Висши държавници са пропуснали да декларират имоти, доходи и дългове

Сметната палата е установила грешки в декларациите на 300 високопоставените чиновници

Сметната палата проверява имуществените декларации на висшите държавници, финансовото управление на държавните институциите и изпълнението на бюджета.
Сметната палата проверява имуществените декларации на висшите държавници, финансовото управление на държавните институциите и изпълнението на бюджета.    ©  Цветелина Белутова
Сметната палата проверява имуществените декларации на висшите държавници, финансовото управление на държавните институциите и изпълнението на бюджета.
Сметната палата проверява имуществените декларации на висшите държавници, финансовото управление на държавните институциите и изпълнението на бюджета.    ©  Цветелина Белутова

Сделки с имоти и допълнителни доходи най-често са забравяли да посочат висшите държавници в декларациите за имуществото и финансовото им състояние през 2012 г. Това се вижда от справка на Сметната палата, която е проверила декларациите им за достоверност и е установила неточност при 300 от тях.

Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, задължава народните представители, министрите и заместниците им, кметове, общинари, председателите на комисии, магистратите и др. да декларират имуществото си и своите доходи. При встъпването си в длъжност те подават встъпителни декларации, а при напускане окончателни, след което задължението им отпада.

Шефът на енергийния регулатор е спестил имотна сделка

Така например председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев не е декларирал покупката и продажбата на апартамент в Несебър с площ 168 квадрата. Той не е декларирал и банковия заем от 90 хил. евро, с който е финансирал придобиването на имота и неговият залог.

Не липсват обаче и интересни казуси, като например Мария Р. Маркова от Районна прокуратура Бургас, която не е декларирала вземане от физическо лице в размер на 365 хил. лв. Съдията от Плевенския районен съд Димитър Х. Кирилов също не е декларирал, че съпругата му има вземане от физическо лице в размер на 100 хил. лв. Кметът на Сливница пък дължи общо 145 хил. лв., като 65 хил. са към физическо лице, а останалите към фирма.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев не е декларирал придобиването на парцели, заради което Сметната палата е сигнализирала НАП да провери дали имущественото състояние съответства на доходите му. Проверката е приключила със становище, че няма несъответствие между имущество и доходи.

Народният представител от Синята коалиция Асен Агов е пропуснал да отбележи, че съпругата му е придобила дялове във софийската фирма "Агова-Лимитед" ЕООД. Други депутати също не са съобщили, че брачните им партньори са придобивали дялове в търговски дружества.

Забравят се доходи от бизнес

Друг характерен пропуск е да не се декларират "доходи от друга стопанска дейност". Под тази графа най-често попадат различните хонорари, за дейности осъществявани по граждански договор. Така например депутатката от "Атака" Деница Гаджева е не е декларирала такива доходи в размер на 8108 лв.

Същото важи и за директора на Националната здравно-осигурителна каса Пламен Цеков, който не е отбелязал доходи от "друга стопанска дейност" в размер на 21 905 лв.

Директорът на столичната дирекция на МВР Валери Йорданов пък не е декларирал, че е купил на старо автомобил BMW модел 530 D. Ръководителят на Агенцията по храните Йордан Войнов не съобщил за заем за покупка на "Тойота РАВ 4".

Често срещато явление сред представителите на местните власти пък е да не декларират придобиването на недвижими имоти, или доходите от отдаването им под наем. Пример за това е кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е получил доходи от наем в размер на 32.4 хил. лв., но не ги е декларирал.

Списъкът със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, както и на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Днес, когато нашата Българска държава
  всеки я купува и я препродава,
  днес, когато всеки кръгъл идиот
  прави се на лидер и на патриот,
  днес, когато бившите пак се подредиха
  и от демокрацията шапка си скроиха,
  основаха фирми, построиха банки
  на социализЪма с гнилите останки.
  днес, когато новите наши демократи
  спяха във палатки, спят сега в палати,
  а народът гладен в никого не вярва
  и със много мъка хляба си изкарва,
  ако не открадне, ще загине инак,
  днес, когато кражбата стана ни поминък,
  днес, когато гинат нашите войничета
  и проституират нашите момичета,
  днес, когато властват рекет и пиратство
  и си пълнят гушите с нашето богатство,
  наглият престъпник има нова роля –
  вместо във затвора пуснат е на воля,
  граби, и насилВа под път и над път,
  днес, когато няма ни закон, ни съд,
  днес, когато вредом тържествува злото –
  трябва да му сложим прът във колелото,
  кърлежа да смажем, стига кръв е локал!
  Ножът във плътта ни стигнал е до кокал.

  И вместо да скочи, да извика кански,
  спи във сън дълбок юнакът балкански.
  Защото България вече е свободна,
  но къде си, вярна ти любов народна,
  но къде си, съвест, но къде си, смелост?
  Или се превърнахте пак във вкаменелост?
  Тъй ли ще си иде цяло поколение
  с жалкия инстинкт за самосъхранение?
  Българино кротък, българино хрисим,
  докога от други ти ще си зависим,
  докога съдбата ти ще решава друг?
  Я впрегни магарето в дървения плуг,
  изори земята от гнилите бурени,
  смачкай паразитите, върху тебе турени,
  отгледай грижливо своя собствен плод,
  за да се докажеш, за да си народ.

  Но търпим как бавно и без съпротива
  малката ни нация почва да загива.
  Мъките не свършват. Бягствата не спират,
  младите не раждат, старите умират,
  няма го отдавна българският трепет,
  чужди ни командват, своите ни трепят.
  Сякаш озверя човешката природа,
  где е покаянието, где е милостта,
  едни чрез властта ограбват народа,
  други чрез народа заграбват властта.

  Затова да махнем днешните бездария
  и не Бог, а ние да пазим България!

  Nedialko Jordanov

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Интересно е сред тези 300 "грешки" има ли случай за надплатени данъци, т.е. грешка в полза на държавата от "висшите държавници"?

 • 3
  xymax avatar :-P
  xymax

  "не е декларирал придобиването на парцели, заради което Сметната палата е сигнализирала НАП да провери дали имущественото състояние съответства на доходите му. Проверката е приключила със становище, че няма несъответствие между имущество и доходи."

  Е супер! Няма значение от къде идват доходите, щом съответстват с имуществото, значи всичко е ОК. Евала НАП!

 • 4
  greenman avatar :-|
  TED (moderator är en faggot)

  От чудни места се финансират доста съдии, за доста високи суми. Много се съмнявам, заплатите им да стигат за покриване на тези "заеми".

 • 5
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов

  Napravo mi se gadi ot tazi gnila i licemerna sgan. Shapka svalqm na parviq komentar. I dano Gospod da pazi Bulgaria ot samiq narod, zashtoto nie si gi izbrahme takiva !

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  "Депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев не е декларирал придобиването на парцели, заради което Сметната палата е сигнализирала НАП да провери дали имущественото състояние съответства на доходите му. Проверката е приключила със становище, че няма несъответствие между имущество и доходи."

  Това некадърно момченце, чийто баща, бивша номенклатура на ГК на БКП и сегашен кмет от ГЕРБ на Ботевград е купувал имоти на кило. Семейството на баща му приватизира половината общински имоти. Как НАП заключава, че няма несъответствие между доходи и цени на придобити имоти? Ами по методиката на новия Главен прокурор. Чрез симулативни сделки. В нотариалните актове са записани произволни цени, естествено съответстващи на доходите на народния представител, нито веднъж не отворил уста в парламента

 • 7
  stoicho2 avatar :-|
  stoicho2

  До коментар [#3] от "xymax":

  Прочети №6 Даниел Георгиев преди баща му да му купи депутатско място бе нещо като домакин в "Балкангаз".

 • wsxdre

  сметни!

 • 9
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Абсолютно случайни грешки.

 • 10
  cormoranstrike avatar :-?
  cormoranstrike

  Та по въпроса, повдигнат по-горе от колегата stoycho2:
  http://botevgrad.com/news/45446/Smetnata-palata-publikuva-imenata-na-90-darjavni-slujiteli-koito-imat-nesaotvetstviya-v-imotnite-deklaracii/
  те този левент от снимката от статията е въпросният Даниел Георгиев - по известен като Дитко в родния си град.
  Дитковият татко е май 3-ти мандат кмет - първия от БСП, втория като независим, сега е виден ГЕРБ-ер. Толкова е умен, че едно време не са го взели за милиционер, та станал платен комсомолски секретар. Сега дедо Гошо (Дитковия татко) върти такива далавери - при това законни, че тия с дюните и бетона по морето са зелени аматьори в сравнение с него. Продава апетитни общински имоти за без пари на поставени лица и после Дитко става съсобственик за крупните суми от 500 - 1000 лева. Та такива ми ти работи ....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход