Дюнигейт - един от хилядите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дюнигейт - един от хилядите

Дюнигейт - един от хилядите

3500 държавни терена са обречени на продажба по несебърската схема

Деница Ватева, Спас Спасов
17060 прочитания

© Спас Спасов


Продажбата от земеделското министерство на защитени площи от екомрежата "Натура 2000" край Несебър, наричана вече "Дюнигейт", може да се окаже само една от евентуалните хиляди сделки с държавни терени без провеждане на търг.

Причината е, че въпреки гръмките предизборни обещания на Мирослав Найденов да спре "разграбването на горите", наложено от тройната коалиция, предложеният от него и приет от мнозинството на ГЕРБ в парламента изцяло нов Закон за горите е оставил възможността да се довършат започнатите при кабинета "Станишев" процедури за продажба на терени по схемата с терените край Несебър.

По данни на земеделското министерство в момента има 3500 преписки за такива процедури, което означава, че всеки от тях може да бъде продаден директно, без да се обявява търг.  А както показа и случаят с дюните - и на вероятно много по-ниски спрямо пазарните цени. Част от тези преписки са свързани с терени, придобити с т.нар. заменки, предизвикали един от най-мащабните скандали в България.

Министерството продава на физическото лице Димитър Петров 29 декара край Несебър за 580 хил. лв, а на другия ден Петров ги препродава на фирмата "Сле груп" за 4 млн лв. Сделките са вписани в имотния регистър с дати съответно 27 и 29 ноември 2012 г.

Аргументът на Найденов, че в цената на сделката трябва да се включи и платената такса за изваждането на терените от горския фонд, не издържа - доколкото тази такса би била платена от всеки евентуален кандидат за терена, именно на задължителната за държавната собственост търгова процедура би се постигнала и най-изгодна цена.

Върхът на айсберга

Теренът край Несебър е продаден без търг в края на миналата година практически на основание на стария закон, който действаше до приемането през 2010 г. на сега действащия. В него имаше текст, според който министърът на земеделието издава заповедта за изключване на земите и горите от горския фонд или предлага на Министерския съвет да направи това за по-големите площи. Веднага следващата алинея обаче гласеше, че министърът или оправомощено от него длъжностно лице "продава, заменя или учредява ограничени вещни права върху горите и земите" на "лицето, по чието искане е станало изключването". Това на практика гарантира, че всеки, който е поискал изключване на терен от горския фонд, ще може да го придобие, без да се състезава с други потенциални купувачи в търг.

През 2010 г., когато законът за горите беше изцяло променен, текстовете, позволяващи продажби без търг, формално отпаднаха. В преходните и заключителните му разпоредби обаче е написано, че започналите преди приемането на закона процедури се довършват по стария ред, ако кандидат-купувачът на терена е подал преди влизането в сила на закона или три месеца след това искане да закупи имота.

По информация от земеделското министерство в момента има около 3500 такива преписки, което означава, че за около 3500 имота в страната, които са изключени от горския фонд, министерството е длъжно да осъществи директна продажба на лица или фирми, без да се провежда търг. В четвъртък Симеон Главчев, съветник на земеделския министър, обясни пред журналисти, че ведомството на Мирослав Найденов трябва да довърши процедурите, "защото такъв е законът". На въпрос защо в приетия от ГЕРБ закон е оставена възможността "заварените" случаи да бъдат довършени, Главчев посъветва журналистите да "инициират промяна" в нормативния акт.

Засега не е ясно за колко от всичките 3500 стари преписки вече са сключени сделки за продажба без търг. В четвъртък сайтът "Биволъ" огласи още една - отново край Несебър и по същата схема. През ноември 2010 г. земеделското министерство е продало на фирмата "Крим 2000" 9 дка горски терен край морето за малко над 316 хил. лв., или по около 35 лв. на кв.м. Година след това теренът е препродаден за близо три пъти по-висока цена на компанията "Форт Нокс" - за 900 хил. лв., показват данните от регистъра. А справка на сайта с имотни обяви за парцели в района показва, че новият купувач също е останал доволен, тъй като справка с обявите за продажби на парцели в района сочи стойности от над 200 лв. за кв.м.

Проверки по удобни закони

Сформираната спешно междуведомствена комисия за проверка на това как се е стигнало до скандала с продажбата и разрешението за строеж на жилищен комплекс върху защитени от "Натура 2000" площи започва експресно работа по казуса, стана ясно в четвъртък. 

На пресконференцията след първото й заседание земеделският министър Найденов, представителят на организацията "Зелени Балкани" Тома Белев и експертът в отдел "Натура 2000" в екоминистерството се разминаха в информациите си за статута на продадените 29 дка дюни, заради чието започнало заравняване всъщност избухна скандалът. 

"Никой не оспорва дали това са дюни или не. Тези 29 декара са част от "Натура 2000". Нямаме пясъчни съобщества, които не са дюни", заяви Тома Белев. Найденов потвърди, че "в самата комисия няма спор, че очевидно става въпрос за такива образувания", но посочи, че в документацията за продажбата теренът е със статут на урбанизирана територия и предстои да се провери кой през 2007-2008 г. ги е направил "недюни". Каквото и да установи проверката, именно изработеният от неговото министерство нов Закон за горите задължава държавата да изпълни докрай заварената процедура по продажбата. 

На въпрос дали теренът попада в рамките на "Натура 2000" най-интересен беше отговорът на експерта в МОСВ Росица Димова. Тя  заяви, че попада, но в България има два вида защитени територии и този имот никога не е бил в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в територията на защитена зона "Ахелой - Равда", която е определена като такава с Решение 122 на Министерски съвет през 2008 г. по смисъла на Закона за защита на екологичното разнообразие.

Найденов каза също, че драстичната разлика в стойността на продажбата и препродажбата на дюните край Несебър се дължи на това, че министерството е продало на Петров терен, а Петров е продал на "СЛЕ груп" "инвестиционен проект с всички необходими разрешителни". На въпрос дали това означава, че Петров е получил разрешително за строеж на терен, преди да го е придобил и докато статутът му е бил на държавна собственост (тъй като препродажбата е извършена на другия ден), министърът заяви, че може да прави само хипотези. По думите му, след като ден след сделката е започнала реална подготвителна дейност за строителство - или е имало разрешителни, или е било незаконно.

Валентин Димов, главен архитект на община Несебър:

"Чакаме Херман ван Ромпой да спре сделката"


Министър Найденов каза, че разликата в цената, на която Димитър Петров е препродал терена, се дължи на факта, че "СЛЕ груп" е купила всъщност цял инвестиционен проект с всички строителни разрешения.  На какво основание ги е получил Петров, преди да придобие терена?

- Нямам представа защо министърът е говорил такива неща. Всички строителни разрешения са издадени не на Димитър Петров, а на "СЛЕ груп", при това едва на 20 декември, след като компанията вече е получила нотариален акт и е придобила собственост върху имота. На 21 декември разрешенията са внесени в РДНСК – Бургас, за съобщаване. Това е редът на събитията.

Как са издадени строителни разрешения за терен от "Натура 2000"?

- "Натура 2000" не забранява абсолютно строителството. Там то може да се извършва при определени параметри, които в случая са напълно спазени. Цялото проучване за принадлежността на въпросния терен към "Натура 2000" е извършено от Министерството на околната среда и водите. В периода 12–19 декември м.г. проектните документи за това, което трябва да бъде построено в имота, са върнати за повторно произнасяне от министерството и то отново е потвърдило становището си, че това е напълно допустимо.

За да стартира подобна процедура, най-напред финансово обезпеченият инвеститор е внесъл искане в някогашната Национална дирекция по горите, сега Изпълнителна агенция. С него той официално иска разрешение да бъде изготвен Подробен устройствен план за държавен имот. След получаването на разрешение процедурата по изготвянето на ПУП може да започне. За три години и половина Мирослав Найденов трябва да е научил какви са правомощията и задълженията както на собственото му министерство, така и на звената, влизащи в структурите му.

Аз обаче усещам, че сега цялото това говорене е, за да се хвърли отговорност за станалото с този терен върху общинската администрация в Несебър. Не, има си процедура и тя ясно определя кой за какво отговаря.

А кой е издал заповедта за спирането на подготвителни работи на терена, при които дюните бяха заравнени?

- На мен не ми е известно подобна забрана да е била издавана. Мисля, че инвеститорът сам е решил да спре до изясняване на случая. Чувам сега, че лично министър–председателят бил спрял строителството. Аз не знам той да има подобни правомощия. Но ако нещо подобно все пак се е случило, следващия път трябва да чакаме лично председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой да дойде да свърши тази работа.

Междуведомствената група за проверка на случая в Несебър начело с министър Мирослав Найденов заработи експресно
Фотограф: Анелия Николва

Продажбата от земеделското министерство на защитени площи от екомрежата "Натура 2000" край Несебър, наричана вече "Дюнигейт", може да се окаже само една от евентуалните хиляди сделки с държавни терени без провеждане на търг.

Причината е, че въпреки гръмките предизборни обещания на Мирослав Найденов да спре "разграбването на горите", наложено от тройната коалиция, предложеният от него и приет от мнозинството на ГЕРБ в парламента изцяло нов Закон за горите е оставил възможността да се довършат започнатите при кабинета "Станишев" процедури за продажба на терени по схемата с терените край Несебър.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

61 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Сега кой ли ще му е виновен на Найденов? Тройната коалиция, Станишев или извънземните?

 • 2
  toshocorporation avatar :-(
  Тошо Корп.

  Е как да искаш да строят в Банско или където и да е след като едни прости правила не могат да бъдат спазени?!

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Каква проверка?Междуведомствена?Не беше ли редно вече да има задържани,с цел да не възпрепятстват разследването,СРС-та на разположение и да се хвалим че сме провели акция"Дюни",в резултат на което е обезвредена престъпна група.Тези неща не се правят отвчера по морето,така че се касае за опасни рецидивисти,и ако Цветанов е пропуснал да постави телефоните им на подслушване,трябва вече да го е направил,поне от няколко дни.

 • 4
  blader avatar :-|
  blader

  Колко е смешен тоя...Дори не може да излъже като хората. Което е добре, защото ако можеше, никой нямаше да разбере за тая далавера.

  Браво Найденов! Какво има да мислиш 2 седмици!? И защо две, а не три или една!?
  Ми щото да върви алъш-вериш-а...

  Тоя си е типичен крадец...

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Браво за статията, Капитал. Такива медии ни трябват за да се ограничи ширещото се беззаконие и грабеж на народа от поредните ненаситни приближени на властта.

 • 6
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Цецо и Кумецо в действие!

 • 7
  milenpara avatar :-|
  milenpara

  Само не разбрах имало ли е търг или не и ако не защо?

 • 8
  penkagk avatar :-|
  penkagk

  Добре, че се задейства рефелексът на гражданското общество чрез интернет форумите!
  И досега май част отпресата мълчи по случая...

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#7:"milenpara"]Само не разбрах имало ли е търг или не и ако не защо?[/quote]
  Търг не е имало,признават си го.Защо?Проверката по прикриване на следите ще измисли нещо по въпроса.

 • 10
  sqrt avatar :-|
  Daria

  До коментар [#1] от "kardinalat":

  Какво да му е виновен н Найденов като заедно с кумеца на Цвъки са си разделили прцелчето купено от държавата на безценица, после са си дали разрешение за строеж напълно незаконно и естествено в духа на бг бизнес идеите са хванали да строят апартаментен комплекс с откраднатите пари за последните 4 години, за да го шиткат на руснаци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK