Председателят на енергийния регулатор е уволнен

Поводът е европейска наказателна процедура срещу България

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев ще бъде освободен от поста си по предложение на премиера Бойко Борисов, стана ясно от съобщение на Министерски съвет.

Причината за предсрочното освобождаване на Семерджиев е забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет. Заради това Европейската комисия сезира Съда на ЕС миналия четвъртък. Става въпрос за наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредбата за изменение на условията за лицензиране на дейностите в енергетиката, и правилата за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи, е посочено в съобщението на правителството.

Това, впрочем, не е единствената причина за завеждането на дело срещу България от ЕК - отделянето на Електроенергийният системен оператор от Националната електрическа компания, което не е в компетенциите на ДКЕВР,  също все още не е факт. Това също е една от критиките, които ЕС отдавна отправя към България.

От правителствената прес-служба обаче посочват, че за последните шест месеца Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до регулатора, в които заявява, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК. Миналият четвъртък министър Делян Добрев също посочи, че в последните три месеца са правени безброй срещи с регулатора, защото е било ясно, че процедурата ще стигне до този край.

Ангел Семерджиев беше назначен от Министерски съвет за председател на ДКЕВР през 2009 г. с пет годишен мандат. От 2000 г. той е член на комисията, а от януари 2007 г. - изпълнителен директор на "Булгартрансагз".