Годината на газовите връзки

За проектите "Набуко" и "Южен поток" 2013 г. ще е ключова

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев (вдясно) и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер не скриха радостта си от писаното окончателното инвестиционно решение за участието на България в проекта "Южен поток" на 15 ноември 2012 г. <br>
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев (вдясно) и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер не скриха радостта си от писаното окончателното инвестиционно решение за участието на България в проекта "Южен поток" на 15 ноември 2012 г. <br>    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев (вдясно) и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер не скриха радостта си от писаното окончателното инвестиционно решение за участието на България в проекта "Южен поток" на 15 ноември 2012 г. <br>
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев (вдясно) и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер не скриха радостта си от писаното окончателното инвестиционно решение за участието на България в проекта "Южен поток" на 15 ноември 2012 г. <br>    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

За България 2013-а е годината на газовите връзки. През март трябва да стартира изграждането на интерконектор с Гърция, а малко по-късно през май трябва да тръгне този с Румъния. Годината обаче ще бъде и време на развръзки за проектите "Набуко" и "Южен поток".

През 2013 г. макар и плахо пазарите на електроенергия и природен газ започват да се либерализират, за което потребителите настояват от години. Интересно ще бъде да се наблюдават ефектите от тези процеси и как те ще се отразят на енергийния пазар в действителност. Традиционно с наближаването на лятото градусите ще се нажежат заради предстоящата промяна на цените в електроенергийния сектор. Този път обаче задачата на енергийния регулатор ще бъде още по-трудна заради наближаващите избори. През годината ще продължим да наблюдаваме и движението в цената на природния газ на всяко тримесечие. Поне засега обаче анализаторите обещават да няма драстични увеличения. 2013-а е важна и за ядрената енергетика заради първия национален референдум в България по тази тема. Какъвто и да бъде изходът, той едва ли ще повлияе на съдбата на АЕЦ "Белене". Проучването за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" пък трябва да бъде готово в първото тримесечие на годината. 

Газ, газ и пак газ

В последните години България стана изключително интересна дестинация за газовите трасета, търсещи път към Европа. Ако се осъществят проектите "Набуко" и "Южен поток", могат да диверсифицират източниците на доставки и газовите маршрути. Така освен по-голяма сигурност потребителите ще получат и по-голяма конкуренция на пазара на природен газ, което може да доведе до по-благоприятни цени.

Въпреки че "първа заварка" на руския проект "Южен поток" беше направена на 7 декември 2012 г., реалното изграждане на тръбата на българска територия по план трябва да започне в средата на 2013-а. За да се случи това обаче, трябва да бъдат извървени още много стъпки. Една от тях е одобрение на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), без която проектът не може да бъде реализиран. Според фирмата проектант "Газтек" докладът по оценката трябваше да бъде внесен в екоминистерството до края на годината. МОСВ има месец да се произнесе със становище, след което да бъдат направено обществено обсъждане с всички 38 заинтересовани общини.

Освен ОВОС и разрешително за строеж проектната компания "Южен поток" трябва да обяви и процедура за избор на банка или синдикат, който да осигури финансирането на проекта (бел. ред., българското участие се изчислява на около 1.6 млрд. евро). В тази връзка в началото на годината предстои да бъде обявена процедура за избор на финансираща институция. В същото време БЕХ трябва да обяви и процедурата за избор на фирма, която ще изгражда газопровода на наша територия, като от БЕХ вече обявиха, че 30% от тези дейности са запазени за български фирми.

Съвсем скоро - на 10 януари, може да се изясни съдбата и на другия голям газов проект - газопровода "Набуко". На среща на министрите на страните, участващи в проекта, която ще се проведе в София, ще стане ясно дали акционерите са успели да убедят Европейската комисия да финансира връзката между България и Турция, която може да стане начало на газопровода. В противен  случай интерконекторът с Турция ще се използва само за доставка на газ при кризисни ситуации. Тогава обаче има голяма вероятност азерският газ да мине през Гърция, което да сложи края на "Набуко".

През 2013 година се очаква да бъде завършен и първият интерконектор, свързващ националната ни газова система с Румъния. Тръбата вече се изгражда, като плановете са тя да бъде завършена през май тази година. Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в началото на 2013 г. ще бъде обявена и процедурата за резервиране на капацитети за тръбата. През март пък трябва да започне изграждането и на газовата връзка с Гърция.

Ядрени страсти

Въпреки че управляващите се отказаха от изграждането на втората атомна централа – АЕЦ "Белене", в края на януари ще бъде проведен първият национален референдум за това дали българската енергетика да се развива чрез нови ядрени мощности. Така от вота на гражданите реално зависи не само бъдещето на АЕЦ "Белене", но може да засегне и идеята на правителството за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Този проект се появи на дневен ред заедно с отказа от "Белене". Идеята е готовият реактор за спрения проект да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй". Същевременно за изготвяне на предпроектното проучване за 7-ми блок беше наета американската "Уестингхаус", която може да наклони везните към използване на американска технология.

През 2013 г. активите на спрения проект "Белене" трябва да бъде извадени от Националната електрическа компания (НЕК) и отделени в самостоятелно дружество. Вероятно през годината ще стане ясно и дали заведеното арбитражно дело за 1 млрд. евро от "Атомстройекспорт" действително ще стартира, или ще бъде постигнато споразумение. Искът беше заведен срещу НЕК заради вече произведеното оборудване за проекта, което българската страна отказва да вземе.

Закъсняло разделяне

В началото на 2013 г. разделянето на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) трябва най-накрая да се случи. Реално разделянето се налага заради изискванията на третия енергиен пакет на ЕС и трябваше да приключи още през март 2011 г. Поради тази причина срещу страната ни започна и наказателна процедура от ЕС. Това накара управляващите да побързат със законодателната уредба, която да го регламентира. В крайна сметка беше избран моделът на пълно отделяне. Идеята е НЕК, в ролята на обществен доставчик на електроенергия, да се занимава само с производство и търговия с ток. Като собственост на компанията ще останат водноелектрическите централи (ВЕЦ). Електропреносната мрежа след разделянето пък ще остане собственост на ЕСО, който съответно ще отговаря за преноса на електроенергия и управлението на мрежата.

Сложното в случая е да бъде направена оценка на дълговете на НЕК и каква част от тях могат да бъдат прехвърлени за погасяване към системния оператор. Причината е, че в последните години задълженията на НЕК значително нараснаха до около 2 млрд. лв., което поставя компанията в изключително тежко финансово състояния. От друга страна, системният оператор, който е и собственик на мрежата, има стабилни макар и регулирани приходи от предоставяне на системните услуги. В тази връзка разделянето на двете компании и поделянето на дълговете се очертава като една от интересните теми в началото на тази година.

Стъпка по стъпка към свободен пазар

До средата на 2013 година на свободния пазар на електроенергия трябва да излязат и всички фирми, които ползват електроенергия средно напрежение. Процес, който върви с години. Това означава, че целият малък и среден бизнес вече няма да купува електроенергия по регулираните от ДКЕВР цени, а ще трябва да се снабдява с такава по свободно договорени на свободния пазар. По този начин пазарът на електроенергия ще се приближи до действителната либерализация и създаването на електроенергийна борса, на която енергията ще се търгува.

За да се стигне дотам обаче, трябва да бъдат изпълнени няколко условия. Фирмите, които вече няма да са на регулирания пазар, трябва да имат гаранция, че ще могат да се снабдят с електроенергия дори ако не могат да си доставят такава от свободния пазар. Това означава, че на пазара трябва да бъдат регистрирани така наречените доставчици от последна инстанция – трите ЕРП и НЕК. За да се случи това обаче, е необходимо създаването на допълнителни правила от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Освен че трябва да регистрира доставчиците, ДКЕВР трябва да определи и цена, по която те ще продават енергията. Самото излизане на пазара е свързано и с подготовка от самите потребители. Първо те ще бъдат уведомени от ЕРП за предстоящата промяна. След това фирмите ще имат определен срок, в който да сключат договор с търговец на електроенергия. За да може всичко това да се случи обаче, законът е предвидил и създаването на балансиращи групи, в които потребителите ще могат да покриват своите излишъци или недостиг на електроенергия. Така те ще избегнат закупуването на скъпата балансираща енергия и ще могат дори да намалят разходите си. Големите компании обаче ще трябва да инсталират специален софтуер, който да прави замервания на потреблението, а вероятно и специалист, който да прави анализ на тези данни. Цялата тази подготовка трябва да се случи през следващите месеци, за да може фирмите на средно напрежение действително да излязат на свободния пазар. Ефектът от това излизане също ще е интересна тема, която "Капитал Daily" ще следи.

Горива, потребление, цени

Повечето анализатори на пазара на суров петрол очакват цените да останат сравнително стабилни през 2013 г. заради противоречивите тенденции в световната икономика. Прогнозите са, че котировките на петрола сорт брент няма да надхвърлят сегашното ниво от около 109 долара за барел, като промените ще са по-скоро в посока надолу. Същевременно бурното развитие на петролния добив в САЩ се очаква да доведе до поскъпване на тексаския суров петрол, чиято цена спадна с 13% до около 86 долара за барел през 2012 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2013 г. с 0.5% до 90.5 млн. барела на ден, но изтъкна, че в течение на годината потреблението ще остане забавено. Същевременно на последното си заседание Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК), реши да остави непроменен лимита за производство на сегашното ниво от 30 млн. барела на ден. През ноември производството в организацията спадна до 11-месечно дъно от 30.78 млн. барела на ден. Според някои анализатори Саудитска Арабия ще намали производството си, за да поддържа цените, както се е случвало в миналото. Прогнозира се и нов спад на производството в Иран заради международните санкции.

На местно ниво представители на петролния бизнес също прогнозират потреблението на горива да продължи да намалява и през 2013 г. Търговският директор на "Петрол " Иван Костадинов коментира, че очаква спад от 3-5%. Според него през февруари-март може да се очаква и ново повишение на цените, продиктувано от политическа криза в някои от регионите, от които цената на петрола е зависима. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев изказа по-оптимистична прогноза за пазара на горива през 2013 г. По думите му в икономиката се усещат симптоми на съживяване, което ще се отрази положително и на потреблението на горива. Въпреки това той призна, че в изборна година може да се очаква и известно забавяне на икономиката. "Надявам се това да не се отрази на търговията с горива", допълни той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  ..... "управляващите се отказаха от изграждането на втората атомна централа – АЕЦ "Белене "
  Капитал, аз такова нещо- категорично да са се отказали, нито съм чувал нито имам спомен някога да е казвано??!
  .. да ти припомня .. ОТКАЗАХА СЕ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ПАРАМЕТРИ НА договора с АТОМСТРОЙЕКСПОРТ ..... и господин Израитель се обади от Москва ...
  А ако има преговори и изгодно сътрудничество, ни Уестингхаус ще изгонят .. ни същия този Атомстройекспорт начело с Израитель, нито Тошиба .. ни никой ...
  Това е позицията и е правилна, според мене ...
  Това за окончателното отказване .. да не сте го сънували в редакцията след коледната почерпка?!

 • 2
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#1] от "ajsaider":

  А вие как си го представяте отказването - фанфари, барабани и Борисов публично се заклева и подписва манифест с кръвта на някои руски чиновник ?!?. Отказването на практика е точно това което се случва - безкрайни врътки, безкрайно протакане, намесване на всякакви безумни идеи само и само да се разводни и обезмисли проекта. Това се случва от първия ден на мандата и така ще завърши. Между другото и следващото правителство, каквото и да е ще прави точно това, просто няма друг избор.

 • 3
  ajsaider avatar :-P
  ajsaider

  [quote#2:"m17"] Борисов публично [/quote]
  1. ..ей така си го представям отказването ... щото изведнъж, както си мислим че има отказване- можем да видим същият този Борисов, да прави първи копки .. или да реже лентички-баш в Белене ..и ние ,дето сме мислили,

  2.Да, то така му тръгна на проекта още от 1989 година ... един от първите дебати в новата ни демократична история-точно за Белене .. чи реакторите "Ш

 • 4
  ajsaider avatar :-|
  ajsaider

  [quote#2:"m17"]Борисов публично[/quote]

  1. ..ей така си го представям отказването ...

  щото изведнъж, както си мислим че има отказване- можем да видим същият този Борисов, да прави първи копки .. или да реже лентички-баш в Белене ..и ние ,дето сме мислили че проекта е тотално отказан - ще останем изненадани и мълчаливи ..

  2. Да, то така му тръгна на проекта още от 1989 година ...
  ..един от първите дебати в новата ни демократична история-точно за Белене .. и как реакторите "Шкода" щели ни доведат до чехословашка зависимост .. и че румънците се притесняват, заради сеизмичноста в региона въобще от строителството на АЕЦ...
  Спряхме строежа, реакторите "Шкода" ги държахме на склад и само за това платихме 300 млн долара .. прежалихме пръснатите милиарди долари ... а румънците - вече не се толкова страхуват и си построиха тяхна си АЕЦ съвсем близо до планината Вранча ..
  Та така си е проекта-прав си .. да сме го направили преди 20 години .. и да се е изплатил и да сме забравили- да, ама не .. все котка минава път за едно, за друго .. може да е орисан проекта??!

 • 5
  superbg avatar :-|
  superbg

  Проекта наречен АЕЦ Белене е създаден така, че да осигури източването на парите на България към Русия за период от 40-60г. от пускането на първия реактор в експлоатация. Затова има задължително набутани посредници на входа и изхода на новата централа.
  От него ще спечели само една група български национални предатели състояща се главно от лица на БСП, но дори и тяхната печалба е смешна (направо жълти стотинки) на фона на мащабите на цялото замислено източване.
  Повечето от нас всичките знаем печеливши бизнеси, с които можем да съществуваме добре дори и в България, проблема е там, че нямаме пари в брой, а трябва да вземем кредити и след това няма да видим печалба доста време. Подобен е моментът и с АЕЦ Белене. Затова няма сила, която да накара Русия да определи точна цена и точни лихвени проценти а искат да ни източват всичко, което се появи в страната ни за да не можем да се развием и да дръпнем напред като страна.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Този въпрос от статията "През 2013 г. макар и плахо пазарите на електроенергия и природен газ започват да се либерализират, за което потребителите настояват от години. Интересно ще бъде да се наблюдават ефектите от тези процеси и как те ще се отразят на енергийния пазар в действителност. " е лесен за отговаряне, цената на електроенергията за крайните потребители (главно населението) ще "подскочи" плавно до поне два ъпти от сегашната, т.е. ще доближи днешната средна цена на "тока" за населението в ЕС по специално Австрия, Гърция, Италия, Румъния, Унгария.... с тенденция за "покачване" ...
  Съмнявам се че "потребителите настояват от години" именно затова, но щом казвате....

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#4:"ajsaider"]да сме го направили преди 20 години .. и да се е изплатил и да сме забравили- да, ама не .. все котка минава път за едно, за друго .. може да е орисан проекта??! [/quote]
  Нищо му няма на проекта, просто мат'рялът (българинът) калпав... както казва Чорбаджията в прав текст...
  Виж чешкият мат'рял се оказа качествен и чехите построиха АЕЦ Темелин на 220 км от Виена по същия проект и същите реактори като на "оригиналният" АЕЦ Белене.... но когато тарнкисти и адвокатчета управляват страната България друго и не може да очакваш, освен загуби и загуби на праи и на време....
  Апропо "лошият" реактор Шкода от "оригиналният" АЕЦ Белене сега "прави ток" в Русия ......

 • 8
  valbi avatar :-|
  valbi

  „Уестингхаус“ от години се опитва да разработи гориво за руските реактори, но опитите им се оказват сериозна заплаха за сигурността както на централите, така и за хората. Примерите от Чехия и Украйна, където са използвани касети с гориво от „Уестингхаус“ в руски реактори, са доказателство за това. Резултатът е усукване на прътите и невъзможност за работа на централите. Как тогава ще имплементират тази система в "Козлодуй". Американците строят в пъти по-скъпо, да не говорим за нерентабилността на изграждане само на един блок......

 • 9
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  [quote#5:"superbg"]От него ще спечели само една група български национални предатели [/quote]
  .. четох някъде,че от спирането му също някакви хора били спечелили ..
  [quote#2:"m17"] Между другото и следващото правителство, каквото и да е ще прави точно това, просто няма друг избор. [/quote]
  ... точно това съм чел и аз .. има си преразпределение на пазара на Балканите - в полза на Румъния и Турция - и турците ще имат два АЕЦ ... и парите вече са взети .. и това и следващите правителства, ей така ще се държат .. уж се отказват .. уж не ...
  ПУБЛИЧНО никакъв ясен отговор няма да дават .. и ей така ще е .. щото едни хора са взели комисионни ... за престуктурирането на българската енергетика и за допускането на чужди играчи на Балканите и у нас .. ама не знам- не съм видял кой и какви пари е взимал ...

  [quote#5:"superbg"]
  Проекта наречен АЕЦ Белене е създаден ...
  източването на парите на България към Русия за период от 40-60г.[/quote]
  Ей .. ама то навремето САМИ СИ СТРОЯХМЕ баш по Проекта Белене .. С НАШИ ФИРМИ И ИНЖЕНЕРИ и проекти и обосновки и одит и наши технически решения .. КАТО НАИСТИНА КУПУВАХМЕ ЧУЖДО ОБОРУДВАНЕ- НА ШКОДА и разни други фирми.. ама ни Уестингхаус ни трябваше .. и Россатомстрой ... главният изпълнител бяхме ние ...
  ЩО такова положение не ни хареса и спряхме ... се юрнахме да търсим чужденци - били руснаци или американци .. недоумявам .. някой да знае??!

 • 10
  valbi avatar :-|
  valbi

  Мързи ни! А и в последните години голяма част от умовете ни се източиха. Сега явно утопията е следната. Ще дойдат американците да ни строят несъвместими с наште АЕЦ, ама това пак си нашите хора, защото най-вероятно проектите им се водят от нашенски умове. Защо искаш нещо да се развива в България, като е по-добре да го развива някой друг, а ние само да лентяйстваме и консумираме..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход