Търсим хора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търсим хора

Shutterstock

Търсим хора

И през 2013 г. специалистите в IT и аутсорсинг секторите ще продължават да са сред най-търсените

25749 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Владеенето на два и повече чужди езика е конкурентно предимство на пазара на труда.
12% от младежите, които завършват висшето си образование всяка година, разполагат с компетенциите да работят в аутсорсинг индустрията.

Конфуций е казал, че ако си намериш професия, която ти харесва, няма да ти се налага да работиш цял живот. Днес обаче един неинформиран избор на такава може да означава безработен за цял живот. Затова решихме да проследим кои са най-бързоразвиващите се индустрии и какви специалисти се търсят най-много според различни експерти по човешки ресурси.

През последните 3 години хиляди българи са загубили работа, показва статистиката. По-задълбочен поглед напред обаче може да ни каже още много – какви работни места откриват работодателите в момента и какви умения са необходими за тях.

Една от хубавите новини е, че повечето тенденции от миналата година се запазват. IT индустрията продължава да е на гребена на вълната и там се търсят кадри постоянно. Тази устойчивост при развитието на определени сектори дава сигурност както на работодателите, които масово все още са консервативни при наемането на нови служители, така и на самите служители, още повече ако сега навлизат на пазара на труда или избират своята професия. Все повече кадри се търсят и в аутсорсинг сектора.

Да, на телефона

Центровете за изнесени и споделени услуги в България търсят все повече работна ръка по мнението на специалисти по човешки ресурси. Това обаче не са само и единствено хора, които вдигат телефона в кол-център. Цели бизнес процеси като финанси и счетоводство, администриране на човешките ресурси, както и IT поддръжка започват да се изнасят в такива центрове. По думите на Елена Тодорова, оперативен мениджър подбор на персонал в "Менпауър България", кол-център оператор е една от най-търсените длъжности в момента.

Добрата новина в случая е, че висшето образование невинаги е необходима квалификация за тази работа. Изключително важно е обаче свободното владеене на поне един чужд език, а това изисква времеви ресурс от поне няколко години. "Нашaтa образователна система дава добро специализирано образование, но не всички владеят добре един, два или повече езици и там се къса нишката", коментира Стефан Бумов, председател на Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и изпълнителен директор на "Софика". По думите  му владеенето на чужд език на високо ниво е ключово.

При езиците, които са необходими за работа в сектора, а и по принцип, също има определени тенденции. Английският продължава да е сред най-разпространените. Интересна тенденция обаче е увеличеното търсене на хора, които владеят редки езици. Все още се търсят немски, френски и скандинавските, но центърът се измества на изток според Елена Тодорова. Така стават популярни и езици като казахски,  персийски и азербайджански. По думите на Златина Кушкиева, директор услуги по управление на човешкия капитал в "Адеко България", популярни са и позиции като оператор в кол-център или оператор техническа поддръжка с италиански, немски, френски, шведски, холандски, датски и португалски език. Според наблюденията на Стефан Бумов по-сериозна тенденция напоследък е и търсенето на руски език. Хората с езикови умения, съчетани с висше инженерно, техническо или финансово образование, пък са сред най-ценните специалисти.

По данни от доклад на McKinsey, цитиран от БАА, обаче едва 12% от младежите, които завършват висшето си образование всяка година, разполагат с компетенциите да работят в аутсорсинг индустрията. Затова се налага допълнително обучение и квалификация. Очакванията пък са, че до 2017 г. броят на заетите в бранша ще нарасне тройно. В момента в сектора са заети между 12 и 15 хил. души, предимно на възраст между 20 и 30 години. Тази тенденция се затвърждава и от данните досега. Ръстът на работните места в сектора през 2011 г. е бил 11% и тенденцията е това темпо да се запази.

Човекът зад машината

Прогнозите на софтуерната индустрия също са смели. Според изчисления на компаниите от сектора само след три години – към 2015 г., секторът ще се нуждае от над 20 хил. нови софтуерни специалисти. Гладът за кадри е сериозен и образователната система не "произвежда" достатъчно такива. В този случай частният сектор обаче вече реагира, като обучава кадрите си на място и се опитва да привлече колкото се може повече хора направо от университетската скамейка. Секторът продължава да е един от най-бурно развиващите се. Хубавото в случая е, че за много от IT специалистите няма значение къде се намират физически, за да си вършат работата.

Освен софтуерната индустрия обаче специалистите забелязват раздвижване и в друг сектор, където основният дефицит е на технически компетентни кадри. По думите на Елена Тодорова на пазара на труда навлизат и все повече производствени компании. Търсят се например механо- и електроинженери, също приложни инженери.

Инженер е сред професиите на бъдещето и според проучване на Българската стопанска камара (БСК). Данните на работодателската организация показват, че най-търсени в България са специалистите с инженерно и техническо образование. Те са били две трети от всички необходими на работодателите кадри през 2010 г. Едва 27% от студентите през същата година обаче са следвали това. Според Камен Колев, заместник-председател на БСК, при някои производства се забелязва раздвижване. Такива са например металургията, химическата и фармацевтичната индустрия. Новите инвестиции, които разкриват работни места, обаче са малко.

Все пак техничарите не са единствените, които лесно могат да си намерят работа. Работодателите търсят и служители за почасова работа. По думите на Златина Кушкиева се увеличава търсенето на складови работници, когато има пикове на работа, шофьори, промотъри в търговски вериги (консултанти продажби) при промоции или пускане на нови продукти и услуги на пазара и административна помощ по финансово приключване на годината например. От страна на кандидатите пък възможността за почасова работа също става все по-позната  - тук това са обикновено млади хора и студенти, които търсят възможности за работа на половин ден, за да я съчетават с ученето.

Игла в купа сено

Тенденциите, които се очертават през 2013 г., са важни и за хората, които са решили да инвестират време и усилия в развитие на уменията си. Затова и едно добро начало за тези, които се стремят да бъдат възможно най-конкурентни на пазара на труда, са обученията по езици и технологии.

Владеенето на два и повече чужди езика е конкурентно предимство на пазара на труда.
12% от младежите, които завършват висшето си образование всяка година, разполагат с компетенциите да работят в аутсорсинг индустрията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

94 коментара
 • 1
  georgiev_ avatar :-|
  georgiev_

  Как няма да са най-търсените :) Компютърните специалисти напоследък жънат голям успех,което е чудесно :) Поне едни от българските кадри се развиват добре, и на българския и на световния трудов пазар.

 • 2
  bigman_1 avatar :-P
  BiGman1

  Всъщност се търсят специалисти...иначе хора колкото искаш.

 • 3
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  Кариерното развитие в БГ е ниска до средна позиция, и след това - Терминал 1/2. Имам много познати, които след 5 - 10 години опит стават твърде скъпи, и не могат да намерят работа. А възрастовата дискриминация, особено от разни HR девойки с 2 годишен стаж, е просто страшна. В общи линии, практиката up or out е много разпространена в България, и то най вече в чуждестранните фирми.

 • 4
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#3] от "peaspiring":

  Има позиции за всякакви специалисти. Търсят се много мениджъри на средни и високи нива. Но подчертвам мениджъри а не беьове или чорбаджии. И отново перфектен английки + добра диплома са задължителни както по цял свят.

 • 5
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  "По думите й има много кандидати със сериозен опит, над 7-10 години, но те рядко се търсят. Причината е, че дори и за високи позиции работодателите вече търсят кандидати, които имат по-малко опит и съответно по-ниски очаквания за възнаграждение."

  Лично съм се убеждавал в горепосоченото поне 10-тина пъти... Искат да те наемат, ама... 500 лева, това са ни възможностите в момента... Е айде стига с тоя момент вече години наред, все пари нямат пустите му (български) фирми...

 • 6
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#4] от "m17":

  Не е ясно как дефинираш позицията мениджър на средно и високо ниво. Ако за теб средно ниво е ръководител смяна в кол център, то очевидно имаме големи разминавания в дефинициите.

 • 7
  gost22 avatar :-P
  gost22

  "Сред основните причини е, че заради кризата много от позициите се сливат и профилът на хората, които се търсят, става различен – необходими се кадри с по-широки функции"

  А фенер приготвихте ли за "кадрите с по-широки функции"?
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=EU71Q6xT_3o#t=220s

 • 8
  mariamarinova avatar :-|
  mariamarinova

  не ставам за там:)))

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#6] от "peaspiring":

  Средно е <30 подчинени, високо е >100. Ръководителя на смяна не е мениджър защото не назначава хора.

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#6] от "peaspiring":

  омотах цифрите, ниско <30, средно >30 <100, високо >100


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK