Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансовият министър Симеон Дянков заговори за създаването на златен стандарт по ДДС от началото на годината.

ДДС ускорител за коректните фирми

Най-голямото предизвикателство при създаването на "златния регистър" са точните критерии за бизнеса

Стефан Антонов
7605 прочитания

Финансовият министър Симеон Дянков заговори за създаването на златен стандарт по ДДС от началото на годината.

© Цветелина Белутова


Събирането на данъци традиционно става основно на принципа на тоягата от заплахата от санкции и ревизии. След няколко месеца обаче Националната агенция за приходите вероятно ще се сдобие и с един отдавна искан от бизнеса инструмент, който като идея е по-близо до моркова. Вероятно предизборно ще тръгне т.нар. златен регистър по ДДС.

В него ще влязат фирми - изрядни данъкоплатци, които ще могат да си възстановяват надвнесения косвен данък по-бързо и ще се ревизират през по-дълъг интервал от време. За идеята финансовият министър Симеон Дянков говори активно от началото на годината. А според източници на "Капитал Daily" от управляващите конкретната концепция за регистъра ще бъде представена най-късно в началото на февруари. Засега е ясно, че "златните" дружества ще получават надвнесения ДДС до 10 дни, а не както е в момента - минимум 30 (в някои случаи процесът отнема дори години).

Ако мярката заработи, тя може да повиши ликвидността в икономиката и да подобри бизнес средата. Обещанието на министъра е да бъдат изработени ясни и публични критерии кои компании ще могат да получават преференциално обслужване от данъчната администрация. И тук идва трудната част -  как точно да се прокара разделителна линия между фирмите. Според някои данъчни експерти не съществуват обективни изисквания, по които да се отсеят "белите" компании от тези, които имат склонност към укриване на данъци. Според други ефектът от въвеждането на регистъра е по-важен и дори и с несъвършенства той е стъпка в посока подобряване на бизнес средата в очите на чуждите инвеститори. 

Да няма дискриминация

Все още не е ясно какви точно ще са критериите за "златния регистър". Източник от НАП обясни, че най-вероятно ще се приложи комбинация от изисквания за добросъвестно поведение на данъкоплатец и финансово състояние на компанията.

Обсъждани варианти са да се изиска печалба в две от последните пет години или за последните три последователни години, което обаче няма общо с надвнесения ДДС.

Друго изискване ще е ревизиите на компаниите да не са приключвали с издаването на наказателно постановление. Рискът тук е начислените допълнително данъчни задължения след ревизията да са вследствие на грешно тълкуване на закона, а не заради умишлени нарушения на компанията. 

Сред предложенията на бизнеса са компаниите да нямат данъчно-осигурителни и други задължения към републиканския и местните бюджети. Освен това те да не са попаднали в някой от докладите за нередности при изпълнение на обществени поръчки или други проекти, финансирани с публични средства през последните 5 години. Критерии може да бъдат и навиците за плащане в самите фирми според Българската стопанска камара (БСК).

Изисквания за изрядни плащания на работните заплати също са предложени на НАП, но не е сигурно дали ще бъдат включени в документа.

В една от черновите на проекта през 2011 г. идеята беше в регистъра да влязат всички дружества, обслужвани от дирекция "Големи данъкоплатци". Предложението бе обосновано с факта, че почти всяка от тези компании се ревизира поне веднъж  годишно. Честият контрол дисциплинира поведението им и е много вероятно, ако очакват ревизия, фирмите да не прибягват към измами, аргументираха се данъчните.

В категорията на големите данъкоплатци обаче попадат около 1100 фирми. Според представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на БСК подобно правило ще е дискриминационно. Причината е, че бързото възстановяване на ДДС е мярка, която увеличава ликвидността на фирмите, а малките и средните предприятия се нуждаят да разполагат със средствата си не по-малко от големите.

За и против

Бившият ръководител на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Елкова коментира, че мярката трудно ще сработи, така че едновременно да защити интереса на бюджета и да не дискриминира отделни групи фирми. Това според нея ще е повод критериите да се атакуват в съда.

Други данъчни експерти споделят мнението, че каквито и критерии да се измислят, в тях ще има доза субективизъм. Например, ако залегне изискването компанията да няма наказателно постановление, от регистъра ще отпаднат и дружества, които някога са пропуснали срок, като подаване на някоя декларация например. Така дори те да са с изрядно досие като данъкоплатец, ще останат извън регистъра. 

Според експерт от голяма консултантска компания пък въпросът е по-принципен и това е начин да се подпомогнат всички компании по веригата, а не само директно включените в регистъра. "Тук говорим по-скоро за състезание между България и останалите държави за привличане на мобилни бизнеси, а не за състезание между държавата и данъкоплатците", обясни той.

Защо решението е необходимо

Както тройната коалиция в края на управлението си, така и ГЕРБ в първата си година използваха задържането на ДДС кредит чрез по-дълги ревизии с чисто фискални цели - да спасят касовото изпълнение на бюджета. Така в един момент държавата лиши бизнеса от стотици милиони ликвидни средства под формата на задържан ДДС. 

Така въпросът за създаване на "златен регистър" бе поставен като искане пред правителството от работодателските организации като средство за защита, което ще гарантира, че държавата няма да пренася проблемите си поне върху фирми с изрядно данъчно досие. Създаването му бе записано и в антикризисния пакет с мерки от април 2010 г., който бе подписан от премиера Бойко Борисов, няколко бизнес организации и синдикатите.

След като особено тежката за икономиката първа половина на 2010 г. отмина обаче, темата бе забравена, за да се появи в месеците преди парламентарните избори.

В името на изборите

За неизпълненото обещание да се създаде "златен регистър" през декември напомни Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На годишната среща на бизнеса с правителството нейният председател Огнян Донев повдигна въпроса за създаването на регистъра. Финансовият министър Симеон Дянков пък обеща спешни мерки за подобряване на бизнес средата в месеците до изборите и дори се ангажира да поиска от всеки министър с икономически ресори конкретни мерки в отделните сектори.


11 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  A ще има ли някакъв ускорител за другите изрядни данъкоплатци? Само някои идеи:

  - самоосигуряващите се подават декл. 5 в началото на годината и системата почва да им начислява месечните задължения - еднакви всеки месец. Защо тогава трябва да пускат и декл. 1 ежемесечно ( и да ги глобяват, като не го направят...)

  - защо пак се подава декл.6, след като има единна сметка

  - защо се подават масово нулеви ДДС-декларации? Не може ли да се приеме, че неподадена декларация е равностойна на нулева?

  - не може ли да се приеме,че неподадена декл. 1 значи че няма промени спрямо последния месец?

  Иначе единната сметка дотук работи перфектно. От 10 платежни на 2. А доста хора с дребни преводи искат да плащат и авансово за 2-3 месеца напред - да трупнат 150 лв, вместо да дават 1,50 лв. банкова такса на 3 пъти за по 50 лева. Повече пестят така, отколкото да държат парите на влог. Такова дърво банките не са яли от 15 години насам.

 • 2
  nogica avatar :-P
  nogica

  До коментар [#1] от "cinik":ееее сега пък вие само хубави неща

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  ДДС данъка е единствен който се внася навреме от всички фирми.Предимството в случая е срока.

 • 4
  jass avatar :-(
  jass

  С цялото ми уважение, попитай който и да било счетоводител дали единната сметка работи. И който каквото иска да ми казва за изрядност, тя не е достатъчна, за да нямаш задължения, системата просто е недостатъчно добра.
  Никой от нас всъщност не знае как работи в момента СУП, няма се представа кое как с какво се обвързва - няма никаква връзка от НАП към счетоводителите, за да не стават ненужни грешки и да не хаби време те да се оправят... Да, намалихме таксите за банките, увеличихме си времето, което прекарваме в НАП. Точно днес една клиента ми обясняваше как й излиза задължение за ДДС от 98 г., при положение, че фирмата й съществува от 2000 и никога не е била регистрирана по ДДС - 4 ходения до НАП и съответни молби, не са достатъчни за да бъде изчистен проблема.
  И не може да се приеме, че неподадената декларация по ДДС е нулева, защото какво става, ако не е? Ако всъщност си забравил, пропуснал и пр.? Същото важи и за Д1.
  И да, можеш да подадеш една Д1 за самоосигуряващо се лица за годината - стига да не се осигуряваш и за общо заболяване и майчинство.
  Системата е безкрайно сложна, но не заради Д1 и ДДС декларациите, а защото няма точни и ясни закони. Не може да се излиза наредба от 15 стр. и към нея да има становище от 11 страници как да се прилага, не може изцяло да променяш правилата за плащане на задължения и да не дадеш възможност на клиентите си да прегледат ситуацията поне 2-3 месеца преди въвеждането на новата система, не може да обявяваш на 9ти в 17 часа, че на 10ти е последен срок за нова декларация и пр. безумия които се случиха от началото на годината

 • 5
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Изключително тъпа идея. Обективни критерии няма и пак ще се делим на предпочитани и непредпочитания според личните желания на някой чиновник. Да даваш парите на едната фирма, а конкурента й да чака може да има сериозно влияние на пазара.

 • 6
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  Само да кажа за хората, които не са запознати с промените в закона за ДДС от 01.01.2013, че надвнесен данък (дължим за 2013) се възстановява САМО СЛЕД РЕВИЗИЯ и по никакъв друг начин.
  Затова не разбирам, как хем на изрядните фирми ще се правят по-малко ревизии (проверки), хем ще им се възстановява данъка за 10 дни.
  Предизборни лъжи и фишеци
  П.С. съветвам да се прочете каква забава е с авансовият данък, какво забавно планиране (налучкване) става с предполагаемите приходи и печалби, пък после да видим дали ще хвалите Дянков.

 • 7
  huku avatar :-P
  Huku

  ”...И тук идва трудната част - как точно да се прокара разделителна линия между фирмите..."

  И кое ѝ е трудното на частта?! То е ясно. "Правилните”* фирми получават ”златен” статут, а на ”неправилните" ДДС-то им излиза ”златно”. И получават ”моркова"**, ...ама не по начина, по който са си го представяли. ;-)

  _____________
  * да се разбира ”приближените до властта"
  ** а по-неправилните получават не моркова, ами направо краставицата

 • 8
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  а ДДС върху лекарствата? трябва ли да е такъв или изобщо да го има? а върху книгите?

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"jass"]Да, намалихме таксите за банките, увеличихме си времето, което прекарваме в НАП. Точно днес една клиента ми обясняваше как й излиза задължение за ДДС от 98 г.[/quote]

  Ясно беше, че рано или късно броячът трябва да се нулира и да се почне на чисто, така както пререгистрацията в ТР отся стотици хиляди мъртви фирми.


  [quote#4:"jass"]Системата е безкрайно сложна, но не заради Д1 и ДДС декларациите, а защото няма точни и ясни закони. [/quote]

  Значи, аз засега това искам. Другото ще го оправяме после. Да почнем от простото.

 • 10
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  [quote#3:"xalikarans"]ДДС данъка е единствен който се внася навреме от всички фирми[/quote]
  ;) декларацията е важна, сумата е с лихва, така че съм свидетел как може и да не се внесе навреме


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK