LIVE: Нападението срещу Ахмед Доган и оттеглянето му като лидер на ДПС

Факти и коментари за опита за покушение срещу лидера на движението и най-важното от конференцията на партията

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
"Покушението над Ахмед Доган ще повиши неговия личен рейтинг, ще мобилизира партията и подкрепата на избирателите."

политологът Румяна Коларова пред телевизия "България on air"

Около 15 минути след като председателят на ДПС Ахмед Доган излезе на трибуната да прочете доклада си на Осмата национална конференция на партията мъж от залата се запъти към трибуната. Чуха се писъци, хора от делегатите го събориха на земята и в продължение на няколко минути го ритаха. След като нападателят беше изведен зам.-председателят Лютви Местан заяви от микрофона: "Председателят не е ранен".

От камерите на телевизиите се вижда как нападателят се запътва към Ахмед Доган с пистолет, лидерът на ДПС го блъска по ръката и в този момент се намесват хора от делегатите.

На конференцията се очакваше Ахмед Доган да обяви решението си за оттегляне от председателския пост в ДПС. Според в. "Труд" това става ясно и от доклада на Доган, с копие от който вестникът разполага. В доклада пише още, че за нов лидер се предлага Лютви Местан. По време на представянето си обаче Доган не стигна до тази част от текста. След като конференцията продължи евродепутатът Филиз Хюсменова дочете речта, от която стана ясно, че Ахмед Доган действително се оттегля от лидерския пост.

"Капитал" следи случващото се от мястото на събитието в НДК. Можете да следите актуалната информация в материала по-долу.

Реакциите на делегатите на конференцията на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи заяви, че състоянието на Доган е "много добро", но той няма да продължи представянето си. Докладът му ще бъде раздаден на всички делегати по отделно. Лютфи обяви призова за спокойствие и заяви: "Няма да позволим на когото и да е било да провали нашата конференция".

Според неофициални информации пистолетът на нападателя е засякъл. Едни твърдят, че той дори не е имал пълнител, а само гилза. Делегати не доумяват как е възможно човекът да е минал през скенера, през който минават всички гости и делегати на конференцията. Освен това Доган от много години е с охрана на НСО. Делегати се учудват как нападателят успя да измине разстоянието от лявата страна на масата, където стояха зам.председателите на ДПС и отиде към трибуната. Други се питаха как е възможно при такъв форум на ДПС около НДК и залата да няма полиция.

Малко преди 13 часа Лютви Местан отново заяви от трибуната, че Ахмед Доган няма наранявания и здравословното му състояние е добро. Конференцията би трябвало да продължи отново в 15 часа.

Пред "Капитал" бившият лидер на младежката организация на ДПС Джейхан Ибрямов каза, че нападателят по всяка вероятност е влязъл в залата с фалшив бадж. Оригиналните цветове на делегатите на конференцията са бяло и синьо, а на този на нападателя имало и жълт цвят.

Веднага в зала 3 на НДК пристигна полиция и нападателят вече е откаран в четвърто районно управление на МВР. Има различни твърдения и за това какво е било оръжието на нападателя. Според едни е било газов пистолет, според други обаче - боен.

Фотогалерия: Нападението срещу Ахмед Доган

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Цялата галерия

"От името на ръководството на ДПС трябва да заявим, че от днес България не е същата. Пред очите на вас и на цяла България се направи откровен опит за покушение над Ахмед Доган. За щастие опитът не успя, но това не означава, че цяла България не стана свидетел на най-уродливата изява на анти-ДПС агресията и на сатанизирането на Движението за права и свободи и на нашия лидер, което премина всякакви граници. Няма съмнение, че истинският поръчител е езикът на омразата и анти-ДПС агресията в българското общество. Актът на покушението не е просто срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Знаете ли какво почувстваха тези делегати в залата, чиито интереси се защитават вече 20 г.?" Това заяви зам-председателят на ДПС Лютви Местан от трибуната по време на почивката. В изявленито си той отправи призив не само към европейските, но и към всички световни лидери, не просто да се разграничат от днешния акт, но и да дадат гаранции за правото на политически и етнорелигиозни различия да имат присъствие в живота на всяка държава.

Mестан се обърна с послание към структурите на ДПС: "Mисля, че усетихме повелята на времето, че трябва да възстановим демокрацията в България. В истинската демокрация не може да има такова нещо - някой да се опита да ликвидира лидера на една партия".

"От името на Европейския парламент и от името на либералния интернационал благодаря на Господ, че Ахмед Доган е в безопасност", заяви от трибуната председателят на Европейските либерали и демократи Греъм Уотсън, който е госта на конференцията на ДПС. Той допълни, че либералният интернационал стои зад ДПС.

Президентът на Либералния интернационал и член на Европейския парламент Ханс Ван Бален също направи изявление пред делегатите. "Ние сме шокирани от опита за убийство на вашия лидер", каза той и допълни: "Наблюдаваме от известно време с все по-голямо притеснение нарушаването на върховенството на закона във вашата държава. Вярвам, че Европейският съюз ще трябва допълнително да се мобилизира, за да върне вашата държава в правия път". Той призова българската държава за бързо разкриване на причините за този опит за покушение.

Организационният секретар на ДПС Рушен Риза каза пред журналисти, че от ДПС са изпратили писмо до МВР за охрана на форума, но не са получили никакъв отговор.

Нападателят е 25-годишният Октай Енимехмедов

По информация на "Фокус" нападателят е 25-годишният Октай Енимехмедов, който е бил регистриран като делегат от Бургас. От МВР съобщават пред агенцията, че той е криминално проявен – регистриран е за хулиганство, телесна повреда и грабеж. У мъжа са открити газов пистолет и два ножа. За радио "Фокус-Бургас" обаче областният председател на ДПС Ахмед Сюлейман заявява, че Енимехмедов не е пристигнал в София за Осмата национална конференция на ДПС с официалните делегати и гости от Бургас. Сюлейман категорично заявява, че не го познава и не го е виждал.

(15:30) Пред журналисти в НДК вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, цитиран от "Фокус", че нападателят има адресна регистрация в Бургас. През 2010 г. в Кюстендил е получил административна глоба за притежаване на наркотични вещества. През 2011 г. е оказал съпротива на органите на реда. Има прояви за грабежи и хулиганство, допълни още Цветанов. Енимехмедов е задържан за 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство. В момента му се оказва медицинска помощ и "няма никакъв проблем за него", заяви Цветанов.

Вътрешният министър каза още, че предварително е било уговорено НСО да поеме охраната на събитието вътре в НДК. Полицията е била отговорна за охраната извън сградата.

Градският прокурор Николай Кокинов заяви, цитиран от "Фокус", че е разбрал от нападателя какви са били мотивите му за покушението, но отказа да ги посочи.

(15:40) Делегатите в момента влизат отново в зала 3 на НДК. Очаква се НСО да дадат пресконференция в 16 часа.

Според bTV Октай Енимехмедов е брат на танцьора Метин Енимехмедов, който спечели риалити шоуто "Танцувай с мен" в "Шоуто на Слави" през 2007 година.

Първи политически реакции

Парламентарната група на ГЕРБ осъди в декларация нападението над Ахмед Доган. "Подобни действия са абсолютно неприемливи и антидемократични, особено по време на политически форум. Като демократична партия, приела изцяло европейските ценности и практики за свой приоритет, ПП ГЕРБ не приема за допустима нито една форма на насилие, не само срещу народен представител, но и срещу всеки български гражданин. За нас нападението, срещу който и да е политик е опасност за демокрацията в страната ни", пишат от управляващата партия.

СДС също излезе с декларция, в която "осъжда всеки опит за посегателство върху живота и личността на всеки един човек". Партията изразява безпокойство, че "подобен акт може да бъде използван за ескалиране на етническо, социално и политическо напрежение" и призовава институциите за разкриване на "цялата истина".

Националният съвет на БСП нарече опита за покушение над Ахмед Доган "шокиращ" и "изключително тежък инцидент с тежки последици и за България, и за българския политически живот". Според БСП случилото се не може да бъде омаловажавано и е "покушение срещу демокрацията в България и срещу всички в България". "Изразяваме силната си тревога от процесите в обществото и от възможната дестабилизация на страната", пишат още в декларацията си БСП и допълват: "Дълго разпалваната омраза, агресията срещу политическия опонент и враждебността дават своите уродливи последици".

Пред "Фокус" лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя за анкетна комисия за дейността на НСО, оставка на началника и разформироване на службата. Според Сидеров, ако се докаже, че оръжието е газово, "значи всичко е театър". "Политическият резултат ще бъде, че никой вече няма да иска оставката на Доган, редиците на ДПС ще се сплотят, от което ще имат остра нужда, тъй като имат конкуренция в лицето на Касим Дал" допълва още Сидеров.

Пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че това е провокация срещу политическата система на страната и много бързо трябва да се отговори кой стои зад нея. Според него НСО е допуснала по безотговорен начин това да се случи и трябва да има дисциплинарни тежки санкции.

От прессекретариата на президента съобщават, че Росен Плевнелиев "остро осъжда всякакви опити за посегателство върху живота и здравето на българските граждани".

НСО не са имали информация за заплаха срещу Доган

(16:10) Началникът на НСО Тодор Коджейков съобщи на пресконференция, че на 10 януари НСО са получили писмо от ДПС, с което партията ги уведомява за националната им конференция. В писмото пише, че вътрешната охрана на пропусквателните пунктове за форума ще се осъществява от частната фирма "Крон", която охранява сградата на НДК. След среща с организаторите на конференцията е било уговорено хора на НСО да проверяват допълнително хора и багажи само при някакви съмнения. Лидерът на ДПС е пристигнал в сградата на НДК с охрана от НСО. Преди днешния форум от службата са изискали информация дали има данни за заплаха срещу Ахмед Доган и не са получили такива.

Тодор Коджейков заяви, че преди нападението охраната е била в подходите. Двама от служителите са били сред първите, стигнали до нападателя. Те са го защитавали и от ударите на делегатите на конференцията, заради което са получили физически травми.

От думите на Коджейков стана ясно, че освен Ахмед Доган, с охрана на НСО се движат още Яне Янев, Румен Петков, Цветан Цветанов, Сергей Станишев и Георги Първанов, който има право на едногодишна охрана по правилник след края на мандата си, след което трябва да се прецени дали тя да остане.

Коджейков потвърди, че пистолетът в опита за нападение е бил газов.

(16:40) Конференцията на ДПС продължава. Ахмед Доган също пристигна в залата и делегатите го приветстваха. По негова молба докладът му ще бъде прочетен от зам.-председателя на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова.

Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган предизвика много силен отзвук в Турция, предава БНР. Националното радио цитира лидера на главната опозиционна партия в Турция Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, според когото "в демократичните страни политиците не може да бъдат накарани да мълчат под заплахата на оръжията". "Решително осъждаме всякакви фашистки опити за насилие и терор, налагани срещу политиците от турски произход в България", казва още Кълъчдароглу.

Ахмед Доган се оттегля като лидер на ДПС

"Когато преди три години на седмата национална конференция поставих въпроса, че е назряла такава необходимост (за оттеглянето му от лидерския пост - бел. ред.), мнозина го приеха на шега. Този път решението ми е категорично", казва Доган и предлага за лидер зам.-председателя Лютви Местан. Аргументите на Доган са, че Местан се е утвърдил като парламентарист, има силен либерален код на ДПС като кауза, продуктивен визионерски усет, богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение, диалогичен е. "Не на последно място следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали", пише Доган.

Категоричната заявка на Доган да се оттегли от лидерския пост беше направена в края на доклада. Тази последна част от изказването му беше лична и посветена на връзката му с ДПС. Доган каза, че в личностен план преди 28 г. се е наложило да промени "параметрите на живота си, защото се осмелил да се противопостави на изстъпленията срещу правата и свободите на малцинствата в България. Той припомни, че в тази борба е минал през различни етапи – от млад философ, през нелегалното съпротивително движение срещу тоталитарната власт до политически затворник и "един от строителите на демокрацията в България. Паралелно с това натрупал и нагативи. "От проклятие до доганизация и сатанизация. "Тъкмо за това борците за свобода трябва да имат правото на свободен избор – кога да се оттеглят от нагнетения терен, за да предоставят тази възможност на други да поемат щафетата", се казва в доклада на Доган.

"ДПС е другото мое аз" и "оставам посветен на каузата ДПС", пише Доган.

В доклада си той заявява също, че предстоящите парламентарни избори трябва да имат за основна цел спасяване на демокрацията, дори и с цената на непризнаване на изборните резултати.

Доган предупреждава "нашия герой-спасител", че диктаторите, стремящи се към абсолютна власт, достигат своя апогей с популизъм и демагогия на тема справедливост и накрая стават жертва на същата машина на властта, която са създали.

Цялата реч на Ахмед Доган можете да прочетете в "Дневник".

Делегатите аплодират Ахмед Доган и скандират "ДПС".

Започна изказване на президента на Либералния интернационал и член на Европейския парламент Ханс Ван Бален. "Вашата партия е най-стабилната сила в България", каза той и изрази надежда, че ДПС ще бъде част от следващото правителство.

(17:30) Евродепутатът Метин Казак чете приветствие от председателя на Европейските либерали и демократи Греъм Уотсън, в което се казва: "Не забравяйте какво се случваше по времето на Тодор Живков. Не позволявайте на Бойко Борисов да прави същото... Бойко Борисов ми напомня за новия модел самолет Dreamliner - всичко изглежда прекрасно, но впоследствие се оказа, че има огромни проблеми с безопасността и трябва да бъде изваден от употреба. Е, в такъв случай предпочитам еърбъса на Ахмед Доган пред дриймлайнера на Бойко Борисов".

(17:40) Председателят на БСП Сергей Станишев изпрати приветствие към Ахмед Доган, в което го поздравява и призовава за подкрепа за ядрения референдум и парламентарните избори.

От прессекретариата на президентството съобщиха, че президентът включва опита за посегателство срещу Ахмед Доган като извънредна точка в дневния ред на предстоящото на 5 февруари заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

(18:20) Приключи откритата част от конференцията на ДПС. Предстои закритата част на форума, на която ще се избират лидерът на партията и членове на централния съвет на ДПС

(20:15) Лютви Местан беше официално избран за лидер на ДПС. Ахмед Доган остава почетен председател. Подробности можете да прочетете тук.

(21:30) Шефът на СДВР Валери Йорданов съобщи на пресконференция, цитиран от bTV, че не е намерен пълнителят на оръжието, с което нападателят атакува Ахмед Доган. Открити са парчета пластмаса и се предполага, че пълнителят е счупен. Йорданов допълва, цитиран от "Фокус", че оръжието е технически изправен газов пистолет, който не е преправян. От експертизата е станало ясно, че от трите намерени патрона - два са сигналнозвукови и един с "технически пипер". Сигнално-звукови означава, че разполагат единствено с барут, обяснява "Фокус". Те се използват за възпроизвеждане на звуков ефект. Третият патрон е технически пипер, който се използва при защита от животни.

При стрелба със сигнално-звукови патрони от разстояние под един метър може да се причини нараняване, но не и нанасяне на смъртоносни рани, каза още Йорданов. Той припомни, че при инцидента отпреди няколко месеца когато мъж изкочи с пистолет пред автомобил на НСО, в който пътуваше Цветан Цветанов, оръжието също е било газово. Тогава на мъжа беше повдигнато обвинение за хулиганство поради типа на оръжието, което е било използвано.

Неделя, 20 януари

(11:30) След като стана ясно, че това оръжие не е в състояние да убие човек, обсъждаме новите обвинения към нападателя на Ахмед Доган и до обед ще ги прецизираме. Те вероятно ще бъдат за едро хулиганство и за закана за убийство. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов в предаването на БНР "Неделя 150". Според него досега няма доказателства за участие на други лица в атаката. Отказваме се от първоначалното, че това е опит за убийство, защото той очевидно не е имал намерение да убие, тъй като "средството за изпълнение на такова престъпление е негодно да причини такъв резултат", допълни градският прокурор и уточни, че по новото първо обвинение нападателят може да бъде осъден на до 6 години затвор, а другото е за тежко престъпление. Той отказа да коментира заглавия в медиите, че Енимехмедов е казал "Исках да убия", и каза, че анализира до момента събраните доказателства. Според Кокинов Октай Енимехмедов е адекватен за наказателен процес, досега няма доказателства за невменяемост, но се изчакват оценките на експертите. След като бъдат повдигнати обвиненията, мярката ще бъде удължена на задържане за72 часа, а в понеделник случаят ще бъде прехвърлен към Софийската районна прокуратура.

(13:05) Нападателят на лидера на ДПС Ахмед Доган не е имал намерение да извърши тежко престъпление и да убие политика. Това съобщи на извънредна пресконференция Неделчо Стойчев, директор на Института по психология в МВР. Целта на 25-годишния Октай Енимехмедов е била политически преврат, както и знак за партийния лидер, че нещата трябва да се променят, каза експертът. Това ставало ясно от намерено в дома на извършителя в София предсмъртно писмо, подготвено, защото Енимехмедов подозирал, че може и да загине. Енимехмедов е използвал сигналнозвукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено. "Искал е Доган да разбере, че не е недосегаем", заключи психологът. Той потвърди думите на градския прокурор Николай Кокинов, че Енимехмедов обяснява деянието си като лично решение и по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви.

Младият мъж се описва като български патриот, който действа за доброто на държавата. "Октай Енимехмедов се определя като честен човек с висок морал и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото", коментира директорът на Института по психология.

(13:45) На Октай Енимехмедов, който по време на Осмата национална конференция на ДПС в събота насочи пистолет срещу Ахмед Доган, ще бъдат повдигнати обвинения по чл. 325 за хулиганство и по чл. 144 за закана за убийство по Наказателния кодекс. Това съобщи на извънредна пресконференция за.-главният прокурор Борислав Сарафов, предаде агенция "Фокус". Сарафов обясни, че наказанието за хулиганство, което граничи с цинизъм, е до пет години лишаване от свобода, а санкцията при закана за убийство - е до шест години затвор.Заключението от съдебно-медицинската експертиза показва, че при произвеждане на изстрел от този тип оръжие, независимо от дистанцията, телесните повреди не могат да доведат до увреждания с евентуален смъртен изход, посочи Сарафов.По думите му - използваният пистолет е предзначен за стрелба с газови и сигнално звукови патрони калибър 9 мм, а пълнителят на пистолета е технически неизправен, но способен да произвежда изстрели. Два от патроните са сигнално-звукови, а третият патрон е стандартен газов с раздразващо вещество. Тези боеприпаси се явяват технически неизправен инструмент, по смисъла на закона, отбеляза зам.-главният прокурор. Той добави, че е назначена и фототехническа експертиза, чието заключение ще е готово днес. Ахмед Доган също ще бъде разпитан от прокуратурата, заяви Сарафов. След края на всички експертизи и проверки, ще бъде решено дали да бъдат повдигнати и обвинения на присъстващите на конференцията, който нападнаха Октай Енимехмедов.

(15:17) ДПС не приема приема подменената теза за покушенито срещу Ахмед Доган и ше настоява за международно разследване. Това каза напресконференция новият председател на ДПС Лютви Местан, предаде агенция "Фокус". "Свидетели сме на абсолютно скандален опит за подмяна на истината за това, което се случи вчера", каза Местан. Той е категоричен, че е бил извършен "опит за показно ритуално политическо убийство на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган". Местан заяви, че 30 минути след атентата градският прокурор Николай Кокинов е обявил пред Ахмед Доган, че "ще повдигнем обвинение за опит за убийство". Така също Кокинов съобщил, че атентаторът му е казал, че е искал да убие г-н Доган. Днес питаме властите в България – какво се промени за десет часа, че тази сутрин вече ни облъчват с коренно различна теза", попита Лютви Местан. "Нямал намерение да убива, само искал да получи своите пет минути слава".

Ръководството на ДПС също така ще настоява за международно разследване на опита според тях за политическо убийство на Ахмед Доган. "Основната цел на разследването трябва да бъде - разкриването на политическия поръчител на случилото се. Властта работи в хипотеза – индивидуални действия на човек, който търси славата, криминално проявено лице. Знаем защо се прави това, знаем, че това, което се случи, е огромно петно върху името на цяла България. Ние сме не по-малко загрижени от всички останали институции, но ще изтрием петното от България не с подмяна на фактите, на базата на която да се подмени и истината, а чрез разкриване на истината. Дълбоко се съмнявам, че това ще е по силите на компетентните власти в България", добави Местан. Той определи като проява на цинизъм заявеното намерение на следствените органи да бъдат разследвани делегати от конференцията за нанесен побой върху нападателя. Според него делегатите обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера си. Местан - къде е била полицията час и няколко минути от началото на покушението.