С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
81 29 яну 2013, 10:59, 32223 прочитания

LIVE: Референдумът за нова ядрена електроцентрала

Първите коментари, реакции и резултати от националното допитване

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Наръчник за гласуване

УвеличаванеВ неделя се проведе първият референдум в историята на България след демократичните промени. Идеята за него тръгна от политическите разногласия да се строи ли или не АЕЦ "Белене", но накрая въпросът на допитването беше формулиран така: "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Широката формулировка на практика може да се тълкува освен в посока АЕЦ "Белене", и като "за" или "против" нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Второто се подкрепя от ГЕРБ и от премиера Бойко Борисов, който (последно) отхвърля идеята за АЕЦ "Белене".

Правилата за референдума са същите като тези на изборите. Гласува се с бяла бюлетина, на която са изписани отговорите "Да" и "Не". Валиден е само знакът X със син химикал.


Най-важният въпрос е колко хора ще отидат до урните. Резултатът от референдума ще бъде валиден, ако участват поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, т.е над 4.3 млн. души, и поне половината отговорят с "да". Това според социологическите прогнози е малко вероятно да се случи. Ако активността на допитването надхвърли 20% обаче (1.389 млн. души) и повече от половината отговорят с "да", парламентът е длъжен отново да разгледа въпроса и да гласува решение. Това според последните проучвания е най-вероятният сценарий. Ако референдумът е легитимен, но преобладават отрицателните отговори, допитване по същата тема може да се организира най-рано след две години. Според ГРАО официално с право на глас в България се водят  6 949 120 души, макара че последното преброяване на НСИ те би трябвало да са 6 145 788. Повечето социолози обаче боравя с 5.5 млн. реални гласоподаватели. Това означава, че поддръжниците на ядрената енергетика имат по-тежка задача, за да достигнат 20-те%.

"За" нова ядрена електроцентрала агитират най-активно БСП, които са и официален застъпник като инициатор на допитването. ВМРО-БНД също защитават тезата "за", но не бяха регистрирани от ЦИК като застъпник. И "Атака" е сред подкрепящите идеята.

Освен БСП искане за провеждане на референдум беше внесено в ЦИК и от 76 депутати от ГЕРБ. Така те автоматично се водят застъпници на идеята, но пък премиерът Бойко Борисов публично даде инструкции на членовете и симпатизантите на партията да гласуват с "не". Официално "против" агитират ДСБ, Европейската народна партия на Мария Капон и партия "Зелените" (заедно с Българска фотоволтаична асоциация, Фондация за околна среда и земеделие и други)."България на гражданите" на Меглена Кунева пък призоваха за бойкот на референдума, защото според тях спорът в случая е политически, а не икономически.

Какъвто и да е резултатът от допитването днес, той едва ли ще повлияе на строежа на нова ядрена централа. Референдумът едва ли ще реши съдбата на българската ядрена енергетика, но може би ще изиграе роля на подготовка за парламентарните избори по-късно тази година. БСП вече отчитат като техен плюс това, че въобще успяха да инициират допитването. ГЕРБ пък толкова пъти смениха позицията си по въпроса, че във всички случаи ще успеят да интерпретират резултата в тяхна полза.

Тук можете да следите актуалната информация в деня на допитването, първите коментари и реакции. Първите резултати се очакват след 19 часа от екзит половете на социологическите агенции. Събитието ще следят журналистите на "Капитал" Илин Станев, Кирил Кирчев, Елена Старидолска, Велина Господинова и Люба Йорданова.

10:55 (КК) Централната избирателна комисия публикува на страницата си окончателните резултати от референдума в неделя. Според тях общо намерените бюлетини са 1 405 463 (20.225%), което означава, че бариерата от 20% активност е преодоляна и въпросът трябва да се върне за обсъждане в Народното събрание. В избирателните списъци са  6 949 120 души, от които 20% са 1 389 824.

С "да" са отговорили 851 757 (60.603%) избиратели, с "не" - 533 526 (37.961%) гласоподаватели. Недействителните бюлетини са 20 180 (1.436%).

ЦИК все още не е оповестила официално процента на гласувалите. На страницата на комисията все още стои активността на референдума към 17 ч. на 27 януари - 17.42%. Очаква се след заседанието си сега ЦИК да обяви по обед и окончателно активността.

ВТОРНИК


15:10 (КК) Въпреки че Централната избирателна комисия (ЦИК) има междинни данни от провелия се в неделя ядрен референдум, данните за избирателната активност ще бъдат обявени едва след повторно въвеждане на протоколите от Районните избирателни комисии (РИК). Това се разбра от изказвания на говорителите на институцията Бисер Троянов и Ралица Негенцова, които дадоха пресконференция.

Причината е, че активността е важна дали въпросът от допитването ще бъде върнат за разглеждане от парламента, ако над 20 на сто от избирателите са отишли до урните. Все още не са пристигнали протоколите от 10 района, които се очакват до края на деня. Най-късно в сряда ще бъде обявена точната избирателна активност, както предвижда и законът.

Според всички социологически агенции, които измерваха резултатите от допитването, активността е над 20 процентни пункта - около 1.4 млн. гласували избиратели.

13:05 (КК) В областите Плевен, Разград и Смолян е най-висок делът на избирателите, гласували с "да" на референдума. Рекорден брой гласове "да" са подадени в община Козлодуй, където се намира АЕЦ. В общината гласуваха малко над 58 на сто от имащите право на глас над 9300 души. 92% са гласували в подкрепа на ядрената енергетика, 7% - против, а невалидните бюлетини са 1%. В област Плевен, където се намира община Белене, 72.54% от гласувалите са били в полза на нова ядрена централа, показват данните от ЦИК. 25.96% от избирателите са били протев, а 1.486% от бюлетинити са недействителни.
70.067%, или 14 513 души от избирателен район Разград са гласували с "да" на допитването. Отговор "не" са посочили 27.871%, които са 5773 гласа.

В общините Раднево и Гълъбово, на чиято територия са трите ТЕЦ и мините от втория по големина енергиен център в страната - "Марица-изток", избирателната активност достига 30%. "Не" на ядрената енергетика са казали над 70% от гласувалите, съобщи БНР.

11:42 (КК) С ниска избирателна активност - малко над 20 % - завърши първият референдум у нас. Около милион и половина българи отидоха вчера до урните. 60.5 процента са дали гласа си "за" изграждане на нова ядрена електроцентрала, а 38 процента от гласоподавателите се обявиха против, сочат междинните резултати на ЦИК, съобщи БНТ. Най-много с "да" са отговорили в Плевен - 75.7%, а най-много с "не" в 24-ти избирателен район в София - 47%. Най-висока избирателна активност в чужбина показват данните в Германия. 650 души са гласували в секциите в Берлин, Мюнхен и Франкфурт. Най-голяма подкрепа за изграждането на нова ядрена мощност има от българите в Москва, а най-много против - от сънародниците ни във Сеул.

10:52 (КК) Близо 51% от гласувалите в чужбина на референдума са отговорили отрицателно на въпроса "Да се развива ли ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Това показват резултатите при обработени всички протокол-грами от 44-те избирателни секции в чужбина. С "не" са гласували 2210 души (50.828%). С "да" са отговорили 2055 души (47.263%). Невалидните бюлетини са 83 (1.909%).

10:35
(КК) 60.66% от участващите в референдума вчера са гласували с "да", сочат данните на Централната избирателна комисия, при обработени всички протоколи в Районните избирателни комисии, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Гласовете "не" са 37.93%. Недействителните бюлетини са 1.40%. Най-много утвърдителни отговори има в област Плевен, където е Белене - 72.55%.

От Централната избирателна комисия не се ангажираха с отговор дали избирателната активност е подминала 20%, за да може въпросът на националния референдум ще се върне за обсъждане в Народното събрание. Това ще бъде обявено, когато бъдат получени и обработени всички протоколи от Районните избирателни комисии. В момента са дошли половината от нужните документи.

00:55 (ЛЙ) ЦИК обяви резултатите от референдума при близо 70% обработени протоколи:

- "да": 59.3%, 593 128 избиратели
- "не": 39.4%, 394 250 избиратели
- недействителни бюлетини: 13 208

При обработени близо 82% протокол-грами от чужбина резултатите са: "да" - 63.3% (512 гласа) и "не" 35% (284 гласа). Недействителни са 13 бюлетини.

ПОНЕДЕЛНИК


Резултатите за избирателната активност не са обработени, но се очаква тя да надвиши 20% и с това да върне въпроса за разглеждане в парламента.

23:00 (ЛЙ) Последните данни от ЦИК при над 36% обработени протоколи са следните:

- "да": 58.4% или 309 104 души
- "не": 40.4% или 213 903 души.
- недействителни бюлетини: малко над 6 хил. или 1.2%.

Все още не са обявени данните за избирателната активност в страната.

21:54 (КК) Новият лидер на ДПС Лютви Местан определи резултатите като първата голяма загуба на Бойко Борисов. "Няма обаче да е последната, предстои му най-тежката загуба - тази на парламентарните избори. Трябва обаче да свикне, това са закономерностите на демократичния процес. Никой не е вечно на власт, каза Лютви Местан пред БНТ. Според Местан премиерът е допуснал много голяма тактическа грешка заради промяната на позицията си. За него особено болезнен е фактът, че този вот на недоверие беше гласуван не от българската опозиция", допълни още лидерът на ДПС.

21:45 (ЛЙ, ВГ) Не искам да правя връзка между референдум и бъдещ резултат на парламентарните избори. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде "Фокус". "Ако ГЕРБ имаше основна цел активното участие, може би щяхме да мобилизираме съответните си ядра за активно участие в референдума. Референдумът е всеки да гласува по съвест, тук няма политика, тук е "за" или "против" ядрената политика", добави Цветанов. Според него БСП са искали да направят "най-скъпата партийна социология".

Цветан Цветанов допълни още, че ГЕРБ вече разработва своята управленска програма 2013-2017 за парламентарните избори и един от основните акценти в тази програма ще бъде развитието на Северозападна България.

Mинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев добави, че българското общество е загубило 20 милиона лева за "една авантюра".

В отговор на въпроса каква позиция ще заеме ГЕРБ в парламента, от инициативния комитет от депутати, които внесоха искане в ЦИК за провеждане на референдум, уточниха, че за ГЕРБ въпросът вече е решен. Те не отговориха конкретно на въпроса в каква форма ще бъде разгледан въпроса от Народното събрание – в първоначалния си вид, който включва централата в Белене, или в този, зададен на допитването днес. От ГЕРБ заявиха, че ще работят за това въпросът да бъде разгледан максимално бързо от народните представители. По закон срокът, в който парламентът трябва да вземе решение, е три месеца.

21:15 (ЕС) Гласуването представлява вот на недоверие към правителството и лична загуба за Бойко Борисов. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. "Хората чуха три пъти "не" и казаха "да", допълни той и каза, че тази тенденция ще се засилва до парламентарните избори. Според Станишев печеливши са активните граждани, а губещ е Бойко Борисов. Лидерът на БСП изтълкува резултатите от референдума и като "силен тласък за промяна на политическото статукво". Той допълни, че гласуването днес е било изчистено от контролиран и купен вот.

Според БСП след като активността е надвишила 20% парламентът е длъжен да разгледа въпроса на допитването, само че в първоначалния му вариант, който съдържаше конкретно електроцентралата в Белене. Станишев заяви, че БСП ще търси и ще намери механизмите за реализиране на АЕЦ "Белене" след изборите.

21:00 (ЛЙ) ЦИК обяви изборния ден на националния референдум за приключил в цялата страна. Това съобщи за Агенция "Фокус" говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

100%-ва активност на референдума е имало в пловдивския затвор, съобщи bTV. По последни данни най-много хора са отишли до урните в Белене - 60%, а най-малко в Кърджали.

20:50 (ЛЙ) Политологът Огнян Минчев коментира пред bTV, че резултатите от референдума не са категорични, за да се твърди победа или поражение за когото и да е било. Според него въпросът на референдума трябва да е по ключов въпрос от национално значение. "Референдумът изисква определена култура за допитване към избирателите", допълни Минчев. Според него масовите референдуми трябва да са на местно и регионално ниво.

Според социолога Кънчо Стойчев високият праг за валидност на резултата от референдума демотивира много от гласоподавателите. "Иска ми се по повече въпроси хората да се изказват", смята Стойчев.

20:00 (КК) Според данните от 50% от извадката на "Алфа рисърч" изборната активност на референдума е била 21%, съобщи директоръТ на агенцията Боряна Димитрова пред БНТ. Според 60 процента от извадката с "да" са гласували 61 процента, а с "не" - 39 на сто.

19:35 (КК, ЛЙ) Младите българи са гасували по равно с "да" и "не" референдума, показват резултати от екзит пола на "Алфа рисърч", представени по БНТ. Разпределението на гласовете между 18 и 30-годишна възраст е 50:50 процента. При възрастовата граница 31-60 години резултатът е 57:43 на сто в полза на подкрепящите ядрената енергетика, а най-убедителен е резултатът при над 60-годишните, където съотношението между "да" и "не" е 72 към 28 на сто.

Какво е положението според населеното място. В София с "да" са гласували 53 на сто, в областните градове - 60 процента, в малките градове - 64 на сто, и в селата - 70%.

Интересно е разпределението на гласовете по партии. Те показват, че от гласувалите симпатизанти на ГЕРБ 32 процента са били "за" ядрената енергетика, а 68 на сто - против. При БСП резултатът е 95 към 5 на сто в подкрепана новата централа. По-малка е подкрепата от привържениците на ДПС - 74 на сто "да" към 26 на сто "не", и Атака - 74:26 на сто. 76% от гласувалите привъженици на Синята коалиция са били против нова ядрена централа, а 26 процента са я подкрепили.

По данни на Gallup 77% от избирателите на ГЕРБ са гласували с "не", 23% - с "да". От тези на БСП 90.8% са подкрепили изграждането на нова ядрена централа. 60 хил. души, които биха подкрепили Меглена Кунева на изборите, са участвали в референдума. Като 62.1% от тях са гласували с "да". 82.5% от избирателите на ДСБ са гласували с "не". От тези на "Атака" 73.3% са гласували с "да". При симпатизантите на ДПС активността е била ниска, но от тези, които са гласували, 84.8 са били "за". "Големият отсъстващ е ромското население", коментира в студиото на bTV социологът Кънчо Стойчев.

19:20 (ЛЙ) Пред "Нова телевизия" лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че резултатът от референдума е "лична загуба" за Бойко Борисов, защото "хората не следват вече неговите указания".

В студиото на телевизията Меглена Кунева заяви, че е "цинично" политиците да приписват ръста на активността на референдума за свои ползи. Според нея въпросът е бил "абсолютно неясен и неискан" и от референдума няма да има никакви последици. "Никой не пита за централата, това беше едно стягане на редиците", допълни Кунева.

18:55 (КК, ЛЙ) 20.3% са гласувалите към 18.00 часа, показват данните от екзит пола на агенция "Алфа рисърч", представени по БНТ. С "да" са отговорили 60.5%, а с "не" - 39.5 на сто, съобщи директорът на агенцията Боряна Димитрова. Според Gallup 60.3% от гласувалите са подкрепили ядрената енергетика, при 19.5% активност в момента, съобщи bTV. Като най-висока активност в страната е имало в община Белене - 58 процента. За разлика от Белене, активността в Козлодуй е доста по-ниска - под 30% два часа преди края на изборния ден.

Пред БНТ Румен Овчаров определи предварителните резултати като началото на края на Бойко Борисов. Политологът Огнян Минчев определи данните като "напънала се планината и родила мишка", защото според него по-голяма част от българите казаха "не" на референдума.

18:40 (ЛЙ) "Щастлив съм от победата на Джокович." Така премиерът Бойко Борисов започна коментара си пред журналисти след като гласува на референдума. Той определи допитването като "безсмислено упражнение", за което са похарчени много пари - 14 млн. лв. само за организацията, при положение, че се е знаело, че избирателната активност ще е ниска и референдумът ще се провали.

"Единственият плюс е, че Станишев ни помогна да не се подпише повече за АЕЦ "Белене", коментира още Борисов. Той благодари на лидера на БСП, че преди "не се е подал на кръговете в БСП" да подпише за Белене и че "с организирането на този референдум завинаги зачеркна проекта Белене". Премиерът отново повтори, че ГЕРБ подкрепя нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".

На въпрос за отношенията с Русия, Борисов каза, че се е "разбрал" с Владимир Путин още преди две години и с Русия "проблем няма, точно обратното". Очаква се скоро Путин да пристигне на посещение в България.

18:10 (КК) Към 17:00 часа избирателната активност в страната е била 17.42 на сто, сочат данните на ЦИК, съобщи БНТ.

17:35 (ЛЙ) По информация на bTV избирателната активност за страната към 16 часа е била 15,7%.17:10 (ВГ) В Кърджалийска област е регистрирана най-ниската избирателна активност – около 5% към 15.00 часа. Според областния лидер на ДПС Бахри Юмер, цитиран от pressadaily, причината е в усложнената обстановка след падналия в Родопите сняг, както и в разминаването на данните от избирателните списъци и броя на реално живеещите в региона хора с право на глас. "Според списъците избирателите в община Джебел са около 21 000, а действителният им брой е 8 000. От тях над 2 000 души са на гурбет в Европа, хиляди са изселниците в Турция с двойно гражданство. Но всички те фигурират в списъците, за каква активност да говорим?", каза Бахри Юмер, който е и кмет на община Джебел.

Слаб е интересът към референдума и на изселниците в Турция. Там има отворени само две секции – в столицата Анкара и в Бурса. Поради липса на заявления за гласуване няма открита нито една секция в най-големия град в югоизточната ни съседка – Истанбул.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: ВСС бърза да преизбере Гешев в четвъртък, Манолова официално оспорва вота в София 1 Вечерни новини: ВСС бърза да преизбере Гешев в четвъртък, Манолова официално оспорва вота в София

И още: ЕС договори санкции срещу Турция заради сондажите край Кипър; Блокажът в Испания продължава и след поредните избори; Заповед за арест за боливийския президент Ево Моралес

11 ное 2019, 1196 прочитания

Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София 1 Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София

Манолова предостави в ОИК 14 класьора с доказателства за нарушения, като процедурата в съда може да продължи над месец

11 ное 2019, 705 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Златко Баретата - възход и падение

Подсъдимият за ръководене на група за разпространение на наркотици е прострелян четири пъти

Още от Капитал
Сбогом, кабели

Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации

Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

К като "Култура", К като "край"

"К - вестник за критика, дебати и културни удоволствия" спира да излиза в началото на следващата година

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10