Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
40 11 яну 2013, 18:33, 16713 прочитания

Несебърският кошмар на ГЕРБ

Действията на управляващите по казуса с продажбата на държавни имоти едва ли ще предотвратят други подобни случаи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Преди около шестнадесет години екологични организации отправят питане до модната къща "Шанел" дали при производството на известният парфюм "Шанел №5" използва екстракт от застрашен вид дърво от джунглите по поречието на река Амазонка. Първоначално от фирмата отказват да отговорят с аргумента, че това е търговска тайна. След поредица от публикации в продължение на няколко години обаче в редица авторитетни европейски и американски издания и призиви за бойкот на продукта им от фирмата предприемат стъпки за решаването на проблема, който заплашва да компрометира името им. Кризисната им PR стратегия включва първо признаване, че използват екстракт от изчезващия дървесен вид. След това поемат пред еколозите ангажимент да подпомагат защитата на дървото. Така атаката на зелените е прекратена и заплашващата да нанесе сериозни поражения на марката "Шанел" криза е овладяна.

В първите дни от скандала с продажбата на 29 дка земи от държавния горски фонд в Несебър на Димитър Петров от ГЕРБ вероятно са си мислели, че скандалът ще утихне след няколкото стъпки, които предприеха управляващите - незабавната разпоредба на Бойко Борисов работата багерите на терена да спре, отнемането на строителното разрешително на втория купувач на терена – фирмата "СЛЕ груп", оправданията на министъра на земеделието, че проблемът е наследен от предишните управляващи, и заканата за образуване на проверки от прокуратурата, за да се установи кой/кои от държавните институциите по веригата са виновни.


Операция "Бедствие"

Несебърският кошмар на ГЕРБ, подобно на този от дървото от джунглата по Амазонка на "Шанел" обаче, не само че продължи с осветяването в медиите и на други подобни случаи, но затвърди впечатлението, че близки до управляващите всъщност творчески са доразвили схемата на предшествениците си от тройната коалиция със заменките, на която самите те сложиха край в началото на мандата си, като наложиха мораториум върху строителството в заменени територии. Нещо повече – от изнесените в медиите други подобни случаи излязоха още имена на политически фигури от ГЕРБ и близки до тях бизнесмени. Което остави на заден план факта, че процедурата по този вид продажби всъщност е стартирала още по времето на предишното управление. И заплаши да нанесе сериозни щети на имиджа на управляващата партия половин година преди изборите.

В началото на тази седмица ГЕРБ започна кампания по справяне с кризисната ситуация. В понеделник премиерът Бойко Борисов проведе среща с тримата ресорни министри – на регионалното развитие (Лиляна Павлова), на земеделието (Мирослав Найденов), на околната среда (Нона Караджова), и представители на екологичната организация "За да остане природа в България". След нея стана ясно, че управляващите ще внесат промени в няколко закона, с които да бъде окончателно решен въпросът с наследството на тройната коалиция с преписките за изключване на терени от горския фонд, както и пресичане на възможността да се унищожават дюни. ГЕРБ обещаха да създадат парламентарна анкетна комисия, която да проучи всички случаи на сделки с държавни гори и терени от 2003 г. досега, като гарантираха, че в нея ще участва само един представител на мнозинството. А прокуратурата в Бургас образува преписки, чиято цел е да се провери работата на общинските и административните органи във връзка със скандала. "Ако бъдат открити нарушения в работата на някои от тях, би следвало да започнат наказателни производства", каза говорителят на бургаската окръжна прокуратура Красимира Кателиева.

Имаше и един висш чиновник, персонално наказан за гафа. Директорът на Агенцията по горите Бисер Дачев беше освободен от поста му. Другият нарочен за смяна – директорът на РИОСВ - Бургас, Бойчо Георгиев, който е подписал становището, че няма нужда от екологична оценка, изглежда, засега ще се спаси. Във вторник той намери в архива на инспекцията доклад на учен от БАН от 2007 г., според който върху 8.5 дка от въпросния терен има дюни. Така вината за липсата на екологична оценка на имота от регионалната инспекция пада върху предшественика му Симеон Симеонов.Поуките от случая "Несебър"

Случаят "Несебър" всъщност е нагледен пример как в продължение на пет години различни регионални и централни структури на държавната власт при две правителства са проявявали небрежност или буквално са си затваряли очите, за да се стигне до продажбата на терена и влизането на багерите на строителната фирма в имота. Същото се отнася и за местната власт в Несебър.

Специално сформираната да проучи документите по казуса в Несебър междуведомствена комисия в министерството на земеделието, в която влизат експерти от още две ведомства - на околната среда и на регионалното развитие, както и еколози от организацията "За да остане природа в България" се натъкна на фрапиращи нарушения. Те са навсякъде по веригата от отговорните институции - като се започне от кметската власт, мине се през регионалните инспекции на министерството на околната среда и ДНСК, областните служби, централата на агенцията по горите и се стигне до шапката на земеделското ведомство.

Според членове на комисията първото най-фрапиращо нарушение е приетият от общинския съвет в Несебър ПУП на имота. Той е гласуван в нарушение на действащия тогава териториално-устройствен план (ТУП) на Несебър, който предвижда на това място да има градски лесопарк. (При липсата на Общ устройствен план това е документът, с който общинските власти трябва да се съобразяват при одобряването на ПУП.) В преписката има и документ, издаден от кмета на Несебър и главния архитект на общината, според който имотът не попада в зона Б (от 100 м до 2 км от брега на морето). Справка в Google Earth показва, че теренът е на 500 м от морския бряг.

Другото нарушение според членове на комисията е оценката за съвместимост, която се изисква за терени в "Натура 2000" и се прави от РИОСВ. В случая тя е издадена постфактум след одобряването на ПУП. При прегледа на преписката от комисията са се натъкнали и на скица на терена от 2006 г. и документи, в които се казва, че част от терена в имота са пясъци. "В доклад за оценката на имота той е описан като 20 дка пясъци и 10 дка гора", казаха от комисията. Което обезсилва аргумента, с който всички институции досега се оправдаваха за продажбата на имота – че не са знаели, че това са дюни. Проверяващите са се натъкнали и на още един фрапиращ факт. При покупката на имота от Димитър Петров данъчната оценка на имота, издадена на 10.10.2012 г., е 540 729 лв. При продажбата му на фирмата "СЛЕ груп" Петров вади нова данъчна оценка от община Несебър, която е за 1 263 818 лв. От комисията недоумяват как се е получила тази разлика в рамките на един месец, когато са правени двете оценки.

Документите по сделката в Несебър показват и още една порочна практика, свързана с оценката на имота от независимите оценители. Според членове на междуведомствената комисия тя е правена на база на средната пазарна цена на три урегулирани поземлени имота (УПИ-та) в района, взети от оферти в интернет, като стойността е намалена с 30%. Така се е получила цената от 20 лв. на кв.м. По принцип при продажбата на държавно имущество Европейската комисия изисква това да става чрез търг. Дадена е обаче възможност тази процедура да не се прилага, ако оценката се прави от двама независими оценители. Много често обаче тази практика се оказва порочна, защото в повечето случаи цените на оценителите се разминават с пазарната стойност на терена. По този начин, освен че държавата губи, ниските цени на държавните терени изкривяват пазара на имоти. И по същество това си е държавна помощ.

Поради нарушенията, допуснати на почти всички нива в различните институции, на отстраняването на Бисер Дачев от директорския пост на изпълнителната агенция по горите трябва да се гледа като на опит за изпускане на парата чрез намирането на изкупителна жертва. Нещо повече – оказва се, че Бисер Дачев няма нищо общо със случая, защото в края на 2008 г., когато работата по преписката за изключването на имота от горския фонд е приключила в агенцията по горите и се е придвижила към министерството на земеделието, той не е бил директор на структурата. А окончателното становище за продажбата на имота, преди да отиде за подпис при министъра (в случая с Несебър това правомощие министър Найденов е делегирал на заместничката си Светлана Боянова), се взема от комисия, начело на която е съветникът на земеделския министър Симеон Главчев.

Случайно или не в сряда в медиите изтече и проверка на инспектората на Министерския съвет отпреди година срещу подписалата сделката за продажба на имота зам.-министър на земеделието Светлана Боянова. Проверката е по сигнал за опит от страна на Боянова за намеса в работата в комисията за оценка на местни инициативни групи по една от мерките на Програмата за развитие на селските райони. Даването на гласност на този сигнал чак сега и в разгара на скандала с продажбата на терена в Несебър беше изтълкувано като разклащане на стола на Боянова. Неофициално от министерството на земеделието обаче казаха, че едва ли ще се стигне до освобождаването й точно сега. А като възможно обяснение за медийната атака срещу нея от ведомството на Мирослав Найденов посочиха необяснимото бавене вече повече от месец на подписването на една друга сделка на министерството от страна на Боянова - тази за продажбата на земя чрез компенсаторки с първоначална оценка около 40 млн. лв.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха 1 Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха

И още: Прогнозите за икономическите ефекти от пандемията се влошават, възстановява се производството в Китай

31 мар 2020, 2531 прочитания

AirBnB ще компенсира с 250 млн. долара наемодателите си покрай коронавируса AirBnB ще компенсира с 250 млн. долара наемодателите си покрай коронавируса

Не се очаква сериозен ефект от помощта върху бизнеса с краткосрочни наеми в България

31 мар 2020, 1427 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Нали сме си свои

През последните години кадри на ГЕРБ търгуват успешно със земеделското министерство

Още от Капитал
Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10