Малко по-свободни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малко по-свободни

Малко по-свободни

България подобрява оценката си за икономическа свобода в класацията на фондация Heritage, но корупцията и неефективната съдебна система остават основните проблеми

4249 прочитания

© Shutterstock


Хонконг, Сингапур и Австралия водят класацията.

България заема 60-о място по икономическа свобода от общо 177 държави според данните от ежегодно изследване за икономическата свобода на фондация Heritage и в. Wall Street Journal. Индексът на страната за 2013 г. е 65 от максимално възможни 100, или с 0.3 процентни пункта по-висок в сравнение с индекса за 2012 г. Този резултат е максималният за страната ни, откакто изследването е изготвено за пръв път през 1995 г. Основната причина за лекото подобрение е свиването на бюджетния дефицит. И тази година страната се нарежда в групата на умерено свободните икономики, в която обаче все пак е на опашката, като по-напред в групата са Румъния, Полша, Латвия, Унгария и Македония.

За 19-а поредна година Хонконг е на върха на класацията с индекс на икономическата свобода 89.3. Рейтингът се определя от резултата в 10 категории: свобода на труда, на бизнеса, на търговията, фискална свобода, свобода от правителството, парична, инвестиционна, финансова свобода, права на собственост и свобода от корупция.

На поправителен

България събира по-високи от средните оценки за света по икономическа свобода, но изостава спрямо тези за Европа. Няколко са основните показатели, където страната "куца". Съдебната система е неефективна и податлива на политическа намеса, заключават авторите на доклада. Тя не успява да защити правото на собственост, а непоследователността при прилагането на законите отблъсква частните инвестиции от страната. Това бе и едно от заключенията в миналогодишния доклад на Heritage. Най-слабото представяне на страната е именно в сферата "върховенство на закона", където оценката за защита на собствеността е 30, а тази за свобода от корупция - 33. Това е спад с 3 пункта спрямо предходната година. В тази сфера изоставаме не само спрямо региона, но и спрямо средните стойности за света.

Корупцията масово се възприема като широкоразпространена и това е повод за притеснение, обръщат внимание авторите на доклада. След като в продължение на три години България оглавяваше класацията на Transparency International по корупция в рамките на ЕС, през 2012 г. лидерството пое Гърция, най-вече заради тежките икономически и социални трусове, които преживява.

Друг проблем за България е покачването на административните ограничения на трудовите пазари, което забавя отварянето на нови работни места и притиска заетостта надолу. Страната е загубила над 9 пункта от оценката си за свобода на труда само през последната година. Това е проблем и за други страни по света, тъй като въвеждането на регулации е начинът, по който са реагирали на кризата голяма част от правителствата. Дори Хонконг, икономически най-свободната държава, през 2011 г. наложи минимална работна заплата.

И потупване по рамото

България е сред страните с най-нисък публичен дълг и бюджетен дефицит в региона, отбелязват авторите на доклада. Плоският данък прави страната по-конкурентна за инвеститори. Ниските данъци са основна причината за ръста в икономическата свобода на страната. По този показател България се нарежда на 13-о място с оценка 94. Данъчната привлекателност на страната обаче очевидно си противоречи с високата корупция и бавната и неефективна съдебна система.

България е и сред първенците и по свобода на търговията. Този индекс обаче оценява повече търговската политика на ЕС, а не толкова работата на националните митници, тоест не се взимат под внимание прикритите административни (корупционни) пречки пред търговията, коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Челната тройка

Челната тройка в класацията е без промяна от 2012 г. Веднага след Хонконг се нареждат Сингапур и Австралия. Само Сингапур обаче успява да подобри минимално миналогодишния си резултат.

Повечето страни от Европа пък бележат символичен ръст в индекса, като единствено Швейцария и Дания попадат в топ 10, а с изпадането на Ирландия до 11 място еврозоната вече не е представена в първата десетка. Гърция, Португалия, Италия, Великобритания и Франция са регистрирали нива на икономическа свобода близки или дори по-ниски от тези преди почти две десетилетия, когато индексът е бил изчислен за пръв път. Все пак скромният ръст на Европа от половин пункт е най-високият за 2013 г. сред всички региони. Въпреки че отбелязват прогрес при ограничаването на правителствените харчове през последната година обаче, европейските държави изостават по този показател с повече от 20 пункта и са с около 5 пункта под средното за света по фискална свобода.

Рецесията като цяло е довела до увеличение на бюджетите на много от страните - участници в изследването, и повече държавна намеса в икономиките.

Хонконг, Сингапур и Австралия водят класацията.

България заема 60-о място по икономическа свобода от общо 177 държави според данните от ежегодно изследване за икономическата свобода на фондация Heritage и в. Wall Street Journal. Индексът на страната за 2013 г. е 65 от максимално възможни 100, или с 0.3 процентни пункта по-висок в сравнение с индекса за 2012 г. Този резултат е максималният за страната ни, откакто изследването е изготвено за пръв път през 1995 г. Основната причина за лекото подобрение е свиването на бюджетния дефицит. И тази година страната се нарежда в групата на умерено свободните икономики, в която обаче все пак е на опашката, като по-напред в групата са Румъния, Полша, Латвия, Унгария и Македония.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  tienshi avatar :-|
  tienshi

  "...И тази година страната се нарежда в групата на умерено свободните икономики, в която обаче все пак е на опашката..."

  Е стига с това изкривяване на фактите, моля.
  Погледнете класацията - http://www.heritage.org/index/ranking

  Да ние сме след изброените по-горе в статията държави, но пък Франция е 62-ра, Португалия - 67-ма, Турция - 69-та, Черна Гора - 70-та, Словения - 76-та, Хърватска - 78-ма, Италия - 83-та, Сърбия - 94-та.... и Гърция - 117-та. Последната държава в групата на умерено свободните икономики е Гватемала - на 85-то място. Ако погледнем обективно на фактите може ли такова класиране да се нарече опашка?

  Не сме цъфнали и вързали, но пък нека и не се подценяваме по този начин. България в много отношения си е съвсем прилична държава.

 • 2
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  [quote#1:"tienshi"]Не сме цъфнали и вързали, но пък нека и не се подценяваме по този начин. България в много отношения си е съвсем прилична държава. [/quote] Да, така е, прилична страна с лоши правителства. България от прилична, може да стане отлична, само с едно правителство на Атака. Като си помисля, че за това не са необходими нито пари, нито проливане на кръв, а само парче хартия, с вот за Атака, пуснато от всеки българин в урната. Чудя се защо този народ-мъченик продължава да вярва на безочлиеите комуноидни лъжи за Атака и Волен Сидеров. Нищо няма да загубим от власт на Атака, можем сано да спечелим. Това дори хора отвън ни го казват, а в страната не го виждат, заслепени от надъханата от комуноидите злоба и омраза към Атака. Разбирам да се колебаем, ако имаше алтернатива, но няма друга партия, която може да ни спаси от комуноидното иго и унищожаването на България.

 • 3
  10stinki avatar :-|
  10 стинки

  Чеп за зеле не става от тая класация...

 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#2:"elviejo"]Да, така е, прилична страна с лоши правителства. България от прилична, може да стане отлична, само с едно правителство на Атака. [/quote]

  С минимална работна заплата 1000 лева първо ще фалират малкия бизнес,а след това държавата.
  Вие може да сте добронамерен,но нищо от това,което каза Сидеров на откриването на парламентарната нова година е възможно да се постигне в управлението.Тези неща се говорят от хора,чиято цел е да запазят статута си на парламентарна опозиция.Защото извънпарламентарната не получава слава и субсидии.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Мен ме интересува балканския ракурс, доколкото по отношение на инвестиции, се конкурираме в региона, не по принцип. Ето:
  43. Macedonia 68.2
  58. Albania 65.2
  59. Romania 65.1
  60. Bulgaria 65.0
  69. Turkey 62.9
  76. Slovenia 61.7
  78. Croatia 61.3
  94. Serbia 58.6
  117. Greece 55.4
  N/A. Kosovo N/A
  ---- ИЗВОД:
  Предвид факта че сме в ЕС и НАТО и с отлични макро-показатели, само Румъния е с микроскопична преднина (в рамките на грешката) но с лош полит. климат и лоша макро-среда, . Македония и Албания не са ни сериозни конкуренти на инвестиционната карта (ЕС, НАТО, обем на пазара, макро-показатели), така че според класацията и отправната точка за оценяване - новината е положителна. Ако престанем да произвеждаме простотии със съдебната система, съвсем естествено БГ разцъфтява на регионално ниво. Съвсем малко усилие. Герб?
  Към гъркоманите и сърбоманите: гледайте и се дзверете!

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "10 стинки":

  [quote#3:"10 стинки"]Чеп за зеле не става от тая класация...[/quote]

  Става си отвсякъде. Гледай съседните страни, съотнеси ги към субективното си усещане (ако ги познаваш като бизнес климат) и ще видиш че класацията си е доста обективна, по стандартите за подобен род класации.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  За да не си блъскате главата като мен, ето динамични графики, исторически, по критерий:

  http://www.heritage.org/index/visualize?countries=bulgaria&type=2

  Там ясно се вижда положителното развитие от около 2002 нататък, като определено имаме проблем със съдебна система, защита на собствеността и пазара на труда. Последното се влошава !!! Това да го гледа Менда Стоянова със безумията да се криминализира неплащането на осигуровки. Тази жена трябва да бъде изгонена незабавно, тя е бедствие!

 • 8
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#7] от "misho73":

  Щом мен, с дребния ми бизнес, ме карат да проверявам как се прави тръст в Делауеър и фирми по разни острови... в НК през член ти конфискуват имуществото за някоя сбъркана декларация.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#8] от "mrvip":

  [quote#8:"mrvip"]с дребния ми бизнес, ме карат да проверявам как се прави тръст в Делауеър[/quote]

  Бандата на фискалистите взе надмощие в последно време и е редно политическата шапка или са се осъзнае или да я сменим. Менда Стоянова - на въжето пред НС :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK