Детската градина за 4-годишните става задължителна

Родителите ще имат възможност да изберат и "самостоятелна организация" за предучилищната подготовка, но не е ясно какви ще са критериите за нея

Родители започнаха протестите срещу задължителната детска градина за 4-годишните още в края на миналата година
Родители започнаха протестите срещу задължителната детска градина за 4-годишните още в края на миналата година    ©  Георги Кожухаров
Родители започнаха протестите срещу задължителната детска градина за 4-годишните още в края на миналата година
Родители започнаха протестите срещу задължителната детска градина за 4-годишните още в края на миналата година    ©  Георги Кожухаров

След три дни дебати парламентът одобри задължителната детска градина за четиригодишните деца от учебната 2016 г. Предложението беше прието с 86 гласа "за" (основно от ГЕРБ), 33 "против" и трима въздържали се. Текстът е част от проектозакона за предучилищното и училищното образование, който се гледа на второ четене в пленарна зала.

След като в сряда депутатите отделиха повече от половин час на заглавието на закона и коя дума точно да съдържа то - "образование", "възпитание", "подготовка" или "просвета", в четвъртък те не успяха да постигнат консенсус около детската градина за 4-годишните и дали задължително да се изучава майчин език, различен от българския (което е член 13 от общо 351 в закона). Имаше дори предложения за отлагане на обсъждането и връщане на текстовете в комисия. Ако продължава със същия темп, парламентът едва ли ще успее да отхвърли особено много работа по закона до края на мандата.

Най-много спорове (засега) предизвика идеята за задължителна детска градина за 4-годишните. Според Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) промяната ще гарантира ангажимента на държавата и общините да осигурят предучищна подготовка за всички деца. Предвижда се тя да влезе в сила от 2016 г., за да има време да се осигурят места и учители. Идеята предизвика недоволството на родители, които протестираха в сряда пред Народното събрание. Според тях това ограничава възможността им да изберат кое е най-добро за децата им. В крайна сметка депутатите от ГЕРБ допълниха текста от закона с опцията подготовката на 4-годишните да става освен в целодневни и полудневни детски градини, и в "самостоятелна организация по избор на родителя". В този случай родителите ще трябва да заявят избора си в най-близката детска градина или в общината, а уменията на децата ще трябва да се удостоверяват. Не е ясно обаче какво ще представлява тази самостоятелна организация и по какъв начин ще продължат да действат родителските кооперативи, които през последната година станаха предпочитано място от много родители. Предложението беше прието извънредно от комисията по образование, а в петък гласувано и в пленарната зала. След гласуването депутати от "Синята коалиция" и родителски организации заявиха, че ще поискат президентско вето върху този текст от закона.

Междувременно депутатите дискутираха и въпроса дали в училище трябва да се въведат задължителни часове по майчин език за децата от малцинствата. Лютви Местан от ДПС предложи това да са 4 часа седмично. Възразиха, разбира се, представителите на "Атака", а от ГЕРБ припомниха, че в момента съществува възможност за изучаване на майчиния език като свободно избираем предмет. При гласуването предложението на ДПС беше отхвърлено.

Дебатите по текстовете досега дават заявка, че ще са сложни и продължителни. Предстои депутатите да гласуват още по-спорни поправки като тези за държавните субсидии за деца в частни детски градини и училища и статута на математическите гимназии, както и ключовите промени в структурата на средното образование, учебните планове и изискванията за преподавателите. И ако законът въобще успее да бъде приет, това най-вероятно ще стане "на косъм" в последния момент. А от него зависят още по-важните стандарти за учебниците, учебната програма, оценяването и начините на преподаване, които (ако са измислени добре), имат шанс да раздвижат системата.

Законът за образованието е изключително важен и наистина има нужда от широко обсъждане. Той обаче се подготвя почти през целия мандат на ГЕРБ и няма логика дискусиите по основните му точки да се случват чак на второ четене в пленарната зала. Идеята е вносителите му да са изслушали предварително всички страни и да са се опитали да постигнат някакъв баланс между различните интереси. А не да вкарват нови предложения на пожар в последната минута.

*Статията е обновена в петък, след окончателното приемане на текста.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Те освен да спорят,нищо друго не правят!

 • 2
  cormoranstrike avatar :-|
  cormoranstrike

  След като си родим децата, направо от родилния дом в детските ясли - да ги "образоват"!!!

 • 3
  mariamarinova avatar :-|
  mariamarinova

  да де, ама сега нали клекнаха, че срещу рапорт, че детето ти е при теб и го гледаш, може и да не го пускаш

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya


  В крайна сметка каква е целта на това мероприятие?
  ---------------------------------
  "Идеята е вносителите му да са изслушали предварително всички страни и да са се опитали да постигнат някакъв баланс между различните интереси"
  ---------------------------------
  На кой интересите, чии интереси? Щото до тук това което съм прочел, то не това са въпросите които РОДИТЕЛИТЕ поставят на дневен ред.

 • 5
  nina_nu avatar :-|
  nina

  е , не могат да го вземат това решение и не могат

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  В общи линии каквото образованието, такъв и закона.

 • 7
  jujmaval avatar :-|
  2COOL

  няма да се пеиеме- ще се отхвърли! нека доброто възтържествува

 • 8
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Родителите имат последната дума!

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Държавата се бърка в живота на всеки по най-бруталния начин. Това е по-голям комунизъм от онзи който налагаше комунистическия режим под давление на съветската диктатура.

  Децата трябва да се отглеждат от родителите им и САМО ако родителите им искат да ги пратят на детска градина. Държавата никога и по никой начин не може да бъде полезна за който и да е гражданин във финансово-икономически план. Само работещо държавно предприятие е по-лошо от спряло държавно предприятие. Това се отнася на 100% и за държавните детски градини и училища.

 • 10
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  Това е диктатура! Налаганете на задължителни порядки, там където въпросът касае само и единствено отделните семейства, какъвто е въпросът кой и как да възпитава детето ти, от страна на държавата си е фашистки похват. Какво е това управление? Как смеят да нахълтват в личния живот на хората тези полицейски дебили наречени ГЕРБ. Това е безумие. Крайно време е експеримента наречен ГЕРБ да бъде прекратен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход