НАП поиска повторно деклариране на доходи

Фирмите имаха само ден, за да го направят

Образец 4001 (горният документ) предизвика недоволството на счетоводителите, заради кратките срокове, в които трябва да се подаде в НАП.
Образец 4001 (горният документ) предизвика недоволството на счетоводителите, заради кратките срокове, в които трябва да се подаде в НАП.
Образец 4001 (горният документ) предизвика недоволството на счетоводителите, заради кратките срокове, в които трябва да се подаде в НАП.    ©  Юлия Лазарова
Образец 4001 (горният документ) предизвика недоволството на счетоводителите, заради кратките срокове, в които трябва да се подаде в НАП.    ©  Юлия Лазарова

Повторно деклариране на данъци вследствие на единното платежно нареждане вбеси счетоводните къщи и малките фирми, научи Капитал Daily. Оказа се, че компаниите и самоосигуряващите се лица, които през декември са изплатили наеми, дивиденти или други видове нетрудови доходи в полза на физически лица, ще трябва да подадат нова специална декларация (образец 4001).

В края на работния ден в сряда Националната агенция за приходите (НАП) е поставила срок до 10 януари (тоест само един ден) декларацията да бъде подадена. Тъй като при изплащане на наеми, хонорари и дивиденти в полза на физически лица фирмите са длъжни да удържат 10% данък и да го превеждат в НАП, освен декларацията те трябва и да внесат по сметките на НАП удържания данък също до 10 януари.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zoeker avatar :-|
  zoeker
  • + 19

  [quote#0:"Статия"]за изпуснати срокове по януарската най-вероятно няма да се налагат санкции, но решение за това ще се вземе в петък или другата седмица.[/quote]
  Е те това не разбирам, след като „най-вероятно няма да се налагат санкции“ защо трябва да опъват нервите на сума народ?!

  Нередност?
 • 2
  gospodin avatar :-P
  Г-н D
  • + 16

  Е, г-н Антонов, още ли продължавате да се съмнявате, че НАП и СУП-ата не са готови за драмите с "единното платежно"?
  Аз, например, изтеглих януарските си плащания през декември заради хаоса, който предвиждах и сега гледам цирка отстрани. Януари е дълъг - ще има още еднодневни срокове заподаването на нови и нови декларации.

  Нередност?
 • 3
  stefanan avatar :-|
  stefanan
  • - 10
  • + 4

  До коментар [#2] от "Г-н D.":

  Господин Д.,
  Честита Нова Година, май не съм имал възможността да ви поздравя по-рано. Дано това е най-сериозният проблем, с който се сблъсква фирмата вашата фирма и дано по-бързо се разреши.

  Не искам да съм адвокат нито на ГЕРБ, нито на НАП, но погледнете внимателно.

  В текстовете, които съм посветил на единното платежно, винаги е застъпвана позицията, че технологично решение, което пести трансакционни разходи и може би време, трябва да се подкрепи.

  Вие срещу кое недоволствате, срещу идеята да има единно платежно, или срещу технологичната неподготвеност на НАП?

  Защото второто може да се поправи. А и в момента системата не е показала дефект. Само администрацията е прехвърлила напрежението по адаптиране на системата върху частния сектор. Ако смятате, че горният текст не отразява това послание достатъчно ясно, може би не съм си свършил добре работата. Но това още не е технологичен проблем.

  Но поне се чуха сигнали, че такива ще изплуват. Дано администрацията не ги прехвърли на Вас, но можете да разчитате, че сме на ваша страна, и ако се случи нещо пак ще реагираме.

  Но това неозначава, че ще се тръгне срещу една рационализация.

  Поздрави и успех!

  Нередност?
 • 4
  kerra avatar :-|
  kerra
  • + 20

  И точно ден след горекоментирания срок, днес на 11.01, НАП излязоха с ново съобщение, според което формулярът на декларацията не би следвало да е новият, а старият - приложим по действащия до 31.12.2012 г. закон.
  В рамките на 2 дни публикуват две абсолютно противоречащи си съобщения
  http://nap.bg/news?id=1664 и http://nap.bg/news?id=1668, който всяват смут, непредвидимост, харчат ресурси на предприятията под формата на време, разходи за консултации и т.н.
  Идеята за облекчаването на данъкоплатците като цяло намирам за добра, но усъществяването й, както винаги се извършва без стратегическа мисъл, без необходимата техническа и ресурсна подготовка и без надеждно предварително тестване.
  Ако на някой юрист му се занимава, предлагам да заведе дело за понесени вреди и пропуснати ползи срещу отговорните институции, за да се спре веднъж за винаги да се толерира това нехайно и всяващо непредсказуемост поведение на администрацията.

  Нередност?
 • 5
  ru avatar :-?
  ru
  • + 12

  До коментар [#3] от "stefanan":

  Изобщо няма никакво съмнение, че системата на НАП от началото на годината е абсолютно парализирана и не е готова за единното платежно. Въпросът е как точно облекчават фирмите и гражданите, като за доста от отменените кодове за вид плащане въвеждат декларация за подаване и сега на практика вместо такси за платежни ще има допълнителни разходи за изготвяне и подаване на тези декларации.

  Иначе няма съмнение, че обединяването на някои срокове за деклариране и плащане беше необходимо...

  Нередност?
 • 6
  mto avatar :-|
  mto
  • + 10

  Началниците в НАП трябва да си ходят! На европейски език диагнозата им е липса на капацитет, а на български - некадърност! В края на миналата година получавам писмо, че дължа някакви суми - отивам, оказва се, че не били прехвърлени от Булстат на ЕГН-то и от 2008/2009 ми висят някакви фиктивни задължения. Подадох заявление да ги прехвърлят и отивам тази седмица - служителките не знаят какво става - системата им има данни към 21.12 и след това е абсолютно неясно.
  Сега няма да внеса осигуровки докато не стане ясно какво е истинското положение, че после... иди доказвай "че нямаш сестра".
  Я, направете едно журналистическо проучване дали им работи новата система - току виж интересни неща се покажат...

  Нередност?
 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • + 6

  До коментар [#3] от "stefanan":

  Честита да е и за Вас, г-н Антонов, Новата година.

  По форумите не се ражда истината, но могат да се изяснят позиции, затова ще си позвола да съм по-многословен, изразяваки мнението си по последователността на вашите заключения.
  Определено това с еднодневния срок за деклариране не е най-големия ми проблем. Смятам, че НАП ще си затвори очите за закъснелите.
  Добре звучи решение, което намалява разходите по преводите към бюджета. През миналата година всеки месец съм правил традиционните плащания към бюджета, които са на брой 12 и съм платил на обслужващата банка 12 лв месечно. Постарал съм се да минимализирам тези разходи, като съм се спрял на банка с най-ниски такси за онлайн банкиране. Сигурно ще се съгласите, че 144 лв на годишна база са пренебрежим довод за промяна на каквото и да било.
  Аз "недоволствам", както сте любезен да се изразите, срещу неподготвеността на СУП да поеме и обработва паричните потоци при тотална липса на информация колко за какво за кого се плаща. Ще поясня: до 1.1.13 в платежното нареждане се попълваше съответен код, по който СУП-ата пращаше съответната сума, написана в пл.нареждане в подсметка. Тази подсметка, когато се отнася за плащания към ДОО, ЗО, ДЗПО и данъка върху раб.заплата, се засичаше (в идеалния случай, но много често не се засичаше заради един или друг бъг в системата и зависваше като задължение на лицето) с данните, които работодателят подава с декларации 1 и 6. Тоест превеждаш с пл.нареждане 234.56 лв за ЗО и в декларацията в графата за ЗО попълваш 234.56 лв. Тогава СУП схваща съвпадението и отчита плащането.
  Плащанията по ЗКПО, ЗДДС, мита, акцизи и пр. също имаха код и системата ги обработваше.
  Сега в едно пл.нареждане (за 1 лв, вместо за 12 лв :-) аз плащам ДОО - 300 лв; ЗО - 100 лв; ДЗПО - 40 лв; ЗДДФЛ - 400лв , които суми дублирам и с декларация 6, но плащам също ДДС - 500 лв; представителни разходи - 80 лв; разходи за автомобили - 100 лв,
  превишение на ваучери за храна - 50 лв, здравни и пенсионни вноски и удържан данък на работещи на хонорар 200 лв и т.н. Единното платежно нареждане в случая ще е на стойност 1770 лв.
  Системата на НАП ще отдели от тях плащанията, които се покриват с декларация 6 - общо 840 лв, ще отдели и ДДС-то и останалите 430 лв ще се чуди какво да ги прави, защото те НИКЪДЕ НЕ СЕ ДЕКЛАРИРАТ!! По тази причина НАП в началото на годината започна да твори нови и нови декларации, за да събере инфо за какво се плащат тези суми. И кодовете се заместват с декларации.

  В момента, по вашите думи, системата не била показала дефект. Моето обяснение е просто - тя още не е заработила. Никой не плаща заради неяснотите, а още повече, че се промени и срока за плащане - до 25-то число. Моля, поинтересувайте се след 25.1.13 как работи СУП...

  Г-н Антонов, ако съм бил по-рязък към Вашите коментари по темата (за което Ви се извинявам), то е, защото разбирането ми е, че "Капитал" не е само медия, а е институция, която трябва да е в помощ на бизнеса в България с точни, компетентни и ясни коменатари, които да отразяват адекватно поне две от гледните точки по казуса.
  Тръби се, че в бизнеса щели да останат 50 млн. от спестени такси. Всъщност това е единствения тиражиран довод за промяната!
  НАП ще ми спести 132 лв годишно, но ще ми загуби по един-два дена всеки месец, грабнал под мишница класьори и папки ще трябва да доказвам правотата си.
  Не, благодаря.
  Доколкото от 20 г. познавам системата, аз продължавам да съм скептик.
  Останете със здраве!

  Нередност?
 • 8
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • + 4

  До коментар [#3] от "stefanan":

  Апропо- хвърлете един поглед и на другите постове. И те звучат доста песимистично.
  А не искам да подхващам темата с погасяването с ежемесечните плащания за работниците на стари задължения на фирмите.
  Там вече ще стане страшното! Поровете в тази тема.
  Тогава ще изскочи истинската причина на тази промяна - да се приберат в бюджета несъбираемите задължения. Но цената ще е много висока - загубени ЗО права, липса на пенсионни вноски и т.н...

  Нередност?
 • 9
  stdmv avatar :-|
  stdmv
  • + 1

  До коментар [#2] от "Г-н D.":

  Погледни си справките за задължениятта с е-подпис ако можеш.
  Дори декалрираните и платени през декември осигуровки и задължения са тотално объркани в НАП.

  В момента е така, не знам дали ще ги оправят

  Нередност?
Нов коментар