Доходността по 10-годишните ДЦК падна до 3.43%

Правителството има нужда от пари, но е в силна позиция и се възползва от пазарното търсене

Министерство на финансите оценява, че България ще трябва да увеличи вътрешния си дълг с 1 млрд. лв. през тази година.
Министерство на финансите оценява, че България ще трябва да увеличи вътрешния си дълг с 1 млрд. лв. през тази година.    ©  Николай Николов
Министерство на финансите оценява, че България ще трябва да увеличи вътрешния си дълг с 1 млрд. лв. през тази година.
Министерство на финансите оценява, че България ще трябва да увеличи вътрешния си дълг с 1 млрд. лв. през тази година.    ©  Николай Николов

Рекордно ниска доходност от 3.43% постигна 10-годишната емисия държавни ценни книжа (ДЦК), пласирана на първичния пазар вчера. От Министерство на финансите предложиха книжа от 50 млн. лв., но инвеститорският интерес доведе до трикратното й презаписване, като общата стойност на подадените поръчки стигна 177 млн. лв.

Доходността по облигациите отразява истинската цена на заетия ресурс, която държавата ще плаща на инвеститорите. Понижаването й пък може да отразява повишено доверие в държавата като длъжник, или липса на алтернативни нискорискови вложения.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  "Рекордно ниска доходност от 3.43% постигна 10-годишната емисия държавни ценни книжа (ДЦК), пласирана на първичния пазар вчера. От Министерство на финансите предложиха книжа от 50 млн. лв., но инвеститорският интерес доведе до трикратното й презаписване, като общата стойност на подадените поръчки стигна 177 млн. лв."
  Ей сега хейтърчетата ще ми обЯснят колко лошо е това, какъв некадърник е Дянков и колко е голяма главата на четящия Винету.
  Сега ще преброим платените писачи по количеството "-".

 • 2
  donchoquihote avatar :-|
  StiffUpperLip

  Може ли аз да съм първи. Дянков е виновен. Ще взема хляба на платените червенушки ама хич не ми е жал :)

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  В статията не са написани още важна информация от прес съобщението на министерство на финансите.

  Цитирам:"Облигацията е от приоритетно значение за България, тъй като доходността й на вторичен пазар през тази година ще се използва от Европейската централна банка за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване (критерий от Маастрихт).
  Регистрираната доходност на аукциона е под текущата по суверенните десетгодишни облигации на редица държави членки на ЕС и от региона - Полша (3.89%), Италия (4.30%), Хърватска (4.57%), Испания (5.05%), Словения (5.18%), Унгария (6.07%), Румъния (6.40%) и Турция (6.89%). Спредът спрямо приеманите от инвеститорите за безрискови германски федерални облигации също продължава да намалява и е 191 базисни точки. Разпределението на закупеното количество книжа по видове инвеститори е широко диверсифицирано: банки - 45%, застрахователни и животозастрахователни дружества - 22,5%, инвестиционни посредници и договорни фондове - 14,6%, пенсионни фондове - 13,5%, други - 4,4 процента.
  Резултатът от първия за тази емисионна година аукцион за продажба на ДЦК затвърждава статута на България като бюджетно дисциплинирана страна и нискорисков емитент на държавен дълг. Положителните тенденции при бюджетната консолидация и управлението на държавния дълг позволяват финансиране на оптимална за държавата цена, което намалява разходите по обслужване на държавния дълг."
  http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/7520

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#1] от "bz":

  Какво искаш да кажеш колега, че на база само тази новина, трябва да съдим за компетентността на Дянков в длъжността му финансов министър???
  Интересно ще е ГЕРБ да изнесе един официален неманипулиран финансов доклад в края на този си мандат и реално да се отчете, колко са „заварили" и колко са „оставили".

 • 5
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#2] от "donchoquihote": Симеоновксата демагогия и всичкознание - на партийни събрания на ГЕРБ. Останалите не сме милиционери или малоумни.

  Ниска доходност създадена изкуствено. Временно - не е зле,но нищо не се вижда след нея. Така,че подобна тенденция би могла да срине всякакви надежди за ръст и развитие.

 • 6
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#4:"beriya"]Интересно ще е ГЕРБ да изнесе един официален неманипулиран финансов доклад[/quote]
  Аййй мъка - МЪКА !
  Това ли успя да измислиш ?!?
  Били излъгали за лихвата според теб - при положение че има сигурно 150 участника на този пазар и се наблюдава от една камара регулатори и ЕС.
  Това СПИН-озните писачи по форумите сте много зле.

 • 7
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#6] от "bz":

  Я ми покажи къде съм казал това което ми „преписваш" за казано или Чукча не читател, Чукча писател?
  На живо така ли даваш квалификации?

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#7:"beriya"]Я ми покажи къде съм казал това което ми „преписваш"[/quote]
  Ето:
  [quote#4:"beriya"]Интересно ще е ГЕРБ да изнесе един официален неманипулиран финансов доклад в края на този си мандат[/quote]
  Изглежда Вие не помните какво сте написали само 1 пост по напред в темата. Твърдението че нямало нито един неманипулиран финансов доклаф е просто невярно "колега".

 • 9
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#8] от "bz":

  Не съм казвал, че няма нито един неманипулиран финансов доклаФ, това което съм имал предвид съм го написал точно, кратко и ясно без нужда от интерпретация, т.е. имам предвид нещо конкретно, а не абстрактна оценка на финансовите доклади на ГЕРБ.
  ---------------------------------------------------------
  Те на Дянков тези които трябваше му дадоха оценка- крайно негативна социална и демографска политика. Държава не се управлява като фирма.

 • 10
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#9:"beriya"]Те на Дянков тези които трябваше му дадоха оценка- крайно негативна социална и демографска политика.[/quote]
  Да бе повярвах ти само че цитирам:
  "През май 2012 Симеон Дянков е избран за председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като за първи път от създаването на банката през 1991 за председател е избран представител на бивша социалистическа страна, а през юни 2012 е поканен за член на Консултативния съвет в областта на науката и знанието на Световната банка"
  Та казваш много негативно го оценяват ?!?
  [quote#9:"beriya"]Държава не се управлява като фирма.[/quote]
  Точно като фирма трябва да се управлява държавата - тези ЦоЦиалистически глупости "От всекиго според възможностите на всекиго според потребностите" ги видяхме колко работят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата