Кой е следващият?

Скандалът с "Булсатком" отново показа злокобната матрица за лов на бизнес вещици в България

Няколко месеца преди изборите Икономическа полиция нахлува в офисите на телевизионна станция с обвинения в укриване на данъци. Властите обясняват, че медиите са като всички останали фирми и носят еднаква отговорност за нарушаване на законите. Това се случи миналата седмица с близката до "Булсатком" телевизия TV+, но истината е, че този филм вече са го давали и по други канали.

През 2000 г. икономическа полиция нахлува в редакцията на руската NTV, придружавана от прокуратурата, която повдига обвинения за данъчни престъпления. По това време телевизията е една от малкото опозиционни медии в началото на първия мандат на Путин. След още няколко подобни акции тя се влива в общия послушен тон.

През 2010 г. същото се случва в Македония. Данъчни, придружени от спецчасти на полицията, нахлуват в редакцията на опозиционната телевизия A1 и я претърсват, след което повдигат обвинения в данъчни злоупотреби.

През 2012 г., три месеца преди парламентарните избори в Украйна, в офиса на критичния към властта тв канал TVi влиза данъчна полиция и след като изземват документи, повдигат на собственика обвинение в избягване на данъци.

Естествено, че на този фон претърсването от Икономическа полиция в редакцията на TV+ изглежда мракобесно. В българския си вариант обаче този сюжет има различни нюанси. Той изглежда не толкова като акция на държавата да се справи с независима и критична към нея медия, колкото че държавата (в случая прокуратурата и полицията) се използва, за да се окаже натиск на бизнес конкурент. Образуването на проверката идва в момент, когато неявният собственик на TV+ - "Булсатком", се намира в публичен и сериозен спор с bTV и TV7. Последният канал е част от орбитата компании около мажоритарния собственик в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Той от своя страна е показвал поне в един публично известен случай (със собствениците на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов), че има начин да използва прокуратурата като средство за натиск над неудобни конкуренти. Съвпадението във времето на прокурорската проверка с конфликта между "Булсатком" и двете телевизии, както и изключително експедитивните действия на прокуратурата предизвикаха сериозни съмнения, че обвинението е взело страна в един чисто търговски спор. Заради скорошното купуване на БТК кръгът около КТБ има и друга полза от натиска над "Булсатком". Сателитният оператор е най-големият телевизионен разпространител в България, достигайки по неофициални данни около 35% от абонатите в страната. През последните години големите телекоми се опитват да компенсират спада в ръста на печалбите си с предлагане на пакетни услуги и да купуват доставчици на интернет и телевизия. "Булсатком" обаче избра друга стратегия - вместо да се продаде на някой от големите телекоми, той реши сам да стане такъв и получи лиценз за мобилен оператор. Това го превръща в заплаха за бъдещите планове на големите оператори и най-вече на БТК, която на етапа е с най-малък пазарен дял и трябва да догонва "Глобул" и "Мобилтел".

Поставена в този контекст, акцията на прокуратурата и Икономическа полиция трудно може да изглежда като

Обикновено рутинно действие

Според изнесената от държавното обвинения информация до МВР е бил подаден сигнал от служител на ТВ+. Икономическа полиция е извършила проверка и е изпратила резултатите от прокуратурата, която от своя страна на 3 януари е образувала досъдебно производство. Пред съдия е бил разпитан служител на телевизията,  а след като магистрат от Софийския градски съд е дал разрешение, в сряда - шест дни след образуването на делото, полицията отива на претърсване и изземване на доказателства в офиса на ТВ+.  По стар обичай на държавното обвинение досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител и е за укриване на данъчни задължения. Според говорителя на СГП Румяна Арнаудова разследващите са разполагали с информация, че служителите на телевизията получават по трудов договор сума, която е по-ниска от реалната им заплата, което означавало, че има доходи на дружеството, които не са декларирани.

"Предвид прекомерната натовареност на колегите в градската прокуратура подобни срокове на проверката и процесуално-следствени действия показват, че към производството е имало специално отношение", коментира прокурор от Върховна касационна прокуратура, пожелал анонимност поради естеството на темата. "Колегите сами признаха, че са имали информация за разминаване между заплатите по трудов договор и реално получаваните пари във фирмата. Не познавам преписката, но това не е информация, заради която влизаш на претърсване, още повече в медия. Ако ще преследваме тази практика, а обществена тайна е, че е масова, нека направим както с предишните акции - летя се с хеликоптери, снимаха се лимузини, но поне външно изглеждаше, че проверката е за всички", казва обвинителят. Той коментира още, че е интересно защо не е наредена данъчна ревизия, преди да се премине към подобно действие.

Според статистиката на СГП обвиненията по чл. 255 (по който е образувано делото), които са внесени в съда през 2011 г., са общо 102. Зам. градският прокурор на София и ръководител на звеното за данъчни престъпления Роман Василев отрече всякаква тенденциозност в операцията и каза, че става дума за рутинни действия.

Но когато подобни акции се случват точно по време на една търговска война, съвпаденията стават твърде много, за да се говори за рутинна проверка. Наскоро бившият главен прокурор Борис Велчев беше заявил, че "знае лекотата", с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност, и как "бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез "услугата" на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост".

"Принципно посегателствата по този начин са повече от смущаващи. Но качеството "медия" не може да дава имунитет срещу наказателно преследване. Най-опасното обаче е, когато подобни действия са свързани с журналисти", коментира случая след клетвата си и новият главен прокурор Сотир Цацаров. Според него проблемът е наказателното преследване само по себе си да не се превръща в средство за натиск върху медия, която и да е тя, защото примерно е изразила неудобни позиции или в "даден момент е била неудобна финансово на медийния пазар". Цацаров уточни, че не говори за случая с ТВ+ (с който все още не е запознат), а изразява принципна позиция.

Теория и практика на конспирацията

Причините "Булсатком" в момента да е в окото на ураган от интереси са няколко. От една страна, собствениците на bTV (американската Central European Media Enterprises, CME) изпитва спад на приходите и печалбата и заради това българското й дружество настоява за драстично увеличение на таксите, плащани от тв доставчиците. Най-големият от тях е "Булсатком" и затова е нормално той да бъде най-силно притиснат. От друга, предстои цифровизация на ефира и това, също закономерно, принуждава телевизиите да поискат по-силни позиции пред разпространителите на съдържание.

И може би най-важното - българската част. "Булсатком" опитва да навлезе на пазара на мобилни комуникации, при това имайки вече солиден тв бизнес. Това няма как да се хареса на съществуващите GSM оператори, които от доста време инвестират сериозни ресурси, за да вземат дял именно от телевизионния и интернет сектор. В позицията на напредващ, но все още догонващ и на мобилния, и на телевизионния пазар, е БТК. Която пък наскоро беше купена от собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в тандем с руската VTB. С кръга пак на Василев се свързва TV7. По неофициална информация от няколко източника търговската война между самата bTV и "Булсатком" също не е стартирала без подкрепата на този кръг.

"Булсатком" вероятно е стратегически интересен за компаниите в орбитата на Цветан Василев и по друга причина. Начинът, по който тази група влезе на вестникарския пазар, показва, че тя не се интересува само от медиите, а иска да контролира и дистрибуцията им. Според малкото останали независими разпространители на печатни издания към момента тя упражнява влияние по различни начини върху почти целия разпространителски пазар. Когато контролираш дистрибуцията, това ти дава власт и върху останалите участници на него, без да е нужно да ги притежаваш. На телевизионния пазар започва да се случва нещо подобно. Освен мащабните инвестиции в медии близки до Цветан Василев компании притежават НУРТС - бившето подразделение на БТК, което разпространява тв сигнала в ефира. Групата контролира и мултиплексите - платформите, чрез които ще се излъчват телевизиите след цифровизацията. По-голямата и по-платежоспособна част от тв зрителите в България обаче са свързали телевизорите си с кабел или сателит и така контролът върху ефирното излъчване не е достатъчно ефективен. 

Ако се съди обаче по думите на единия от собствениците на "Булсатком" - Пламен Генчев, в стратегията му не влиза нито продажба, нито спиране на някой от проектите (вижте повече в другия текст).

Извън бизнес конкретиката не без значение е и това, че когато преди изборите се нуждаеш от политическа реклама, какъвто е случаят с ГЕРБ, всеки нов допълнителен канал към публиката е важен. Защото колкото наближава вотът, "приятелските" медии като TV7 и bTV стават баласт, който по-скоро ще пречи на управляващите, отколкото ще им помага. Така че освен за пазара мръсната битка е и за избирателите.

В политически план обаче акцията в офиса на TV+ може да донесе и негативи на властта. Управлението на ГЕРБ вероятно не е предизвикало директно проверката на прокуратурата, но със сигурност ще понесе последствията от нея. Тази схема за натиск може и да е сработвала безпроблемно в други случаи, но сегашният придоби от самото начало много голяма публичност. Това вреди сериозно на ГЕРБ. До момента управляващите не правят нищо, за да опровергаят съмненията, че действията на прокуратурата са станали без тяхната санкция. В същото време с грубата си намеса и кадруване в съдебната система ГЕРБ показаха, че по-скоро толерират използването на прокуратурата за разчистване на сметки. Но сега дори и да опитат да намалят щетите, трудно ще могат да избягат от обвиненията, че са създали среда, която позволява на държавни чиновници от ниско ниво да злоупотребяват с властта си.

И така вчера бяха вестниците, после пазарът на цигари, след това сигурно и други, а днес е ред на телевизионния пазар. Утре може и да сте вие. Ако имате сравнително печеливш бизнес с добра перспектива, изградени взаимоотношения с партньори (доставчици, кредитори, ключови клиенти), ако бизнесът ви е включен във вертикална структура с възможност за проникване по цялата верига - от производството на даден продукт до достигането му до клиента, вече знаете какво може да ви се случи. Накратко, ще получите предложение, на което ще ви е трудно да откажете. Защото ако го направите, срещу вас ще е прокуратурата, Икономическа полиция, данъчните, общинските власти... С две думи - срещу вас е държавата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


227 коментара
 • 1
  venci_kr avatar :-|
  venci_kr
  • -30
  • +551

  На 9 януари в 18.30 часа като коментар 10 под статията в Дневник "Прокуратурата разследва ТВ+ за укриване на данъци (допълнена в 19:45)" пуснах следната анкета:

  Смятате ли, че държавата чрез своите органи защитава позицията на БТВ и свързани с нея хора и структори, в спора и със сателитния оператор Булсатком?

  за отговор "ДА" - натиснете "+"
  за отговор "НЕ" - натиснете "-"

  Към момента, почти две денонощия след стартирането и, резултатите са следните:

  "ДА" - 617
  "НЕ" - 17

 • 2
  yori756 avatar :-|
  16bit

  Баси схемите! Някои неща са силно преувеличени, други са прикрити. Както винаги!

 • 3
  moloko_ avatar :-?
  moloko_
  • -247
  • +80

  Сами написахте в статиите за конфликта на БТВ с Булсатком,че те са прехвърлили собствеността си върху канала си ТВ+ и той не е тяхна собственост,но че реално е техен и че това е забранено от закона.А е незаконно,защото такива като Булсатком го използват за да привличат клиенти и това е нелоялна конкуренция.Може ли това,че си медия да е извинение да вършиш незаконни дейности и после да се оплакваш,че някой те напада защото си медия? А ако се окаже,че наистина са укривали осигуровки и данъци на служителите си,тогава какво ще говорим?

 • 4
  blader avatar :-|
  blader
  • -40
  • +269

  До коментар [#3] от "moloko_":

  Я ми кажи кой български работодател не осигурява на минимална заплата!? Можеби 50%.
  И тогава защо досега икономическа полиция не е влязла при тях!? Няма показни акции като тази.
  Да не говорим, че такова нарушение е от компетенциите на инспекцията по труда...
  Заради много много пари на близки до властта хора...

 • 5
  ivan.zh.petrov avatar :-|
  ivan.zh.petrov
  • -86
  • +122

  има един аспект, който автора на тази статия не е разгърнал, защо ли?
  Редно ли е медиите (било то и ТВ+) да плащат заплати на ръка и да не спазват трудово-правното законодателство, така както го правим всички ние?!?!?!? И редно ли е медиите, помпайки мускули с влиянието си да се държат, като "ощипани", когато някой иска от тях да спазват правилата на държавата, като всяка една друга фирма, и като всеки съвестен гражданин?
  Като не им изнася на БТВ при предоставените условия от Булсатком да подпишат договор, не подписват и подписват с други играчи, не е само Булсатком, нали? Като им е скъпо на Булсатком да плащат исканите цени от БТВ не ги плащат и плащат на други доставчици на съдържание, които ги устройват! Много е просто - потребителите които искат да гледат БТВ просто сменят Булсатком, а потребителите които не искат да гледат БТВ си остават на Булсатком. Много е просто

 • 6
  moloko_ avatar :-|
  moloko_
  • -113
  • +56

  До коментар [#4] от "blader":

  Добрите работодатели български или чужди осигуряват работниците си на реалните им заплати,това е основен белег за това какъв бизнесмен си.Това,че не пишат в Капитал съвсем не значи,че икономическа полиция не е прави много такива проверки.По-важното е,че няма как ти да нарушаваш закона и да си некоректен към държавата,защото това е нелоялна конкуренция и убива бизнеса и в същото време да се чудиш защо БТВ използва същите прийоми срещу теб.

 • 7
  kr avatar :-|
  stile libero
  • -18
  • +187

  Нищо ново под слънцето:
  "Айн Ранд "Атлас изправи рамене":

  Бюрократът Флойд Ферис към индустриалеца Ханк Риърдън: "Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно да човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им.
  Прочетете тук цялата статия:
  http://b2bnews.bg/index.php/kogato-pravitelstvoto-suzdava-prestupnici-737380.html?utm_campaign=B2bnewsWeeklyNewsletter2013-02&utm_medium=email&;utm_source=newsletter

 • 8
  blader avatar :-|
  blader
  • -23
  • +139

  До коментар [#6] от "moloko_":

  Приятелю, знам за поне десетина фирми, не само български, които осигуряват на минимална заплата. Ти в кой свят живееш?

 • 9
  viordanova avatar :-|
  Velislava Yordanova
  • -25
  • +125

  До коментар [#5] от "ivan.zh.petrov":

  "да плащат заплати на ръка и да не спазват трудово-правното законодателство, така както го правим всички ние?!?!?!?"
  Кацни на Земята, моля... надали има човек в България, включително и загрижените от Икономическа полиция за служителите на ТВ+, който да вярва че всички наети са осигурени на заплатата, която реално получават. И да, проверката е неслучайна, показна и ГРОЗНА

 • 10
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  До коментар [#8] от "blader":

  Аз не мога да разбера какво искаш да ме убедиш,че Булсатком са прави да нарушават законите или че икономическа полиция не трябва да им прави проверки защото има и други като тях? Това е несериозно,ако искаме да живеем в нормална европейска държава всички трябва да спазват законите,а който не ги спазва да си носи последствията,иначе се превръщаме в бананова държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход