Нали сме си свои
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нали сме си свои

Едно на мен, едно на теб

Нали сме си свои

През последните години кадри на ГЕРБ търгуват успешно със земеделското министерство

18626 прочитания

Едно на мен, едно на теб

© Надежда Чипева


Вторачени в конкретния казус, изпуснахме същината на проблема – вече години наред случайни хора, които правят бизнес с министерство на земеделието, почти няма. "Капитал" направи проверка в имотния регистър за сделките на земеделското министерство в регионите, които представляват по-голям интерес. Не беше никак трудно да открием, че след идването на власт на ГЕРБ фирми, свързани с управляващите, и техни кадри – общински съветници, представители на администрацията и изпълнителната власт, успешно започват да търгуват с държавата. 

Фирма, свързана с бившия депутат от ГЕРБ и настоящ директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов купува 20 декара до Разлог за 6 хил. лева

Малкото село Бачево се намира на южните склонове на Рила, на шест километра над Разлог, и от него се открива една от най-добрите гледки към Пирин. Слънцето е почти цял ден над селото, а наблизо има топъл минерален извор. Пистите на Банско са на половин час с кола, но свръхзастрояването е достатъчно далеч, за да не дразни.

Колко могат да струват 20 декара земеделска земя там? Около 20 евро на квадрат, показва справка в няколко имотни сайта. Зависи за кого, бихме добавили. През пролетта на 2011 г. фирма "Макрон" ООД купува 23 декара земя в землището на с. Бачево за... общо 6000 лева, или 25 стотинки на квадратен метър. Малката подробност е, че допреди да стане депутат от ГЕРБ, а после зам.-министър на икономиката, акционер и съуправител на дружеството е Валентин Николов – днешният изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

По друга сделка, която министерството на земеделието прави в същия ден, за същото мястото, но с друг човек, цената вече е четири пъти по-висока – 1 лев на кв.м.

Валентин Николов обясни, че търгът е бил спечелен от фирмата, която е предложила най-висока цена. В него са могли да участват всички фирми на национално ниво. По въпросната сделка Николов уточни, че още през март същата година е излязъл от управителния съвет на фирмата и е продал акциите си. Сделката е била извършена чрез компенсаторки, заради това се получавала цената 25 стотинки за квадратен метър, а реално разликата до един лев е платена с компенсаторки.

Добре е да припомним, че търговете с компенсаторни инструменти на земеделското министерство, проведени миналата година, бяха осеяни със съмнения дали информацията за тях не е изтекла предварително, така че конкретни играчи да се облагодетелстват от по-ниската цена.

Преди да стане кмет на Разлог, Красимир Герчев започва проект за малък ВЕЦ в край Добринище. Земеделското министерство го довършва.

Точно между Коледа и Нова година министерството на земеделието учредява сервитут за прокарване на тръбопроводи и електропроводи от фирмата "Ирита" ООД, която има проект за изграждане на малък ВЕЦ на реките Палатник и Златарица. Дружеството днес е собственост на Димитър и Милкана Хаджиеви, но до края на 2009 г. е било собственост на днешния кмет на Разлог от ГЕРБ Красимир Герчев и общинския съветник Захари Беличенов, който беше основен двигател на протестите в подкрепа на строителството в Пирин. Герчев, който от 1997 до 2000 г. е митничар, напуска фирмата, след като става кмет, каквото е изискването.

Още през 2008 г. Министерството на околната среда и водите издава становище, че проектът няма да има отрицателно въздействие върху околната среда. През 2010 г. "Ирита" ООД подава заявление за промяна на предназначението на гори и земи от горския фонд, необходими за изравнител за МВЕЦ "Златарица". През юни 2012 г. заместникът на Герчев в кметството издава заповед, с която одобрява ПУП, с който се определя конкретното предназначение на имотите. Това е последната процедура и дава зелена светлина за учредяването на сервитута и промяната на предназначението на земите.

Според еколози строителството в тази зона е станало възможно заради отказа МОСВ да разшири "Натура 2000" в ниските части на Рила въпреки препоръките на неправителствените организации и ЕК, че съществува подобна необходимост. Другият проблем е, че необосновано се забавят и заповедите за определяне на защитените зони. Това е трябвало да се случи още през 2009 г., но през 2010 г. този срок е бил удължен с още четири години, като последно предложението е за още две години отлагане.

Пред "Капитал" Герчев заяви: "Тази сделка е между фирмата ("Ирита" ООД) и министерството. Фирмата трябва да комуникира с министерството. Аз ясно съм си дал сметка преди изборната кампания и съм излязъл от фирмата. Нямам нищо общо." По въпроса дали знае за сделката по учредяване на сервитут Герчев отговаря, че няма нищо общо. Според него общината има само административни функции спрямо "Ирита" ООД, подобно на ангажиментите към всички останали фирми, и отрича проектът да има нещо общо с изпълняваната от него длъжност. Герчев определя проекта като изключително тежък и казва, че по него се работи от 2006 г., когато той е съсобственик във фирмата.

Докато е шеф на областната дирекция "Земеделие" в Монтана, Зорница Александрова купува земеделски имот

В средата на юли миналата година (по времето на доклада на ЕК) беше задържан депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов. Той беше обвинен в изнудване и търговия с влияние за това, че срещу 50 хил. лв. е поел ангажимент да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице. Това лице бе директорът на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана Зорница Александрова.

Тихомълком Аврамов беше освободен от ареста през есента, а през ноември Александрова, която е кадър на ГЕРБ и кандидат за общински съветник в Монтана (представена лично от председателката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова), е освободена като директор на Областната дирекция "Земеделие" в Монтана.

Малката подробност е, че все още докато заема този пост, Александрова купува от земеделското министерство три декара в с. Мърчево, община Бойчиновци, на цени близки до пазарните – 28 хил. лв.

Фирма на общински съветник от ГЕРБ купува 220 декара в Сандански

В началото на 2011 г. петричката фирма "Пролак" ООД купува от министерството на земеделието близо 227 декара земи. Част от тях са в околностите на Сандански – в землищата на селата Вълково и Поленица. Останалите имоти са в землището на Дамяница и Хърсово. Общата цена на сделката е 166 хил. лв., или 0.73 лв. за кв.м.

Според Търговския регистър акционери и управители в "Пролак" са Веселин Бисерински, Димитър Митушев и Клавдия Бучкова. Веселин Бисерински е общински съветник от ГЕРБ в Петрич, а до юли 2012 г. е председател на Общинската комисия по териториално устройство, транспорт и екология.

Вторият съдружник – Димитър Митушев, през 2010 г. влиза в местното ръководство на ГЕРБ в Петрич. Клавдия Бучкова е била кандидат за общински съветник в Петрич от ГЕРБ през 2007 г.

Това не е единствената сделка на "Пролак" със земеделското министерство. Пак през юни 2011 г., дружеството купува 3.2 декара край Петрич за 1700 лева.

На въпрос дали сделката е имала нещо общо с длъжността му Веселин Бисерински отговори: "Не. Това беше официален търг. Няма как." Търгът се е провел при неявно наддаване, при което всяка от фирмите (той казва, че имало много фирми от цялата страна) подава своята оферта в запечатан плик. Офертата с най-високата предложена цена печели търга. В случая най-високата оферта е била на "Пролак".

Веселин Бисерински обясни, че длъжността, която заема към момента, не би могла да повлияе на сделката, защото тя е проведена в началото на 2011 г., когато той не е бил общински съветник, и за конфликт на интереси не може да става въпрос. Той отрича длъжностите на двамата му съдружници да са повлияли за крайния изход от търга. "Наскоро имаше такъв търг за земи от поземления фонд", каза още Бисерински.

Как фирмата на майката на депутата Емил Димитров се сдоби с басейн на държавна земя

В началото на седмицата сайтът "Биволъ" разкри, че името на депутата от ГЕРБ Емил Димитров е замесено в аферата с държавни земи край Несебър. Фирмата, в която майка му Елеонора Димитрова (а до 2009 г. и той) е била мажоритарен собственик - "Експрес турс", се е опитала да вземе терен от 2.5 декара от Министерството на земеделието и горите по идентичната схема, по която се случиха и предизвикалите сътресения в изпълнителната власт сделки на "СЛЕ груп" в местноста Кокала от края на миналата година.

От публикуваните от "Биволъ" документи се вижда, че през 2011 г. "Експрес турс" е започнала процедура по промяна на предназначението на терен от горския фонд, който се намира между два други имота, които фирмата притежава. На единия е построен хотел "Хавай", а другият е парцел от 11 декара, придобит чрез замяна в началото на 2009 г.

Именно върху терена, който "Експрес турс" иска да закупи и за който има висяща преписка в Министерството на земеделието и горите, вече е изграден басейн. Тази информaция съвпада и с данните от публикуваното писмо на Регионалната дирекция по горите в Бургас, която е разгледала искането и е констатирала при проверка на място миналия юни "наличието на единични стъбла акация и топола", които не представляват "горска територия".

Според фирмените регистри 53.3% от "Експрес турс" са собственост на фирмата "Елеонора транс", а останалите 46.7% - от "Диманик турс" АД. Собственици на "Елеонора транс" с по 50% са майката на Емил Димитров – Елеонора, и Славян Теофилов, който е управител на дружеството. Теофилов е бивш общински съветник в Несебър, а понастоящем съветник в парламента на Емил Димитров. Другият акционер в "Експрес турс" - "Динамик турс", е 51% собственост на... "Елеонора транс", останалите 49% са собственост на завода за автомобилни гуми "Динамик", където собственици са "Бороинвест" (самата тя 75.25% собственост на "Елеонора транс") и "Елеонора транс".

Цитиран от "Труд", Емил Димитров, каза: "Това е класически компромат." И още: "Нито купувам, нито продавам терени, нито строя басейни." Пред Би Ти Ви директорът на РДГ - Несебър, Димитър Мъндулев коментира, че няма информация откога на земята се строи. "Знам само, че самият хотел е много отдавна построен - 90-те години още. Това едновременно с хотела, всичко е правено там."

Далеч не искаме да кажем, че зад сделките, които изброяваме по-горе, непременно седи корупция или конфликт на интереси. В същото време те се случват точно с тези хора, точно при това управление и в контекста на много наследени и натрупани механизми за нечистоплътно отчуждаване на държавни имоти, които видяхме покрай историята в Несебър. 

по темата работи и Страхил Василев

Вторачени в конкретния казус, изпуснахме същината на проблема – вече години наред случайни хора, които правят бизнес с министерство на земеделието, почти няма. "Капитал" направи проверка в имотния регистър за сделките на земеделското министерство в регионите, които представляват по-голям интерес. Не беше никак трудно да открием, че след идването на власт на ГЕРБ фирми, свързани с управляващите, и техни кадри – общински съветници, представители на администрацията и изпълнителната власт, успешно започват да търгуват с държавата. 

Фирма, свързана с бившия депутат от ГЕРБ и настоящ директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов купува 20 декара до Разлог за 6 хил. лева


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • Планинар

  Как нито веднъж не ни попитаха и нас - собствениците на всички държавни гори и земи - дали сме съгласни някакви чиновници да разпродават имуществото ни???? Това не може да продължава така!

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  "Случайни хора няма" затова чакаме все някой отвън да ни разреши ПРОБЛЕМА.

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#1:"Планинар"]Как нито веднъж не ни попитаха и нас - собствениците на всички държавни гори и земи[/quote]

  Ще ни питат,когато ни уврат главите и разберем,че държавна собственост няма,а само асоциирана частна собственост.И че когато в една държава няма законова защита на собствеността от независима съдебна система,няма и държава.

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya

  Браво на Капитал.
  Че някой е на власт не бива да е причина журналистите да „си заравят главата" за подобна информация, хората трябва да се информират за това какви ги управляват, а те както се вижда са поредната крадлива...

 • 5
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Интересно, думата "корупция" не се среща, или пък не четох внимателно.
  Помните ли каква борба щеше да има с корупцията в навечерието на парламентарните избори през 2009. И малко след изборите - то не бе канене за ликвидацията и, то не бе ликвидиране на връзкарите.Биене в гърдите как точно той ще направи всичко това . Всичко в името на държавата и хората. Да станем чиста и свята република... ама друг път.
  Още през не толкова далечната 2009 бях сигурен, че новата и готова за битки партия тепърва ще открива корупцията и какво значи да си до врата в нея.
  Прави ли ви впечатление, че думата корупция и колко много я борим не се споменава? Щом не се говори, значи няма такова нещо. Така разсъждава ББ.
  И тези неслучайни хора да не би за сините си очи да пазаруват терени? Просто така, без да цакат? Ама хайде да говорим за корупцията на ГЕРБ вече, а!

 • 6
  alfa avatar :-|
  alfa

  [quote#5:"jelezen"]Ама хайде да говорим за корупцията на ГЕРБ вече, а![/quote]
  Ако се пише по темата, корупцията на ГЕРБ, томовете на Живков ще са нищожно малко.

 • 7
  raimond avatar :-P
  Meister Eckhart

  обръчи от фирми

 • 8
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  [quote#1:"Планинар"]Това не може да продължава така! [/quote]
  Песемист!?

 • 9
  daniboy avatar :-P
  Daniboy

  До коментар [#5] от "jelezen":
  Нищо не разбирате !!!!
  Те в момента я опознават корупцията, за да могат по-успешно да се борят с нея.
  "Опознай врага за да го победиш"

 • 10
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  До коментар [#5] от "jelezen":

  И за главен ликвидатор ще назначат не кой да е, а именно Емо Фаса - зер той я познава най-добре.
  А за заместници - бог дал кадри.
  И това естествено не е най-лошото - то тепърва предстои, избори идат!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.