Кой изгони RWE?

По-скоро БСП, но и ГЕРБ има принос

Oбвиненията за това кой е изгонил инвеститора RWE от проекта за АЕЦ "Белене" преминаха през последните два дни в кресчендо. Вече близо две години БСП повтаря мантрата, че туткането на ГЕРБ е уплашило инвеститорите през 2009 г. Тази седмица ГЕРБ реши да отвърне на удара. Изведнъж в министерството на икономиката се намериха няколко кашона с документи, чиито срок на конфиденциалност вече била изтекла (повечето вече така или иначе четени от широк кръг хора).

Въпросът е важен, тъй като с оттеглянето на германската компания в края на октомври 2009 г. проектът на практика навлезе в своята агония, Отказът на такъв гигант е сигнал за всички останали компании, че в "Белене" има нещо много гнило. След това намирането на друг частен инвеститор беше почти обречено.

Винаги, когато има такава какафония на обвинения и контра-обвинения, най-добрият път е да погледнем фактите.

Договорът с RWE е подписан на 29 септември 2008 г., като преговорите се водят от 20 юли предната година. В този период компаниите (шест основни) се запознават с проекта и изпращат предложенията си за партньорство. Офертата на RWE наистина изглежда много щедра (особено от днешна гледна точка) – капиталова вноска от 1.275 млрд. евро в проектната компания за АЕЦ "Белене" плюс премия от 550 млн. евро на НЕК и отпускането на корпоративен заем за 300 млн. евро за текущи разходи и закупуване на оборудването на централата.

Тогава започват странностите. По време на посещението в София на Владимир Путин (тогава той е президент) на 18 януари 2008 г. е подписан Договор за инженеринг, доставка и строителство (ИДС) за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на Блок 1 и 2 АЕЦ "Белене". Всъщност това е само проект, с което се изпълнява едно от условията на инвеститорите – да се ускори процесът и да се ограничи оскъпяването на проекта. Без обаче този окончателен договор да е влязъл в сила и без да има одобрен окончателен технически проект, на 5 ноември 2008 г. "НЕК" ЕАД и ЗАО "Атомстройекспорт" подписват Допълнение №5 към Споразумението от 29 ноември 2006 г. за поръчка и изработване на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2.

Очевидно RWE са били държани на тъмно, тъй като компанията се оплаква, че не е могла да окаже влияние при подготовката на окончателните договори. Това бяха всеизвестни факти (и през изтеклата в Wikileaks американска дипломатическа кореспонденция), а бившият министър на икономиката Трайчо Трайков отдавана публично говори за търканията между НЕК и германците, довели до оттеглянето на последните от проекта. Тази седмица това се потвърди и с част от публикуваната кореспонденция между германската компания и НЕК. "RWE e загрижена от това, че НЕК изглежда отделни двустранни преговори с АСЕ...", "фокусът на екипа на НЕК изглежда е насочен само към едностранно ускоряване на преговорите с АСЕ върху техническите въпроси. Подобен подход пренебрегва изискваната за синхронно развитие на всички аспекти на проекта и може да доведе до забавяне...." се казва в писмо на германската компания до НЕК от 24 март 2009 г. В общи линии това звучи като обвинение в некомпетентност към държавната енергийна компания. Така че изобщо не е изненадващо, че германците отказват да плащат каквито и да е суми по подписаните от НЕК споразумения с АСЕ, в които те не са участвали. Това признават от НЕК в писмо от 08.12.2008 г. до тогавашния министър на икономиката Петър Димитров.

RWE допълват, че НЕК вече няколко месеца не е успяла да гарантира своето участие в проекта. Държавната компания пък се обръща към Димитров с искане за държавни пари (дали директно, дали през БЕХ). Германците дават нов срок до септември 2009 г., в който НЕК да реши проблемите – липса на договор с АСЕ и липса на финансиране.

Тогава на власт идват ГЕРБ, които в предизборната си програма обявиха, че искат проектът да е изцяло частен и отказаха да предоставят държавна гаранция. Което вече е скъсало нервите на германците. При условие, че НЕК няма пари, за тях е било естествено да си подсигурят гърба на държавата.

БСП сега обявяват, че част от писмата са фалшификати. Това, обаче, е съмнително. Причината за тези твърдения е в привидно разминаване на датата на писмо на НЕК до Петър Димитров – според Румен Овчаров то е от 8 февруари 2008 г., но споменава събития от септември. Писмото обаче може и да е от декември (трудно се чете дата изписана с химикал). БСП цитират и положително изказване за АЕЦ "Белене" на шефа на RWE от ноември 2008 г., за да подкрепят своята теза. Към този момент обаче германците, които официално са от три месеца в проекта, все още считат че могат да оправят нещата. Освен това критиките обикновено не са част от публичните изказвания - те са споделят в частни разговори и конфиденциални писма.

Истината е, че RWE се отказва, след като вижда методите на работа на НЕК в края на 2008 г. След това позицията на ГЕРБ само довежда до по-силно Не.

Трябва да се припомни и официалният отговор на RWЕ на публикуваната през 2011 г. първоначално в Guradian американска дипломатическа кореспонденция за "Белене". Kомпанията заявява, че участието й в различни проекти "гарантира високо ниво на етично бизнес поведение и готовност да изслуша притесненията на всички акционери... Това важи и за "Белене", където същият принцип е разработен и е трябвало да бъде приложен заедно с инструменти срещу корупцията".

Факт е, че именно ГЕРБ извърши основните плащания към АСЕ (преди средата на 2009 г. към руснаците са платени едва 80 млн. евро). Т.е. настоящето правителство трудно може да бъде обвинено за липса на желание да развива проекта. ГЕРБ всъщност могат да бъдат критикувани за продължаването на плащанията въпреки, че проектът АЕЦ "Белене" изобщо не е бил напреднал откъм организация и изясняване.