Тайният доклад на светло

Прословутият анализ на HSBC за АЕЦ "Белене" изтече в Balkanleaks

Белвил е кодовото име на проекта АЕЦ "Белене" в документацията на HSBC
Белвил е кодовото име на проекта АЕЦ "Белене" в документацията на HSBC
Белвил е кодовото име на проекта АЕЦ "Белене" в документацията на HSBC
Белвил е кодовото име на проекта АЕЦ "Белене" в документацията на HSBC

Прословутият "таен доклад" за АЕЦ "Белене" на HSBC най-накрая изтече в сайта Balkanleaks . (допълнение - оказа се, че вече е излизал и в сайта 3e-news.net). Това е пазарното изследване на американската фирма NERA (поръчано от банката), което трябваше да каже дали ядрената централа ще може да продава електричеството си след построяването си. Този анализ беше част от докладите, които HSBC трябваше да подготви, за да помогне на правителството при преговорите му с "Атомстройекспорт" и в търсенето на потенциален инвеститор за централата.

Липсата на огласяване на анализа беше използвана от привържениците на продължаването на строежа на АЕЦ "Белене". "В предварителния доклад на HSBC има два извода", каза Румен Овчаров по време на парламентарните дебати преди решението на Народното събрание да подкрепи решението за спиране на проекта миналата година. "Първият, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене. При всички сценарии с изключение на един, проектът е ефективен. Затова управляващите са скрили предварителния доклад на банката".

По принцип докладът на NERA не може да дава категорични отговори - нещо, което консултантите изрично подчертават. "Докато нашите прогнози дават представа за рисковете, пред които е изправен АЕЦ "Белене", нашият анализ до момента не дава оценка за това дали проекта ще генерира достатъчно приходи, за да компенсира инвеститорите за рисковете, свързани него," пише в документа. Отговорът трябваше да го даде HSBC първо с детайлния си финансов анализ, който така и не беше изготвен заради прекратяването на договора с банката и на второ място с намирането на реален външен инвеститор. Идеите, поне в края на миналата година, бяха "Росатом" да влезе като реален инвеститор в АЕЦ "Белене".

В три от основните си сценария за развитието на регионалния пазар на Балканите (тъй като повечето експерти признават, че централата е твърде голяма за България поне до 2025 г.), NERA намира, че има вероятност енергията от нея да намери реализация. В четвъртия консултантите смятат, че ядрената централата е безперспективна ако цените на природния газ се развържат от тези на петрола. Подобен сценарий е много вероятен – именно NERA изготвиха анализ по поръчка на американското правителство, който препоръча да се разреши износа на газ от САЩ (най-вече с шистов произход). Ако се появят повече такива източници, тогава развързването, на което "Газпром" се противопоставя с отчаяни усилия, ще се случи неизбежно.

Така че да се твърди за някаква положително становище е абсурдно. Целта на доклада не е била такава. Също толкова абсурдно е да се твърди, че трябвало да се изградят 40 реактора. Всъщност NERA предвижда регионален дефицит към 2025 г. (поправка, бел.ред.), който може да се задоволи с 40 GW нови мощности, без да се казва къде и с каква технология да бъдат построени те. За сравнение - само в Турция към 2009 г. са инсталирани 45 GW, a в България, Румъния, Гърция, Сърбия и Македония към 2010 около 53 GW (допълнение, бел.ред.).

Текстът е доста технически, но въпреки това представлява любопитно четиво за маниаците на тема АЕЦ "Белене". По всичко личи, че докладът ще придобие митична стойност, нещо като плана "Ран-Ът" от началото на прехода (в чието "секретно" приложение се препоръчвало намаляването на българската нация, както гласи една от конспиративните теории).