Държавата се връща в "Топлофикация - София"

Вместо столичното парно да бъде продадено на частен инвеститор, част от него отново ще бъде превхърлена на държавата като план за изчистване на дълговете

Поредното прехвърляне на собствеността на "Топлофикация - София" между държавата и общината отново е на път да стане факт. Този път идеята е "Български енергиен холдинг" (БЕХ) да придобие миноритарен дял в дружеството, съобщи за "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов. Целта е столичното парно ще изчисти дълга си от над 200 млн. лв. към БЕХ, който възникна в края на 2008 г. "В момента правим оценка на този дълг, работим съвместно и с колегите от БЕХ и търсим възможности и механизми да решим проблема, който бе натрупан в последните 4 години", посочи Цветанов.

Освен новото прехвърляне на собственост в топлофикацията обаче се обмисля и друга схема -  дружеството да инвестира съвместно с БЕХ в изграждането на когенерация за производство на електроенергия в ТЕЦ "Земляне" и ТЕЦ "Люлин". Според Цветанов най-вероятно още през януари ще стане ясно кой от вариантите ще бъде предпочетен от сегашния собственик на дружеството Столична община. От общината не бяха открити за коментар. Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов в предишни изявления беше потвърждавал, че се работи по идеята за покриване на дълга на топлофикацията чрез придобиване на собственост, което най-вероятно ще стане чрез участие на холдинга в проект на дружеството.

За пореден път

Прехвърлянето на собственост между държавата и общината вече е добре изпитан сценарий за спасяването на дружеството. Първата такава операция беше през 2002 г. по времето на кмета Стефан Софиянски и енергийния министър Милко Ковачев. Тогава от държавния бюджет бяха отпуснати 45 млн. лв. за покриване на част от дълговете (общо 148 млн. лв.) на общинската топлофикация към "Булгаргаз", а останалите бяха разсрочени за пет години. Същата схема беше приложена за втори път в началото на 2009 г., когато общинският съвет гласува дружеството да бъде прехвърлено изцяло на "Български енергиен холдинг" срещу покриване на дълговете му, за което от държавния бюджет за 2008 г. бяха отпуснати 240 млн. лв. Това не намали задълженията на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз", които дори нараснаха. Към тях обаче се прибавиха и дългове към БЕХ, което увеличи почти двойно общата задлъжнялост на дружеството през 2009 г. в сравнение с предходната 2008 г.

Периодът на държавно ръководство над дружеството трая 2 години. В края на 2010 г. Столична община придоби безвъзмездно 100% от дружеството. Мотивът беше, че то е част от инженерната инфраструктура на столицата и ще стане част от системата за оползотворяване на отпадъците на София. Това се очаква да се случи към 2015 г.

И се стигна до поредната спасителна операция заради  дългове. Те от своя страна не могат да се изплащат от приходите на дружеството, които едва стигат за изплащане на текущите разходи за природен газ. Според данни, предоставени от "Топлофикация - София", едва през 2011 г. дружеството успява да покрие почти цялото количество синьо гориво, фактурирано от "Булгаргаз", а през 2012 г. дори да надплати 32 млн. лв. От топлофикацията също пресмятат, че от края на 2010 г., когато компанията стана отново общинска, на "Булгаргаз" са платени над 1 млрд. лв. Това обаче не е достатъчно да покрие дълга, който за 2011 г. е над 405 млн. лв. Изчистването, предлагано сега, е по схемата дълг срещу собственост. Все още не е решено какъв процент от капитала ще придобие БЕХ, но делът ще е миноритарен, което означава до 49%.

Други варианти

Вместо "Топлофикация - София" да бъде прехвърляна постоянно между държавата и общината, дружеството можеше отдавна да бъде приватизирано. По този начин щеше да се избегне необходимостта от отпускането на държавни средства, което постави столичната топлофикация в привилегировано отношение спрямо останалите дружества в сектора. Още през 2007 г. френската Dalkia, която притежава "Топлофикация - Варна", и чешката CEZ, която приватизира столичното електроразпределение и ТЕЦ "Варна", проявяваха интерес да купят закъсалото дружество. През годините е имало и много други предложения, но никое от тях не беше прието. Продажбата на топлофикацията беше залегнала и в приватизационната програма на общината, но до продажба така и не се стигна. Според Стоян Цветанов една от причините "Топлофикация - София" да не бъде продадена е, че това би увеличило цената на услугата, тъй като в дружеството ще бъдат направени инвестиции, които след това трябва да бъдат платени. Държавата обаче не е имала подобни скрупули за нито едно от останалите топлофикационни дружества в страната, които бяха приватизирани. Освен това цената на парното в София остава една от най-високите в сектора. Според експерти друга причина дружеството да не бъде продадено на частен инвеститор е, че като общинско ще може по-лесно да кандидатства за финансиране на проектите си с пари от европейските фондове и програми.

Очевидно и сега, вместо да се търси работеща промяна, "Топлофикация - София" ще продължи да разчита на облекчен режим за връщането на дълговете си чрез постоянни прехвърляния между държавата и общината.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


84 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Топлофикация София има важно място в дългогодишната държавна стратегия, столицата да изпълнява функцията на гето за бели цигани. Подобно на свободните градове в средновековието, където всеки новозаселен се прощавал със статута на крепостен селянин и придобивал привилегията на свободен гражданин, тук всеки добрал се до София по някакъв начин също получава няколко безусловни привилегии. А те са:

  - Безплатен ТЕЦ. Сметката се плащаше дълги години само по желание. Пред заплахата да се загубят изборите, на всеки 3-4 години се обявява амнистия за стари задължения под най-различен предлог (промоция, давност по различни разпоредби, решения на СГС и ВАС, нови тълкувания на стари съдебни решения).

  - Безданъчно притежание на колкото си искаш на брой автомобили. По признание на зам.кмета по финансите, между КАТ-София и отдел МДТ на районите се губят 400 хиляди (добре прочетохте) бройки, които не плащат данък МПС. Да бяха 40 хиляди, да ги зачешеш с кочана, ама при 400 хиляди вече се губят избори, нищо не можеш да направиш...

  - Пълна свобода на придвижване и паркиране на личния автомобил по тротоарите, градинките, детските площадки и забранените улици по територята на града, с изключение на една плюнка в центъра. Тази преференция е много важна, за да може всеки новодошъл да се засели на евтино в Овча Купел 6 и да цепи с колата всеки ден до местоработата си по Бизнес парка, по автомивките, дюнерите, покер залите, заложните къщи, бинго зали и др. такива типично софийски видове заетост.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  А, забравих четвъртата по значимост софийска привилегия:

  - да изпльоскаш една или повече бракувани трошки пред блока и да ги напълниш с малоценен багаж. Общината гарантира нейната неприкосновеност за минимум 20 години от датата на поставянето.

 • ju.li

  Ейййй, дори и тези, които не се топлим, не можем да се разведем с тази топлофикация!!!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "ju.li":

  В блока имаме 2-3 емигранти с празни апартаменти, които пеят същата песен. Под "не се топли" аз разбирам да октомври месец като мен на вилата, да си източиш тръбите и да зазимиш водомера до пролетта. А нашите комшии ние ги топлим цяла година отгоре, отдолу и от страни, нека да сме точни.

 • 5
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana

  И защо да е държавна собственост, за да може целокупният български народ да покрива загубите на топлофикация от кражбите!
  Дръжте си я софийска, ние и нашите не ползваме!

 • 6
  murttle avatar :-|
  murttle

  "Държавата обаче не е имала подобни скрупули за нито едно от останалите топлофикационни дружества в страната"

  Не е имала, защото абонатите на всички останалите дружества са в пъти по-малко от тези на софийската топлофикация, освен това не са в столицата и в този смисъл не могат да повлияят на политическата ситуация.

 • 7
  npocmaka avatar :-?
  npocmaka

  До коментар [#4] от "cinik":
  Не разбрах сега на вила ли живееш , или си в апартамент и "топлиш" съседите? Като адвокатстваш за топлофЕкация поне се опитай да не е с вътрешно противоречащи си твърдения.
  По твойта "логика" излиза ,че всеки е длъжен да плати веднъж на топлофикация за това ,че си е отоплявал апартамента и втори път за това ,че се "грее" от съседите (които вече са платили по точка едно) .

 • 8
  ju_li avatar :-P
  ju.li

  До коментар [#4] от "cinik":

  нямааааам паааарнооооо :)

 • 9
  m_style avatar :-P
  m_style

  ЧНГ!
  Вижте сега - Топлофикация София би била една добра общинска фирма, собственост на столичани, ако София не беше най-голямото село на селска България! Селската доминанта винаги е властвала в икономическия мироглед у нас и за това винаги са надделявали селските хитрини над градската цивилизация. ТЕЦ-ът е най-безопасният монополист: първо не е съвсем монополист - можеш да го замениш с ток, дърва и въглища, газ, нафта, мазут и т.н.; и второ - на никой не му стиска да приказва, когато опре до плащането. Ама защо не се възползвате да се откажете от Топлофикация - вариант 1 - построявате си селска къща в околностите на столицата и се топлите както си решите, вариант 2 - отказвате се целия вход от услугите на ТЕЦ-а и минавате на примерно ток, вариант 3 - газифицират ви махалата срещу няколко хилядарки на домакинство в аванс ... И т.н. Какво чакате и се оплаквате?... А, май се сетих - навсякъде в алетрнативните варианти ще трябва да платите горивото в аванс, или да правите сериозни инвестиции. А и май няма да е евтино... За това правите по-лесното - плюете по нещо, по селски - ако може една лъжа повторена 100 пъти да стане истина. Еиии, голема стана истината - селяните станаха граждани /ама от село раждани/. Та не разбрах какво му е по-лошото на парното от това, че плащаш когато си поискаш, без да ти спират топлото; че е по-евтино от всички алтернативи и че няма допълнителни инвестиционни разходи. Защото въглища и дърва се предплащат и се хамалува, пък е и мръсничко за града; газификацията струва колкото 10 зими на ТЕЦ; електричеството е около 2 пъти по-скъпо + инвестиции в аванс. Ако пък парното ви е скъпо, защото сте безработни - или си намерете работа, или бегом обратно по родните села! Какво дирите на жълтите павета?

 • 10
  vladimirkarolev avatar :-P
  Vladimir Karolev

  [quote#9:"m_style"]Вижте сега - Топлофикация София би била една добра общинска фирма, собственост на столичани, ако София не беше най-голямото село на селска България! [/quote]

  Що е то добра общинска фирма? Такова едно, дето всички носят риска, ама само едни крадат без контрол? :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход