Банско задвижи процедурата за нови ски съоръжения

Банско задвижи процедурата за нови ски съоръжения

Местната власт не пожела да даде публичност на предложенията си

Десислава Лещарска
9220 прочитания

Кампанията на Банско за нови писти и втори кабинков лифт над курорта навлезе в нова фаза, но поведението на местната власт при прокарването на нови строителни проекти си остана същото. Без да го публикува за обществено обсъждане и да даде възможност за коментари, общината внесе в екоминистерството предложение за промяна на режима за строителство в Пирин. Това съобщиха от ведомството на министър Нона Караджова във вторник. Местната власт настоява в т. нар. туристическа зона на планината да се позволят нови строежи. Сегашният План за управление на Национален парк Пирин не предвижда такава възможност.

Добрев е "за"

Инициативният комитет за допълнителни ски съоръжения над Банско, предвождан от кмета Георги Икономов, е запознал с исканията си и икономическия министър Делян Добрев, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). "Проектът предвижда отпадане на забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка", лаконично гласи прессъобщението на МИЕТ. Добрев е подчертал на срещата, че подкрепя предложенията на комитета и е на мнение, че те са от полза на бизнеса и гражданите от региона. Той ще запознае премиера Бойко Борисов и останалите министри с развитието на темата досега на утрешното заседание на Министерски съвет, гласи още съобщението.

"Какво ви учудва, че министърът на икономиката и туризма ни подкрепя. Точно тези неща ще развиваме благодарение на промените, които предлагаме. Въпреки че Министерството на околната среда е водещо, ние разчитаме, че министър Добрев ще координира процеса и ще ни подкрепя, така че промените да се случат по възможно най-бързия законов начин", коментира кметът на Банско пред "Капитал". А от Инициативния комитет обясниха, че местните граждани нямало да протестират повече.

На тъмно

Икономов беше категоричен, че няма да предостави на "Капитал" внесените в екоминистерството предложения. На въпроса дали ще ги публикува на страницата на общината той отговори, че би могъл, но ще реши сам дали да го направи.

"Всичко в Банско се случва апокрифно. Ако тези предложения бяха публикувани, щяхме да ги атакуваме веднага. Или най-малкото щеше да има дискусия и евентуално нямаше да се стига до процедура в МОСВ. Избягвайки публичността, Банско задейства промяната на плана за управление на Пирин по присъщия си тайнствен начин", коментира пред "Капитал" Александър Дунчев от Световния фонд за дивата природа WWF.

От пресцентъра на екоминистерството поясниха, че предложенията на Банско трябва да получат одобрение от т. нар. Висш екологичен експертен съвет (ВЕЕС) – консултативен орган към МОСВ, чиито заседания се свикват от министъра. В състава на съвета влизат предимно експерти на екоминистерството и представители на научната общност и неправителствени организации. Според Икономов, а и според вече ангажираното да помага икономическо министерство, ВЕЕС може да обсъди промяната на режима за строителство в Пирин през първата половина на февруари. Подобна скорост на реакция е малко вероятна и би била учудваща, при положение, че ВЕЕС обсъжда предложения по реда на тяхното постъпване, коментира Тома Белев от организацията "Зелени Балкани". Според Икономов обаче е "по-добре този наболял обществено значим проблем да получи бързо своето разрешение".

Не за първи път

Това не е първият опит по непрозрачен начин да се облекчи застрояването на Пирин, който е и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В началото на 2012 г. в медиите изтече доклад до Министерски съвет с предложение 12% от територията на парк Пирин да се отпишат като обект под защита на ЮНЕСКО.

Според експерти на МОСВ документът бил внесен от неправителствената организация "Природата за хората и регионите", в която членуват и общините Банско, Разлог и Сапарева баня. Сдружението бе в основата на контрапротестите миналата година в подкрепа на промените в Закона за горите, улесняващи ски строителството. Сред лидерите на организацията е Филип Цанов, който е консултант на "Витоша ски", дружеството собственик на лифтовете на Витоша. В управата на "Витоша ски" и концесионерът на ски зона Банско - "Юлен" АД, се срещат едни и същи лица, а и двете се свързват с един от акционерите на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев.

Докладът така и не се придвижи по-напред след отказа на МОСВ да го съгласува, но предизвика остра обществена реакция срещу опитите  на "Юлен" да продължи застрояването в Пирин. Дружеството е атакувано многократно през годините, че нарушава концесионния договор с държавата и екологичното законодателство при изграждането и подмяната на съоръжения в ски зона Банско. Миналата година обвиненията на природозащитниците бяха потвърдени от министър Нона Караджова - "Юлен" е застроил 65 хектара повече от позволените им по договор около 100 хектара. До ден днешен последствия за инвеститора няма. Никой от правителството на ГЕРБ не предложи законов механизъм, който да компенсира за унищожената природа, но мнозина застанаха публично зад исканията за ново строителство в защитена територия, каквато е Пирин.

Защо точно сега?

Въпреки отказа на Банско да предостави предложенията си на медиите, те все пак ще станат публично достояние, става ясно от поясненията на МОСВ. Исканата промяна в плана за управление на парк Пирин ще се качи на страницата на екоминистерството и на дирекцията на парка 20 дни преди заседанието на експертния екологичен съвет, чиято дата все още не е определена. Проблемът е, че съобщението ще е само информативно и не може да се коментира или обжалва от заинтересовани страни. ВЕЕС може да одобри промяната или да върне предложението за доработване, уточняват още от МОСВ.

Следващият етап на процедурата е одобрение от Министерски съвет. Това не означава автоматично старт на строителството в Пирин. Инвеститорът трябва да внесе в екоминистерството инвестиционно предложение и подробен устройствен план на проекта си, да го подложи на екооценка и т. н., коментираха още от ведомството на Нона Караджова.

По всичко изглежда, че от община Банско много държат Планът за управление на парк Пирин да се преразгледа точно сега – няколко месеца преди изборите. Неговото действие изтича в края на тази година, а дирекцията на парка е обявила на 28 декември 2012 г. обществена поръчка за изработването на нов 10-годишен план. Той трябва да е готов за внасяне в Министерски съвет до декември 2014 г., става ясно от документацията т.е. доста след тазгодишните парламентарни избори. До тогава ще действа сегашният план, чиято промяна изведнъж стана много належаща.

Презастроеният курорт е в основата на проблема

От години община Банско, която има дял от 8.32% в дружеството "Юлен" АД, настоява да се позволи на концесионера да изгради нови писти и втори кабинков лифт. Капацитетът на сегашните съоръжения не е достатъчен за гостите на курорта, а скиорите чакат с часове за кабинката, мотивира се местната власт.

Тя пропуска да спомене факта, че ски зоната над града е замислена за около 8000 туристи, а легловата база в хотели, апарт-комплекси, къщи за гости и т.н. в Банско е за над 50 хил. души, благодарение одобряваното през годините бурно, хаотично и грозно застрояване.

Кампанията на Банско за нови писти и втори кабинков лифт над курорта навлезе в нова фаза, но поведението на местната власт при прокарването на нови строителни проекти си остана същото. Без да го публикува за обществено обсъждане и да даде възможност за коментари, общината внесе в екоминистерството предложение за промяна на режима за строителство в Пирин. Това съобщиха от ведомството на министър Нона Караджова във вторник. Местната власт настоява в т. нар. туристическа зона на планината да се позволят нови строежи. Сегашният План за управление на Национален парк Пирин не предвижда такава възможност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  mascarpone avatar :-P
  Белю Пушилката

  "Това не е първият опит по непрозрачен начин да се облекчи застрояването на Пирин, който е и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В началото на 2012 г. в медиите изтече доклад до Министерски съвет с предложение 12% от територията на парк Пирин да се отпишат като обект под защита на ЮНЕСКО.

  Според експерти на МОСВ документът бил внесен от неправителствената организация "Природата за хората и регионите", в която членуват и общините Банско, Разлог и Сапарева баня. Сдружението бе в основата на контрапротестите миналата година в подкрепа на промените в Закона за горите, улесняващи ски строителството. Сред лидерите на организацията е Филип Цанов, който е консултант на "Витоша ски", дружеството собственик на лифтовете на Витоша. В управата на "Витоша ски" и концесионерът на ски зона Банско - "Юлен" АД, се срещат едни и същи лица, а и двете се свързват с един от акционерите на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев." Коментар нужен ли е?

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Комичен е фактът,че местните жители смятат че 'курорт' с режим на вода, липсваща инфраструктура и трагичен сервис има бъдеще.

  Достатъчно е да минеш от София за Банско и да видиш построените и празни тамошни 'Младост'-ти (1,2,3,4,1А) слели Банско с Разлог и да сравниш това с Австрия, Франция и Италия :-) за Швейцария и Германия не смея и да сравна.

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Банско освен планина, ски и механи, предлага и духовно израстване - възпитава туристите на отстъпчивост, търпение и мъдрост, все пак часове на опашка пред кабинката и гъз до нос на пистите си е жива школовка.

 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Кой каквото има да поръчва,да поръчва,до изборите,че ще метем и затваряме.

 • 5
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Това не е демокрация,а охлокрация./от охлос-тълпа/.

 • 6
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Нема наяждане на Цеко Миневчетата....

 • 7
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  Чудесно, че Капитал дава публичност на сделките "на тъмно" на банските мутри.

 • 8
  richardnixon avatar :-|
  richardnixon

  ГЕРБ изпада в позицията на БКП през 1989 г когато именно екологическото движение за защита на Рила и Пирин даде старт на протестите за демокрация! Явно преходът ще свърши както и започна - бой в градинките! ББ ще направи маньовъра на Тато - сега ще залегне докато мине бурята

 • 9
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Ще ме извиняват местните, обаче смятам, че те са като едно раково образование - правят всичко, за да растат и да се развиват, а всъщност убиват организма, от който са част!

 • 10
  victorius avatar :-|
  victorius

  Жалко за планината, жалко за хората от това китно в миналото планинско граче. Алчността не прощава никому. Само за няколко години тези хора се преобразиха, както и облика на планината - огледало на тяхните нрави.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход