Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
158 1 фев 2013, 16:47, 26942 прочитания

Чувате ли тътена

Натрупаната гражданска енергия избива през периодични улични протести и възмущения в социалните мрежи. Дали обаче може да промени нещо сериозно?

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Още по темата

Диагноза и лечение извън партиите

Харта 2013 изобличава бутафорната демокрация и проправя пътя към следващото ниво на гражданска и професионална активизация

28 юни 2013

Революция без посока

Исканията на протестиращите за нов политически ред са автентични, но все още неопределени и наивни

22 фев 2013

Изключението "Банско"

Екоминистерството отвори вратата към нови строежи в планината над Банско

22 фев 2013

Банско - между туризма и природата

Министри се обявиха "за" нови лифтове и отрекоха нередности с концесията на "Юлен"

10 фев 2013

Огромни дървета в София се изсичат заради супермаркет

Според екоактивисти става въпрос за ценни вековни растения

3 фев 2013

Вирусът на съпротивата

И как той се разпространява на все повече места в страната

1 фев 2013

Ние, (при)страстните

или как възходът на гражданската журналистика бавно променя традиционните медии

1 фев 2013

Крайбрежие на прицел

Регионалното министерство отрече вина за поредния скандал с разрешенията за застрояване на плажа "Корал"

20 яну 2013

Възможното спасение на Иракли

Идеята за Национален парк "Черно море" има и икономическа логика, освен че ще опази природата

18 яну 2013

Какво се случва на Иракли

Същата администрация, която допусна строежа на несъбърските дюни, е дала зелена светлина на "Емона 2000"

14 яну 2013

Несебърският кошмар на ГЕРБ

Действията на управляващите по казуса с продажбата на държавни имоти едва ли ще предотвратят други подобни случаи

11 яну 2013

Гора по желание

Дюните в Несебър се превърнаха в строителна площадка благодарение на един законен, но порочен механизъм

11 яну 2013

Дюни ли са дюните

Скандалът в Несебър показа, че заменките са наследени от друга схема

4 яну 2013

"Орлов мост": Когато Човекът на годината излезе срещу системата

Протестите в защита на природата през 2012 г. дадоха на много хора усещането, че трябва да се борят за това, което смятат за правилно

26 дек 2012

Тихата революция

Шест месеца след "Орлов мост" лицата на протеста водят битка за промяна на системата отвътре

14 дек 2012

Пробив в Матрицата

Защо протестите срещу Закона за горите стреснаха статуквото

22 юни 2012


Тома Белев вече няма място в паметта на телефона си. Известният активист и създател на "Зелени Балкани" е изпълнил докрай капацитета на Nokia-та си и затова напоследък "вдигам на всички", казва той. А Белев има с кого да разговаря тези дни. След безпрецедентния успех на протестите от Орлов мост и на кратката, но ефективна кампания срещу застрояването на дюните в Несебър, организации като неговата, с опит в битката с инерцията на държавната машина, се превърнаха в първи контакт за много групи в цялата страна, които имат причини за недоволство и искат да ги кажат на глас. Сега. Колкото се може по-силно и ясно.

Усещането е, че в България напоследък нещо кипи. От изригването на Орлов мост насам всяко събитие в публичния живот изглежда сякаш ни приближава до "повратната точка" в смисъла, даден от Малкълм Гладуел - онзи момент, в който изведнъж всичко се променя. Всеки ден предлага извънредна ситуация, а публичността се развива на подскоци - от един скандал към следващия. Дори съвсем непредставителен и непълен преглед на темите, които будеха обществото през последната половин година, дава представа колко чувствителни сме станали към всичко: ключови думи като роми, чалга, Ботев, дюни, Иракли или съдебна система отпушват внезапно струпаното напрежение. То се разпространява като вирус в интернет и избухва в социални епидемии от възмущение, които се усилват от медиите, провокират властта да реагира и сепват институциите. Някои от тези вълнения стихват бързо, още в същия ден, други обаче се изливат офлайн и продължават да горят по улиците. (Lиж календар на възмущенията на стр. 10) Някои от тях са градивни, други - разрушителни. Някои са софийски, други не. Но както сполучливо се изрази социологът проф. Георги Фотев в едно интервю за в. "Преса" наскоро, "има тътен сред народа".

За да вникнем в генезиса на този тътен и да проследим накъде води той, трябва да минем през социалните мрежи. Те се превърнаха в колективен отдушник за напрежението, единственият канал, по който хората могат да изразяват недоволството си. Докато икономиката бавно линее, а много бизнес сфери, включително медиите, стават все по-контролирани, в обществото витае едно познато усещане - че всичко е "схема". Че се спестява информация, че нямаме пълната картина, че някой друг движи конците на нашето всекидневие, че публичните ресурси са разпределени, а перспективите избледняват. Не помага и фактът, че големите политически партии днес нямат качествени алтернативи, т.е. идващите парламентарни избори може да са временно изпускане на парата, но надали премахване на източника й.

И ако подобен тътен в България е имало и преди, социалните мрежи тогава ги е нямало. Те са разликата между преди и днес, между дезорганизираните разговори на маса и организираното недоволство. Вече не е нужно да си синдикат, за да блокираш улица. Гласът на един лесно става глас на стотици. Вече можеш да искаш всичко веднага, да се организираш на мига и да пришпориш институциите да тичат след теб. Това е и вдъхновяващо, и опасно. 

Феноменът "Краят на мандата"Ситуацията, в която се намираме в момента, не ни е съвсем непозната. И тройната коалиция завърши управлението си с поредица от протести на студенти, майки, зелени, пенсионери и животновъди. Политическият антрополог и преподавател в Нов български университет Васил Гарнизов нарича този феномен "краят на мандата". И го описва по следния начин: управляващите стават все по-несигурни, че ще бъдат преизбрани, и съответно - по-отстъпчиви. Администрацията е по-ленива, клиентелистите започват да лобират като за последно, да довършват бързо сделки, които досега са движели предпазливо. Различните сектори с нерешени въпроси се опитват да ги приключат непременно, защото всяко ново правителство идва с по-силна легитимност и по-трудно се поддава на преговори. Престъпният свят се активизира. Улицата става все по-самонадеяна и настоятелна, а икономическата картина остава мрачна. Настроенията сред домакинствата показват, че те не очакват подобрение и доста от тях дори виждат влошаване в следващите 12 месеца.

Но политическата ситуация е само част от историята. Няколко други фактора този път променят игралното поле. Първият е реакцията на тази власт към подобен тип избухвания. Заради естеството си и популистките си инстинкти ГЕРБ бързо припознава и реагира на импулси отдолу. Както казва Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", "немалко хора започват да вярват, че единственият начин да си решат проблема е "да пишат sms лично до Бойко Борисов". Това е рецепта, която премиерът ползва отдавна - потушаване на малки, но силни пожари, чрез лична намеса. Така случката с дюните в Несебър бързо стигна до уволнението на един висш чиновник, вдигането на мерника на няколко по-нисши по веригата и цяла поредица от действия на институциите. Тази тактика обаче работи само до определен момент и колкото повече пожари има, толкова по-неефективна ще става. "Туширането на напрежението не става с PR усилия, а с нова порция обществено усещане, че страната е намерила своята посока. Това усещане, че няма пилот в кабината, за пожарникарски действия на управляващите, че живеем постоянно в извънредна ситуация, че премиерът запушва дупки, не се се дължи само на факта, че има множество проблеми, които се трупат, трупат, а и на факта, че няма поведенческа стратегия на правителството. Енергията отива само в отреагиране на проблемни ситуации, а не за инвестиции в бъдещето, инвестиции в посоката", казва социологът Живко Георгиев.

А пожарите стават все повече именно заради Орлов мост и Несебър. Първото беше неочаквана експлозия на гражданска сила, която продължи три дни, но на четвъртия имаше президентско вето. Този успех промени изоснови очакванията. "Хората изведнъж видяха, че може пък и да променят нещо, дори като се разходят с приятели да протестират", казва Тома Белев. Истинската вълна в страната според него е дошла след случая с дюните. Тогава много малки организации са започнали да вярват, че имат сили да постигнат нещо.

Това е още нещо специфично за сегашните протести. "Има съществена промяна в характера им. Големите протести от 1989-1990 г. бяха за смяна на политическия режим. Тези от 1997 г. - за смяна на политическия елит. Сегашните протести на еколози, срещу АКТА, на хората от Сопот, контрапротестите на жителите на Банско - са заявка за пряко участие в процесите на взимане на решения" казва доц. Петя Кабакчиева, преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски." 

Орлов мост е добър пример и за разликите между видовете изригвания. Силни протести имаше и преди него - например тези за цените на горивата, а онлайн общности са предизвиквали експлозии и след това по не толкова градивни каузи - например скандалите с ромските момчета и снимките в училището в Добрич. Но за да се превърне от просто балон на повърхността, който бързо се пука, в гейзер, едно събитие трябва да има ясна кауза, да гони конкретен резултат и да има лидери, които познават каузата и могат да я артикулират. Това е и отговорът защо екокаузите станаха водач на тази вълна. Там има много организации с десетилетен опит, като някои от тях са с повече институционална памет дори от съответните министерства.  
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Таваните на агросубсидиите ще се обсъждат през българското председателство Таваните на агросубсидиите ще се обсъждат през българското председателство

Страната ни е за пръв път партньор на изложението "Зелена седмица" в Берлин, който е най-големият форум в сектора на земеделието и храните

19 яну 2018, 1013 прочитания

Нено Димов хвърли в кошчето варианта на Боян Петров за Пирин 5 Нено Димов хвърли в кошчето варианта на Боян Петров за Пирин

Природозащитници опровергаха аргумента му, че предложенията са несъвместими с плана за управление с примери от действащия

19 яну 2018, 2790 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Регулатор на каишка

Отстраняването на шефа на ДКЕВР показва системните проблеми пред независимите регулаторни институции в България

Facebook приключи с качествената журналистика. Примирете се

Собствениците на медии трябва да спрат да хленчат и да продължат напред

10 декара хаос в парк "Витоша"

Екоминистърът Нено Димов отново създаде казус, в който не могат да се ориентират нито институции, нито граждани

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете