Преброяване на корумпираните магистрати

Сотир Цацаров е разпуснал целия отдел "Испекторат" във ВКП и е наредил пълна ревизия

Сотир Цацаров започна с рокадите във ВКП
Сотир Цацаров започна с рокадите във ВКП    ©  Юлия Лазарова
Сотир Цацаров започна с рокадите във ВКП
Сотир Цацаров започна с рокадите във ВКП    ©  Юлия Лазарова

Със заповед от вторник главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна инвентаризация от отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура (ВКП).  Ревизията трябва да приключи до петък, а после комисията ще има още седмица, за да излезе с доклад, който ще бъде публикуван. Сотир Цацаров е разпоредил всички прокурори, които са работили в инспектората, включително и ръководителят на този отдел Малена Филипова, да бъдат преместени в други отдели във ВКП. Кабинетите на някои от тях са били запечатани, научи "Капитал" от източници в прокуратурата.

Инспекторатът на ВКП е ключов орган в съдебната система, защото към него се препращат всички жалби и сигнали, които засягат работата на съдии, прокурори и следователи.  Работещите в отдела извършват проверка и ако преценят, изпращат сигнала или на Софийската градска прокуратура за образуване на разследване, или на Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС за образуване на дисциплинарно производство.

Проверка от петима прокурори

Проверката се извършва от комисия, в която влизат петима прокурори от ВКП, сред които Любомир Божков, Евгени Диков, Марио Василев, Емил Владимиров. Евгени Диков коментира за "Капитал", че ще може да даде повече информация, когато приключи проверката. Главният прокурор Сотир Цацаров, с когото "Капитал" не можа да се свърже, е определил своя заместник Борислав Сарафов за изпълнител на заповедта.

Ръководителят на специализирания отдел за борба с корупцията в Софийската градска прокуратура Роман Василев коментира пред "Капитал", че знае за проверката, но тя не засяга работата на отдела му.

Телефонът на бившия вече ръководител на отдела Малена Филипова беше изключен. По информация на "Капитал" тя е била преместена в отдел "Противодействие на престъпленията, извършени от непълнолетни, и на посегателствата срещу малолетни и непълнолетни". Любопитното в случая е, че в началото на 90-те години Филипова е работила именно като отговорник за "Детска педагогическа стая".

Още кадрови промени

"Капитал" научи и за други кадрови промени във ВКП. Бившите членове на ВСС Вельо Велев и Пенка Маринова също са били преместени в отдела за престъпления, извършени от непълнолетни. Бившият зам. главен прокурор Валери Първанов е станал редови прокурор в отдела, който се занимава с противодействие на корупцията. Първанов беше единственият от заместниците на Борис Велчев, които не намери място в новия екип на Сотир Цацаров. Работата на Инспектората към ВКП е била именно в неговия ресор като зам. главен прокурор.

Отдел "Филтър"

През годините работата на инспектората е била подлагана на критики както от Европейската комисия, така и от работещите в съдебната система. Именно инспекторатът на ВКП има мандат да се бори срещу корупцията в съдебната система – област, която е многократно посочвана като слабост в докладите на Европейската комисия. Внесените в съда производства срещу прокурори, съдии и следователи се броят на пръсти.

Ръководеният от Малена Филипова отдел си беше създал образ на филтър на сигналите срещу магистрати. Обществена тайна е, че дори основателни сигнали срещу съдии и прокурори се оставят на трупчета и се използват като механизъм за натиск при кариерното им израстване или когато при тях попадне ключов за решаване казус.

Пасивността на отдела прави възможни скандали като тези с бившия зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и бившия зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева. 

Порочните практики

Покрай казуса с Марковска излезе наяве и практиката на държавното обвинение да образува дела срещу "неизвестно длъжностно лице – магистрат", въпреки че всички данни при образуването на досъдебното производство ясно сочат кой точно е магистратът.

Когато делото е образувано по този начин, в случай на справка в информационната система на прокуратурата не излизат данни, че срещу съдията, прокурора или следователя има висящо  разследване. В същото време висящото дело е основание магистратът да бъде привикван на разпит, срещу него да бъдат прилагани специални разузнавателни средства и т.н.

Съдии и прокурори от различни нива в съдебната система коментираха пред "Капитал", че инициативата на Сотир Цацаров е смислено начинание, защото инспекторатът във ВКП открай време има лоша слава. В същото време е от ключово значение какво ще последва от ревизията – дали изцяло ще бъде сменен досегашният модел на работа в държавното обвинение.

Когато преди седем години предишният главен прокурор Борис Велчев встъпи в длъжност, той също нареди ревизия във ВКП за времето, когато ръководител на държавното обвинение е бил Никола Филчев. От нея станаха ясни част от методите, чрез които близките до Филчев прокурори са натискали колегите си, за да решават конкретни казуси. Покрай тази ревизия беше уволнен и бившият ръководител на отдел "Следствен" Цеко Йорданов, който днес е подсъдим по делото "Октопод" заедно с бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Преброяването е лесно - вземете ведомостите за заплати...

 • 2
  npaine avatar :-?
  NPaine

  "Обществена тайна е, че дори основателни сигнали срещу съдии и прокурори се оставят на трупчета и се използват като механизъм за натиск при кариерното им израстване или когато при тях попадне ключов за решаване казус."

  Когато Цецко и неговото протеже Цацаров сложат ръка и върху инспектората, мислите ли че нещо в неговата работа ще се промени?

  Мислите ли, че сигналите ще бъдат разследвани и няма да бъдат ползвани за натиск?

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Цацаров, трябва да се изхвърлят почти всики досегашни магистрати и да се казначат кадърни хора с правни познания, с морални качества, с чувство за справедливост и с достойнство.

 • 4
  dimko avatar :-|
  dimko

  Нека не се заблуждаваме-не само заплати. Трябва и "по-нататък" да сме бодри. По-лесно ще стигнем до "тумора" на самата Система...

 • 5
  rand0mabstract avatar :-|
  rand0mabstract

  Щом казвате, значи има и радостни съдии и прокурори от метода на запечатване на кабинетите в отсъствието на прокурори и на преместване на присъстващите прокурори в друг отдел на по-ниска длъжност преди да е констатирано, че са извършили нарушение. В последния доклад на ЕК неслучайно е препоръчано одитът на прокуратурата да е външен и с участие на независими експерти. В което има силна логика при този политически подбор на главния прокурор и тя е още по-силна, когато става въпрос за проверка на отдела с преписките срещу магистратите, за да не се установи нов режим на контрол върху информацията - от едни ръце да отиде в други. Ето това пише в доклада -"Новият главен прокурор следва да получи мандат да проведе реформа в структурата, процедурите и организацията на прокуратурата въз основа на независим функционален одит и в сътрудничество с външни експерти."
  Освен това "понижаването" на висши прокурори без наказание може да има и друг вреден ефект - насаждане на страх в и без друго не особено храбрата прокурорска общност. Което е още една форма на засилване на зависимостта им от началника.

 • 6
  ku4e avatar :-|
  ku4e

  Така наречената обществена тайна не си спомням да е намирала място на страниците на тази медия.
  Обаче мога да се сетя, че този отдел е отговорен държавата да бъде осъдена за 200 000 лева от една прокурорка, която е била оправдана по обвинение, измислено от същия отдел.

 • 7
  alfa avatar :-|
  alfa

  [quote#3:"Нефертити"]да се казначат кадърни хора с правни познания, с морални качества, с чувство за справедливост и с достойнство.[/quote]
  Такива като Цацаров, Марковска, Гугушева ? Не, благодаря.

 • 8
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  До коментар [#5] от "rand0mabstract":

  В публикацията никъде не се казва, Че прокурорите са понижени, а май само са преместени в друг отдел на същата ВКП прокуратура. . Вие как предлагате да се направи проверка ако не се отстранят проверяваните? това не е дисциплинарна са кция, а действие по целесъобразност. Ноторно е известно, че тоя отдел не става - първо сменяме хората, после проверяваме и ако данни образуваме дп-та, или пращаме на всс да го проверява за дисциплинарка
  Действието на Цацаров прави смисъл, но да видим как ще го използва да не се окаже, че само си събира информация за да натиска. Участието на Диков в комисията, който читави хора като Калпакчиев бяха припознали като техен кандидат за следствието, е гаранция, че инициативата е смислена. Иначе добре, че качиха заповедта на вътрешния сайт на прокуратурата, това е стъпка напред.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз лично съм много резервиран, като имам предвид как бе предложен и избран Цацаров за главен прокурор, чий любимец е (на Боко, кумецо Цецо, Гергов,...) и особено от обясненията за "симулативните" сделки на него и съпругата му...
  Така че предпочитам да видя реалния резултат от работата му най-напред. Най-внимателно трябва да се следи дали има селективен подход за "нашите", който е особено типичен по тези географски ширини.
  Иначе съм абсолютно съгласен, че истинската битка с организираната престъпност трябва да започне с отстраняване и подвеждане под отговорност най-напред на престъпниците сред магистратите, полицията и хората във властта - особено на високи позиции.

 • 10
  evkalipt avatar :-|
  Венцеслав Йонков

  Браво на Цацаров! Това е пътят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход