Полицейска акция в TB+

Прокуратура и СДВР претърсиха офиса на свързания с "Булсатком" телевизионен канал

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Служители на отдел "Икономическа полиция" към СДВР и прокуратурата влязоха в сряда в редакцията на свързваната с "Булсатком" телевизия TВ+. На сайта на дирекцията беше обяснен и поводът: "Извършват се процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура. Обект на проверка е частен телевизионен канал в София. Насоката на работа е по линия на данъчни престъпления."

Какво се проверява

"Това са рутинни действия на прокуратурата и СДВР", коментира зам. градският прокурор Роман Василев пред "Капитал". Той каза, че "засега" няма задържани лица и че досъдебното производство е образувано по чл.255 от Наказателния кодекс, който криминализира укриването на данъци. Разследването е образувано тази година. Фирмата не е проверявана за нелегален софтуер, каквато информация се появи по-рано, твърди още Роман Василев.

Междувременно от "Булсатком" официално съобщение за случката няма. "Самите ние нямаме конкретна информация какво се случва в телевизията, която е самостоятелно търговско дружество", каза маркетинг-директорът на оператора Тинко Тотев. Служители на ТВ+ отказват да коментират случилото се, а програмният директор Милена Данева не отговаряше на телефона си. Според вътрешни източници при акцията са прегледани и частично иззети търговски документи. Според източници, цитирани от "Дневник", служители в редакцията са били разпитвани за това по какъв начин получават заплатите си, плащат ли се осигуровки и за други финансови въпроси.

В специално изявление говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова в сряда вечер обясни, че съмненията, заради които е проведена акцията през деня, са били за двойно счетоводство.

По-големият сюжет

Въпреки че няма преки доказателства през Търговския регистър, каналът TB+ е свързан със собствениците на сателитния тв оператор "Булсатком". Заради ограничение в Закона за електронните съобщения компанията не демонстрира свързаност с канала, защото ако притежаваш разпространителска мрежа, нямаш право да имаш и телевизия (предприятие, произвеждащо съдържание). Именно TВ+ е каналът, заради който БТК преди месеци сезира Комисията за защита на конкуренцията срещу "Булсатком" с обвинението, че операторът не дава на конкурентите си на пазара на тв разпространение достъп до програмата му. Антимонополният орган обаче не реши спора в полза на БТК.

Пак ТВ+ е телевизията, която bTV визира, твърдейки, че "Булсатком" плаща повече за един единичен канал, отколкото за всичките програми в пакета й. Затова и полицейската акция точно сега очевидно не е случайна.

"Не знам защо в България търговски спорове трябва да се решават чрез Икономическа полиция. Такива действия ни доближават по-скоро до полицейска държава, отколкото до правова", коментира пред "Капитал" Петър Курумбашев, депутат от БСП и член на парламентраната медийна комисия.