"Булсатком" - под груб натиск

Най-големият доставчик на сателитна телевизия напредва към мобилния си оператор под все по-силни атаки, включително полицейска

Да се създаде четвърти мобилен оператор в България, и то с ново поколение мрежа, не е лесно начинание. И то не само заради наситения на 150% пазар. Собствениците на "Булсатком", които се опитват да направят именно това, със сигурност вече са наясно с всички трудности. Дни след като в сектора на телекомуникациите се разбра, че сателитният доставчик на телевизия след месеци чакане е получил кредит от 41.7 млн. евро за изграждане на мрежата си за мобилни услуги, започнаха проблеми със същинския му бизнес. Който пък е заложен срещу кредита.

Първо, най-гледаната телевизия bTV (в която акционер е Красимир Гергов) поиска тройно увеличение на таксите за доставка на каналите си и след като "Булсатком" не се съгласи, просто спря сигнала към него. После същото предприе свързваната с банкера Цветан Василев TV7. Тя предупреди, че ако до края на седмицата не се споразумее с "Булсатком", също ще спре програмата си към абонатите му.  Нов фронт на атаката беше отворен в сряда, когато в офисите на свързваната със сателитния оператор телевизия нахлуха служители на "Икономическа полиция", които по информация от вътрешни източници са иззели документи.

Така картинката става кристално ясна: "Булсатком" се опитва да влезе на GSM пазара, на който скорост набира наскоро купената от Цветан Василев заедно с руската VTB БТК. Самата "Виваком" пък прави опити да завземе позиции при телевизионните доставки. При така стеклите се обстоятелства очевидно "Булсатком" рискува и сегашния си бизнес извън задвижения GSM проект. А играта загрубя.

СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА ЗА GSM 4

Въпросът ще продължи ли "Булсатком" с опитите си да влезе като по-сериозен играч и на телекомуникационния пазар вече има своя отговор - явно да. Компанията е получила от Уникредит Булбанк 41.7 млн. евро заем, срещу който е учреден особен залог върху предприятието като цяло. За момента от сателитния оператор не дават информация за какво ще се използват парите. Според източници от сектора обаче очевидно те са за изграждане на мрежата за мобилен пренос на глас и данни, за която "Булсатком" има лиценз от края на по-миналата година. Тоест проблемите на телевизионния и интернет доставчик в основния му бизнес явно не са го отказали от намеренията му за навлизане и на чужда територия.

Доверие за пет години

"Булсатком" получава 41.7 млн. евро от Уникредит Булбанк, от които 39.5 млн. евро са инвестиционен кредит, а 2.2 млн. евро - многоцелева кредитна линия, включваща револвиращ кредит и кредит под условие за издаване на банкови гаранции и акредитиви, се вижда от документи в Търговския регистър. Договорът е от 3 декември. Лихвата по инвестиционния кредит за първите три месеца е Euribor плюс надбавка от 6.15%, а след това общо 8%. Срокът за връщане на парите е пет години - до 3 декември 2017 г., а лихвата за просрочие - сбор от годишния лихвен процент за редовен дълг плюс надбавка от 5%.

Защита чрез атака

До редакционното приключване на броя от "Булсатком" не дадоха допълнителна информация за какъв тип инвестиции ще се използват парите. В телеком средите обаче е повече от ясно, че сателитният тв доставчик ще опита с тях да стартира изграждането на мрежата си за мобилен пренос на глас и данни (т.нар. проект GSM 4). Старозагорската компания има лиценз и честотен спектър от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да изгради такава мрежа отпреди повече от година. От мениджмънта на оператора още през лятото обявиха, че за целта търсят или банково финансиране, или коопериране с доставчик на оборудване. Проблемът беше, че преговорите с банките се проточиха повече от очакваното. Сега явно финансовата пречка пред проекта поне до известна степен е отстранена.

Стойността на цялата мрежа за скоростен пренос на глас и данни, за която "Булсатком" има две честотни ленти по 5 MHz в диапазона 1800 MHz за десет години, по различни оценки варира между 100 и 200 млн. евро. Технологията, по която през нея операторът може да предоставя услуги, не е ограничена от регулатора. При всички положения обаче говорим за нещо около две поколения над второто GSM: трансфер на данни, бърз интернет и т.н. Финансирането от Уникредит Булбанк сега явно ще послужи за покупка на базово оборудване за тази мрежа.

Първоначално обявените от "Булсатком" намерения бяха новият оператор да стартира още в началото на тази година. Проектът обаче се забавя и както се и очакваше, трудностите пред него не са малко. До момента по последна информация от КРС операторът не е изплатил напълно и първоначалната такса за мобилния си лиценз. Сумата там е 19 млн. лв., а от нея дължима продължава да е около една четвърт. Компанията не е резервирала и номерационен план за мобилната си услуга, което също струва пари.

Още, и то много (по информация на самата компания около 100 млн. евро) ще са необходими, ако тя запази и проекта си да изстреля собствен сателит. Спътникът, от който тя ползва капацитет в момента, е с изтичащ скоро живот и впоследствие сигналът трябва да бъде черпен или от собствен такъв, или от друг наличен в орбита. При втория вариант пък таксите към собственика му ще са по-високи от тези към сегашния. Което би принудило "Булсатком" да вдигне тарифите си към крайни клиенти.

Залогът: всичко

Фактът, че старозагорската компания е заложена срещу банков заем, ясно говори, че собствениците й (основно Пламен Генчев и Максим Заяков) са готови да рискуват сегашния си бизнес заради плановете той да се разрасне към същинските телекомуникации. Междувременно обаче именно базовият им бизнес в момента - телевизионните доставки, е подложен на силен натиск. След като малко преди Коледа най-голямата по гледаемост телевизия bTV спря сигнала си към абонатите на "Булсатком", войната между двете фирми продължава. Договор за излъчване между производителя на съдържание и разпространителя на сигнала няма, а клиентите на оператора не получават нито един от каналите на bTV. Междувременно ТV7 заплаши, че ако до края на седмицата не постигне споразумение с оператора на каква цена да му подава програмата си, също ще спре излъчването. Искането подобно на bTV и в този случай е за увеличение на тарифата, но няма информация за колко пари говорим (при bTV искането е за тройно увеличение до 2 лв. на месец за всичките й канали).

Междувременно и телевизията, и операторът изпратиха жалби до КРС. Днес регулаторът се очаква да ги разгледа на редовното си заседание. Становището му обаче едва ли ще е в посока, че е готов да се намеси в спора.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


171 коментара
 • 1
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • -13
  • +542

  Звучи много логично. Излиза, че атаките на босфор ТВ и ТВ7 срещу Булсат за укрити абонати, за неизмите ръце и кални обувки са просто обходни маневри за прикриване на главния удар.

 • 2
  manu_chao avatar :-|
  manu_chao
  • -11
  • +376

  Край Босфора(тв),шум се вдига...

 • 3
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams
  • -237
  • +88

  Доста различни неща прочетох днес по темата, това е може би петото различно. Значи от Булсатком отричат ТВ+ да е свързана с тях (може и обратното да беше). Ако не ги приемем за свързани и изобщо за каква атака от икономическа полиция говорим в една подобна ситуация? Малко абсурдно ми звучи всичко това. Намесвате БТВ и Гергов, намесвате Виваком, а не обелвате нито думичка за двама най-големи български мобилни оператора - Мтел и Глобул! Те да не би да искат Булсатком да стане четвърти мобилен оператор? И още нещо искам да ви попитам - като се има предвид предстоящата цифровизация, Булсатком нямат избор и отиват към 4-ти мобилен оператор, защото ви е ясно, че цифровите кабелни оператори нямат кой знае колко голямо бъдеще, когато дойдат безплатните телевизии. Относно интересите на Виваком за телевизионните доставки, за които пишете - имам приятел, който работи на високо ново в компанията - още е пълна бъркотия след продаждата и никой за нищо не мисли.

 • 4
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes
  • -12
  • +235

  Голяма гадория....всияко ли трябва да е така б БГ

 • 5
  lady_garga avatar :-|
  lady_garga
  • -493
  • +80

  Аз услугите на този Булсатком не изпозлвам, както вече коментирах на няколко места. За мен това е прекалено и неоснователно скъп оператор, който дори не предлага добри и качествени канали за гледане. Вкарах си Интернет+тв на местния Интернет доставчик, плащам в пъти по-малко и то за цифрова телевизия, и от тук насетне не ме грее, кой в какви пререкания влиза.
  Защото в крайна сметка, всички абонати на Булсатком в момента, трябва да предявят правата си за това, че са платили за НЕЩО, а получават друго. Т.е не го получават. Независимо от съображенията на Булсат и БТВ или еди кой си.

 • 6
  nina_lalovaa avatar :-|
  nina_lalovaa
  • -477
  • +76

  Изобщо не мога да защитавам, както всички навсякъде правят, Булсатком. Толкова съм недоволна от тях, че не е истина! Не, че и толкова гледам Бтв, но не за това става въпрос. Защо навсякъде масово Булсатком се изкарва жертва, при положение, че именно този оператор НЕ СИ Е плащал задълженията към телевизиите? Ами добре, ако аз съм една пенсионерка, която си ги е сложила само за да гледа Босфор ТВ заради сериалите и ти ми ги спрат, какво? Мен какво ме грее HBO, например, нали съм пенсионерка?
  Некоректността с която се отнасят към абонатите си от Булсатком, е повече от мръсна, а плащаме добри пари за техните "услуги". Независимо какви са им убежденията, КЛИЕНТА е този, който винаги има право.

 • 7
  nk_ avatar :-|
  NK /имигрант в родната страна/
  • -18
  • +360

  До коментар [#6] от "nina_lalovaa":

  Нинка, къде видя договора или само така си говориш. Двете страни си имат своите тези - да ги изясняват в съда. Кой какво е казал - няма НИКАКВО значение.

  Обаче значение имат фактите, а те са следните: ъТВ "наказа" своите зрители като спря услугата към оператора, вместо да си го съди както му е реда. Т.е. ъТВ има безспорна вина пред зрителите си.

  От друга страна пък горното действие беше достатъчно глупаво и ненавременно за да даде перфектното оправдание на БСК за това, че сега не излъчват ъТВ. Възможно най-ненавременно и най-глупаво решение.


  Какво следва?

  Който иска ъТВ или счита, че БСК иска твърде много пари за некачествена услуга -минава където си иска, ама най-убаво да е у Виваком ТВ ;)

  Който не иска ъТВ може да претендира за отстъпка от цената и според резултата да решава какво да прави.

  Страшното е, че държавата започва да се меси много здраво в бизнеса. Съвсем навременно нахлуват полицаите, пак Романчо излезе на предна линия... абе тоя да не го държат само за специални поръчки?!

  Така или иначе - добре дошли в Бойколандия (астрално копие на Путяландия). Тежко ви и горко... надежда всяка тука оставете!!!

 • 8
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#7] от "NK": Анализът е доста обективен,само финалът е леко пресилен. За нечие съжаление - има брюкселски бюрократи :-) за Северна европа може да са чиновници,но за южните ширини на Съюза са единствената ефективна защита срещу 'башибозука' облечен във власт.

 • 9
  blader avatar :-|
  blader

  не че не знаем, но сега това си е показно - който е достатъчно богат в България си поръчва акции на телефон 166 и е своевременно обслужен..

  Цв. Василев в случая звънка на Цецо Кумецо и работат е опечена...

  настина трагично...

 • 10
  right avatar :-|
  Десен
  • -14
  • +362

  Ясно! ВСичко е прах в очите, само и само ментел, глобул и вива да не допуснат 4-ти оператор, защото им е ясно че ще ги разпърртушини за нула време.
  Успех на булсатком! Да ги смачка.
  Долу БуйрумТВ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход