Големият финт на Доган

Големият финт на Доган

С оттеглянето си от председателското място лидерът на ДПС всъщност се прицелва в повече власт

Велина Господинова
33622 прочитания

Когато в средата на миналата седмица в кулоарите на парламента упорито тръгна мълвата, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е решил да се оттегли от председателския пост, никой не повярва. Доган вече беше играл подобна сценка. При това неведнъж, а няколко пъти. За пръв път за оттегляне той намекна преди партийния форум през 2006 г., а на следващия – три години по-късно, намерението му даже беше "сериозно".

Скептиците за оттеглянето на Доган

имаха сега и още един неоспорим аргумент да не вярват в мълвата. Никой лидер не напуска поста си пет месеца преди най-важните за всяка политическа сила избори – парламентарните. И нито една партия не сменя председателя си малко преди това. Особено ако партията е лидерска, каквато е ДПС. При това, ако никой в партията не оспорва това лидерство, какъвто е случаят с Ахмед Доган – несменяем от 23 години. На последния форум той беше отново номиниран от 22 областни организации на ДПС.

Само преди две години дългогодишният заместник-председател на формацията и дясна ръка на Доган – Касим Дал, направи опит да оспори лидерството на Доган, като поиска оставката му, и беше безкомпромисно изключен от ДПС. Преди него  имаше и други фигури в движението, които са правили подобни опити, но политическата им участ беше същата. Някои от тях направиха собствени формации, но вече са в политическото небитие.

Индикации за намеренията на вече бившия лидер на ДПС за този ход нямаше и малко преди форума, той присъства на повечето областни конференции на ДПС, на които се избираха новите местни ръководства.

Депутати от ДПС разказаха, че по време на срещата си с Доган в навечерието на националната конференция са се опитали да го разубедят да се откаже от намерението си, но той бил непреклонен пред тях с аргумента че "вече вреди на ДПС".  "Продължават опитите за сатанизиране на ДПС и нейния лидер Ахмед Доган", заяви зам.-председателят на движението Юнал Лютфи при откриването на конференцията на движението. За демонизирането на Доган говори и наследникът му Лютви Местан.

Посочената от Доган причина

защо се оттегля обаче също не изглежда убедителна, защото той имаше достатъчно поводи през последните няколко години да направи това. Първо, заради обществената реакция, когато преди парламентарните избори през 2005 г. произнесе прословутата реплика за "обръчите от фирми около всяка партия". През 2008 г. в т.нар. сараи в столичния квартал Бояна, които по документи са хотел и където живее Доган, беше намерен мъртъв един от най-близките му хора - началникът на кабинета му Ахмед Емин. И до днес въпросите за причините за самоубийството стоят открити, но негативите понесоха както Доган, така и ДПС. Една година след това негова една реплика отново предизвика общественото възмущение. "Аз разпределям порциите в държавата", каза Доган по време на предизборната кампания за парламентарните избори през 2009 г. Тази реплика "подари" на ГЕРБ около 16 депутатски места според изчисленията на социолозите. Малко след това дойде и най-големият удар - в медиите беше публикуван полученият от Доган хонорар за консултантска дейност по хидроенергийни проекти на стойност 1.5 млн. лв. от фирма на "Минстрой холдинг", собственост на бившия зам.-директор на "Мултигруп" Николай Вълканов. И независимо че съдът не откри конфликт на интереси, договорът освети малка част от симбиозата между политика и бизнес. И доколкото "Мултигруп" вече не съществува, или поне не в този вид, в който беше преди убийството на Илия Павлов, сега митът за подобна връзка между политиката и бизнеса се поддържа от присъствието на Делян Пеевски в парламентарната група на движението, чиято майка държи медийната група, издаваща вестниците "Телеграф", "Политика", "Монитор" и "Уикенд". Политическата кариера на Пеевски започна от младежката организация на НДСВ. При управлението на Сергей Станишев обаче Пеевски беше зам.-министър по бедствията и авариите и отговаряше за държавния резерв от квотата на ДПС. Възходът в бизнеса на майка му Ирена Кръстева съвпадна с периода, когато синът й беше в изпълнителната власт.

По тези причини предположенията както за нападението над Доган, така и за оттеглянето му от лидерския пост имаха

Разнопосочни обяснения

Лично отмъщение на нападателя Октай Енимехмедов (официална версия), "опит за показно ритуално политическо убийство на опозиционен политически лидер от европейски мащаб" (Лютви Местан), "инцидент" (Бойко Борисов), "политическо покушение (БСП) и "опит за политическа провокация" (Иван Костов). Заедно с това веднага покълнаха и дълбоко конспиративните теории – че нападението е постановка на ДПС за сплотяване на електората на движението, че е инсценировка на някакви "кукловоди на Доган", които според едни искат той да не се оттегли и това е "последно предупреждение", а според други – да остане на поста. 

"Тъжната участ на българските политически лидери е, че се оставят да бъдат изядени или от политическото време, или от политическата конюнктура", каза в едно от многобройните си изказвания новият председател на ДПС Лютви Местан. Случаят с оттеглянето на Доган вероятно е второто, а причините би трябвало да се търсят в различни посоки.

"Никога ДПС не е изпадало в по-тежка криза и политическа изолация – вътрешна и външна", казва Антонина Желязкова директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. И това най-ясно се видя на националната конференция. "За пръв път на форум на ДПС няма нито един представител от управляващата партия в Турция – партията на справедливостта и развитието. Имаше само няколко представители на опозиционни турски формации и бедно присъствие на изселническите организации", добавя тя. Според нея от югоизточната ни съседка многократно през последните десет години различни политически кръгове са давали знак, че Доган не е желан водач на турското малцинство в България. Най-показателният, от които беше при посещението на турския премиер в България през 2010 г., когато той отказа да се срещне с лидера на ДПС, но прие да разговаря с отстранения тогава от зам.-председателския пост в партията Касим Дал. Не случайно в доклада на Доган на конференцията имаше критики към турския премиер, който според вече почетния председател на ДПС откликвал на молбите на българския си колега и му се притичвал на помощ с каквото може. Депутати от ДПС твърдят, че този абзац бил добавен в доклада в деня преди конференцията, когато станало ясно, че управляващата партия в Турция няма да изпрати свой представител на конференцията на ДПС.

Изолацията на движението

се видя и при гостите от българските политически сили. В залата присъстваха само двама представители от ръководството на БСП. Отношенията между бившите коалиционни партньори от управлението на тройната коалиция се влошиха в края на мандата на Сергей Станишев, когато Доган на няколко пъти зае позицията на тогавашния президент Георги Първанов по различни решения, най-спорното от които беше приемането на мажоритарния вот за парламентарните избори през 2009 г. По време на президентските избори пък БСП обвини ДПС, че не е успяло да мобилизира електората си да гласува за кандидатурата на Ивайло Калфин, когото движението подкрепи на втория тур.

"ДПС изпадна в изолация с идването на ГЕРБ на власт", казва политологът Антоний Гълъбов. В публичното пространство Бойко Борисов и Ахмед Доган са във война. Премиерът не спестява на почетния председател и публични обиди. "Как може  човек, който мирише на джибри, да му мирише на избори", заяви Борисов миналия май, когато Доган за пореден път пророкува предсрочни парламентарни избори. И независимо че в парламента има случаи, когато депутатите на ДПС гласуват заедно с мнозинството и в някои случаи дори съмнения за задкулисни договорки, за по-сериозно партньорство между ДПС и ГЕРБ не може да се говори. Напротив, депутати от движението нееднократно са се оплаквали от натиск от страна на управляващите върху техни представители в местната власт, както и върху бизнесмени, близки до ДПС. Близост с ГЕРБ вече демонстрира и собственикът на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов, доскоро считан за близък до Доган. В някои по-смели предположения обаче публичният конфликт между Доган и Бойко Борисов е само димна завеса, зад която има рационално разбирателство. Привържениците на тази теория посочват като доказателство това, че ГЕРБ не развали корупционните схеми, които ДПС сглоби по времето на тройната коалиция. Дали това е така и дали Доган още е в тези схеми?. Факт е обаче, че публичният му конфликт с Бойко Борисов си пролича и в доклада на конференцията преди седмица. Без да споменава името на премиера, почетният председател на ДПС разви тезата за диктатора и го нарече иронично герой-спасител. "Диктаторите могат да ти вземат бизнеса, но ти трябва да се чувстваш благодарен. Могат да те фалират, но ти трябва да мълчиш и да се страхуваш. Защото може да последва и нещо много по-лошо", каза в доклада си Доган. "ДПС повярваха на службите за самоубийството на Ахмед Емин, да повярват и сега на МВР (бел. ред. - Октай Енимехмедов). На мястото на ДПС бих си мълчал", контрира Борисов.

Освен вътрешната изолация пред ДПС има

И още една заплаха

и тя е свързана с новата формация на изключения от ДПС Касим Дал. Независимо че на местните избори тя успя да спечели около 50 хил. гласа, бившият втори направи пробив в доскоро считаните за крепости на Доган градове в Силистренско – Дулово и Главиница. А очакванията са за парламентарните избори да има отлив от ДПС по посока на партията на Дал "Свобода и достойнство". Освен това бившият заместник на Доган продължава да държи монопола върху изселниците в Турция, чиито гласове при по-сериозна мобилизация могат да осигурят до два-три мандата. Към това Антоний Гълъбов прибавя: "Фигурата на Касим Дал много ясно извежда тезата за принадлежността към бившата Държавна сигурност и сянката на тези зависимости в съвременната политика. Сблъсъкът с политическата формация на Дал ще е най-вероятно един от водещите мотиви за консолидация в ДПС", смята той.

По всички тези причини ДПС се нуждаеше от ход, който да го направи отново привлекателен за партньорство с останалите политически сили. На изборите през 2005 г. ДПС се опита да направи това, като предложи на НДСВ да сформират Либерален алианс, но формацията на Симеон Сакскобургготски тогава отказа да влезе в предизборен съюз с движението. Депутати от ДПС твърдят, че в края на миналата година Доган е направил втори опит да възроди тази идея, но сегашният председател на царската формация Христина Христова не се е съгласила.

Така че в този смисъл оттеглянето на Ахмед Доган сега би трябвало по-скоро да се разглежда като тактически ход по-скоро за смяна на имиджа, отколкото като някаква реална промяна. Още повече че изборът на Лютви Местан на лидерския пост не е изненада. Той отдавна се считаше за евентуален наследник на Доган, особено след като почетният председател на ДПС му разчисти терена с изключването на сочения също за претендент за поста Касим Дал. "Посланието на Ахмед Доган от предишната конференция беше, че той иска да даде път на нови политици, да насърчи многообразието в ДПС. Аз не видях никакво многообразие в предложената от него кандидатура на председател. Тя сама по себе си е силна, но отново единствена и остана под сянката на решение, което беше извън залата", казва Антоний Гълъбов. "В това отношение не става дума за тотално оттегляне на Доган от политическия живот. В конкретния случай

Лидерът не се е оттеглил

На него не му благодариха и не го изпратиха в пенсия. Даже напротив. Той мина едно ниво нагоре с промяната в устава, която фиксира за пръв път почетен председател", добавя той.

"Ахмед Доган толкова лесно не може да се откаже от власт и от всички икономически и властови ресурси, които държи в ръцете си", смята и Антонина Желязкова. Според нея с избирането на Доган за почетен председател всички властови ресурси остават в ръцете на Доган – той ще реди листите и ще има последната дума как те да се подреждат, той ще има и последната дума, когато се правят или не се правят промени в централните и местните структури на управление, той ще дава насоки в основните вътрешни и външни политики на партията. "Доган ще продължи абсолютно пълновластно да управлява партията", категорична е Желязкова. В предположенията си за избора на Местан тя стига и по-далеч: "Всичко това носи ползи на почетния председател, защото Доган ще решава всичко във властта, но няма да носи никакви негативи от реалната ежедневна политика. Местан ще бъде на амбразурата и естествено при едни по-лоши резултати на изборите и евентуални провали в една или друга политика ще бъдат поети от новоизбрания председател", казва тя. И добавя, че новият председател може да се превърне в бушон и лесно да бъде сменен при евентуален провал, защото "по места хората не го харесват, не го обичат и хората от елита на ДПС".

Засега обаче могат да се предположат видимите ефекти за ДПС както от нападението срещу Ахмед Доган, така и от оттеглянето му от председателския пост. Със сигурност в краткотраен план покушението срещу Ахмед Доган ще сплоти електората на движението и не е изключено да спре на първо време евентуален отлив към партията на Дал. Ако обаче зад него не стои сценарий, фактът, че то бе извършено от представител на турския етнос, ще постави на дневен ред един сериозен проблем – вътрешен бунт в мюсюлманската общност, който изразява едно дълго трупано недоволство срещу политиката на ДПС. Иначе ходът с оттеглянето на Доган и избора на Местан за председател е по-скоро за външнопартийна употреба и е насочен към останалите политически сили – в лицето на новия лидер да имат по приемлив за коалиция партньор както вляво, така и вдясно. Това ще позволи на ДПС отново да излезе на политическия пазар и дори да се включи в наддаването за участие в следващото управление, където за разлика от други избори ще има конкурент за позицията на балансьор – партията "България на гражданите" на Меглена Кунева.

Ако оттеглянето на Доган не беше съвпаднало с нападението срещу него, ако за момент забравим драматизма от случилото се, ще се види малко по-друга картина. Ще стане ясно, че целта не е лидерът на ДПС да се освободи от властта, а точно обратното - това е ход към нея. След миналата седмица движението вече е с двустепенна структура на управление - Лютфи Местан е изпълнителен директор, но Доган остава председател на управителния съвет с възможност да влияе на много процеси. Ход, който може да има само една цел - връщането на ДПС във властта. Нещо, което очевидно е жизненоважно. Толкова важно, че непоклатимият лидер на ДПС да реши сам да слезе от постамента.

Когато в средата на миналата седмица в кулоарите на парламента упорито тръгна мълвата, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е решил да се оттегли от председателския пост, никой не повярва. Доган вече беше играл подобна сценка. При това неведнъж, а няколко пъти. За пръв път за оттегляне той намекна преди партийния форум през 2006 г., а на следващия – три години по-късно, намерението му даже беше "сериозно".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


65 коментара
 • 1
  mihaild avatar :-|
  mihaild

  Според мен тази (привидна) смяна на лицето на ДПС означава, че се подготвят за коалиция на идващите избори.

 • 2
  chievo avatar :-|
  Chievo
  • -22
  • +125

  Според мен, планът е ясен:
  1. Сплотяваме твърдия електорат
  2. Заиграваме се с БСП и ГЕРБ
  3. Ползваме като коз икономическото влияние: БТК / Виваком, Корпоративна банка, Булгартабак, Техномаркет и т.н.
  4. Имаме сериозно медийно представяне: медийната група на Иренчето и синчето й, ТВ7, донякъде бТВ, ползваме и това като коз (ако сте с нас, пишем и показваме добре за вас)
  всички местни дерибеи и феодали по места в общините на ДПС
  5. Влизаме в следващото правителство, където лобираме за всякакви угодни нам поправки, най-вече за БТК, КТБ, Булгартабак
  6. Завъртаме колелото, и продължаваме да разширяваме икономическото влияние, за да разширим и политическото

 • 3
  maximxx avatar :-?
  Максим

  Виждал съм баба ми да плаче на турски сериали - питал съм я, какво толкова се вживява, не разбира ли, че ТВ-постановките са само за да държат интереса на зрителя, играейки си с чувствата; истинска обида за интелекта са с нелепите и нереалистичните си сценарии... Май същият въпрос трябва да се зададе и на избирателите на ДПС...

  П.П. На ДПС кой им каза думичката "сатанизиране", та не минава публично изказване без нея?

 • 4
  anelia.trifonova avatar :-|
  Mont Blanc

  да му мисли демокрацията в България..

 • 5
  dessides avatar :-|
  VT
  • -11
  • +110

  "Продължават опитите за сатанизиране на ДПС и нейния лидер Ахмед Доган", заяви зам.-председателят на движението Юнал Лютфи ...
  !Човекът е искал да каже санитаризиране, но се е объркал, все пак това не му е роден език...

 • 6
  easy_money avatar :-P
  easy_money

  До коментар [#2] от "Chievo":

  Я се разберете на Позотано сега,медийната група на Иренчето ГЕРБ и Борисов ли обслужва или Доган и ДПС? Крадеца вика дръжте крадеца,сякаш и на малките деца не е ясно,че Станишев и Доган отдавна са договорили коалицията,но старите пропагандатори от БСП искат да извъртят нещата и да плашат избирателите,че видите ли Борисов щял да се коалира с ДПС.

 • 7
  kodzilla avatar :-P
  kodzilla

  Установено е защо Октай Енимехмедов не улучил - Само Чък Норис може да те застреля с халосен патрон.

 • 8
  pruch avatar :-|
  pruch

  За мен по-важната новина тази седмица бе ,че мюфтийството в Гоце Делчев осъмна с одрязана свинска чутура в резултат на опасенията на гражданите ,че нежеланието им с нова джамия няма да бъде чуто.Ако това ще бъде устойчивото развитие по темата ,в смисъл: стига произвол ,ще трябва да ни чуете най-малкото ,защото сме ви избиратели ,то като какъв ще реши да се маскира Доган няма да интересува никого.Политически тумори като Доган и партията му трябва час по-скоро да си отидат в някое затънтено бунище където им е мястото.

 • 9
  rainbou1 avatar :-|
  rainbou1

  До коментар [#1] от "mihaild":

  И аз съм на същото мнение.
  Доган си е казал точно това, което е. Той е перфектен тактик. Видя накъде отиват нещата и се оттегли наврме. ДПС без Доган би бил по-приемлив коалиционен партньор на обществената сцена, след като самия той е асоцииран с приятелски обръчи, тройната коалиция и хонорара от милион и половина.

 • 10
  james1 avatar :-|
  james1

  За тези, които зверски ритаха Октай:
  Това са децата на ония същите башибозуци които изтрепваха със същият ентусиазъм цели села с беззащитни жени и деца.Те не са се променили,случката само показва какво е отношението на мюсюлманите към Българите.И какви са им разговорите и мечтите като седнат на маса.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход