"Няма да се пенсионирам"

"Булсатком" не се отказва нито от намеренията си за мобилен оператор, нито от тези за свой спътник

Пламен Генчев, съсобственик на Булсатком
Пламен Генчев, съсобственик на Булсатком    ©  Анелия Николова
Пламен Генчев, съсобственик на Булсатком
Пламен Генчев, съсобственик на Булсатком    ©  Анелия Николова

От 3 декември "Булсатком" има това, което чакаше от много месеци - пари. Преговорите на тв доставчика с различни банки за финансиране на проекта за мобилния оператор приключиха с Уникредит Булбанк, която отпусна 41.7 млн. евро, основната част от които инвестиционен кредит с петгодишен срок. "Разбира се", е отговорът на Пламен Генчев на въпроса ще продължи ли с изграждането на мрежата, за която има разрешение от КРС. По думите му средствата от заема ще се използват основно за полагането на оптичната кабелна инфраструктура, която свързва надземното оборудване на оператора. Допълнително финансиране ще е необходимо за покупката на техниката за самите базови станции - когато окончателно бъде избран доставчикът им. "Ще поискаме и номерационен план от КРС, когато получим лиценза си от регулатора. Което ще е скоро", казва Генчев.

В петък "Булсатком" получи от Комисията за регулиране на съобщенията окончателния си лиценз за две честотни ленти по 5 MHz в спектъра на 1800 MHz за десет години напред, а от компанията обявиха, че ще стартират услугата си преди края на 2013 г. Междувременно продължава работата по узаконяването на площадките: избор на точки за поставяне на базови станции, преговори с етажната собственост и получаване на необходимите строителни разрешителни. "Можем да кажем, че около една четвърт от мрежата ни в цялата страна вече има такива разрешителни", твърди Генчев.

Няма промяна и при другата амбиция на "Булсатком" - да изстреля свой собствен спътник. Животът на този, от който в момента операторът ползва капацитет, изтича сравнително скоро и именно това се сочи от доста от анализаторите в сектора като бъдещ проблем за компанията. "Всъщност сателитът има още три години гаранция. А оборудване от този порядък все пак не спира да работи в момента, когато гаранцията му изтече. Но ние сме решени да изстреляме свой спътник, като ще създадем организация пренастройването на приемниците на абонатите ни да стане така, че те да не изпитат проблеми", казва Пламен Генчев. Според него новият сателит ще е "сравнително малък", стойността му като техника и позициониране в орбита ще е малко под 100 млн. евро, а "Булсатком" ще използва около 45% от капацитета му. Останалите ще бъдат предложени на други европейски оператори.

Междувременно обаче "Булсатком" ще трябва да приключи сегашната си битка - с bTV и TV7. За което е наясно, че не може да разчита на решение "свише" нито от КРС, която няма правомощия да се намесва в търговски спорове, нито от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която има нужда от месеци, за да излезе със становище. "Да, написали сме писма до регулаторите", казва Генчев. Писмото му до КРС заедно с това на опонента bTV в четвъртък беше разгледано от КРС, но комисията само призова двете страни към "конструктивен диалог".

"Принципно има празнота в законодателството, което урежда разпространението на ефирните телевизии", твърди съсобственикът на "Булсатком". "От една страна, Законът за авторското и сродните му права позволява всички телевизии да изискват от доставчиците плащане. От друга- Законът за радиото и телевизията въвежда изискване само националната телевизия да бъде безплатна. Редно е към нея да бъдат добавени и другите ефирни телевизии", смята Пламен Генчев. Що се отнася до конкурентното законодателство, bTV според него го заобикаля. "Законът за защита на конкуренцията забранява пакетирането на канали. Но bTV прави именно пакетиране, защото цената, на която ни се предлага само основният канал - bTV, е почти еднаква с поисканата за всички канали", твърди той. Що се отнася до обвиненията на телевизията, че "Булсатком" изкуствено занижава броя на абонатите си, за да плаща по-малки такси, е категоричен: "Таксата не се начислява на абонат. Да, при определянето й за всеки тв доставчик се взема предвид броят на клиентите му. Но оттам нататък договорът е на базата на твърда месечна сума, която в нашия случай е увеличаваща се с времето", казва той.

"Причините да спрем сигнала, както обявихме още на 21 декември, бяха три – "Булсатком" не прие условията ни за 2013 г. и отказа да влезе в нормални преговори. Отказа да декларира коректния си брой абонати, което е пряко свързано с условията ни за 2013-а. И (продължава да) има сериозни задължения към нас", заявиха междувременно от bTV.

Така позициите и на двете страни продължават да изглеждат доста втвърдени. Затова според Генчев преговорите трябва да продължат... "едно ниво по-нагоре". На евентуално "размразяване на ледовете" по думите му може да се разчита при такива разговори на ниво CME - собствениците на телевизията.

Междувременно за продажба на сателитния оператор не се говори. "Все още не съм за пенсия и няма да се откажа", категоричен е единият от собствениците му.

Етикети

bTV Булсатком КРС
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


124 коментара
 • 1
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА
  • -17
  • +180

  НАЙ -СИЛЕН СИ КОГАТО ПРАВДАТА Е НА ТВОЯ СТРАНА !!!

 • 2
  ctrl_del avatar :-P
  бАрни
  • -169
  • +37

  За телевизия от март няма да се плаща.Ще има безплатна цифрова ефирна.Що се касае за четвъртия мобилен оператор пак нищо няма да стане.В Австрия останаха три оператора при еднаква територия с България. А мечтите за собствен сателит са смешни.Булсатком хвърлят ръкавицата на Ютелсат и Интелсат - смях...

 • 3
  coldplay avatar :-P
  coldplay

  Четвърти мобилен оператор трудно ще успее да пробие картела на сегашните три,защото честотите които дават на Булсатком,няма да му позволят да направи национално покритие,а и това е много скъпо и вероятно ще има обхват само в големите градове.Това,че Булсатком ще изстрелват спътник за 100 милиона евро не звучи никак разумно и по-скоро ми се струва,че всичкия този шум е да може Булсатком да се продаде по-добре на новия собственик на Глобул,защото само те изостават и все още нямат телевизионна услуга.Сегашните собственици нямат капацитета да инвестират достатъчно за да са конкурентни,а цифровизацията ще им удари здраво пазара на телевизия.

 • 4
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov
  • -103
  • +19

  май май искаме да се продадем скъпо, а, булсатком? кой ли е играчът? естествено Мтел, а?

 • 5
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично
  • -22
  • +266

  Симпатизирам на толкова смели фирми.

  В такава ситуация трябва да очакваш, че ще имаш проблеми с финансиране, техника, международна конюнктура, скапано законодателство, ама че цялата държава ще се опита да те спре - е това и най-откаченият рисков мениджър на банка не може да се сети.

  Но това е България - ретроградни, глупави мутри не могат да преживеят в условията на пазарна икономика и пряка конкуренция. Със зъби и нокти ще се борят за запазване на статуквото, в което някой ги брани от модерното, оптимизираното, интелигентното.

  А който се изключи от Булсатком, заради това, че не може да гледа ьТВ и ТВ7, си заслужава скапания мизерен живот. Това е широко обсъждана тема сред моите приятели и колеги и досега не съм чул някой да е заревал за ЪТВ.

 • 6
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  че никой от твоите приятели не реве за БТВ е ясно. но това не означава, че няма хора, които не си го искат. За тях това си е дискриминация и този конфликт трябва да се разреши в полза на потребителя. Защото той е платецът. Другото е плява...

 • 7
  gun avatar :-|
  gun

  При повече от 20 дописки по въпроса в Дневник и Капитал се питам защо преди 2 години не пуснахте НИТО ЕДИН РЕД за спирането на Айтиви партнър – с 50 000 клиенти, сателитният доставчик, конкурент на Булсатком, който тогава на 1 март без предупреждение спря излъчването си, обявявайки фалит. Ако уважаемите читатели намерят дори ред за това своевременно, въпреки моите постове във форумите,, ще се съблека гол на ул. Аксаков и ще кукуригам. Всъщност тогава Айтиви бе придобита от Любо Пъпката – активите, но не и пасивите. Сега тази компания е... на Мтел. Защо мълчахте тогава, Иво?

 • 8
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#5] от "Нищо лично":
  Ако си тръгнал да вдигаш сателит за 100млн евро, циркаджилъците на местните качулки и пишман прокурорчета търсещи "по сигнал" заплати на черно би трябвало да ги посрещаш с усмивка.


 • 9
  ivan.zh.petrov avatar :-|
  ivan.zh.petrov

  До коментар [#5] от "Нищо лично":

  пич истината е много проста - нищо лично: като е висока цената която искат БТВ и ТВ7 за своите продукции и Булсатком не може да я плати за да ги разпространява, не ги предлага на своите клиенти. Щом има други конкуренти на Булсатком на пазара, които предлагат в своите пакети БТВ и ТВ7 и плащат исканата от тях цена, то значи че цената е реална. От друга страна всеки клиент на Булсатком, който го устройва факта че пакета който му е продал Булсатком ще бъде без каналите на БТВ и ТВ7 си остава клиент на Булсатком. Който не го устройва, спира да е клиент на Булсатком и става клиент на друга компания, която предлага тези канали в своя пакет. Много е просто.
  Има и още един аспект - след предстоящата цифровизация, много от каналите в БГ ще се гледат безплатно от всички и няма да е необходимо да имаш чиния на терасата си за да ги гледаш, Това май е проблема, за който Булсатком смятаха че няма да се случи и щяха да продължават да изнудват клиентите си. Аз нито съм им клиент нито ще им стана, нито пък с тази тяхна политика ще ме привлекат!

 • 10
  ivan.zh.petrov avatar :-|
  ivan.zh.petrov

  До коментар [#8] от "k_":

  колега нещо не разбирам: сателит или самолет ще вдигат! Ако ще трябва да вдигат самолета им трябва една опаковка от тази от ркламата, няма да са им нужни 100 милиона евро, ще им излезе доста по-евтино


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход