Голямото ядрено мюре
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Голямото ядрено мюре

Голямото ядрено мюре

Кой какво ще спечели от референдума

20071 прочитания

Вероятно вече знаете (или си мислите така) всеки аргумент за или против АЕЦ "Белене". И поредният текст за бъдещия референдум на 27 януари ще ви дойде малко в повече. Нашето мнение обаче е, че такъв важен експеримент като референдума не бива да се пренебрегва и човек трябва да се опитва да участва максимално информиран в него.

Ако сте тотален противник на ядрената енергетика или пък обратното - мислите, че всяко съмнение в АЕЦ "Белене" е кощунствено, този текст не е за вас. Той е за хората, които имат по-умерено мнение и искат да си изчистят аргументите.

Първият опит в България в най-голямото упражнение по пряка демокрация - референдумът, за жалост ще се окаже мюре. Той ще привлича избиратели, но техният глас едва ли ще има значение. Тези, които си представят, че тяхното "да" ще възкреси проекта за АЕЦ "Белене", ще останат в крайна сметка разочаровани - ГЕРБ лесно може да използва този изход като подкрепа за собствения си проект за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". Тези, които са против ядрената енергетика по принцип, също, защото тяхното "не" не променя нищо. Единствените, които могат да изпитват съмнения, са малцината гласоподаватели, които ще отидат до урните, за да подкрепят изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Евентуалното отхвърляне на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" може да застраши алтернативния проект. А може и да не го застраши. На практика най-сигурният избор на феновете на 7-и блок е да не гласуват - това означава, че референдумът може да пропадне, което поне временно ще запази настоящата насока на развитието на ядрената енергетика.

Така референдумът се превръща в най-голямото и скъпо предизборно преброяване на гласовете.

Колкото повече енергия хвърля инициативният комитет на БСП за референдума в разяснителни дискусии в последните дни, толкова повече става ясно, че допитването няма нищо общо с развитието на ядрената енергетика. Какъвто и да е резултатът от него, решението дали да се строи АЕЦ "Белене", седми блок на АЕЦ "Козлодуй", или нищо да не се прави ще се вземе от изпълнителната власт, която има мнозинство в Народното събрание.

Социолози, политолози, анализатори и Меглена Кунева отдавна твърдят, че спорът е политически, а не икономически. Затова и бившият еврокомисар пасува, т.е. бойкотира референдума. Дали е била права ще проличи от активността на участниците - ако е много ниска, значи хората са се ориентирали, че ги подмамват да се включат в нещо като преброяване на избирателите преди парламентарния вот в началото на лятото.

С колко врътки се стигна до това упражнение

Идеята стартира през 2010 г., когато президентът Георги Първанов подхвърли, че ако бил начело на БСП, би заявил твърдо, че ако спечели изборите, първото нещо, което би направил, е да ускори строежа на АЕЦ "Белене". Във вътрешнопартийната борба Сергей Станишев го контрира с предложение за референдум, което от политическа гледна точка беше още по-добро - вместо да чака изборите, БСП нанася директен удар срещу ГЕРБ. След това и Първанов подкрепи референдума, но не инициира такъв, докато беше президент, макар че има има такива правомощия по закона. След това колелото се завъртя.

Искането на БСП беше на крачка от провала и само пълната мобилизация на симпатизантите на партията промуши подписката над законовия минимум от половин милион гласа в средата на 2012 г. Дори и само това да беше факт, "Позитано" 20 вече отбеляза няколко точки в своя полза още с внасянето на документите за референдума.

В ГЕРБ очевидно още не могат да преодолеят изненадата, защото е трудно да се открие някаква стратегия в позицията им. Първоначално сигналите от управляващата партия бяха, че референдумът ще бъде отхвърлен на конституционна база - въпросът на БСП касаеше директно АЕЦ "Белене", решението за което трябва да вземе правителството (т.е. е извън обхвата на референдума). След това обаче се уплашиха, че подобно решение може да се обърне срещу тях, тъй като още повече ще енергизира БСП.

"Ще подкрепим каквото и да е предложение на БСП за въпроса. В противен случай ще ме обвинят, че не подкрепям демокрацията", каза Бойко Борисов в средата на октомври. "Юристите на ГЕРБ категорично са съгласни с колегите си от "Синята коалиция", но въпреки това ще гласуваме с БСП, защото така се налага. Ще приемем предложението на левицата към въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на АЕЦ "Белене" да се добави "с държавно участие".

Следващият завой се случи пет дни по-късно, когато премиерът поиска "БСП да махне думичката, която прави текста противоконституционен, да го формулират като изграждане на нова ядрена централа". Целта беше напълно обезсмисляне на референдума. По сметките на ГЕРБ това щеше да им донесе подкрепата на хората, които са против АЕЦ "Белене", но пък са за ядрената енергетика.

Това не беше последната врътка. В началото на януари ГЕРБ все пак разбраха, че ако са на една позиция с БСП, те нищо не печелят от това, дори напротив, създават усещането, че социалистите винаги са били прави. Така (пред)последната инструкция на премиера към симпатизантите и членовете на управляващата партия е да гласуват с три пъти "не".

Отрицателният вот

Положителен изход на референдума не променя нищо, тъй като с него ГЕРБ могат да оправдаят строежа на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". По-интересен, макар и много малко вероятен, е отрицателният вот. Той ще бъде срещу нови ядрени мощности, под които автоматично попада и новият реактор на старата ядрена централа.  Според мнението на Агенцията за ядрено регулиране, ако новият блок се изгражда от отделно юридическо лице - проектната компания АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", това е по-скоро нова централа. Ако дружеството остане част от АЕЦ "Козлодуй", тогава това няма да се брои като нова централа. В специално изявление комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че ако България реши да строи нов реактор, Брюксел  трябва да даде специално разрешение за това.

Според запознати активността на Йотингер е предизивка от факта, че България не е предстваивла актуализирана оценка на сеизмичния риска на площадката на "Белене". Тя е била изискана след аварията във "Фукушима" през 2011 г. Освен това, тъй като АЕЦ "Белене" няма утвърден технчески проект, ЕК още не може да се произнесе по техническата обосновка на безопасноата на евентуалната централа.

Голямата загадка е дали резултатите от допитването ще се отразят на изборите

Досега няма социологическа агенция, която да прогнозира, че хората, които ще гласуват срещу новите мощности в ядрената енергетика, ще са мнозинство. Някои се застраховат с твърденията, че дори и те да са преобладаващите в обществото, едва ли ще са най-активните в допитването. Или с други думи - от тези, които ще отидат до урните, повечето ще отбележат отговор "да". Въз основа на това може да се прогнозира, че БСП и националистите от "Атака" и ВМРО ще спечелят допитването, дори то да се окаже невалидно заради недостатъчна активност. Прогнозите на бившия президент Георги Първанов са 80:20 в полза на привържениците на ядрената енергетика.   

Не всички, които предпочетат отговора на мнозинството, ще са привърженици на БСП, сред тях са и фенове на ядрената енергетика, националисти или пък дори привърженици на ГЕРБ. Не трябва да се забравя, че правителството на Бойко Борисов спря проекта и ако се окаже, че мнозинството от участвалите в референдума гласуват с "да", това ще означава, че най-малкото решението му е било недостатъчно аргументирано или направо против желанието на голяма част от българите. При всички случаи ще е равносилно на негативна оценка за поведението на мнозинството по конкретния проект.

На "Позитано" 20 правят и по-детайлни сметки, свързани с парламентарните избори през юли, които обаче може да бъдат причислени по-скоро в графата "без кръчмар". Някои от близките съветници на Сергей Станишев изчисляват, че е възможно при по-висок процент на положителни отговори резултатът на БСП на вота да се качи с 5-6%. Сметките са следните - от общото число на гласувалите с "да" на референдума те изваждат около 700 000 българи, които се предполага, че са твърди привърженици на партията. Близо десетина процента от останалите щели да предпочетат БСП и на вота, което би трябвало да качи гарантираните проценти с около 5-6. Точно толкова е разликата между БСП и ГЕРБ в последните няколко социологически проучвания, но в полза на управляващите.

Социологът Живко Георгиев нарече тези сметки безсмислени. Юрий Асланов, който е и член на националния съвет на БСП, твърди, че партията трябва да направи всичко възможно да вземе предимство пред ГЕРБ още преди началото на кампанията за изборите, ако иска да приключи в състезанието на първо място. В противен случай няма да може да навакса единствено в последния месец преди вота. Пред "Капитал" той прогнозира, че малко над 60% от гласуващите в референдума ще предпочетат отговор "да", но активността е много важна. За БСП би било успех, ако въпросът стигне до парламента, т.е. да излязат повече от 20% от избирателите (1.3 млн. души). Асланов очаква все пак референдумът да събере 1.7 млн. души, от които 1.2 млн. да подкрепят ядрената енергетика. Според него обаче, за да има ефект върху изборите, ще са важни резултатите от още две събития - изборите в Италия през февруари и в Германия през май. 

Мирослава Радева от МБМД също направи връзка между резултатите от референдума и изборите пред TV7. Тя обаче обърна повече внимание на призива на Бойко Борисов да се гласува с "не", като заяви, че е възможно ГЕРБ да влезе в низходяща тенденция на подкрепа, защото тази позиция ще изгуби референдума.

Протестите против "Белене" започнаха още през 2005 г.
Фотограф: Красимир Юскеселиев
През 2012 г. започнаха протести за ядрената енергетика
Фотограф: Цветелина Белутова

Вероятно вече знаете (или си мислите така) всеки аргумент за или против АЕЦ "Белене". И поредният текст за бъдещия референдум на 27 януари ще ви дойде малко в повече. Нашето мнение обаче е, че такъв важен експеримент като референдума не бива да се пренебрегва и човек трябва да се опитва да участва максимално информиран в него.

Ако сте тотален противник на ядрената енергетика или пък обратното - мислите, че всяко съмнение в АЕЦ "Белене" е кощунствено, този текст не е за вас. Той е за хората, които имат по-умерено мнение и искат да си изчистят аргументите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

206 коментара
 • 1
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni
  • -174
  • +42

  От Референдума единствено може да се спечели,да спечели българският народ,на когото ще се даде шанс да приложи този елемент на пряка демокрация! Не е случаен и факта,че герб всячески се опитват да попречат на това събитие за родината ни!Българите трябва да са информирани качествено и без сянка на съмнение да излязат на 27.01,за да дадат знак на правителството,че не работи добре,да покажат,че искат светло и топло бъдеще за децата си! "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ! Алтернатива-няма!

 • 2
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni

  Ето нещо,което може да бъде полезно:
  http://www.youtube.com/watch?v=eRpvCgKMVoc ПЛОЩАДКАТА БЕЛЕНЕ!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=2skiAEu8kHE ИСТИНАТА ЗА БЕЛЕНЕ!!!

 • 3
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni
 • 4
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  Позицията на Кунева изобщо не я разбирам,тя уж се прави на демократ пък казва на хората да бойкотират възможно най-демократичното нещо каквото е референдума.Няма значение дали въпроса ни харесва,няма значение дали трябваше точно сега да правим референдум,като можеше да го направим след няколко месеца заедно с изборите,няма дори значение дали по-принцип гражданите са компетентни да решават такива въпроси,щом референдума е факт всеки трябва да си каже мнението.Хората със сигурност ще спечелят от референдума много повече информираност не само за Белене,а за българската енергетика като цяло,така че всички печелим.

 • 5
  pipistrella avatar :-|
  pipistrella

  Всъщност цялата тая какафония около референдума е едно надцакване на партиите, в което уж Кунева не участва, но май не е съвсем така. Нима тя не направи нещо като онлайн референдум на измислената страница на партията си?! Нима не призовава на бойкот, но не защото това е подигравка с демокрацията, а защото я е страх, че покрай темата за Белене ще излязат и много истини за мръсните сделки с родната енергетика, които се случиха по времето на царя и Тройната коалиция и в които тя има водещо участие. Един път затваряш блокове преждевременно с обещанието за нова централа, в другия момент тая нова централа я определяш като грандомански проект.

 • 6
  10stinki avatar :-|
  10 стинки
  • -27
  • +110

  До коментар [#1] от "kalingrozni":

  :) Алтернатива има и тя е да не умрем от облъчени от инцидент в руската техника сложена в земетръсна зона. Консултирай се с Японците колко са на далавера през миналата година.
  Белене е обречена. Преди 40 години е била актуална сега е просто ЕДНА ИДЕЯ НА 40 ГОДИНИ.

 • 7
  todor_dimi avatar :-|
  todor_dimi

  Бойкотът на референдума е най-тъпата възможна позиция, защото цели единствено да открои др.Кунева от останалите партиини функционери. Но това показно оригиналничене не носи ползи на БГ, която все още се учи на демокрация. Провалът на референдума ще е коз за политиците никога повече да не допускат народът пряко да им се меси в упралвението. Доброволният отказ от права е присъщ на примирените и обезверените, от които нищо не зависи. Българи, такива ли сме?!?

 • 8
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni

  Бойкота е запазена марка на Бойко.няма съмнение.бойкотира дори причините,за които е избран на този пост-да работи за България! Ако министрите са му виновни-да ги смени! Ама и това пробва,но...мм пак не става! Ами освен народа да гласува и за смяна на правителството като започне още от референдума...друго не остава!

 • 9
  alexxandra avatar :-|
  Alexx

  Срамота е че първият референдум в България се очертава да бъде такава пародия. Преди Кунева ревеше че управляващите дават зелена светлина на пряката демокрация, а сега се обявява против строежа на Белене. Каква лицемерка и интересчийка.

 • 10
  mto avatar :-|
  mto

  След като искат цирк - ще им предложа цирк! Не изпитвам никакви симпатии нито към БСП, нито към ГЕРБ, нито към Кунева... Смятам да изрисувам богато и красноречиво бюлетината, изразявайки цялото си отношение към "политическата класа" на държавата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK