Можело значи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Можело значи

Можело значи

Или кои са причините в България жертвите на пътя да намаляват

Лора Филева
16386 прочитания

© shutterstock


От 1960 г. България всяка година е била между трето и пето място в Европа на жертви на пътя от глава на населението. В България са загивали между 1000 и 1200 души, а между 8 и 10 хил са били ранените. Трайна тенденция, без изключение.

Трайно вече се използва и в друг контекст. От 2009 г. броят на жертвите пада почти двойно. Трайно. За сравнение - през миналата година те са били 599, а през 2009 г. – 901, или между 30 и 40% намаление. Иначе казано, за две години са спасени хора, колкото населението на малко село.

Причините за това намаление са комплексни – подобрената пътна инфраструктура, по-новите автомобили, повечето камери за контролиране на пътя, по-ефективната система за санкциониране на нарушителите на правилата.

По данни на Европейската комисия всяка държава губи между 1 и 2% от брутния си вътрешен продукт заради пътнотранспортни произшествия. Толкова са щетите за медицинско и социално обслужване, инвалидни пенсии, увреден автопарк, повредена инфраструктура. За България това е приблизително около 1 млрд. лв. годишно.

Според статистиката на пътна полиция причините за катастрофи остават непроменени. Това са несъобразена скорост (всяка скорост над тази, при която не е имало как да стане катастрофа), неправилно изпреварване и навлизане в насрещното платно. Неефективността на превенцията се дължи предимно на липсата на модерни технически средства за контрол и санкция, повече смислени кампании, които да въздействат на хората и които да носят разбираеми послания, по-добри пътища и по-добро обучение на шофьорите. Алкохолът е причина за тежки катастрофи при 5% от случаите (при 50% за несъобразена скорост), което е под 30 души годишно в страната. В повечето европейски държави средната стойност е около 10-15%, като на места достига до 20%

"Все още имаме потенциал да намалим, като продължим да изграждаме системата за контрол в цялата страна, да се въведе фиш за преминаване на червено, да продължим с превантивната дейност, Освен това трябва да се наблегне на подобряване на инфраструктурата, обучението на шофьорите. Усъвършенствани технически прегледи също ще доведат до още по-голямо намаляване на пътниците инциденти", заяви още Стратиев.

Намалението е общо – загиват по-малко пешеходци и пътници. Подобрение не се забелязва единствено при мотоциклетистите. И това е световна тенденция. Именно това е новият приоритет на ЕК.

"Като казвам водачи - малко или много те се съобразяват със скоростта, защото се разположиха камери. Като пътници – вече почти всички слагат колани, поне на предните седалки; като пешеходци – има все повече повдигнати легнали полицаи, а и тяхната култура се повиши", казва още Стратиев.

Камери, камери и пак камери

В Швейцария на 200 км магистрали има 500 камери. Те са основната причина за намалението на жертвите на пътя, защото имат контролен и превантивен ефект.

В България в момента има 164 камери – част от тях не правят снимка, но записват видео, когато има нарушение. Те са поставени там, където няма интензивно движение. Има 109 мобилни камери, които са монтирани в автомобилите и които правят снимка, докато обикалят из страната – те могат да заснемат всичко. Има 24 стационарни камери. Идеята е техниката да стигне някъде 400 радара в страната, а стационарните камери да бъдат около 170 (до 2014 г.). Тази година целта е да бъдат поставени още 40 камери.

"Развивайки стратегията за техническите средства, мисля, че те ще бъдат толкова на често, че водачът би трябвало да се стряска, когато няма камера. Тя успокоява движението", смята директорът на КАТ Стратиев.

"Друго революционно нещо, което се случи в България през последните три години, беше въвеждането на електронния фиш. Той е нещо много важно. Тръгваш за морето, караш си с превишена скорост, пет камери те снимат до Бургас. Всяка ти слага 100 лева глоба, ти ги получаваш вкъщи. И виждаш, че на отиване си 500 лева назад и на връщане си 500 лева назад. Тази система за електронен фиш е втората причина, която накара хората да карат по-бавно", разказва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Според него най-голям ефект върху високата скорост имат именно камерите.

Да, магистралите

Една от основните причини, посочена и от Асоциацията на пострадалите от катастрофи, и от КАТ, е подобрената инфраструктура. Например за последната година с пускането на магистрала "Тракия" до Ямбол в Стара Загора са регистрирани 20  души по-малко жертви на катастрофи, дават пример от КАТ. Друг положителен пример е участъкът Бургас – Созопол. "Там традиционно загиваха между 10 и 12 души всяка година, особено през лятото. Сложиха мантинела между платната – има един загинал за 2012 г., 10 пъти намаление", разказва Тодоров.

По-малко коли, повече криза

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат (позовавайки се на данни от бензиностанциите), че трафикът за последните три години е намалял с 20%.

Според Стратиев обаче кризата влияе, но не може да се каже, че е сред основните причини. От една страна, защото през 2011 г. в държави (Полша, Холандия и Германия), в които традиционно има малко жертви, са отчели ръст на загиналите при катастрофи. "Ако кризата влияе, тя би трябвало да влияе върху целия ЕС", смята той и дава пример с периода през 1996-1997 г., "когато кризата беше много по-сериозна, хората получаваха купони за по 20 литра", броят на загиналите е бил по-голям от сега. Тогава е имало 200 хил, автомобила, а сега са 3 милиона.

Техническите прегледи и шофьорските курсове, по-новите автомобили

Фактът, че техническите прегледи се заснемат с камери, има сериозен ефект, смята Владимир Тодоров. "Преди техническите прегледи бяха абсолютно формални. Даваш си документите на някого, без да ти ходи колата там, взимаш си преглед, че колата ти е технически изправна. Вече това се промени – сложиха се камери в пунктовете, един преглед трае около 20 минути, всичко се записва, резултатите се пазят. Имаше един парадокс; например през един пункт днес са минали 40 автомобила, което за едни осем часа няма как да стане. Тези неща влияят върху изправността на автомобилите", заявява още Тодоров.

Стратиев обръща внимание и на това, че по-новите автомобили осигуряват по-голяма сигурност. В националната стратегия е записана идеята да се намери начин за стимулиране на шофьорите, които имат по-нови автомобили. Например данъкът да бъде по–малък за сметка на старите автомобили – това е стимул да търсиш нов автомобил. Стратиев предлага и да има рестрикции към хора, които карат автомобили на пределна възраст.

Според Владимир Тодоров е необходимо обвързването на системата на видеокамерите с контрола върху гражданската отговорност. Освен за следене на скорост камерите могат да следят дали даден автомобил има гражданска отговорност, дали е издирван. Тодоров сочи нуждата от разширяването на приложното поле на камерите, които според него в момента се използват с 30% от капацитета си.

Неремонтираните участъци

По данни на КАТ 20% от катастрофите у нас стават на около 2-3 процента от пътната мрежа (около 170 на брой). Все още има такива места, които Агенция "Пътна инфраструктура" продължава да игнорира, като оправданието е липса на пари. Отсечката преди Драгичево по пътя София - Перник има един завой. Там има 15 паметника. Защото се изкачваш, караш с висока скорост, изведнъж има един 90-градусов завой и няма мантинела. Просто този завой може да бъде изправен, защото има поле, което позволява това. Но АПИ не го прави. Казват "70 млн. лв. ни е бюджетът за ремонти на пътища, от които 50 млн. - зимно почистване, и останалите 20-30 млн., как да поддържаме 22 000 километра пътища".

По данни на АПИ, които "Капитал" поиска, през следващата година ще бъдат отделени 1 млрд. лв. за ремонти на пътни участъци. Парите са заложени както в държавния бюджет, така и от европроекти (виж кои са едни от най-рисковите участъци на картата).

Младите шофьори

Младите шофьори участват в катастрофи четири-пет пъти повече от водачи с повече опит.

Според Тодоров трябва да се въведе комбинация от мерки, с които да се повиши контролът върху младите шофьори в първите месеци след като вземат книжка. Така например може да има придружител през първите 6 месеца, който да има поне двегодишен стаж, забрана за вечерно шофиране между 00 ч. и 06 ч., да е забранено превозване на повече от трима души.

Стратиев не е съгласен, че трябва някой да се задължава да кара с младия шофьор, защото е по-добре фокусът да е върху подготовката по време на курса. Според него е много важна ролята на родителите и може би да се дават по-малко контролни точки на младите шофьори.

Пътната безопасност в училище и още по-засилена превенция

Вкарването на пътната безопасност в училищата според Владимир Тодоров е сред основните неща, които липсват в държавната политика. "В момента има някакви формални програми, които са ей така - между другото", казва той. Програмите трябва да бъдат по–чести и с практически занимания, нужни са обучения в тренажори и трябва да има беседи с полицаи и автомобилни състезатели.

По думите на Тодоров няма и държавна политика за финансиране на кампании за превенция. Стратиев отчита, че редица компании, свързани с автомобилите – бензиностанции, обществени организации, провеждат кампании със сериозното участие на полицията. Според него пари ще се намерят, защото парите от глобите влизат във фонд за безопасност на движението, където се генерират средства, които трябва да се влагат обратно в безопасността на движението.

За 2012 г. в него са постъпили близо 15 млн. лв. В момента те се изразходват предимно за технически средства, но в бъдеще парите ще бъдат използвани и за превенция.

Велосипедистите и мотициклетистите

"Като си велосипедист, просто трябва и да си с каска, и със светлоотразителна жилетка", коментира Владимир Тодоров. Той не може да разбере защо сега велосипедистите не са задължени от закона да карат навсякъде със светлоотразителни жилетки, а само извън града. Мотоциклетистите, при които не се отчита намаление, също са основен проблем, като това е тенденция. Европейският съюз също апелира за по–изострено внимание към тези участници в движението.

Оттук нататък законодателството може да се усъвършенства и да се правят още анализи за взаимоотношения между участниците в движението и къде те не са добре регламентирани. Законът за движение по пътищата действа от 1999 г., според Стратиев усилията трябва да са насочени към изготвянето на нов.

Намаляването на загиналите в катастрофи е изключително добра новина не само заради спасените животи. Това показва и нещо друго - че когато различни държавни органи, основно КАТ, имат ясна цел и я преследват упорито, резултатите задължително ще дойдат. А хората, които са отговорни за това, имат пълното основание да се гордеят - представете си как 600 души, които са живи заради тези действия, се събират на едно място и казват заедно "Браво".

По темата работи и Страхил Василев

От 1960 г. България всяка година е била между трето и пето място в Европа на жертви на пътя от глава на населението. В България са загивали между 1000 и 1200 души, а между 8 и 10 хил са били ранените. Трайна тенденция, без изключение.

Трайно вече се използва и в друг контекст. От 2009 г. броят на жертвите пада почти двойно. Трайно. За сравнение - през миналата година те са били 599, а през 2009 г. – 901, или между 30 и 40% намаление. Иначе казано, за две години са спасени хора, колкото населението на малко село.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  ku4e avatar :-|
  ku4e

  Хубаво е, че пишете по темата. Трябва по-често да се пише за това.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Чудесна статия. Още едно число за размисъл. Застрахователният бранш в Англия е работил 2 века с една осреднена застрахователна стойност на човешкия живот - размерът и е 10 годишни заплати на индивида. 20 спасени живота при 1000 лв. заплата са 2,4 млн. лева скрита печалба от построената отсечка само за първата година. Ако се приеме тази "разценка", ще се окаже че си заслужава да се избърза с тези цигирани 3% от пътната мрежа, които са начело на списъка с белите.

 • 3
  ladin avatar :-|
  ladinn

  Много добра новина! Аз си мислех, че си въобразявам. Сякаш по-спокойно се шофира в България последните няколко години. Сега остава да махнете колите от тротоарите, дами и господа, и ще се придвижим с голяма крачка напред към нормалността.

 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Рядко казвам добра дума за полицията, но този Г-н Стратиев мисля че заслужава. Процентите на намаляване са много сериозни, отделно като съм го слушал се стреми да се елиминира субективния фактор, който по нашите ширини е много податлив. Отделно с новите магистрали си е друга работа. Мисля, че и цената на горивата има малка заслуга, но основното е правилната стратегия на КАТ.
  Лошото е, че в градовете нещо работата сериозно куца, не знам там как е с технологиите, но примерно една кола с камера, за 24 часа доста пари може да направи от неправилно спиране. И тотална забрана на спиране от полицията, ако не си нарушил закона, достатъчно нарушители има, че да се тормозят останалите. И нека полицията почне да пише в протоколите и вина на пътния участък - дупка ли ще е, неравности ли и т.н., но да го има.

 • 5
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  И сега ... от 2009 година до сега на власт е ...? Хайде с минусите! Няма по-важно нещо от човешкия живот. Няма друга реформа/ политика, която да е спасила над 1400 човека от 2009 досега.
  Причините не са подобрените пътища и камерите.
  Причината е: съкратено време между нарушение и наказание.
  Преди 10-12 години ми направиха акт, чаках една година и накрая казаха "хайде."
  Сега санкцията идва до месец.

 • 6
  maxwavelength avatar :-|
  maxwavelength

  До коментар [#5] от "Никола Йорданов":

  мн хубава статия, браво на авторите. а и е приятно и важно да се чуе че има хора на съответните позиции, които мислят, действат по проблемите, вършат си работата с други думи и явно има съответните резултати. и то по проблем, който ни е болка отдавна и ежедневно ни се набива в очите.

  пич, г-н Йорданов, всяка друга сфера има отношение към човешкия живот и към живеенето му. почни от мвр,здравеопазване, правосъдие, образование и стигни до спорта, и това което се случва/прави там на ниво реформа/политика както ги нарече мисля, че е води директно или индиректно до загубата на много повече човешки животи и буквално и преносно го разбирай. та по скоро резултатите тук, бих свързал с личните усилия на ангажираните, точно с този проблем хора. и да ти кажа това е голямо изключение от всичко останало на ниво държавна политика.

 • 7
  yavor31 avatar :-|
  Мартин Akakka

  Пууу най - накрая нещо положително !

 • 8
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#5:"Никола Йорданов"]Сега санкцията идва до месец. [/quote]

  През април 2012 на излизане от Монтана в посока север ме снима стационарна камера. Видях светкавицата и едва тогава се усетих. Камерата е в рамките на ограничението за града, но точно при излизане от него и се бях позасилил. До ден днешен нямам писъмце от КАТ! Но е вярно, че има подобрение, защото преди десетина години карах с акт за пропуснат технически преглед (на 4-годишен автомобил) почти 2 години, преди да ми кажат "Ама хайде"!

 • 9
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Много хубава статистика и много добро постижение! Още има какво да се направи! КАТ направиха много за намаляване на "Сега какво ще правим?" и "Вие какво работите?", но техническите средства са най-некорумпираното решение! АПИ да не се оправдават с липса на пари - 1 милиард имат в бюджета си за 2013! Да изправят онзи завой на пътя за Перник, че наистина идва изненадващо. Изобщо липсата на пари не може да бъде никакъв аргумент след влизането в ЕС. Пари има - въпросът е да има и желание да се похарчат по 90% правилен начин (допускам 10% откраднати)! Магистрала "Струма" ще помогне да се избегнат и катастрофите на Кресненското дефиле. Ще струва безбожно скъпо, но човешкият живот няма цена!

 • 10
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Намалението от 2009 се дължи единствено на намалелия трафик - 20% както споменахте, увеличаване броя на камерите, както и подмяната на стари коли с нови с по-съвременно ниво на защита.
  Позната ме кара до работа и обратно по околовръстното и единственото място, където кара под 80 е където има камера (естествено, кара с повече, когато трафика позволява). Такива грешки и изцепки съм и виждал, че този, който и е дал книжка, трябва веднага да си подаде оставката.
  Ако всеки спазва законите (50 в града, 90 на междуградско, 140 на магистрала) - не 500, и 200 няма да са жертвите.
  Ама нали сме си все много умни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK