Вечер за размисъл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечер за размисъл

АЕЦ "Белене" - Сергей Станишев и шефът на НЕК Любомир Велков. Цялата тази структура от подсилен железобетон трябваше да бъде разрушена в подготовка за новия строеж. На мястото й се образува прословутия гьол.

Вечер за размисъл

Предлагаме ви подбор на текстове, които сме писали през годините по темата АЕЦ "Белене"

17633 прочитания

АЕЦ "Белене" - Сергей Станишев и шефът на НЕК Любомир Велков. Цялата тази структура от подсилен железобетон трябваше да бъде разрушена в подготовка за новия строеж. На мястото й се образува прословутия гьол.

© Надежда Чипева


Така изглежда в момента площадката в Белене, където трябваше да бъде изградена втората АЕЦ в България
Фотограф: Красимир Юскеселиев
Твърдата позиция на Бойко Борисов
Как се създаваше балонът на "енергийния дефицит"

Голямото ядрено мюре - кой какво ще спечели от референдума

18 януари 2013

Ако сте тотален противник на ядрената енергетика или пък обратното - мислите, че всяко съмнение в АЕЦ "Белене" е кощунствено, този текст не е за вас. Той е за хората, които имат по-умерено мнение и искат да си изчистят аргументите.

Десет откровено неверни неща за АЕЦ "Белене"

13. В самото начало (1995-2002 г.)

По темата работиха: Илин Станев, Панайот Ангарев, Светлана Ненова, Сия Велинова, Иван Михалев, Ирина Новакова, Галина Александрова, Велислава Попова, Георги Касчиев, Стояна Георгиева, Елена Старидолска, Велина Господинова, Ралица Николова

ИнвеститорЪт

АЕЦ "Белене" през 1986 г.
Фотограф: БТА
Факсимилие от писмото на Exelon до американското посолство, с което отри- чат каквито и да е връзки с Quantum Group

Кой изгони RWE?

23 януари 2013

Вече близо две години БСП повтаря мантрата, че туткането на ГЕРБ е уплашило инвеститорите през 2009 г. ГЕРБ реши да отвърне на удара. Изведнъж в министерството на икономиката се намериха няколко кашона с документи, чиито срок на конфиденциалност вече била изтекла (повечето вече така или иначе четени от широк кръг хора). Въпросът е важен, тъй като с оттеглянето на германската компания в края на октомври 2009 г. проектът на практика навлезе в своята агония, Отказът на такъв гигант е сигнал за всички останали компании, че в "Белене" има нещо много гнило. След това намирането на друг частен инвеститор беше почти обречено.

Конгениално с "Белене"

28 сеп 2012

Не чувате често тази фраза от страниците на "Капитал", но този път кабинетът, воден от Бойко Борисов, заслужава похвала. С осветляването и вкарването в играта на новите инвеститори в проекта за АЕЦ "Белене" управляващите показаха колко сериозни са те.

Естествено така се притъпяват и критиките на привържениците на "Белене", които твърдят, че това е толкова изгоден проект, че на опашка за него има цяла върволица стратегически инвеститори.

Проблемът с този ход обаче е как изглежда българската държава. След като вече веднъж прекрати проекта като икономически неизгоден, сега го рестартира с кандидати, които вече веднъж са били отхвърлени като несериозни. Това, освен че показва абсолютна липса на стратегия и политика, кара всеки сериозен инвеститор да се замисли би ли искал да идва в страна, където "крупни фондове" не искат да покажат финансов отчет.

Така че ходът може и да е политически правилен, но нелеп от гледна точка на държавата.

Ядреният цирк "Белене" продължава

28 сеп 2012

Тази седмица изведнъж на сцената излезе нов спасител, този път с предполагаем американски произход. Странното е, че веднъж вече отхвърленият инвеститор "Глобал пауър консорциум" (преди 6 месеца под друго име) се появи като по поръчка - десетина дни след официално предявения иск на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро компенсация заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене" и нарастващата вероятност в България да се проведе референдум за съдбата на проекта.

Въпреки изненадващата поява на "Глобал пауър консорциум" едва ли някой мисли, че тя се случва просто така. Богомил Манчев, който придружаваше инвеститорите, oт няколко месеца обяснява, че интерес към АЕЦ "Белене" проявява голям американски фонд. През юни в интервю за "Капитал Daily" той коментира: "Знаете, че едно дело винаги може да бъде прекратено, когато двете страни се договорят извънсъдебно (бел. ред. - арбитражното дело, заведено от "Атомстройекспорт" за поръчаното оборудване). Това е един огромен шанс да няма никакви последствия за България. Това може да стане, ако се появи инвеститор и руската страна е съгласна, той ще заплати по-голямата разходна част по проекта, но не всичко."

Global Power Consortium: Никога не сме участвали в ядрен проект

28 сеп 2012

Exelon и Sargent&Lundy изрично се разграничават от вас...

Сам Реди - Имаше друго писмо, с което представяхме интереса си, изрично се казваше, че партньорите в консорциума биха били от глобални ниво като... Това бяха само примери, никъде не се казваше, че те са част от консорциума.

Т.е. вие никога не сте се свързвали с тези компании?

С.Р. - Нямаше нужда, ние просто казваме, че бихме привлекли стабилни компании като IBM за наши партньори.

Но ако използвате техните имена, би трябвало да се свържете с тях.

С.Р. - Ние ги използвахме като прилагателни за стабилност и мащаб. Така че е важно да се чете внимателно писмото – "компании като", а не "компаниите са".

Аз мога да ви кажа, че утре имам намерение да се оженя за жена като Анджелина Джоли, бихте ли го приели сериозно.

С.Р. - Но ние имахме точно това предвид. Това е само пример. Не виждам нищо лошо в това. В САЩ често се използва "кола като "Кадилак". Това е синоним на луксозна кола.

Не знам какво би се случило, ако някой рекламира "Хюндай" като "Кадилак"...

С.Р. - Не, не това е напълно нормална употреба. Четете писмото... "компании като".

Exelon казват, че никога не са чували за компания Quantum Group...

С.Р. - За това трябва да питате тях. Ние можем да говорим само за себе си.

От няколко дни се опитваме да се свържем с вашия офис в Ню Йорк, но никой не вдига телефона. Защо?

Анчо Бадев - Имате предвид за офиса на Battery Place? Ами това е частен офис, ето го човека пред вас - Арун Савкур.

Пляс, пляс и на арбитраж

Един милиард аргументи

14 септември 2012

Ден след като стана ясна новата финансова претенция на руската компания, премиерът Бойко Борисов обяви ходът за "вероломен". И отвърна със заплаха: "Аз истински се надявам, че президентът Путин не знае за това им действие, защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за "Южен поток", заяви Борисов в четвъртък.

От правителството, превело първите пари за АЕЦ "Белене" - на тройната коалиция, заваляха коментари, че точно това се е очаквало. "България влиза все повече в ситуация, в която всеки ход във връзка с проекта "Белене" е губещ", определи пред "Дарик" ситуацията бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

Делян Добрев: За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго

9 април 2012

Става въпрос единствено за оборудване, което към 1 април е било произведено. Руската страна е приела нашите документи, подписали са протокол и в рамките на една седмица трябва да проверят дали това е всичко, за да изчистим сметката. Към момента става въпрос за няколко десетки милиона евро. Още 140 млн. евро по груби сметки трябва да се платят, за да се завърши единият реактор.

Ще те пратя в арбитража

17 юни 2011

С наближаването на поредния краен срок за АЕЦ "Белене" заплахите за арбитраж ще нарастват. Какво означава това?

Сметките след края

Фотограф: Георги Кожухаров
Източник: Дневник

БЕХ спасява НЕК за ядрения заем

3 май 2012

Холдингът ще осигури 55 млн. евро, за да се разсрочи кредитът от 250 млн. евро, взет за АЕЦ "Белене"

Предпоследни сметки

27 април 2012

Краят на АЕЦ "Белене" демонстрира икономическата грамотност на политиците

В нарушение, но парите са вече платени

23 април 2012

Акт за административно нарушение при строежа на АЕЦ "Белене" няма да има заради изтекла давност

"Белене" е щяла да струва над 10.352 млрд. евро

23 април 2012

Министерството на икономиката публикува първоначалния анализ на консултанта HSBC, както и доклада АДФИ с нарушенията около търга

В капана на ядрения заем

22 април 2012

Националната електрическа компания е под заплахата за несъстоятелност

Краят

Изграденият квартал за бъдещите служители на АЕЦ "Белене"
Фотограф: Красимир Юскеселиев
Източник: Дневник

Трайчо Трайков: В кабинета не доминираше отрицателното отношение към АЕЦ "Белене"

30 март 2012

През 2009 г. започнах добронамерено и опитвах да намеря прагматичен път, по който този проект да стане изгоден за нас. Някои неща успяхме да постигнем още от самото начало, което даваше някаква надежда. Например "Росатом" се отказаха от исканията си за държавни и корпоративни гаранции при евентуално тяхно финансово участие и приеха принципа на проектното финансиране.

Но оттам нататък по клаузите на ИДС договора (инжинеринг, доставка и изпълнение - бел. ред.) – ескалация, разпределение на рисковете, както и по условията на финансиране нямаше почти никакъв напредък.

4 милиарда лева по-късно

30 март 2012

След милиардни разходи ГЕРБ слага точка на проекта "Белене". БСП - многоточие

Твърдеше се, че между 1981 и 1991 г. са изразходвани над 1 млрд. долара. Сметките обаче са правени на око, тъй като голяма част от разходите по строителството на площадката на АЕЦ "Белене" не са били осчетоводявани точно, но може да се предположи, че настоящата стойност на тези разходи достига два милиарда лева (поради по-високата стойност на долара в началото на 90-те години на миналия век).

От рестартирането на проекта "Белене" преди седем години пък са похарчени общо 1.4 млрд. лева, се твърди в последните оценки на правителството. Не е ясно дали тук става дума само за реално платените или и фактурираните и дължимите суми. Вероятно това са преведените пари, тъй като само за реактора вече са изразходвани близо 500 млн. евро.

Тепърва има да се плащат 140 млн. евро за поръчаното през 2008 г. оборудване, мостовия кредит от BNP Paribas на стойност 250 млн. евро, с който стартира проектът, исканите от "Атомстройекспорт" 68 млн. евро за извършена, но неплатена работа (за които има и заведен арбитраж), както и около 20 млн. евро към консултантите.

Руската страна със сигурност ще предяви и претенции и за другото поръчано, но все още ненаправено оборудване.

Какво точно реши правителството за "Белене"

28 март 2012

Вижте стенограмата от историческото заседание на Министерски съвет

Трайчо си отива

Трайчо Трайков
Фотограф: Георги Кожухаров

А защо Трайков?

16 март 2012

Със смяната на икономическия министър окончателно се променя формулата на правителството

Tрайков: Цветанов ми поиска оставката

16 март 2012

Ако "Белене" се осъществи при сегашните условия и ако цените на газа не спаднат с 10-15%, значи причината за поисканата ми оставка не е конфузната случка в Катар, казва икономическият министър в оставка

България се опитва да се откаже от проекта АЕЦ "Белене"

16 март 2012

Според премиера Борисов готовият реактор трябва да се монтира в Козлодуй

"Аз изпратих Трайков преди един месец лично заедно с Дянков в Москва да каже на руснаците, че няма да строим "Белене". Искам да си вземем, да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй". Аз лично.", каза премиерът.

Борисов: Бъдещето на "Белене" ще е ясно до три седмици

12 януари 2012

Премиерът съобщи, че по проекта се правят консултации и с "руските партньори и Брюксе

Кратка надежда за "Белене"

28 октомври 2011

Пазарният потенциал и стойността на АЕЦ "Белене" вече е проучена от HSBC. Остава да се намерят парите.

Ядрен полуразпад в кабинета

"Мръсна енергия"

29 април 2011

С факти, доста слухове и малко белетристика, американското посолство в София описва проблемите на българския енергиен сектор

Богомил Манчев: За "Белене" вероятно ще вземем под 200 млн. евро 29 април 2011 Изпълнителният директор на "Риск инженеринг" пред "Капитал"
Румен Овчаров: Тъжно ми е, че американски посланик твърди глупости

29 април 2011

Изпълнителеният директор на НЕК Красимир Първанов подписа спорни клаузи с руската "Атостройекспорт" за АЕЦ "Белене"
Фотограф: Капитал

Преговорите за АЕЦ "Белене" тази седмица може да са били фатални, успешни или дори да са нямали значение.

Това ще стане ясно след няколко месеца, а сега по-важното е друго. Това, което разкриха трите дни скандали, е, че в момента, в който кабинетът трябваше да вземе решение по най-важния от дълго отлаганите въпроси - строежът на ядрената централа в Белене, настъпи авария. В реактора на държавното управление се появиха пукнатини. Започна да изтича токсична информация за скрити конфликти и повреди, които доведоха до блокаж и взаимна размяна на обвинения.

За няколко дни беше разкрита зле пазената тайна, че министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е все по-изолиран, че групата министри експерти в правителството става все по-разединена и по-трудно ще устоява на популистките инстинкти на премиера Бойко Борисов, а отговорността за важните решения се делегира на финансовия министър Симеон Дянков.

Един параф, който разтърси правителството

8 април 2011

Въпроси и отговори около хаоса с проекта за АЕЦ "Белене"

Магията живее в "Белене"

25 март 2011

Без външен анализ България рискува да потъне в гьола

Опит за рестарт

Трайчо Трайков: 700 млн. евро ни висят на шията

3 декември 2010

Ясно е, че каквато и инфлационна надценка да се сложи, не може да се достигне до 6.3-6.7 млрд. евро, за каквито говорят от "Росатом". Затова аз отказах да обсъждам цена с тях. 6.298 млрд. евро, ко ито се прокрадна, никъде не са записани. А

"Белене": кой кого финтира

3 декември 2010

Правителството твърди, че е спечелило четири месеца за допълнително изясняване на проекта за атомна централа

Държавата не знае какво да прави със затъналия в дългове монополист

Втора атомна или Първа руска

26 февруари 2010

София е на път да направи най-лошия избор – да продължи "Белене" с пари от Москва

Оттеглянето RWE от Втора атомна

30 октомври 2009

Единственото основание за "Белене" си отиде

На командно дишане

30 октомври 2009

Оттеглянето на германската RWE от АЕЦ "Белене" потвърди, че проектът е рисков

АЕЦ "Белене" е била източвана чрез продажба на скрап

Трайчо Трайков: Още не е ясно финансирането за "Белене", а вече са похарчени стотици милиони евро

9 август 2009 г.

Убеден съм, че инвеститор, който залага собствените си пари, би подходил различно. Хората, които са въвлечени в изграждането на АЕЦ "Белене", почти без изключение са професионалисти. Основната слабост е, че техническата част на проекта е напреднала много пред финансовата, и при неясно финансиране са изхарчени стотици милиони евро по същинската част на проекта.

Операция "Белене"

7 август 2009 г.

Въпросът за бъдещето на централата става все по-важен предвид дупката в държавния бюджет

"Работило се е на парче, без ясна идея за  постигане на икономическа рентабилност и за структура на финансиране. Процесът досега протичал абсолютно непрозрачно и без никакъв диалог с данъкоплатеца", обясни министър Трайков

Отрезвяването

Богомил Манчев: Без държавна гаранция "Белене" може да достигне 9 млрд. евро

17 април 2009 г.

Какви средства са необходими на НЕК за 2010 г.?

- Разчетите са за около 1.5 млрд. евро., ако работим с нормални темпове, за да компенсираме натрупаното до момента закъснение.
Не можем да преглътнем "Белене"

3 април 2009 г.

Втората атомна централа излиза "златна" и опасна за икономиката

Проектът на века, както последните две правителство обичат да наричат АЕЦ "Белене", може да се окаже провал на века. Няма заинтригувани инвеститори. Няма и западни банки, които да финансират, защото сметката за строителството на втората атомна централа в България е твърде раздута. Не е сигурно и дали ще има кой да купува произведения ток някой ден - в цяла Европа падат и цените, и потреблението на електроенергия. Ако бяхте на мястото на премиера Станишев, щяхте ли да се хвърлите в авантюрата "Златно Белене", да приемете офертата за руско финансиране от 3.8 млрд. евро, че и да издадете държавна гаранция?

Оптимистични времена

Германски милиарди за АЕЦ "Белене"

10 октомври 2008 г.

Избраният инвеститор RWE вероятно ще се обедини с Elektrabel за 49% от бъдещата атомна централа

Основната причина, заради която RWE е била предпочетена за партньор на НЕК, според участник в комисията за оценка на офертите е, че германската компания е готова да вложи пари в АЕЦ"Белене" веднага. Докато Elektrabel смята да направи това едва след като бъде структуриран проектът и се договори финансиране от банките, което се планира едва за края на следващата година.

Юрген Гросман от времената, когато още вярваше в АЕЦ "Белене"
Фотограф: Ina Fassbender
Източник: Reuters

АЕЦ-ът на мечтите

8 септември 2008 г.

За първата копка на втора атомна и други истории

Алтернатива ли е "Белене"

5 септември 2008 г.

Първата копка на новата централа беше направена. Какво означава това за икономиката и за хората

Окупацията на "Белене"

29 август 2008 г.

Пет български фирми вече имат договори за милиони покрай строежа на втората атомна централа

Ядрен мир

30 май 2008 г.

Двамата кандидати за 49% от бъдещата атомна централа "Белене" може да се обединят

Колкото и да отричаха преди, от НЕК най- после признаха, че проектът за АЕЦ "Белене" ще се оскъпи. Договорът с руската компания "Атомстройекспорт", която ще строи атомната централа, е на стойност 4 млрд. евро. Според контракта цената му може да се променя само с индексиране в зависимост от инфлацията, която отчита Евростат. Главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков обаче съобщи, че стойността на строителството на централата ще се увеличи с 20%,

Новоизградените жилища за руските строители на АЕЦ Белене
Фотограф: Красимир Юскеселиев

25 април 2008 г

Въпреки множеството спекулации няма ясен фаворит в процедурата

Финансов мрак около "Белене"

4 януари 2008 г.

Изборът на стратегически инвеститор и банка-кредитор за проекта ще се проточат

Повече акционери в АЕЦ "Белене"

23 май 2007 г.

Инвеститорите в централата ще се пресяват по финансова стабилност

Заедно с изискването за опит в строителството и експлоатацията на ядрени централи тези дадености са повод да се твърди, че изборът на стратегически партньор с произход от Русия е предопределен. Тези твърдения преди време бяха опровергани от Богомил Манчев, който представлява консултантите в проекта. Той обясни, че договорът за горивото с ТВЕЛ бил само за първото зареждане, след това можело да се купува и от други източници. "Няма да има руски стратегически партньор в АЕЦ "Белене", заяви много категорично Манчев.

АЕЦ "Белене" - Сергей Станишев и шефът на НЕК Любомир Велков. Цялата тази структура от подсилен железобетон трябваше да бъде разрушена в подготовка за новия строеж. На мястото й се образува прословутия гьол.
Фотограф: Надежда Чипева

Държавата в капана на АЕЦ "Белене"

4 май 2007 г.

НЕК обещава на бъдещия акционер 15-годишен договор за изкупуване на електроенергията

Ти гониш

9 март 2007 г.

Или какво се случва с цените на тока, когато регулаторът не си е съвсем на мястото

Една от хипотезите е, че НЕК "помпа" цените на тока, за да осигури средства за финансиране на стартовите стъпки от проекта АЕЦ "Белене".

Договорът

Строителите на "Втора атомна"

10 ноември 2006 г.

Поръчки ще има за всички от сърце

АЕЦ "Белене" е най-големият проект в новата история на България, но за сметка на това е един от най-непрозрачните. Още с избора на руската технология за бъдещите реактори до голяма степен беше предопределен и основният изпълнител. Сега НЕК и "Атомстройекспорт" са освободени от ангажимента да избират подизпълнителите с публично набиране на оферти. За избора на фирмите и банките от българска страна не се предвиждат обществени поръчки. "По правилата на самия търг за изпълнител руската "Атомстройекспорт" е освободена от това задължение", заяви Богомил Манчев.

Подписване на Споразумието за изграждане на за АЕЦ "Белене"
Фотограф: Асен Тонев

Руски времена

10 ноември 2006 г.

Най-лошият сценарий: Проектът "Белене" да се окаже хем скъп, хем да циментира зависимостта от "Газпром"

"Белене" започна толкова непрозрачно и публично неаргументирано, колкото всъщност голям е проектът. От свалянето на мораториума върху строителството на "Белене" преди около пет години при предишното правителство, през възлагането на предпроектното проучване на "Парсънс", избирането на технологията, на финансов консултант и архитект-инженер в проекта - всички решения от българска страна необяснимо се взимат в "полумрака".

Посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов:

Вие сте нашият троянски кон в ЕС в добрия смисъл

10 ноември 2006 г.

Освен това енергийните ресурси не са безкрайни и все някога ще секнат. Затова толкова се говори за алтернативни енергийни източници, затова и общественото мнение в Европа гледа все по-позитивно на ядрената енергия. Радвам се, че България и Русия са част от тази тенденция с общия си проект - АЕЦ "Белене".

Игра на криеница с АЕЦ "Белене"

20 октомври 2006 г.

Отваряне на офертите на "Шкода" ЗА АЕЦ "Белене"
Фотограф: Надежда Чипева

Изпълнителят на проекта е ясен, може да бъде обявен след първия тур на изборите

Изборът на изпълнител за АЕЦ "Белене": Състезание с един играч

18 август 2006 г.

Затвърди се впечатлението, че "Шкода алианс" играе само поддържаща роля в "двубоя"

АЕЦ "Белене" - разменна монета в преговорите с "Газпром"

21 юли 2006

Слуховете за спиране на процедурата, изглежда, целят да направят по-сговорчив руския монополист

АЕЦ "Белене" - "трабант" или "Мерцедес"

16 юни 2006 г.

Главните консултанти в проекта за АЕЦ"Белене" - Лин Рубоу от "Делойт", Джурица Танкосич от "Парсънс" Богомил Манчев от "Риск Иженеринг"
Фотограф: Надежда Чипева

Конкурсът за втората атомна трябва да се спре и да се изчака третото поколение реактори

Политическо решение за "Белене"

21 април 2006 г.

НЕК започва преговори с "Шкода алианс" за строежа на централата. По-вероятният победител в конкурса обаче е руският кандидат

Дългата ядрена увертюра

Big Belene - икономическа необходимост или скъпа авантюра

5 юли 2005 г.

Ядреният цар
Фотограф: Живко Ангелов

Руски и чешки консорциуми пожелаха да строят втората АЕЦ

Проектът "Белене" потъна в мъгла

18 юни 2005

Втората АЕЦ може да се оскъпи и да надхвърли грандиозните 2.5 млрд. евро

В България няма място за "Белене"

12 фев 2005 г.

Жилищата на АЕЦ "Белене" се обитават от случайни минувачи
Фотограф: Надежда Чипева

Действията на МЕЕР и НЕК не съответстват на световната практика. Решението за изграждането и бе прието без нужните обосновки и в нарушение на закона. МЕЕР не проведе търг, а прояви ''любопитство'' към проектите на определени фирми и без да формулира собствени изисквания и условия.

Доказаната практика на строеж под ключ се отрича пред съмнителното изграждане на парче. Площадка Белене бе посочена, без да се анализират възможностите за строеж в Козлодуй.

С два блока по 1000 МВ Белене е проект, по който през следващите 40 години ще се изразходват примерно 10 млрд. евро с отчет на доставките на гориво, резервни части, експертни услуги и др. Отговорността за решенията обаче е размита и колективна. МЕЕР започна проучвателни действия, НЕК възложи изготвянето на предварителни анализи и ОВОС и с подозрително бързане избра архитект-инженер и финансов консултант. По-нататък проектът ще се движи от ново дружество.

МЕЕР твърди, че към 2010-2011 г. ще са нужни нови 2000 мегавата (МВ). Прогнозите му обаче са в противоречие с тези на авторитетни институции (Световната банка 2002 г., RWE "Рейнбраун" 2002 г., "Тотема инженеринг"), които показват, че "нова голяма мощност ще е нужна към 2014-2015 г.

Предсказанията на МЕЕР за растеж на вътрешното потребление с 0.55-0.75 млрд. киловатчаса (кВч) ежегодно, са опровергани от спада му през 2004 г. с над 1.3 млрд. кВтч. Това е само един от многото примери за грешни прогнози, давани от МЕЕР в последните години.

Неправителствени организации завеждат дело срещу решението за строителство на АЕЦ "Белене"
Фотограф: Георги Кожухаров

АЕЦ "Белене" - сюрпризите продължават

10 юли 2004 г.

Чиновници въвличат държавата в рисков проект по екзотични схеми

Държавната гаранция ще понижи цената на финансовия ресурс за АЕЦ "Белене"

Милко Ковачев, министър на енергетиката и енергийните ресурси, пред "Капитал"

15 май 2004 г.

Управляващите в спор със себе си за "Белене"

13 март 2004 г.

Ковачев наказва чиновници заради прогнози за енергиен дефицит и поскъпване на тока преди вота

В началото на седмицата на форум на "Булатом" главният инженер на НЕК Митю Христозов и директорът за ядрената енергетика в енергийното министерство Йордан Георгиев заплашиха с енергиен дефицит, внос на електроенергия и драстично поскъпване на тока след затварянето на 3 и 4 реактор на АЕЦ "Козлодуй". Предвещаният от тях електрически апокалипсис само формално обслужва тезата за защита на двата козлодуйски реактора, която от гледна точка на преговорите за присъединяване към ЕС е незащитима кауза. По-важната задача на мрачните прогнози очевидно е да проправят пътя към общественото одобрение на проекта за строеж на АЕЦ "Белене".

Авантюрата АЕЦ "Белене"

6 март 2004 г.

Трактор спокойно оре в полето до площадката на АЕЦ "Белене"
Фотограф: Надежда Чипева

Няма шега - в България ще се строи втора атомна централа. При това ще избързаме с проекта. Казаха го през седмицата съвсем официално министърът на енергетиката Милко Ковачев и председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков. Всъщност именно НДСВ възроди идеята за АЕЦ "Белене". Премиерът Сакскобургготски лично даде зелена улица за дострояването на атомната централа и оповести това при учредяването на партията НДСВ. От една страна, царската партия лансира проекта, за да направи по-смилаем за обществото ангажимента на правителството да затвори 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г. От друга, политиците очевидно оцениха ядрената тема като перспективен източник на партийни дивиденти. И се оказаха прави. Доказателството е, че много българи тръгнаха с плакати да бранят и стари, и бъдещи реактори.

През последните години идеята за Втора атомна беше приемана по-скоро като елемент от общата проядрена буфонада, режисирана от политиците. Сега изведнъж тя придоби плът и кръв и се превърна в надвисваща реалност. Странна е тази припряност за реализирането на един спорен инвестиционен проект, който е чакал толкова години. Още по-странно изглежда тя при очевидната неохота на развити страни в Европа да изграждат ядрени централи в близко бъдеще.

В самото начало

"Консервираните" надежди на Белене

20 април 2002 г.

Втората атомна столица на България - люляк, колелета и католици

АЕЦ БЕЛЕНЕ ЛОГО
Фотограф: Надежда Чипева

Табела за Белене няма. Има за АЕЦ "Белене". Въпреки че АЕЦ няма. Има само замразен строеж. Няколко метра след като сме завили в указаната посока, SMS от мобилния оператор, на който съм абонат, ми pojelava prijaten prestoi v Rumynia. Радиото вече също лови само румънски станции и пращящ "Хоризонт". Няколко километра по-късно различавам постройките на "крупния атомен енергиен комплекс", чийто строеж е започнал в края на осмата петилетка. Налага се бързо да преодолея учудването, че АЕЦ "Белене" си има директор. Инж. Петър Симеонов по визитка е управител, на обекта е от първата копка и от 10 години се грижи централата да е в пълна строителна готовност. Пием кафе от чашки с надпис АЕЦ "Белене" и символа на мирния атом, докато той си спомня как сред седемте хиляди строители през 1989 г. е имало виетнамци, поляци и кубинци. "Сега за първи път от високо място беше казано, че е възможно да се продължи строителството. Не вярвам, че някой ще се реши да я изостави",

Втора атомна - новият коз на политиците

13 април 2002 г.

Новата ядрена централа може да се окаже финансов капан със сериозни последици за енергетиката и икономиката на страната

АЕЦ "Белене" настърви енергийните лобита

13 януари 2001 г.

Огромните инвестиции ще надуят цената на тока и ще ни направят неконкурентни на енергийния пазар, смятат противниците на проекта

Строим втора България...

2 октомври 1999 г.

Костов обаче удари всички в земята. В Габрово обеща да започне строителството на тунела под Шипка. Във Варна откри ремонтираната част от Аспаруховия мост. Във Враца заяви, че ще строим нов атомен реактор в АЕЦ "Козлодуй". Пред свищовлии обяви, че е грехота да се опропасти инвестицията в АЕЦ "Белене", т.е. може да строим АЕЦ и там. Явно премиерът работи по почина "на всеки километър - централа". Нищо, че харченето на ток намалява драстично заради спирането на индустрията.

АЕЦ "Белене" - складовете със съоръженията за реакторите
Фотограф: Надежда Чипева

Не може енергийни лобита да управляват политиката на НЕК

10 януари 1998 г.

Проф. Константин Шушулов, председател на съвета на директорите на НЕК, пред в. "Капитал"

Но държа да се направят точни сметки и евентуално в бъдещата стратегия да се види може ли България да мине по-нататък - да кажем, до 2010-2015 г. - без допълнителна ядрена мощност, като имаме предвид излизането на някои мощности от АЕЦ "Козлодуй", а също и от други централи. Или ще трябва да построим поне един реактор. И независимо че въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" е станал почти политически (той не е икономически, не е технически, не е и професионален), ние сме първото ръководство, което с идването си веднага постави задача на "Енергопроект" събирането на материалите за лицензиране на площадката на Белене.

Досега само ни наказват за геостратегическите ни предимства

22 ноември 1997 г.

Румен Овчаров, зам.-председател на ПГДЛ и бивш министър на енергетиката, пред в. "Капитал"

Ядрената енергетика, електроенергетиката са много важни елементи на нашата политика. По отношение на тях направихме големи грешки. Спирането на проекта за АЕЦ "Белене" по такъв брутален, абсолютно некомпетентен и необоснован начин по чисто политически съображения няма как да бъде толериран и оценяван положително.

Руски фирми натискат да се строи АЕЦ "Белене"

Проекти в областта на атомната енергетика и дейността на смесената българо-руска компания "Триада" също са сред темите, обсъдени от експертите на двете страни. Москва трябва да представи своята оферта за реконструкция на двата хилядника в AFJ1, "Козлодуй". В центъра на преговорите е АЕЦ "Белене". По време на миналогодишната сесия Русия открито обяви интереса си към участие в доизграждането на втората българска атомна централа, като бе подчертано, че това ще стане, в случай че българският парламент вземе положително решение по този въпрос. Такова парламентарно решение все още няма, но Русия и България изоставиха общите формулировки и преминаха към договаряне по същество, "Ще договаряме кой ще строи АЕЦ "Белене" и кой ще даде парите", каза председателят на Комитета по енергетика Константин Русинов. Според последните данни за централата ще са необходими 1.3 млрд. долара. Русия оказва силен натиск на енергийното ведомство проектите и доставките в тази сфера да минават през смесеното дружество "Триада", твърдят запознати. Според тях по този начин ще бъдат изтласкани западни компании като "Сименс", ЕДФ и "Уестингхаус", с помощта на които енергетиците смятаха да усъвършенстват руската техника. Руският проект предвижда също чрез "Триада" произведеният в беленската АЕЦ ток да се отправя за Италия, въпреки че сега не съществува техническа възможност за това, твърдят независими експерти.

"Триада" АД е готово да строи нова АЕЦ

27 ноември 1995 г.

Доставеният в началото на 90-те чешки реактор за АЕЦ "Белене"
Фотограф: Живко Ангелов

Правителството прояви характер и пусна първи блок на АЕЦ "Козлодуй"

9 окт 1995

Правителството на Жан Виденов е първото през последните пет години, което ще приеме средносрочна и дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката.

Спорът между двете "алтернативни" стратегии разработени от два различни колектива, беше да има или да няма атомна енергетика. Тъй като никой не е показал окончателния вариант на стратегията, приемаме като меродавно официалното становище - че е намерен компромис, че атомна енергетика ще се развива, че ще се строи АЕЦ "Белене". На допълнително уточняване подлежат сроковете - дали втората атомна централа ще се изгражда преди 2004 г., или след това. Зависи докога ще бъде удължен животът на реакторите на АЕЦ "Козлодуй".

Ще ни подпомогне ли Западът, ако е предварително известно, че Русия ще бъде стратегическият ни ядрен партньор? Натискът на Съединените щати и Европейския съюз да предотвратят сделката на Москва за доставка на атомни реактори за Иран се оказа безуспешен. Едва ли може да се очаква, че Русия ще допусне отстъпки и по отношение на България. Министърът на енергетиката от руското правителство Шафраник заяви при посещението си у нас през май тази година: "България ще строи АЕЦ "Белене" с наша помощ, това е само въпрос на време.

Така изглежда в момента площадката в Белене, където трябваше да бъде изградена втората АЕЦ в България
Фотограф: Красимир Юскеселиев
Твърдата позиция на Бойко Борисов

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  sandrino avatar :-|
  Sasho Aleks Aleksandrino

  Хайдеее,БСП ще си преброи гласовете за изборите.
  Ощетиха народа с 14 милиона лева

 • 2
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  "Белене" може би изглеждаше изпълним проект в годините до 2007. Сега обаче е ясно - пари нЕма и добре, че са евро-субсидиите, та Булгаристан да не е съвсем под водата.

 • 3
  thunderbird33 avatar :-|
  thunderbird33

  Т. нар. стратегически инвеститори няма! Ами сега бе Овчаров? Ти ли ще дадеш 10млрд!?

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya

  Като ще давате информация за Белене, дайте ми информация кой или кое ще ми гарантират, че ако гласувам с „ДА" на референдума ще се построи Белене, т.е. кое ми гарантира, че гласът ми отива за Белене, а не за Козлодуй примерно?

 • 5
  samolevski avatar :-|
  Само Левски  "Общината с най-много гласове "ДА" в неделя, да бъде автоматично избрана за хранилище на ядрените отпадъци от Белене!"

 • 6
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Като чуеш какво приказват политиците и прочетеш безбройните мнения... ти става ясно, че в тази страна, повечето са за психиатрията...
  1. По състоятелността на Референдума
  В нормалните държави, никой не пита народа дали да строи АЕЦ. Правителството има енергийна стратегия и си я изпълнява. Там е точно обратното - народът излиза да протестира против. Зелени, демонстрации... При нас, както винаги - има творчество. Което си е едно напълно шизофренично поведение. Принципно - за такива неща, референдуми не се правят.
  2. Както и да е обаче - така или иначе стигнали сме до Референдум.
  Важният въпрос на който трябва да се отговори е един-единствен - трябва ли ни енергия или не? Като се знае, че този свят се крепи на енергия... И вместо всички да се съсредоточат върху този въпрос, започват едни лакърдии - колко щяло да струва, щяло да се залее от цунами, колко щяло да се открадне, някакви енергийни лобита... Напълно несъществени и измислени неща. ЗАЩОТО ВСИЧКО ТОВА Е ПОСЛЕ... Никой в света не разсъждава толкова идиотски! Ако мислеха по подобен начин, да акцентират върху вероятното, вместо върху необходимото, то нищо нямаше да бъде построено... Дори и Айфеловата кула щеше да си остане в проект, предвид, колко много желязо ще бъде откраднато и колко вили на Лазурния бряг - построени....
  Схващате ли, колко сме далеч от света!

 • Geoimg

  Главният извод от този ПЪРВИ референдум е, че ВЛАСТА показа, как безотговорно, нагло и арогантно може да погази Конституцията, Законите и ВОЛЯТА на ГРАЖДАНИТЕ като подмени въпроса!!!

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#6] от "borabora54":

  Ако за строителството на Айфеловата кула се бе разчитало на контрола на Виктор Ластиг, то сигурно щеше да има нужда от референдум. В случая подобни нему личности са представители на нас данъкоплатците.

 • 9
  beriya avatar :-|
  beriya

  Извинявам се за неточността - Виктор Лустиг, но разбира се Ластиг или Лустиг или Бойко, Станишев или Доган, то съвсем не променя реалността. При наличието на подобни, то подобен проект е обречен на финансов колапс.

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#6] от "borabora54":

  ++++++++++++

  Целта на референдума в Булгаристан е друга и всъщност няма нищо общо с АЕЦ. Подобно на ДПС, Станишев и компания целят стягане в редиците на червените гласоподаватели и напомняне, че БСП е още жива преди изборите. А за да стегнеш електората са нужни крайности и поляризиране, ДА или НЕ, ЗА или ПРОТИВ, посочване на проблем или противник, който да бъде преодолян.

  За целта червените фалшифицираха подписи така, както герББ фалшифицират изборни резултати. Пълна пародия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK