Добрият ученик
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добрият ученик

Мога да аргументирам всяко едно мое законодателно предложение

Добрият ученик

Ще се окаже ли Диан Червенкондев поредният заместник-председател на икономическата комисия, който ГЕРБ ще изтегли във висшата администрация

Велина Господинова
7660 прочитания

Мога да аргументирам всяко едно мое законодателно предложение

© Надежда Чипева


"Преди три години и половина професионалните политици в ГЕРБ бяха малко. Почти всички депутати сме тръгнали от нулата. И аз така, както в банката тръгнах от нулата и стигнах до директор на банков клон в Сливен, в различни стъпки вървя и в политиката. Въпросът е да си добър ученик", казва народният представител от мнозинството Диан Червенкондев. Допреди година той беше един от групата на депутатите на ГЕРБ, които бяха трудно разпознаваеми не само от репортерите, но и от колегите им от останалите парламентарни групи. Говореше се, че е свестен, макар да не блести. След избора му за зам.-председател на комисията по икономическа политика обаче Червенкондев направи не стъпка, а скок в политиката. Стана един от най-активните депутати от мнозинството, внесе множество поправки в различни закони, някои от които доста спорни, оглави две временни комисии в парламента – за АЕЦ "Белене" и за шистовия газ, и вече е едно от " лицата" на ГЕРБ в Народното събрание.

За разлика от предишните парламенти, където борбата между депутатите от управляващата партия беше да бъдат избрани за председатели на комисиите заради властовия ресурс, който дава постът, и поради допълнителните екстри като самостоятелен кабинет и персонален автомобил, в това Народно събрание ГЕРБ въведе нов стандарт за привлекателен пост – този на зам.-председател на икономическата комисия.

Привилегията зам.-председател

Да бъдеш избран на тази позиция се превърна в особена привилегия за депутатите от ГЕРБ. Защото тя, освен че гарантира място под светлините на прожекторите, е и трамплин за влизане във висшите етажи на властта. Депутати от ГЕРБ обясняват този феномен с факта, че председателят на икономическата комисия Мартин Димитров не е депутат от техните редици, а от "Синята коалиция". "Комисията е важна и затова този народен представител от ГЕРБ, който го заеме, трябва да обяснява икономическата политика на управляващите", казват те. Важността на този пост се увеличи особено след като при последните  министерски рокади в кабинета миналата година ГЕРБ смени рязко кадровата си политика и от експерти предпочете да залага предимно на партийци от депутатската банка кадри на мнозинството.

А примерите с политическото израстване на депутати от заместникпредседателския пост до висши постове в държавната администрация са няколко. Първият зам.-председател на икономическата комисия Стоян Мавродиев стана председател на Комисията за финансов надзор. Наследникът му на поста Делян Добрев първо беше изтеглен в изпълнителната власт като зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, а след оставката на Трайчо Трайков стана и министър. Избраният след Добрев за зам.-председател на икономическата комисия Валентин Николов остана на този пост по-малко от година. Той първо беше назначен за зам.-министър на икономиката и само месец след това стана директор на АЕЦ "Козлодуй". Сега името на наследилия го Диан Червенкондев е сред сочените за поста директор на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след освобождаването на Ангел Семерджиев в сряда или пък за зам.-министър на икономиката.

На въпроса дали вече е имал разговор с премиера по този въпрос Диан Червенкондев отговаря с мълчание и усмивка. Не крие обаче амбицията си професионалният му път и занапред да бъде свързан с политиката. Но уточнява, че винаги може да се върне и в банковата сфера.

Предизвикателството...

Засега обаче заместник председателското място в икономическата комисия си остава предизвикателство за Червенкондев. Откакто е на поста, публичните му изяви са белязани от грешни стъпки – една част от тях поради неопитност в политиката, други заради често сменящите се позиции на управляващите и премиера Бойко Борисов. Покрай сагата с намирането на чуждестранен инвеститор за АЕЦ "Белене" през есента на миналата година Червенкондев беше човекът, който обикаляше кулоарите на парламента и събираше подписи на депутати правителството на Борисов да получи мандат от парламента да започне преговори с въпросния инвеститор. И докато ентусиазирано обясняваше на репортерите, че почти е събрал необходимите подписи и предстои да ги внесе в деловодството на парламента, премиерът Борисов обяви,  че до провеждането на референдума няма да говори с никого по темата "Белене".

С неубедителна проява на Червенкондев депутати от ГЕРБ обясниха и нервната реакция на премиера  Борисов и призива му към привържениците на партията на допитването за ядрената енергетика да гласуват с три "не". Обаждането на министър-председателя стана в ефира на телевизионно предаване след разговор за референдума с участието на депутата, в който според народни представители от ГЕРБ Червенкондев не успял да обясни разбираемо позицията на управляващите – че те са за ядрената енергетика, но срещу проекта АЕЦ "Белене".

Лобизмът...

Обяснението на Червенкондев за често променящите се позиции за управляващите по различни теми е стандартното, с което отговарят всички в ГЕРБ: "Когато срещу нас има обективни претенции от страна на неправителствени организации или сериозно обществено неодобрение, ние се вслушваме и чуваме какъв е отзвука в обществото. Ако се установи, че някъде бъркаме, приключваме веднага с това предложение", казва той. Тази стратегия беше приложена и по няколко предложения, които лично той внесе в парламента.

Едното беше поправка в Закона за насърчаване на инвестициите, което предвиждаше част от разходите за инвестициите в киноиндустрията да се опрощават, ако тази инвестиция е над 1 500 000 лв. Предложението предизвика смут сред кинодейците у нас, защото само една фирма в България, която произвежда филми - "Ню имидж", може да си позволи да прави високобюджетни филми. Скандал имаше и при четенето на закона в пленарна зала, а Червенкондев беше обвинен от червената опозиция в лобизъм. Предложението беше и едно от тези, заради които президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона. "Мога да аргументирам всяко едно свое предложение. По принцип, когато стимулираме някого, всяко едно предложение може да се нарече лобистко. Идеята е, ако дойдат сериозни инвестиции в България във филмовата индустрия, ние да ги подкрепим с конкретни преференции като възстановяване на разходите. И това се отнася за всяка една инвестиция. Там се представят икономически критерии от какво би имала полза държавата – да влязат пари, да има работни места и данъци и осигуровки. Няма значение каква е индустрията", казва той.

Депутати от ГЕРБ обаче твърдят, че в конкретния случай за внасянето на това предложение е настоявала председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова. В подкрепа на твърдението си те посочиха, че сега при прегласуването на предложението след ветото на президента Червенкондев отказал да го внесе отново, макар че е значително променено и в него няма изрично посочена сума за прага на инвестицията. Поправката е внесена от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Румен Овчаров от БСП като че ли най-добре описа в пленарната зала, положението, в което се намираше Червенкондев с това предложение: "Става дума за директен и, бих казал, нахален лобизъм. Вие между другото се специализирахте в подобни дейности. Имаше един друг народен представител, който го вършеше. Сега решихте вие да го правите. Аз разбирам, че е съблазнително да имаш важна роля и да ти се обажда големият началник и ти да изпълняваш това, което ти поръча, но не го правете по този начин...", каза той.

Колеги на Червенкондев от парламентарната група на ГЕРБ разказват, че той е поставян в подобна ситуация и друг път. Например, за да мине по-бързо предложението цените за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи от възобновяеми източници (ВЕИ), то беше внесено в преходните и заключителни разпоредби в закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната и на изделия с двойна употреба. Решението това предложение да мине по този закон предизвика ироничните коментари на опозицията, а независимият депутат Димитър Чукарски дори предложи то да бъде вкарано чрез Закона за фуражите, защото имало повече общи неща между ВЕИ-тата и фуражите, отколкото с боеприпасите.

Според депутати от ГЕРБ за по-бързото приемане на предложението настоявал вече бившият директор на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Поправката обаче не беше приета. За лобистко беше определено и още едно предложение на Червенкондев, свързано с енергетиката. То предвижда електроцентралите на биомаса да продават тока на до 30% по-високи цени. Подозрението беше свързано с факта, че подобна централа има изградена в двора на фабриката "Медикет" в Етрополе, чийто собственик е майката на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. "Нямам представа дали колегата ми има такава централа. Мисля, че няма. Но стоя зад това предложение, защото електроенергията от биомаса е екологична и е полезна за горите в България. Освен това ще се разкрият работни места за хората в по-труднодостъпни райони", казва Червенкондев. И уточнява, че интересът му към енергетиката не е случаен. Завършил е средното си образование в техникума по електротехника в Сливен, а баща му и брат му имат фирма за електроинсталации.  Дали и Диан Червенкондев ще продължи семейната традиция, ще реши премиерът.

"Преди три години и половина професионалните политици в ГЕРБ бяха малко. Почти всички депутати сме тръгнали от нулата. И аз така, както в банката тръгнах от нулата и стигнах до директор на банков клон в Сливен, в различни стъпки вървя и в политиката. Въпросът е да си добър ученик", казва народният представител от мнозинството Диан Червенкондев. Допреди година той беше един от групата на депутатите на ГЕРБ, които бяха трудно разпознаваеми не само от репортерите, но и от колегите им от останалите парламентарни групи. Говореше се, че е свестен, макар да не блести. След избора му за зам.-председател на комисията по икономическа политика обаче Червенкондев направи не стъпка, а скок в политиката. Стана един от най-активните депутати от мнозинството, внесе множество поправки в различни закони, някои от които доста спорни, оглави две временни комисии в парламента – за АЕЦ "Белене" и за шистовия газ, и вече е едно от " лицата" на ГЕРБ в Народното събрание.

За разлика от предишните парламенти, където борбата между депутатите от управляващата партия беше да бъдат избрани за председатели на комисиите заради властовия ресурс, който дава постът, и поради допълнителните екстри като самостоятелен кабинет и персонален автомобил, в това Народно събрание ГЕРБ въведе нов стандарт за привлекателен пост – този на зам.-председател на икономическата комисия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Този никому неизвестен партизанин от ГЕРБ е съвременният, изул потурите и беневреците, обръснал мустака и захвърлил дисагите БАЙ ГАНЮ.
  Вечен си, Алеко!

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  У госоподина се забелязват противопазарни/лобистки уклони (спомнете си поправката "кинопродукции". Трябва да се наблюдава поне 2 години под карантина, дали няма да направи рецидив...

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  Тоз депутат е известен с неособено големите си умствени способности и "независимо" мнение из избирателният си регион като добавим ,че е бил биз-бизе с Лечков . Поредната Калинка-Червенкондевка. по-добре по-малко да говори че мисловния процес не му е силна страна (освен ако не е подплатен с някое лоби ) . Икономиката като цяло е доооста далечно понятие за Диан Червенкондев .

 • 4
  iwonow1 avatar :-P
  iwonow

  "Който слушка - папка ! "... :D

 • 5
  vassilun avatar :-(
  vassilun

  [quote#3:"niceprson"]Тоз депутат е известен с неособено големите си умствени способности [/quote]

  Е, как така?!

  Цитат от края на статията: "И уточнява, че интересът му към енергетиката не е случаен. Завършил е средното си образование в техникума по електротехника в Сливен, а баща му и брат му имат фирма за електроинсталации."

  С такова образование и такива "електро-гени" той си е направо "експерт" в енергетиката! Почти като Главният Хидролог на Републиката! Достоен за готвения за него пост!

 • 6
  pavlov10 avatar :-|
  pavlov10

  ГЕРБ-гарантира по-добрият стандарт на оня свят.

 • 7
  hirschfeld avatar :-?
  hirschfeld

  По-интересна биография отдавна не бях чел. Шеф на клон в Сливен. На коя банка - не че има значение - шеф на 3 до 5 души максимум, без право да вземе никакво решение, преди да се обади по тел. на началника в София. То пък и една бясна икономика в Сливен... Завършил електротехникума в Сливен - докато другите деца са завършили я математическата гимназия, я някоя езикова гимназия, електротехникумът в Сливен е точното място за този самороден талант. За последвалото образование нищо не се упоменава. За езиците - можем само да се досещаме за нивото на езикова подготовка в електротехникума. С целия този фундамент зад гърба - зам.шеф на икономическата комисия....
  България все повече се очертава като страната на неограничените възможности... пред посредствеността...

 • 8
  igita avatar :-|
  igita

  Стоян Мавродиев не е изтеглен нагоре заради особени успехи, а сам си трасира пътя към КФН - като внесе поправка в закона, чрез която се прекрати мандадът на прясно избраният Председател, на който му оставаха още цели 5 години ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.