимален. "С малко закъснение след увеличение на инвестициите може да очакваме и подобрение на заетостта", каза Калоян Стайков.

Прогнози в несигурна среда

Официалните прогнози за пазара на труда през 2013 г. не са по-оптимистични. В доклада към бюджет 2013 г. например се посочва, че броят на заетите през годината ще се стабилизира на нивото от 2012 г., а слабо нарастване на броя работни места може да се очаква чак в края на 2013 г. От Международния валутен фонд (МВФ) през октомври пък прогнозираха, че ръстът на БВП няма да е достатъчен, за да подобри пазара на труда, и очакванията са безработицата да се задържи на нивата си от тази година - около 12.4%. От Европейската комисия дори са малко по-песимистично настроени и очакват през следващата година безработицата в България да стигне 12.7% (колкото е и прогнозата им за тази година), а през 2014 г. да спадне минимално – до 12.5%.

Според повечето анализатори обаче заетостта е по-показателен индикатор за това какво се случва на пазара на труда, отколкото процентът на безработица.

Омагьосан кръг

Обикновено пазарът на труда започва да се възстановява едва след като икономиката тръгне на нормални обороти. Обратното обаче също е вярно, защото вътрешното потребление в момента е основен двигател на растежа. За да харчат повече обаче, домакинствата трябва да се чувстват сигурни, че ще запазят своите работни места и доходи. Така се получава един омагьосан кръг.

"Спадът на заетостта е проблем и от гледна точка на възприятието на домакинствата за икономиката. Те няма да взимат заеми и да реализират нови проекти, докато не са спокойни за запазване на работата си. Това пречи на ускоряването на растежа," обясни Георги Ангелов от институт "Отворено общество".

Структурен проблем

Решаването на проблема с безработицата обаче не е просто въпрос на "излекуване" от финансовата криза. В България той в известна степен се е превърнал в хроничен. Причината е, че учебните заведения не смогват или не искат да се приспособят, за да произвеждат необходимите на бизнеса специалисти. Според изчисленията на компаниите от IT бранша само след три години – към 2015 г., секторът ще се нуждае от над 20 хил. нови софтуерни специалисти. Според друг анализ на Европейския център за развитие на професионалното обучение (CEDEFOP) пък, един софтуерен инженер само за четири години може напълно да се отдалечи от новите тенденции в своята област, ако не се квалифицира постоянно. Динамиката на пазара и напредъкът в технологиите на практика постоянно изпреварват знанията, придобити в гимназията или университета. А "производството" на кадри по-често зависи от това какви преподаватели, а не какви работодатели има.

Държавната политика също може да има ефект върху пазара на труда. Наливането на публични пари в частния сектор обаче може да помогне единствено когато ефектът е мултиплициращ. Когато проблемът е структурен, са необходими реформи - най-вече в образователната система. За да може хората, които излизат от скамейките, да не трябва да се обучават отново и наново - този път обаче на работните си места.

Заетостта обикновено следва развитието на икономиката.

Когато стигнеш дъното, пътят е само нагоре. Дългоочакваният момент на достигане на най-ниската точка на пазара на труда обаче вероятно все още не е дошъл. Само за 2012 г. са изгубени почти 20 хил. работни места според данните на Националния статистически институт (НСИ). Като погледнем назад, това наистина е сравнително по-добре, отколкото в началото на 2010 г., когато без работа останаха над десет пъти повече хора. Статистиката обаче все още е с отрицателен знак и пазарът на труда продължава да стагнира.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  В една нормална държава ,а не Бойковизирана, Тотю Малденов отдавна да се е разкарал като министър , поради абсолютния си провал в политиката на заетостта и неговата некадърност разбира се !

 • 2
  angelan avatar :-|
  one4all

  Статията поражда няколко основни въпроса:
  - обективна заетост ( нямаща нищо общо със статистическата такава)
  - обективна безработица (виж по-горе)
  - реална икономическа ситуация
  всички те при над 40% сива икономика са трудно представени и невъзможно анализирани.
  А когато нямаш представителна извадка представяш неистинни изводи и откровени манипулаций.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Да,прав сте.Мисля че Тотьо Младенов работеше за бюджета,а не за заетостта.Дори в началото Дянков леко го възпираше,но после подаде.Та Тотьо се правеше на по-голям католик от папата.С непрекъснатите си настоявания за по-висока МРЗ и МОП,неща,които само генерират безработица.

 • 4
  musashii avatar :-|
  musashii

  До коментар [#3] от "vjacho":

  Е как в Турция,в която от тази година МРЗ става 340 евро увеличаването й не генерира безработица?Или най-добре е да се работи за по 100 лева на месец,та да могат българските"бизнесмени" да си купуват последните модели скъпи автомобили?

 • 5
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Проблемът за масовата безработица винаги е макроикономически.
  Всяко умно правителство, работещо в паричната система на фиатна валута при плаващ валутен курс, ще постигне пълна заетост и стабилни цени с лекота. Един ден (надявам се в нвдалечно бъдеще) това ще стане в България.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/1.html
  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post_20.html

 • 6
  ham avatar :-|
  ham

  Никъде по света работещи не получават пенсия! В България просто няма пазар на труда,защото няма предлагане. Нормалните общества са устроени така ,щото хората които са без работа да могат да си намерят или иначе казано да има постоянно налични свободни раб. места.Трябва ни промяна на конституцията!

 • 7
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  [quote#5:"rmarkov"]Всяко умно правителство, работещо в паричната система на фиатна валута при плаващ валутен курс, ще постигне пълна заетост и стабилни цени с лекота. [/quote]

  Хубаво го усука по килифарски, ама хайде кажи си го направо - "Време е Народното събрание да премахне Валутният борд" ;-) Нали това искаш да кажеш с лафа "фиатни пари", връзката с чл.29 на ЗБНБ и определението на Кейнс - "Фиатните пари, това са платежно средство с номинална стойност, които са създавани и печатани от държавата, но не са конвертируеми по закон към нищо друго освен към самите себе си и нямат никаква фиксирана стойност от гледна точка на обективен стандарт"?

  Ще стане, бате, ще стане, и конкретната дата има - тя е 2 години преди да приемем Еврото за официална валута, а левчето да го пратим при антикварите ;-)

 • 8
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Да, понастоящем такива (фиатни) са валутите на САЩ, Великобритания, Япония, Австралия, Канада и много други.

 • 9
  ltoshev avatar :-P
  Lubomir Toshev

  Моят съвет към безработните е да се обучават!

  1) Да учат езици: Английски, Немски! Държавата дава безплатно езиците в гимназията - който е учил тогава сега е добре. Смешно е млади хора да не знаят чужд език, а да искат високи заплати - няма начин!

  2) Да се специализират и квалифицират - допълнителното обучение и курсове са начина.

  Никой работодател няма да ви даде парите които искате, ако нямате знанията!

 • 10
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  [quote#9:"ltoshev"]1) Да учат езици:[/quote]
  Оптимистите учат английски.
  Песимистите учат китайски.
  Реалистите учат АК-47!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.