С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
119 16 яну 2013, 18:38, 16390 прочитания

Избрани лъжи от театъра "Нова ядрена електроцентрала"

Нито днес, нито до 2025 - 2030 г. се налагат инвестиции в нови мощности освен във ВЕИ, за които сме поели задължение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Преди няколко дни за около минута включих телевизора и станах свидетел на поредната лъжа на Сергей Станишев, че неговото правителство не е субсидирало проекта АЕЦ "Белене". Лъжа е, защото бившият министър-председател едва ли е забравил решението за прехвърляне на 300 милиона лева от държавния бюджет на НЕК за изграждането на централата. Отделно е поетата държавна гаранция от 600 милиона лева за проекта.
 
Лъжа първа

Периодът 2007 - 2010 г. е критичен за българската електроенергийна система. В този период трябва да се изградят 1600 MW нови мощности. (Перспективен план за развитие на електроенергийната система на България, май 2004 г.)
Периодът 2007 - 2012 г. ще е критичен за електроенергийната система. В този период трябва да се изградят 910 MW нови мощности (План за развитие на електроенергийния сектор на Република България с минимални разходи, декември 2005 г.)


Всички сме свидетели, че енергийният апокалипсис не се състоя

Нещо пове­че – през този период са изнесени 61 тераватчаса (TWh) електроенергия, като само през 2011 г. са произведени 50.7 тераватчаса, от които са консумирани 38 тераватчаса и изнесени 12.1. Вътрешното електропотребление през периода 2003 - 2011 г. независимо от състоянието на икономически подем или криза е било на равнището 30.5 тераватчаса с отклонения, по-малки от 1.5 тераватчаса, дължащи се по-скоро на климатичните условия, от­кол­кото на ръста на икономиката. Този факт е лесно обясним – престанаха да работят енергоемките "Кремиковци", ЗТМ "Радомир", "Химко" – Враца, "Плама" – Пле­вен, и други неефективни производства. Продуктовата структура на страната посте­пен­но се ориентира към ниска енергийна интензивност. В бита и обслужването пре­обла­даващо се използват енергоефективни уреди (само от въвеждането на LCD телевизорите и енергоефективното осветление върховото натоварване на електроенергийната система е намалено с около 1000 MW и са спестени близо 2 TWh електроенергия годишно). Не на последно място трябва да се отбележи ценовият натиск върху консуматорите за енергоспестяване.

Лъжа втора

През 2015 г. България ще потребява 43.8 – 46.5 TWh, а през 2020 г. съответно 49 – 54.2 Twh. (Перспективен план за развитие на електроенергикната система на България, май 2004 г.)
През 2015 г. България ще потребява 46 – 47.7 TWh, през 2020 г. – 53.3 - 55.3 TWh и през 2025 г. – 59.0 – 64.7 Twh. (План за развитие на електроенергийния сектор на Република България с минимални разходи, декември 2005 г.)И тази лъжа не се сбъдна

През 2012 г. отклонението на реалното потребление от прогнозата на БСП и НДСВ е близо 7 TWh. Лъжа е, защото прогнозите на NERA Economic Consulting от октомври 2002 г., на БАН от септември 2005 г., RWE - септември 2002 г. и др., които предвиждаха много по-ниско електропотребление, бяха известни. Сега тази лъжа се тиражира в нов вариант – след кризата ще настъпи икономическо оживление, за което ще е необходима "много електроенергия" (колко – не се казва).

Към настоящия момент е налице официалната прогноза на Електроенергийния систе­мен оператор (ЕСО) от декември 2012 г., според която към 2015 г. България ще потребява 39.5 – 41.4 TWh, през 2020 г. – 40.6 – 43.5 TWh, и през 2022 г. – 41.0 – 44.1 TWh. Тази прогноза на ЕСО се потвърждава от горепосочените прогнози на NERA, RWE, БАН, а също от World Energy Council от октомври 2012 г.

Лъжа трета


Предстои извеждането от работа на част от електроцентралите на въглища – ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Русе" и др., близо 1300 MW, което ще наложи да внасяме електроенергия.
Блокове 1, 2 и 3 в ТЕЦ "Варна", блок 2 в ТЕЦ "Бобов дол", блок 3 в ТЕЦ "Русе" отдавна не работят. ТЕЦ "АЕS – Гълъбово", ТЕЦ "Контур Гло­бъл" и ТЕЦ "Марица-изток 2" пък са рехабилитирани, някои от тях с увеличена мощност и икономичност, в пълно съответствие с изискванията на ЕС за опазване на околната среда, а ТЕЦ "Бобов дол" – блокове 1 и 3, и ТЕЦ "Варна" – блокове 4, 5 и 6, се реконструират за намаляване на емисиите на азотни и серни окиси.

През 2012 г. са произведени 50.7 Twh, и то при непълно натоварване на ТЕЦ "AES – Гълъбово", ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Контур Глобъл". Оказва се, че вътрешното електропо­треб­­ле­­ние, дори при максималния сценарий, може да бъде осигурено до 2025 г. от налични­те генериращи мощности, без АЕЦ "Белене", седми блок на АЕЦ "Козло­дуй" и нова ТЕЦ в "Марица-изток", намерения за което декларира правителството.

При наличието на тези мощности (виж таблицата) мощностният баланс на страната към 2022 г. е осигурен, с възможности за 1400 MW износ.
Не бива да се забравя, че в бъдеще, като член на ЕС на България предстои да се случи ускорено въвеждане на ВЕИ, провеждане на агресивна политика за енергийна ефективност, развитие на икономи­ката, базирано на високите технологии (технологии с ниска енергоемкост и висока възвращаемост), внедряване на "умни мрежи", организиране на европейски пазар на енергоносители, в т.ч. на електроенергия. Затова прогнозите и енергийните баланси на ЕСО може да изглеждат реалистични, но трябва да се има предвид, че те съдържат значителен резерв, който трябва да се използва. Според законодателството на България нови мощности на непазарен принцип се изграждат с минимални разходи само когато снабдяването с електроенергия не може да бъде осигурено.
От всичко казано може да бъде направен изводът, че нито днес, нито до 2025 - 2030 г. се налагат инвестиции в нови мощности освен във ВЕИ, за които сме поели задължение.

Лъжа четвърта


АЕЦ "Белене" ще струва много евтино – само 4 милиарда евро спо­ред споразуме­нието с "Атомстройэкспорт". С оскъпяването, което не се оспорва, вече набъбва на 6.2 милиарда, а с лихвите по кредитите най-малкото се удвоява. И това не е всичко – една нова ядрена електроцентрала има съпътстваща инфраструктура – съхраняване на ядрените отпадъци, защита срещу интервенция, резервиране на мощ­нос­тите, свързване с ЕЕС. За свързване с електроенергийната система е необ­хо­димо изграждането на няколко електропровода 400 kV до подстанциите "Царе­вец" и "Ми­зия", преконфигуриране на мрежата 400 kV посредством връзка между подстанциите "Царевец" и "Пловдив" и други електропроводи на 400 kV и 110 kV. Общите капиталовложения за тези връзки, а също за релейни защити, противоава­рий­на автоматика, диспечинг и други дейности, задължение на НЕК, са от порядъка на 1 млрд. лева без оскъпяването и лихвите по кредитите (План за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2010 - 2020 г., септември 2010 г.)

Лъжа пета

Ако не се изгради АЕЦ "Белене", цената на електроенергията ще се уве­личи, защото термичните електроцентрали след 2018 г. ще плащат за емитираните азот­ни окиси в атмосферата. Това е така, ще плащат "данък околна среда", но за сти­му­лиране на възобновяемите източници и енергийната ефективност, т.е. парите не се губят, докато внасянето на ядрено гориво без мито, защита на централата от интервен­ция, изграждането или поддържането на резервиращи мощности и други дейности са за сметка на данъкоплатеца.

Една проста сметка: За да се изкупи инвестицията от 20.6 милиарда лева през цената на електроенергията от АЕЦ "Белене" за 20 години, е необходимо тя да бъде продавана за близо 200 лв. за мегаватчас.

Лъжа шеста

Производството на електроенергия от ядрени електроцентрали е високо­технологично производство. Произходът на електроенергията – от "високотехнологична" АЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ, внос и т.н., не е важен, стига тя да е според възмож­ностите на потребителя, да не застрашава сигурността на страната, населението и околната среда.

Лъжа седма


АЕЦ "Белене" ще гарантира сигурността на доставките на електроенер­гия. Дали това е истина при работа на 4000 MW ядрени мощности и произ­­водство на 30 TWh електроенергия годишно: Това е 100% от мощността на електроенергийната система през летния сезон и за останалите генериращи мощ­ности – ТЕЦ, ВЕИ и др. през този период няма място в товаровата диаграма. В случай на силно земетресение тези 4000 MW ще бъдат изключени от системата, което предизвиква разпадането ú. За сведение - през 2012 г. е имало 3 несанкционирани изключвания на единия атомен блок от 1000 MW.

Лъжа осма

АЕЦ "Белене" ще осигури много работни места. Ако за 3500 - 4000 ра­ботни места при строителството и 500 - 800 при обслужването трябва да изхарчим над 20 милиарда лева, при липса на необходимост, по-добре да строим пирамиди.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Управляващите се отблагодариха на Цацаров - номинираха го за председател КПКОНПИ Управляващите се отблагодариха на Цацаров - номинираха го за председател КПКОНПИ

Очакваната номинация на досегашния главен прокурор допълва пъзела, нарушен с оставката на Пламен Георгиев

19 ное 2019, 100 прочитания

Вечерни новини: Цацаров беше официално издигнат за шеф на КПКОНПИ, първият ден от болничните остава при работодателите Вечерни новини: Цацаров беше официално издигнат за шеф на КПКОНПИ, първият ден от болничните остава при работодателите

И още: Президентът не казва кога ще подпише указа за назначаване на главен прокурор, Турция заплаши с нова операция в Сирия

19 ное 2019, 271 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Финансовата дисциплина във ведомствата се затяга

Плащанията за издръжка вече няма да се финансират със средства за инвестиции

Още от Капитал
Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Близкият и далечен Николай Атанасов

Поетът и ЛГБТ активист почина на 41 години и остави литературно наследство, което ще бъде открито от ново поколение читатели

20 въпроса: Силвия Великова

Казва, че не знае какво е рутина. И това личи от факта, че толкова години тя не е загубила хъса да задава въпроси

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10