Възстановяването на икономиката ще се ускори през 2013 г.

Пречките пред растежа ще отслабват, прогнозират от "Уникредит Булбанк"

Кристофор Павлов
Кристофор Павлов    ©  Юлия Лазарова
Кристофор Павлов
Кристофор Павлов    ©  Юлия Лазарова
Очаква се инфлацията също да отслабва.

Българската икономика ще се възстановява с по-бързи темпове през тази година, тъй като пречките пред растежа ще са по-малко. Това прогнозира главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов. Като един от основните фактори за подобряването той посочва постепенното "отстъпление" на европейската дългова криза и завръщането на инвеститорския интерес към развиващите се пазари, сред които и България. "Капиталовите потоци обърнаха посоката си и сега наблюдаваме стабилен приток след отчетеното през 2011 г. значимо изтичане на средства, движено от външния натиск за намаляване на задлъжнялостта", отбелязва икономистът. В допълнение намаляването на зависимостта на българските банки от външно финансиране ще допринесе за облекчаването на достъпа на бизнеса до кредитиране.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  То бива, то може,ама ..... Явно този израз е останал непознат за аналитичното звено на Уникредит Булбанк :-) Това е 4-та годишна прогноза в този дух и актуалността й се равнява на 0!

  Явно нито г-жа Меркел, нито г-н Драги, си правят изказванията следвайки подобни блянове.

 • 2
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Системата на валутен борд, какт и тази на златния стандард, не позволява българските банки да имат възможност за неограничено финансиране от страна на БНБ като заемодател от последна инстанция и винаги съществува риск от финансова криза, независимо от големината на резервите в конвертируема валута.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_4.html?m=0

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Чул ги Господ гадаещите на кафе от Булбанк..... ама светлина в тунела няма да видим докато ЕС се управлява от сегашните Меркозета и брюкселски зелки (тъпи в икономиката, но упорити) Най-малко поне докато минат изборите в Германия (чак наесесн).....

 • 4
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Аз също мисля. че българската икономика МОЖЕ да отчете по - ускорен растеж през 2013, ако обаче държавата си свърши работата.
  Защо мисля така:
  1. Два от "двигателите" на икономиката продължават да работят, макар и на по - бавни обороти - износът все още расте и тенденцията износът към трети страни да расте по - бързо от спада към ЕС за сега изглежда устойчива. Туризмът също бележи ръст.
  2. Чуждестранните инвестиции, макар и далече от желаните нива, все пак растат и освен живи пари в икономиката, ще помагат и за омекотяване на проблема с безработицата, както и ще подкрепят ръста на износа. Сигнал в тази посока е наличието на сериозен ръст във вноса на машини, оборудване и техника - това сигнализира съживяване на проектите за изграждане и/или разширение на производства. За това ще спомогне и новият закон за ЧИ, осигуряващ редица отстъпки за инвеститорите при определени условия.
  3. Макар и плах, 2012 е първата година след кризата, в която се отбелязва ръст на заплатите - растежа не е само от съкращения при нискоквалифицираните и съответно по - нископлатени служители, а включва и ефекта от компаниите, които направиха актуализация на възнагражденията. Има сериозен ръст / заради ниската база/ на заплащането при редица държавни служители. Ще има ръст на МРЗ и пенсии. Това би трябвало да подкрепи вътрешното търсене -другият "двигател" на икономиката.
  4. Предстоят сериозни разплащания по проекти, финансирани от ЕС, наред с това предстои и стартиране на много такива + изграждане на Южен поток, евентуално Русе - Свиленград.
  5. Новият закон за публично - частното партньорство би трябвало да доведе инвеститори и пари. Има информация за редица проекти, които изчакваха влизането му в сила.
  6. Държавата приключи 2012 с дефицит чувствително по - малък от планираното.
  7. Предстоят избори, а в такива периоди държавата увеличава разходите си / предизборно/, което заедно с постигнатият по - нисък дефицит дава възможност, при разумно използване тези разходи да подпомогнат растежа - т.е. държавата да влее /по един или друг начин/ пари в икономиката.
  8. Очакваното раздвижване на икономиката на ЕС и ЕЗ от средата на 2013, което няма как да не се отрази и на българската икономика.
  Предпоставки има, да видим дали ще се реализират...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата