LIVE: Референдумът за нова ядрена електроцентрала
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

LIVE: Референдумът за нова ядрена електроцентрала

LIVE: Референдумът за нова ядрена електроцентрала

Първите коментари, реакции и резултати от националното допитване

32960 прочитания

© Цветелина Белутова


В неделя се проведе първият референдум в историята на България след демократичните промени. Идеята за него тръгна от политическите разногласия да се строи ли или не АЕЦ "Белене", но накрая въпросът на допитването беше формулиран така: "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Широката формулировка на практика може да се тълкува освен в посока АЕЦ "Белене", и като "за" или "против" нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Второто се подкрепя от ГЕРБ и от премиера Бойко Борисов, който (последно) отхвърля идеята за АЕЦ "Белене".

Правилата за референдума са същите като тези на изборите. Гласува се с бяла бюлетина, на която са изписани отговорите "Да" и "Не". Валиден е само знакът X със син химикал.

Най-важният въпрос е колко хора ще отидат до урните. Резултатът от референдума ще бъде валиден, ако участват поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, т.е над 4.3 млн. души, и поне половината отговорят с "да". Това според социологическите прогнози е малко вероятно да се случи. Ако активността на допитването надхвърли 20% обаче (1.389 млн. души) и повече от половината отговорят с "да", парламентът е длъжен отново да разгледа въпроса и да гласува решение. Това според последните проучвания е най-вероятният сценарий. Ако референдумът е легитимен, но преобладават отрицателните отговори, допитване по същата тема може да се организира най-рано след две години. Според ГРАО официално с право на глас в България се водят  6 949 120 души, макара че последното преброяване на НСИ те би трябвало да са 6 145 788. Повечето социолози обаче боравя с 5.5 млн. реални гласоподаватели. Това означава, че поддръжниците на ядрената енергетика имат по-тежка задача, за да достигнат 20-те%.

"За" нова ядрена електроцентрала агитират най-активно БСП, които са и официален застъпник като инициатор на допитването. ВМРО-БНД също защитават тезата "за", но не бяха регистрирани от ЦИК като застъпник. И "Атака" е сред подкрепящите идеята.

Освен БСП искане за провеждане на референдум беше внесено в ЦИК и от 76 депутати от ГЕРБ. Така те автоматично се водят застъпници на идеята, но пък премиерът Бойко Борисов публично даде инструкции на членовете и симпатизантите на партията да гласуват с "не". Официално "против" агитират ДСБ, Европейската народна партия на Мария Капон и партия "Зелените" (заедно с Българска фотоволтаична асоциация, Фондация за околна среда и земеделие и други).

"България на гражданите" на Меглена Кунева пък призоваха за бойкот на референдума, защото според тях спорът в случая е политически, а не икономически.

Какъвто и да е резултатът от допитването днес, той едва ли ще повлияе на строежа на нова ядрена централа. Референдумът едва ли ще реши съдбата на българската ядрена енергетика, но може би ще изиграе роля на подготовка за парламентарните избори по-късно тази година. БСП вече отчитат като техен плюс това, че въобще успяха да инициират допитването. ГЕРБ пък толкова пъти смениха позицията си по въпроса, че във всички случаи ще успеят да интерпретират резултата в тяхна полза.

Тук можете да следите актуалната информация в деня на допитването, първите коментари и реакции. Първите резултати се очакват след 19 часа от екзит половете на социологическите агенции. Събитието ще следят журналистите на "Капитал" Илин Станев, Кирил Кирчев, Елена Старидолска, Велина Господинова и Люба Йорданова.

10:55 (КК) Централната избирателна комисия публикува на страницата си окончателните резултати от референдума в неделя. Според тях общо намерените бюлетини са 1 405 463 (20.225%), което означава, че бариерата от 20% активност е преодоляна и въпросът трябва да се върне за обсъждане в Народното събрание. В избирателните списъци са  6 949 120 души, от които 20% са 1 389 824.

С "да" са отговорили 851 757 (60.603%) избиратели, с "не" - 533 526 (37.961%) гласоподаватели. Недействителните бюлетини са 20 180 (1.436%).

ЦИК все още не е оповестила официално процента на гласувалите. На страницата на комисията все още стои активността на референдума към 17 ч. на 27 януари - 17.42%. Очаква се след заседанието си сега ЦИК да обяви по обед и окончателно активността.

ВТОРНИК

15:10 (КК) Въпреки че Централната избирателна комисия (ЦИК) има междинни данни от провелия се в неделя ядрен референдум, данните за избирателната активност ще бъдат обявени едва след повторно въвеждане на протоколите от Районните избирателни комисии (РИК). Това се разбра от изказвания на говорителите на институцията Бисер Троянов и Ралица Негенцова, които дадоха пресконференция.

Причината е, че активността е важна дали въпросът от допитването ще бъде върнат за разглеждане от парламента, ако над 20 на сто от избирателите са отишли до урните. Все още не са пристигнали протоколите от 10 района, които се очакват до края на деня. Най-късно в сряда ще бъде обявена точната избирателна активност, както предвижда и законът.

Според всички социологически агенции, които измерваха резултатите от допитването, активността е над 20 процентни пункта - около 1.4 млн. гласували избиратели.

13:05 (КК) В областите Плевен, Разград и Смолян е най-висок делът на избирателите, гласували с "да" на референдума. Рекорден брой гласове "да" са подадени в община Козлодуй, където се намира АЕЦ. В общината гласуваха малко над 58 на сто от имащите право на глас над 9300 души. 92% са гласували в подкрепа на ядрената енергетика, 7% - против, а невалидните бюлетини са 1%. В област Плевен, където се намира община Белене, 72.54% от гласувалите са били в полза на нова ядрена централа, показват данните от ЦИК. 25.96% от избирателите са били протев, а 1.486% от бюлетинити са недействителни.

70.067%, или 14 513 души от избирателен район Разград са гласували с "да" на допитването. Отговор "не" са посочили 27.871%, които са 5773 гласа.

В общините Раднево и Гълъбово, на чиято територия са трите ТЕЦ и мините от втория по големина енергиен център в страната - "Марица-изток", избирателната активност достига 30%. "Не" на ядрената енергетика са казали над 70% от гласувалите, съобщи БНР.

11:42 (КК) С ниска избирателна активност - малко над 20 % - завърши първият референдум у нас. Около милион и половина българи отидоха вчера до урните. 60.5 процента са дали гласа си "за" изграждане на нова ядрена електроцентрала, а 38 процента от гласоподавателите се обявиха против, сочат междинните резултати на ЦИК, съобщи БНТ. Най-много с "да" са отговорили в Плевен - 75.7%, а най-много с "не" в 24-ти избирателен район в София - 47%. Най-висока избирателна активност в чужбина показват данните в Германия. 650 души са гласували в секциите в Берлин, Мюнхен и Франкфурт. Най-голяма подкрепа за изграждането на нова ядрена мощност има от българите в Москва, а най-много против - от сънародниците ни във Сеул.

10:52 (КК) Близо 51% от гласувалите в чужбина на референдума са отговорили отрицателно на въпроса "Да се развива ли ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Това показват резултатите при обработени всички протокол-грами от 44-те избирателни секции в чужбина. С "не" са гласували 2210 души (50.828%). С "да" са отговорили 2055 души (47.263%). Невалидните бюлетини са 83 (1.909%).

10:35 (КК) 60.66% от участващите в референдума вчера са гласували с "да", сочат данните на Централната избирателна комисия, при обработени всички протоколи в Районните избирателни комисии, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Гласовете "не" са 37.93%. Недействителните бюлетини са 1.40%. Най-много утвърдителни отговори има в област Плевен, където е Белене - 72.55%.

От Централната избирателна комисия не се ангажираха с отговор дали избирателната активност е подминала 20%, за да може въпросът на националния референдум ще се върне за обсъждане в Народното събрание. Това ще бъде обявено, когато бъдат получени и обработени всички протоколи от Районните избирателни комисии. В момента са дошли половината от нужните документи.

00:55 (ЛЙ) ЦИК обяви резултатите от референдума при близо 70% обработени протоколи:

- "да": 59.3%, 593 128 избиратели

- "не": 39.4%, 394 250 избиратели

- недействителни бюлетини: 13 208

При обработени близо 82% протокол-грами от чужбина резултатите са: "да" - 63.3% (512 гласа) и "не" 35% (284 гласа). Недействителни са 13 бюлетини.

ПОНЕДЕЛНИК

Резултатите за избирателната активност не са обработени, но се очаква тя да надвиши 20% и с това да върне въпроса за разглеждане в парламента.

23:00 (ЛЙ) Последните данни от ЦИК при над 36% обработени протоколи са следните:

- "да": 58.4% или 309 104 души

- "не": 40.4% или 213 903 души.

- недействителни бюлетини: малко над 6 хил. или 1.2%.

Все още не са обявени данните за избирателната активност в страната.

21:54 (КК) Новият лидер на ДПС Лютви Местан определи резултатите като първата голяма загуба на Бойко Борисов. "Няма обаче да е последната, предстои му най-тежката загуба - тази на парламентарните избори. Трябва обаче да свикне, това са закономерностите на демократичния процес. Никой не е вечно на власт, каза Лютви Местан пред БНТ. Според Местан премиерът е допуснал много голяма тактическа грешка заради промяната на позицията си. За него особено болезнен е фактът, че този вот на недоверие беше гласуван не от българската опозиция", допълни още лидерът на ДПС.

21:45 (ЛЙ, ВГ) Не искам да правя връзка между референдум и бъдещ резултат на парламентарните избори. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде "Фокус". "Ако ГЕРБ имаше основна цел активното участие, може би щяхме да мобилизираме съответните си ядра за активно участие в референдума. Референдумът е всеки да гласува по съвест, тук няма политика, тук е "за" или "против" ядрената политика", добави Цветанов. Според него БСП са искали да направят "най-скъпата партийна социология".

Цветан Цветанов допълни още, че ГЕРБ вече разработва своята управленска програма 2013-2017 за парламентарните избори и един от основните акценти в тази програма ще бъде развитието на Северозападна България.

Mинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев добави, че българското общество е загубило 20 милиона лева за "една авантюра".

В отговор на въпроса каква позиция ще заеме ГЕРБ в парламента, от инициативния комитет от депутати, които внесоха искане в ЦИК за провеждане на референдум, уточниха, че за ГЕРБ въпросът вече е решен. Те не отговориха конкретно на въпроса в каква форма ще бъде разгледан въпроса от Народното събрание – в първоначалния си вид, който включва централата в Белене, или в този, зададен на допитването днес. От ГЕРБ заявиха, че ще работят за това въпросът да бъде разгледан максимално бързо от народните представители. По закон срокът, в който парламентът трябва да вземе решение, е три месеца.

21:15 (ЕС) Гласуването представлява вот на недоверие към правителството и лична загуба за Бойко Борисов. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. "Хората чуха три пъти "не" и казаха "да", допълни той и каза, че тази тенденция ще се засилва до парламентарните избори. Според Станишев печеливши са активните граждани, а губещ е Бойко Борисов. Лидерът на БСП изтълкува резултатите от референдума и като "силен тласък за промяна на политическото статукво". Той допълни, че гласуването днес е било изчистено от контролиран и купен вот.

Според БСП след като активността е надвишила 20% парламентът е длъжен да разгледа въпроса на допитването, само че в първоначалния му вариант, който съдържаше конкретно електроцентралата в Белене. Станишев заяви, че БСП ще търси и ще намери механизмите за реализиране на АЕЦ "Белене" след изборите.

21:00 (ЛЙ) ЦИК обяви изборния ден на националния референдум за приключил в цялата страна. Това съобщи за Агенция "Фокус" говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

100%-ва активност на референдума е имало в пловдивския затвор, съобщи bTV. По последни данни най-много хора са отишли до урните в Белене - 60%, а най-малко в Кърджали.

20:50 (ЛЙ) Политологът Огнян Минчев коментира пред bTV, че резултатите от референдума не са категорични, за да се твърди победа или поражение за когото и да е било. Според него въпросът на референдума трябва да е по ключов въпрос от национално значение. "Референдумът изисква определена култура за допитване към избирателите", допълни Минчев. Според него масовите референдуми трябва да са на местно и регионално ниво.

Според социолога Кънчо Стойчев високият праг за валидност на резултата от референдума демотивира много от гласоподавателите. "Иска ми се по повече въпроси хората да се изказват", смята Стойчев.

20:00 (КК) Според данните от 50% от извадката на "Алфа рисърч" изборната активност на референдума е била 21%, съобщи директоръТ на агенцията Боряна Димитрова пред БНТ. Според 60 процента от извадката с "да" са гласували 61 процента, а с "не" - 39 на сто.

19:35 (КК, ЛЙ) Младите българи са гасували по равно с "да" и "не" референдума, показват резултати от екзит пола на "Алфа рисърч", представени по БНТ. Разпределението на гласовете между 18 и 30-годишна възраст е 50:50 процента. При възрастовата граница 31-60 години резултатът е 57:43 на сто в полза на подкрепящите ядрената енергетика, а най-убедителен е резултатът при над 60-годишните, където съотношението между "да" и "не" е 72 към 28 на сто.

Какво е положението според населеното място. В София с "да" са гласували 53 на сто, в областните градове - 60 процента, в малките градове - 64 на сто, и в селата - 70%.

Интересно е разпределението на гласовете по партии. Те показват, че от гласувалите симпатизанти на ГЕРБ 32 процента са били "за" ядрената енергетика, а 68 на сто - против. При БСП резултатът е 95 към 5 на сто в подкрепана новата централа. По-малка е подкрепата от привържениците на ДПС - 74 на сто "да" към 26 на сто "не", и Атака - 74:26 на сто. 76% от гласувалите привъженици на Синята коалиция са били против нова ядрена централа, а 26 процента са я подкрепили.

По данни на Gallup 77% от избирателите на ГЕРБ са гласували с "не", 23% - с "да". От тези на БСП 90.8% са подкрепили изграждането на нова ядрена централа. 60 хил. души, които биха подкрепили Меглена Кунева на изборите, са участвали в референдума. Като 62.1% от тях са гласували с "да". 82.5% от избирателите на ДСБ са гласували с "не". От тези на "Атака" 73.3% са гласували с "да". При симпатизантите на ДПС активността е била ниска, но от тези, които са гласували, 84.8 са били "за". "Големият отсъстващ е ромското население", коментира в студиото на bTV социологът Кънчо Стойчев.

19:20 (ЛЙ) Пред "Нова телевизия" лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че резултатът от референдума е "лична загуба" за Бойко Борисов, защото "хората не следват вече неговите указания".

В студиото на телевизията Меглена Кунева заяви, че е "цинично" политиците да приписват ръста на активността на референдума за свои ползи. Според нея въпросът е бил "абсолютно неясен и неискан" и от референдума няма да има никакви последици. "Никой не пита за централата, това беше едно стягане на редиците", допълни Кунева.

18:55 (КК, ЛЙ) 20.3% са гласувалите към 18.00 часа, показват данните от екзит пола на агенция "Алфа рисърч", представени по БНТ. С "да" са отговорили 60.5%, а с "не" - 39.5 на сто, съобщи директорът на агенцията Боряна Димитрова. Според Gallup 60.3% от гласувалите са подкрепили ядрената енергетика, при 19.5% активност в момента, съобщи bTV. Като най-висока активност в страната е имало в община Белене - 58 процента. За разлика от Белене, активността в Козлодуй е доста по-ниска - под 30% два часа преди края на изборния ден.

Пред БНТ Румен Овчаров определи предварителните резултати като началото на края на Бойко Борисов. Политологът Огнян Минчев определи данните като "напънала се планината и родила мишка", защото според него по-голяма част от българите казаха "не" на референдума.

18:40 (ЛЙ) "Щастлив съм от победата на Джокович." Така премиерът Бойко Борисов започна коментара си пред журналисти след като гласува на референдума. Той определи допитването като "безсмислено упражнение", за което са похарчени много пари - 14 млн. лв. само за организацията, при положение, че се е знаело, че избирателната активност ще е ниска и референдумът ще се провали.

"Единственият плюс е, че Станишев ни помогна да не се подпише повече за АЕЦ "Белене", коментира още Борисов. Той благодари на лидера на БСП, че преди "не се е подал на кръговете в БСП" да подпише за Белене и че "с организирането на този референдум завинаги зачеркна проекта Белене". Премиерът отново повтори, че ГЕРБ подкрепя нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

На въпрос за отношенията с Русия, Борисов каза, че се е "разбрал" с Владимир Путин още преди две години и с Русия "проблем няма, точно обратното". Очаква се скоро Путин да пристигне на посещение в България.

18:10 (КК) Към 17:00 часа избирателната активност в страната е била 17.42 на сто, сочат данните на ЦИК, съобщи БНТ.

17:35 (ЛЙ) По информация на bTV избирателната активност за страната към 16 часа е била 15,7%.

Фотогалерия: Референдумът - "да" или "не" на ядрената енергетика

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Цялата галерия

17:10 (ВГ) В Кърджалийска област е регистрирана най-ниската избирателна активност – около 5% към 15.00 часа. Според областния лидер на ДПС Бахри Юмер, цитиран от pressadaily, причината е в усложнената обстановка след падналия в Родопите сняг, както и в разминаването на данните от избирателните списъци и броя на реално живеещите в региона хора с право на глас. "Според списъците избирателите в община Джебел са около 21 000, а действителният им брой е 8 000. От тях над 2 000 души са на гурбет в Европа, хиляди са изселниците в Турция с двойно гражданство. Но всички те фигурират в списъците, за каква активност да говорим?", каза Бахри Юмер, който е и кмет на община Джебел.

Слаб е интересът към референдума и на изселниците в Турция. Там има отворени само две секции – в столицата Анкара и в Бурса. Поради липса на заявления за гласуване няма открита нито една секция в най-големия град в югоизточната ни съседка – Истанбул.

16:55 (ЛЙ) Най-високата активност при гласуването на референдума в чужбина към 15.00 ч. е в Брюксел. Там са участвали 205 граждани, съобщиха от Министерство на външните работи, цитирани от "Фокус". В Лондон са гласували 161 души, в Мадрид – 152. Общо гласувалите български граждани зад граница към 15.00 ч. са 2256. Вече отвори и последната избирателна секция извън България – тази в Лос Анжелис.

16:15 (ЛЙ, ВГ) Както на всички избори през последните години, така и на днешния референдум електронните медии представят предварителните резултати от вота по всякакви безумни начини - нивото на река Дунав, сватби, комикси, прогноза за времето, любим предмет в училище, протони и електрони в мирния атом. Причината е, че в закона продължава да съществува забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания до края на изборния ден. Доколкото тя прави смисъл е друг въпрос.

Забраната е наложена още през 1991 г. с обнародването на предишния закон за избиране на народни представители, общински съветници и кметове. Впоследствие остава и в сега действащия Изборен кодекс. През 2001 г. депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски внесе поправки в закона за избиране на президент и вицепрезидент, които да позволят на социологическите агенции да публикуват прогнозните изборни резултати в деня на вота, но предложението не беше прието.

По време на последните обсъждания за промени в изборния кодекс забраната отново се дискутираше. Имаше предложение законът да се допълни, че резултати не могат да се представят под никаква форма, включително и скрита. То не беше прието и в крайна сметка законът гласи, че "резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната."

На изборите през октомври 2011 г. ЦИК глоби две от медиите, които оповестяваха предварителни резултати на социологическите агенции под формата на музикални класации - "Дарик" и "Фокус". Не стана ясно защо се санкционират само тези два сайта, при положение, че поне още няколко правеха същото.

16:10 (ЛЙ) Председателят на парламента Цецка Цачева гласува в българското посолство в Дъблин. Тя е на работно посещение в Ирландия за участие в 49-та сесия на комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите - членки на Европейския съюз (КОСАК)

15:50 (ВГ) БСП съобщават, цитирани от онлайн изданието на в. "Преса", че инициативният комитет, събрал над 770 000 подписа за референдума, е подал жалба до ЦИК заради незаконна агитация в деня на референдума от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. Сигналът се позовава на репортаж, излъчен по ТВ7 на обяд. Ето какво казва вътрешният министър: ''Политическите спорове бяха с много лъжи от нашите политически опоненти - с това, че ще се развива Северозападна България, че ще се назначат много работни места, с това, че токът ще стане по-евтин, което, само разбирате, че при анализите, които бяха направени чисто в икономически план, се показа, че това е проект, който ще струва много пари и българските граждани ще го плащат много години. Затова всеки е в правото си да упражни своя вот и да се възползва от конституционното си право.''

14:35 (КК)  Избирателната активност в страната продължава да бъде ниска и към 13.00 часа е била 9.34 на сто. Това сочат данните от ЦИК. Най-висока е активността в Плевен - 14.55%, а най-ниска - в Сливен - 6.2 процента. От столичани досега бюлетина са пуснали 10.5 от имащите право на глас. Гласувалите в община Белене са над 40% от имащите право, а в Козлодуй - 19.03%, съобщи БНТ.

13:55 (КК) Изборният ден в Канада и САЩ започна. В 13.00 часа българско време избирателните секции във Вашингтон, Ню Йорк, Отава и Торонто отвориха. Очаква се референдумът да започне и в Чикаго в 14.00 ч наше време, а в Лос Анжелис – в 16.00 ч., съобщиха от Министерството на външните работи.

Активността в Москва засега е най-висока в чужбина, като там към 15.00 ч. местно време са гласували 95 граждани. В Санкт Петербург пък до урните да отишли 34 човека.

13:45 (КК) Лидерът на БСП Сергей Станишев определи референдума като шанс на българите да повлияят върху държавната политика и изрази надежда със своя глас хората да върнат темата за ядрената енергетика отново в институциите.

Според енергийния министър Делян Добрев обаче трябва да е съвсем ясно, че този референдум се отнася само за АЕЦ "Белене". Добрев заяви, че е гласувал с "надеждата да сложим край на една 30-годишна агония, особено тежка в последните пет-шест години".

Гласувах за правото на българските граждани да участват пряко при вземането на важни за страната решения, заяви новият лидер на ДПС Лютви Местан. На въпрос защо не е дал указания на електората си как да гласува той посочи, че въпросът на референдума е достатъчно сложен и по тази причина ДПС разчита на зрелостта и мъдростта на избирателите си.

12:55 (КК) Приключи гласуването в секцията в столицата на Южна Корея Сеул, съобщиха от Министерство на външните работи. На него гласуваха 27 гласоподаватели. Заради часовата разлика секцията в посолството на България там отвори в 23.00 ч. българско време вчера.

Към 11:00 ч. българско време най-много хора зад граница са гласували в Мадрид – 42, Брюксел и Виена – 31, Лондон – 32, Никозия – 30. Най-ниска активност за момента има в Португалия и Мароко. В 11.00 ч. българско време отвори и секцията в Буенос Айрес, Аржентина.

12:35 (КК) В задочен спор за непочистени пътища влязахо депутатът от БСП Румен Петков и регионалният министър Лиляна Павлова. Бившият вътрешен министър заяви пред агенция "Фокус", че не е имало нито един почистващ автомобил по пътищата от София до Белене. По думите му във всички останали случаи става дума за неспособност на министъра на регионалното развитие да създаде организация за почистване на пътищата, но в случая става дума и за саботаж на референдума.

"Най-вероятно г-н Петков има халюцинации. По друг начин просто аз не мога да си обясня коментарите и заключенията, които прави", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според нея много е тъжно Петков да се опитва да оправдае липсата на активност на референдума с непочистени пътища. "Още малко ще каже, че правим магии, за да вали сняг. Не съм станала магьосница, сняг не съм поръчвала", заяви Павлова.

11:50 (ЛЙ) По данни на ЦИК избирателната активност в страната към 10 часа е била около 2%. Най-висока е тя засега в Плевен - 3.82%, а най-ниска в Сливен - 1.06%. Според говорителя на ЦИК Бисер Троянов тя "рязко ще се повиши в следобедните часове."

В Белене избирателната активност към 10 ч. беше висока. В 16-те секции в общината бяха гласували над 10%. За разлика от общината, на чиято територия се планираше да се строи АЕЦ "Белене", в Козлодуй активността беше двойно по-ниска - 5.60%.

11:40 (ИС) Последният референдум за или против построяването на нова ядрена централа се проведе миналата година в Литва. Той се състоя на 18 октомври и малко неочаквано резултатът беше против. Срещу гласуваха близо 65% от литовците пуснали бюлетини. Изходът от референдумът обаче не е задължителен.

В някои отношение Литва е подобна на България. След натиск от ЕС прибалтийската страна беше принудена да затвори АЕЦ "Игналина" (от същия тип като "Чернобилската") през 2009 г. Оттогава насам страната е почти изцяло зависима от вноса на електроенергия и газ от Русия. За това не беше изненада, че на предишния референдум през 2008 г. 89% гласуваха против затварянето на съществуващият АЕЦ. Вотът обаче не беше признат поради ниската избирателна активност.

Проектът за нова централа във Висагинас стартира през 2005 г. с идеята всички прибалтийски републики да инвестират в нея. Окончателната проектна компания беше образувана през 2009 г. Първоначално избраната за стратегически инвеститор корейска компания KEPCO беше принудена да се откаже, най-вероятно след руски натиск. След това за инвеститор беше привлечена Hitachi, която има 20% от капитала. Другите дялове се държат от Литва, Латвия и Естония. Окончателното инвестиционно решение трябва да се вземе през 2015 г.

Забавната връзка с България е, че ти там управляващата партия, въпреки че не е против новия АЕЦ, агитираше против референдума, тъй като той имал само предизборни цели.

11:35 (KK) Голямата загадка днес е как ще гласува ГЕРБ, а не как ще гласува премиерът Бойко Борисов. Това коментира лидерът на ДСБ Иван Костов, след като упражни правото си на глас. Според Костов въпросът е дали всички политици от ГЕРБ ще последват премиера Борисов, който смени позицията си за допитването. Да видим дали е в състояние да повлияе на избирателите на ГЕРБ да гласуват, каза още лидерът на ДСБ.

Според президента Росен Плевнелиев референдумът е голям успех за демокрацията, независимо от това колко хора ще излязат да гласуват и какъв ще бъде резултатът. След като гласува, той заяви, че днешното допитване ще вкара позитивна енергия и ще мотивира още повече българските граждани да имат позиция и да я отстояват. Той си пожела това да не е последният референдум в неговия мандат.

11:00 (ИС) МВнР съобщава, че от 44 секции в чужбина 37 са вече отворени. В Сеул, където изборите са започнали в 23:00 българско време, вече са гласували 20 човека (Република Корея е една от най-ентусиазираните за ядрената енергия страни - в момента там работят 23 реактора, а се планират за изграждане още 11). Последната секция, която ще отвори е в Лос Анджелис. В Калифорния има само една  действаща ядрена централа - Diablo Canyon, която в момента е затворена заради ремонти. През 1976 г. е затворена централа Humboldt Bay заради сеизмична опасност, а през 1989 г. след референдум е изведена от експлоатация и Rancho Seco.

10:00 (ИС) Ако още не знаете където точно да гласувате, то може да проверите на адреса на ГРАО. Само трябва да въведете ЕГН-то си.

Иначе времето подкрепя тези, които искат провал на референдума. В София в 8:00 температурата е била минус пет градуса, умерен вятър и стандартна поледица. Според НИМХ-БАН в почти цялата страна температурите са минусови.

Наръчник за гласуване

В неделя се проведе първият референдум в историята на България след демократичните промени. Идеята за него тръгна от политическите разногласия да се строи ли или не АЕЦ "Белене", но накрая въпросът на допитването беше формулиран така: "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Широката формулировка на практика може да се тълкува освен в посока АЕЦ "Белене", и като "за" или "против" нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Второто се подкрепя от ГЕРБ и от премиера Бойко Борисов, който (последно) отхвърля идеята за АЕЦ "Белене".

Правилата за референдума са същите като тези на изборите. Гласува се с бяла бюлетина, на която са изписани отговорите "Да" и "Не". Валиден е само знакът X със син химикал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

81 коментара
 • 1
  k73 avatar :-|
  k73

  Не на централата в Белене ,защото който и да плати за построяването -ние българите всеки по 8000 лв-или външен инвеститор ,цената на консумираната енергия от нас ще изпреварва възможностите за заплащане.
  Чрез централата в Белене за консултации(комисионни )досега за дадени 300 млн .По голямата част са в руската мафия.
  Това е капан на руската мафия за източване на пари от българите.
  По добре седми блок в съществуваща вече централа,за който няма какво да гласуваме на референдум и когато поискат или когато се амортизира 5 блок можем да закрием.

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • -108
  • +39

  Всички блокове на АЕЦ Козлудуй рано или късно ще се амортизират.
  Да на АЕЦ Белене!Не на Референдума!Да на ново отговорно правителство,компетентно и добронамерено!Което да вземе решение за строителсвото или за не строителството чрез разумен диалог с неправителствения сектор,академичната общност и експерти по темата.

 • 3
  cap_shakespeare avatar :-(
  Captain Shakespeare
  • -20
  • +109

  Референдума отдавна загуби всякакъв смисъл, щом като всяко правителство може да го "рестартира".
  Но за ПЕСоглавците е по-важно да покажат някаква имитация на мускули във връзка с предстоящите избори.
  С АЕЦ или без АЕЦ ток ще има, а тези които помнят и с АЕЦ сме седяли на ТЪМНО.

 • 4
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Държавата, трябва да се управлява чрез референдум. Обсебилите управлението на държавата и целенасочено в свой интерес подменящи вота на избирателите, да бъдат изритани на свободния пазар на труда, за да създават принадена стойност.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  effi avatar :-|
  иван

  Ку-13см, капитани и генерали, помня кога сме стояли на тъмно, не заблуждавайте младите хора. Технологичните формации са бъдещето на света - това е и не можете да го промените. Щом си искате цървулите, поне не пречете на другите. Разбира се, че Капутон и волтаиците не щат АЕЦ, защото продават в пъти по-скъп ток. Да, технология е, но "на парче", изяжда земята, изисква малогабаритна инфраструктура. Пре АЕЦ всичко е събрано на малка площ, с голямо КПД. Това е!

 • 6
  ajsaider avatar :-P
  ajsaider

  Днес е добър ден, за Българската Демокрация!

 • 7
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Дами и господа, въпросът в основата си е, да се развива ли ОТРАСЪЛА ядрена енергетика. Щом нещо в България ще се развива и ще създава заетост на населението значи отговорът ВИНАГИ Е ДА. А това за плащането - ние винаги ще плащаме. Всичко се взема от народа. Така че, като ще плащам - най-добре да се развива отрасъла! А това за Белене са тъпи политически манипулации за НЕ МИСЛЕЩ ЕЛЕКТОРАТ.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  [quote#1:"k73"]....-ние българите всеки по 8000 лв-или външен... [/quote]

  Много на едро си подкарал с лъжите. Поне напиши някоя по-реална цифра. Хората, които четат новините тук и ги коментират са достатъчно грамотни поне с калкулатора да умножат 7 000 000 българи по посочените от тебе 8 000 лева на човек и да видят, че това е равно на 56 МИЛИАРДА(!) лева!!! Такава цена за АЕЦ"Беляне" до сега никой не беше определял! Как да взема на сериозно останалата част от твоя коментар?! Получава се обратния на желания от теб ефект.

 • 9
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  [quote#2:"vjacho"]Всички блокове на АЕЦ Козлудуй рано или късно ще се амортизират. [/quote]

  Много е рано още да ги подменяме. От нова АЕЦ има полза само червената енергийна мафия, но искат да им я построим с наши пари, а те само да изнасят тока и да си прибират печалбата.

 • 10
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#6] от "ajsaider":

  Днес не е слънчево, та защо така се получава не мога да разбера.
  Кое е демократичното в това да избереш „ДА" или „НЕ" на неясно дефинирана задача. Това е като да отидеш да пазаруваш в магазин с „евентуални" цени, и да тръбиш, че това е коректен търговец.
  Демокрация за слепци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK