Лов на силиконови вещици
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лов на силиконови вещици

Единственият мотив, на базата на който проектът на "Пайнер" може да бъде коригиран, е ако нарушава някой от европейските принципи - дискриминация, полово неравенство или човешки права.

Лов на силиконови вещици

Случаят с "Пайнер медиа" отвори по-големите дебати за смисъла от европарите и икономическата ситуация в страната

Огнян Георгиев
7487 прочитания

Единственият мотив, на базата на който проектът на "Пайнер" може да бъде коригиран, е ако нарушава някой от европейските принципи - дискриминация, полово неравенство или човешки права.

© Асен Тонев


Двама монтажисти, един камерен техник, един инженер телевизионна техника и един осветител. Плюс нова снимачна техника и осветление, всичко на стойност 3.2 млн. лв. Да, сумата звучи впечатляващо за такъв тип проект, но на фона на 5.5 млрд. лв., платени дотук, не изглежда като нещо, което може да вдигне на бунт социални мрежи и медии и да се превърне в тема на разговор между София и Брюксел. Оказа се, че зависи от името зад тази сума.

Изненадващо или не, проектът на "Пайнер медиа" се превърна в най-шумно обсъжданата тема около еврофондовете в последната поне година и се превърна в повод за неколкодневни нервни диалози между българските и европейските власти. Епизодът се оказа особено полезен за две неща: едновременно доказа силата на няколко ключови комбинации от думи, които бързо възпаляват ("чалга", "европари" и "злоупотреба" например), и илюстрира стаеното напрежение в обществото от икономическата ситуация в страната в момента.

Да разлаеш кучетата

"Капитал" поиска да се запознае с проекта на компанията, но до редакционното приключване на вестника не го получи. Въпреки това от публично изнесените данни се виждат заложени основните елементи, които се изискват по линията "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" на ОП "Конкурентоспособност". Парите са за телевизиите, които "Пайнер медиа" притежава - "Планета" и канал за традиционен фолклор "Планета фолк". Петимата нови заети ще вдигнат с 10% работните места в компанията, а "Пайнер" твърди, че новата техника ще увеличи капацитета на производство с 20%, пазарния дял - с 10% (според данни на "Алфа рисърч" от сайта на самата телевизия "Планета" личи, че тя е на 10-о място по гледаемост), и дела й от пазара на тв реклама с 1%.

Тъй като проектът се намира още преди началната си фаза, а не разполагаме с прогнозна финансова рамка, не е възможно да се прецени доколко реалистични са планираните разходи и заложените цели. Съпоставен с проекти на други продуцентски компании, които са получили пари по същата линия, този изглежда завишен: проектът на "Глобал филмс" например е за 1.07 млн. лв, а тези на "Междинна станция" и "SIF309" се въртят около 700 хил. заедно със съфинансирането, но те не притежават телевизии.

Като цяло обаче договорът с "Пайнер" по нищо не се отличава от останалите в програмата и е бил в резервния списък още от 2011 г. (репортер на "Капитал" го откри случайно тази седмица и го пусна като линк във Facebook, откъдето той доби известност). След като съществуването му се превърна в обществен скандал, той бързо доби политически окраски и предизвика реакция на Европейската комисия, която поиска от българските власти да проверят проекта. Според министъра по управление на европейските средства Томислав Дончев работна група вече върши това, но според първоначалните й оценки нарушение в процедурите няма. "Има обаче репутационен риск", смята той, а очевидно и Европейската комисия, която никак не обича да влиза в публични спорове с данъкоплатци.

Това, което сега групата ще прави, е да оцени по-подробно финансовата част, както и да види дали не се нарушават т.нар. европейски хоризонтални принципи - човешките права, накърняването на достойнството, насаждането на дискриминация и неравенство между половете. По този доста завъртян начин проверяващите най-вероятно ще се опитат да разграничат финансирането, което ще трябва да отиде само за канала на "Пайнер", който не излъчва поп-фолк. Това - въпреки признанието на самата ЕК, че "не ни е известно това да е в нарушение на правилата за обществено приличие в България. Като се има предвид, че голяма част от българското население е фен на този вид музика, ние се въздържаме да поднесем морална оценка". С други думи, проектът може да бъде предоговорен не защото е нереден или неправилен, а защото бенефициентът продуцира определен вид музика. Което само по себе си също е извращение на правилата - много по-нередно например е, че в проектите на "Междинна станция" и "SIF309" има кръстосано финансиране и двата проекта предвиждат обучение на едни и същи хора - екипът на SIF309.

"Пайнер медиа" е предложила да се откаже от проекта, по който все още не е започнала да прави поръчки (по програмата всеки спечелил прави търгове за техника, а парите евентуално се възстановяват едва след приключване на проекта, ако одитът не покаже нередности). Това би било добре дошло и за ЕК, и за българските власти. В година, в която на София й предстоят преговори за новите пари, скандалът "пари за чалга" може да се окаже доста вреден. Независимо каква е реалната ситуация, подобно политическо клише е много удобно, когато трябва да се тропа по масата: питайте унгарците и злощастния тамошен проект за "спа за кучета".

За имащите - още, за нямащите - нищо

Това, което оттеглянето на "Пайнер" няма да реши обаче, е по-големият въпрос за ОП "Конкурентоспособност". Една огромна част от дебата беше фокусирана върху въпроса защо компания в добро състояние и с лидерски позиции в музикалния бизнес в България, получава допълнителна евросубсидия и каква полза има за българската икономика от новата тв техника на "Планета". Този дебат не е за чалгата, а е всъщност за моментното състояние на българската икономика.

Финансовият отчет на "Пайнер медиа" показва, че печалбата на компанията спада почти двойно - през 2011 г. е била 1.09 млн. лв, а през 2012 г. - 650 хил. Въпреки това тя е в отлично финансово здраве - има 5.7 млн. лв. депозити и само 125 хил. лв. задължения. По тези показатели тя може сама да финансира подобен проект без проблеми. Но идеята на програмата всъщност е точно такава. "Кого да подпомагаме? Този, който има нужда, или този, който има най-голям потенциал. Първото е вид социално подпомагане, което е неприложимо в случая", казва Дончев.

"Конкурентоспособност" дава пари на компании в добро здраве, които могат да получат банково кредитиране - в противен случай това би било държавна помощ, което е наказуемо в ЕС. Но в България в момента много малки и средни бизнеси получават изключително трудно кредитиране. Самият факт, че много от спечелилите проекти по програмата, т.е. минали финансовата инспекция фирми, не съумяват да си гарантират банково съфинансиране, е показателен. От една от отказалите се преди "Пайнер" компании - "Грама нет ис", признаха пред "Капитал", че са излезли от програмата именно заради това. Източник от банковия сектор коментира, че оплакванията на компаниите не са реалистични, защото в банките има над 1 млрд. лв. средства по различни програми, които седят неусвоени: "Тъй като няма качествени проекти. Например финансовото състояние на фирмата не отговаря на амбициите, заложени в проекта, или има три години бизнес история, всяка от които е със загуба, или няма капитал. Освен всичко това трябва да се има предвид, че тези програми са за инвестиционни проекти, а на този етап никой не поема риска с нови инвестиции."

Някой - или хората от европрограмата, или банките, трябва да греши. Източници от еврокомисията, които наблюдават отблизо ситуацията, коментираха неофициално пред "Капитал", че най-вероятно и двете страни не са напълно прави, а подобна ситуация е имало и в други нови страни членки. Така обаче най-силните компании на пазара получават предимство пред останалите в програмата, тъй като лесно могат да получат банков кредит - какъвто е случаят с "Пайнер".

А на въпроса защо точно продуцентски къщи получават финансиране отговорът е прост. При пускането на "технологично модернизиране" през 2011 г. експертите от МИЕТ вадят списъка със секторите с добавена стойност и теглят чертата под първите няколко десетки от тях. Това е простичък критерий, който оставя например извън програмата дървопреработватели, мебелни производители и печатарска индустрия. "Това беше грешка", признава Дончев сега. Според него трябва да има и допълнителни критерии към определянето на такива линии и в бъдеще трябва да има фокус върху определени сектори.

Според служител на ЕК, който работи с европрограмите, "грантовете определено изкривяват пазара", но решение на този проблем още не е измислено. Не е редно също така всички линии да имат еднакви нива на съфинансиране - по-логично е парите, които получаваш, да зависят от рисковете в сектора и избраната технология. От ЕК биха натискали за следващия програмен период и за повече финансов инженеринг - т.е. парите да се дават на банки и фондове, които да разпределят заеми с по-ниски лихви например. 

Трите кита

Ето как компания, която кандидатства и печели редовно сравнително малък проект, с който ще вдигне работната си сила и производителността си, успя да стъпи едновременно върху три взривоопасни точки в България днес - дебатът за чалга културата, от една страна, замиращият малък и среден бизнес, от друга, и парите от държавата, от трета. Парите за театри например нямат общо с парите за фирми (театрите и сега се ремонтират по ОП "Регионално развитие"), а да искаш държавата да те финансира, само защото някой друг е по-популярен, е лицемерно. Липсата на финансиране за малките фирми е заради лошия бизнес-климат в страната, а парите от държавата винаги са свързани със съмнения за злоупотреби, корупция, конфликти на интереси и близост с управляващите.

Всяка от тези теми е по-голяма от "Пайнер" и фокусът върху конкретния казус е погрешен (вижте коментара). Това, че една димитровградска компания с успешен бизнес модел евентуално ще се откаже от 1.9 млн. лв. европейски пари, няма да реши нито един от тези три големи дебата. Но този разговор така или иначе трябваше да се случи. Ето защо този лов на вещици може и да се окаже полезен.

Двама монтажисти, един камерен техник, един инженер телевизионна техника и един осветител. Плюс нова снимачна техника и осветление, всичко на стойност 3.2 млн. лв. Да, сумата звучи впечатляващо за такъв тип проект, но на фона на 5.5 млрд. лв., платени дотук, не изглежда като нещо, което може да вдигне на бунт социални мрежи и медии и да се превърне в тема на разговор между София и Брюксел. Оказа се, че зависи от името зад тази сума.

Изненадващо или не, проектът на "Пайнер медиа" се превърна в най-шумно обсъжданата тема около еврофондовете в последната поне година и се превърна в повод за неколкодневни нервни диалози между българските и европейските власти. Епизодът се оказа особено полезен за две неща: едновременно доказа силата на няколко ключови комбинации от думи, които бързо възпаляват ("чалга", "европари" и "злоупотреба" например), и илюстрира стаеното напрежение в обществото от икономическата ситуация в страната в момента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  "Според служител на ЕК, който работи с европрограмите, "грантовете определено изкривяват пазара", но решение на този проблем още не е измислено"
  Дайте проблема на Камерън и той ще ви измисли решението.Изкривяването на пазара е голям грях,търсете решението,цял свят ще ни се смее,че кризата в ЕС няма край!

 • 2
  nye avatar :-|
  nye

  Просто не нужно изобщо да има ОП "Конкуретноспособност" и пазарът сам ще си се намести.

 • 3
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Щом димитровградската компания има успешен бизнес модел и близо 6 милиона, плюс лидерски позиции на пазара, няма нужда от финансиране от нашите данъци.
  Едва ли някой иска да плаща за по-нататъшно изпростяване на нацията.

 • 4
  borabora54 avatar :-(
  borabora54

  ".....работна група вече върши това, но според първоначалните й оценки нарушение в процедурите няма...." Че, нарушения в процедурите няма да има, ни е повече от добре известно! Въпроса е в кой приоритет се вписват "пионерчетата" и Защо все компании с почти монополно положение на пазара печелят поръчките. А в случая пък положението е почти по Хичкоковски гротескно... Конкурентоспособност!!!! Вие, гъбаркате ли се с нас или що ли?

 • 5
  jojin avatar :-@
  jojin

  Главният въпрос НЕ Е дали порно-чалга мутро"бизнеса"на мутро-герб активиста Митьо Пайнъра, легално прикритие за сводничество и проституция, е получил подарък от мутроадминистрацията на герб. Въпросът е, в самата АНТИ-ПАЗАРНА същност на евро-подаянията и абсурдните анти-пазарни "евро-програми", които систематично унищожават нормалните пазарни отношения в страната ни, унищожават приемничеството, предприемаческия дух и работните места на СТОТИЦИ ХИЛЯДИ българи и се приемат от такива като провинциалната мутрата Митьо Пайнъраи неговите съпартийци от герб, като ЗАКОННО възнаграждение плащано от Берлин и Брюксел, за това, че обслужва и е част от една криминално-политическата шайка от провинциални мутро"бизнесмени", провинциални полуграмотни парвенюта, селски мутробабаити и продажни опортюнисти от всякакви партийни цветове, начело с двама мутро-милиционери и едно нагло и ненавиждащо бившите си сънародници полуграмотно американско счетоводителче,за това, че държи в СТРАХ и ПОДЧИНЕНИЕ МНОГО гневното БЕДНО И МИЗЕРСТВАЩО население под благосклония поглед на същите тези Берлин и Брюксел. В това е "въпроса" и в това е цинизма и на Берлин и немската колониална брюкселска евро-бюрокрация и на туземната мутро-чалго-администрация. А мазното и пародийно министърче на евро-подаяния се опитва да ни пробутва селските си лафове за наличието на "етичен" проблем. Вече е пределно и БОЛЕЗНЕНО ЯСНО, корупционния, анти-пазарния, дълбоко анти-социален и а на практика анти-български ефект от цялата пародийна командно-бюрократична схема за разпределяне на евро-фондовете, която ЦЕЛЕНАСОЧЕНО разрушава икономически страната ни, създава евро-просяци и обслужва монополните интереси на местната криминализирана мутроолигархия.....

 • 6
  too_many avatar :-|
  too_many

  До коментар [#5] от "jojin":

  кисело ли е гроздето .......или е на високо.

 • 7
  bzlateva avatar :-|
  Monstritta

  Не ми става ясно точно как ОП Конкурентоспособност стимулира малкия бизнес и оттам конкурентоспособността на икономиката. Ако според критериите фирмата трябва да има минимум 3 години история и да е на печалба, то тя очевидно няма нужда от подпомагане.

 • 8
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  баси... ако един от малкото конкурентноспособни бузинесси в милата мамковина произвежда чалга, кво ли праскат неконкурентноспосбните...?

 • 9
  debonair avatar :-P
  Joro69

  Готино заглавие. Въобще, тази седмица ми харесвате.

 • 10
  rozena avatar :-(
  Rozena

  И всъщност с кого се конкурира "Пайниър", като кандидатства по ОП "Конкурентноспособност"??? И какво толкова полезно произвежда като продукт, което поне малко да подпомогне съсипаната БГ икономика? Как микро и малките предприятия - които трябва да са гръбнакът на икономиката и да създават средна класа за малка държава и икономика като нашата - не могат да припарят до подобни програми, а ако кандидатстват с проект, могат да си чааакат с месеци, защото е ясно, че нямат ресурси като въпросната "Пайниър"! Която е в такова стабилно положение ясно на каква основа...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK