Кой изгони RWE?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой изгони RWE?

Кой изгони RWE?

По-скоро БСП, но и ГЕРБ има принос

11375 прочитания

Oбвиненията за това кой е изгонил инвеститора RWE от проекта за АЕЦ "Белене" преминаха през последните два дни в кресчендо. Вече близо две години БСП повтаря мантрата, че туткането на ГЕРБ е уплашило инвеститорите през 2009 г. Тази седмица ГЕРБ реши да отвърне на удара. Изведнъж в министерството на икономиката се намериха няколко кашона с документи, чиито срок на конфиденциалност вече била изтекла (повечето вече така или иначе четени от широк кръг хора).

Въпросът е важен, тъй като с оттеглянето на германската компания в края на октомври 2009 г. проектът на практика навлезе в своята агония, Отказът на такъв гигант е сигнал за всички останали компании, че в "Белене" има нещо много гнило. След това намирането на друг частен инвеститор беше почти обречено.

Винаги, когато има такава какафония на обвинения и контра-обвинения, най-добрият път е да погледнем фактите.

Договорът с RWE е подписан на 29 септември 2008 г., като преговорите се водят от 20 юли предната година. В този период компаниите (шест основни) се запознават с проекта и изпращат предложенията си за партньорство. Офертата на RWE наистина изглежда много щедра (особено от днешна гледна точка) – капиталова вноска от 1.275 млрд. евро в проектната компания за АЕЦ "Белене" плюс премия от 550 млн. евро на НЕК и отпускането на корпоративен заем за 300 млн. евро за текущи разходи и закупуване на оборудването на централата.

Тогава започват странностите. По време на посещението в София на Владимир Путин (тогава той е президент) на 18 януари 2008 г. е подписан Договор за инженеринг, доставка и строителство (ИДС) за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на Блок 1 и 2 АЕЦ "Белене". Всъщност това е само проект, с което се изпълнява едно от условията на инвеститорите – да се ускори процесът и да се ограничи оскъпяването на проекта. Без обаче този окончателен договор да е влязъл в сила и без да има одобрен окончателен технически проект, на 5 ноември 2008 г. "НЕК" ЕАД и ЗАО "Атомстройекспорт" подписват Допълнение №5 към Споразумението от 29 ноември 2006 г. за поръчка и изработване на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2.

Очевидно RWE са били държани на тъмно, тъй като компанията се оплаква, че не е могла да окаже влияние при подготовката на окончателните договори. Това бяха всеизвестни факти (и през изтеклата в Wikileaks американска дипломатическа кореспонденция), а бившият министър на икономиката Трайчо Трайков отдавана публично говори за търканията между НЕК и германците, довели до оттеглянето на последните от проекта. Тази седмица това се потвърди и с част от публикуваната кореспонденция между германската компания и НЕК. "RWE e загрижена от това, че НЕК изглежда отделни двустранни преговори с АСЕ...", "фокусът на екипа на НЕК изглежда е насочен само към едностранно ускоряване на преговорите с АСЕ върху техническите въпроси. Подобен подход пренебрегва изискваната за синхронно развитие на всички аспекти на проекта и може да доведе до забавяне...." се казва в писмо на германската компания до НЕК от 24 март 2009 г. В общи линии това звучи като обвинение в некомпетентност към държавната енергийна компания. Така че изобщо не е изненадващо, че германците отказват да плащат каквито и да е суми по подписаните от НЕК споразумения с АСЕ, в които те не са участвали. Това признават от НЕК в писмо от 08.12.2008 г. до тогавашния министър на икономиката Петър Димитров.

RWE допълват, че НЕК вече няколко месеца не е успяла да гарантира своето участие в проекта. Държавната компания пък се обръща към Димитров с искане за държавни пари (дали директно, дали през БЕХ). Германците дават нов срок до септември 2009 г., в който НЕК да реши проблемите – липса на договор с АСЕ и липса на финансиране.

Тогава на власт идват ГЕРБ, които в предизборната си програма обявиха, че искат проектът да е изцяло частен и отказаха да предоставят държавна гаранция. Което вече е скъсало нервите на германците. При условие, че НЕК няма пари, за тях е било естествено да си подсигурят гърба на държавата.

БСП сега обявяват, че част от писмата са фалшификати. Това, обаче, е съмнително. Причината за тези твърдения е в привидно разминаване на датата на писмо на НЕК до Петър Димитров – според Румен Овчаров то е от 8 февруари 2008 г., но споменава събития от септември. Писмото обаче може и да е от декември (трудно се чете дата изписана с химикал). БСП цитират и положително изказване за АЕЦ "Белене" на шефа на RWE от ноември 2008 г., за да подкрепят своята теза. Към този момент обаче германците, които официално са от три месеца в проекта, все още считат че могат да оправят нещата. Освен това критиките обикновено не са част от публичните изказвания - те са споделят в частни разговори и конфиденциални писма.

Истината е, че RWE се отказва, след като вижда методите на работа на НЕК в края на 2008 г. След това позицията на ГЕРБ само довежда до по-силно Не.

Трябва да се припомни и официалният отговор на RWЕ на публикуваната през 2011 г. първоначално в Guradian американска дипломатическа кореспонденция за "Белене". Kомпанията заявява, че участието й в различни проекти "гарантира високо ниво на етично бизнес поведение и готовност да изслуша притесненията на всички акционери... Това важи и за "Белене", където същият принцип е разработен и е трябвало да бъде приложен заедно с инструменти срещу корупцията".

Факт е, че именно ГЕРБ извърши основните плащания към АСЕ (преди средата на 2009 г. към руснаците са платени едва 80 млн. евро). Т.е. настоящето правителство трудно може да бъде обвинено за липса на желание да развива проекта. ГЕРБ всъщност могат да бъдат критикувани за продължаването на плащанията въпреки, че проектът АЕЦ "Белене" изобщо не е бил напреднал откъм организация и изясняване.

Oбвиненията за това кой е изгонил инвеститора RWE от проекта за АЕЦ "Белене" преминаха през последните два дни в кресчендо. Вече близо две години БСП повтаря мантрата, че туткането на ГЕРБ е уплашило инвеститорите през 2009 г. Тази седмица ГЕРБ реши да отвърне на удара. Изведнъж в министерството на икономиката се намериха няколко кашона с документи, чиито срок на конфиденциалност вече била изтекла (повечето вече така или иначе четени от широк кръг хора).

Въпросът е важен, тъй като с оттеглянето на германската компания в края на октомври 2009 г. проектът на практика навлезе в своята агония, Отказът на такъв гигант е сигнал за всички останали компании, че в "Белене" има нещо много гнило. След това намирането на друг частен инвеститор беше почти обречено.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

92 коментара
 • 1
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  Кой изгони РВЕ? - Б Ъ Л Г А Р И Я

  Тук нищо не вирее нормално.


 • 2
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Хубава работа, ама....

  Не сме дорасли да развиваме мега-проекти (ако изобщо Белене може да се нарече такъв).

  Корумпирани, мързеливи, гледащи да се скатаят и избягващи да поемат отговорност. Е как ще стане от само себе си такъв проект?

  Единственото което ме учудва, е че немците са търпяли толкова дълго безхаберието на българските чиновници и политици.

 • 3
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  След 31г. и две спирания само глупак може да си мисли, че този проект може да е успешен.

 • 4
  iwangrozni avatar :-|
  Кретен Йосич
  • -119
  • +25

  Кой уплаши инвеститорите ще реши народа!!!
  "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!
  "НЕ" на ГЕРБ!!!

 • 5
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Изгонили са ги дружно.Гушнали са каквото има за гушване и чао до скиф.Поне аз така го разбирам от този материал.
  Сега като основни претенденти за народната любов,ще се обвиняват взаимно.Както за дюните в Несебър.

 • 6
  keipax avatar :-|
  keipax

  До коментар [#1] от "alex_yordanov":

  Те понеже РВЕ са честните немци!

 • 7
  ace avatar :-?
  ace

  Значи, Белене не трябва да се строи, но е лошо, че РВЕ са си тръгнали. Малко почнах да се обърквам.

 • 8
  tisia avatar :-|
  многодобре

  За съжаление голяма част от информацията за този проект беше пазена далеч от знанието на народа.Сега именно той( и мисля до голяма степен подведен отново от късогледите комунисти) ще трябва да решава.
  Трябва всички ние да се научим да казваме истината.Знам че за политиците това е още по трудно.
  Не вярвайте на хората около г-н.Станишев.

 • 9
  chr81 avatar :-|
  chr81

  Вижте текстовете на снимките с дати 28.02.2011 /мнението на Трайков/ и 20.03.2011 /мнението на Б.Б./. Въпросът е кой е умния и кой е тиквата?

 • 10
  sandrino avatar :-|
  Sasho Aleks Aleksandrino

  Станишев и Димитров много добре знаят,че цялата вина за проекта на Белене,носят Те.
  А сега по какъв долен начин лъжат (типично по комунистически),че едва ли не, те не са виновни.Какво дебелоочие.
  ГЕРБ са прави.........когато идват на власт,заварват празна хазна.
  Е,какво да направят???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.