Председателят на КФН - свидетел по делото срещу Брендо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Председателят на КФН - свидетел по делото срещу Брендо

Стоян Мавродиев и Цветан Цветанов на наградите "Мистър Икономика"

Председателят на КФН - свидетел по делото срещу Брендо

Според прокуратурата Стоян Мавродиев може да даде информация за две от офшорните дружества, през които са минавали парите на Евелин Банев

18047 прочитания

Стоян Мавродиев и Цветан Цветанов на наградите "Мистър Икономика"

© Надежда Чипева


Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е бил призован като свидетел по процеса, който се води срещу Евелин Банев-Брендо, неговия доведен брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и нейната сестра Десислава Дишлиева.

Разпитът на Стоян Мавродиев, началника на кабинета му Андон Георгиев и адвоката Свилен Исаев е поискан от прокуратурата през ноември. Причината според прокурора по делото Марияна Станкова е, че те са свързани с две от офшорните дружества, през които са минавали финансовите потоци, свързани с Брендо.

В сряда обаче Мавродиев и Георгиев не са се явили делото. Любопитното е, че и двамата са представили следобед на предишния ден молба "ведно с епикриза и болничен лист", в която се посочват "уважителни причини" за неявяването им.

Прокурорът по делото Марияна Станкова обаче настоява за техния разпит пред съда: "От представените болнични листове, същите не отговарят на изискванията, че лицата не могат да участват в съдебно заседание. Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в "Еръм банк."

Десислава Дишлиева е вдовица на застреляния през 2005 г. на ул. "11-август" в София бизнесмен Константин Дишлиев. Тя е сестра на Моника Добринова – бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо. Владимир Дишлиев е баща на Константин Дишлиев и от години живее в Норвегия. Майката на Константин Дишлиев - Йорданка Запрянова беше застреляна малко след ареста на Евелин Банев-Брендо. Тогава стана ясно, че тя е била разстреляна след като следствието е започнало да я разпитва във връзка с делото срещу Банев.

Адвокатите на четиримата подсъдими нямат нищо против разпита на Мавродиев и Георгиев, защото не искат после прокуратурата да твърди, че е била ограничена в събирането на доказателства и единствено настояват съдът да вземе мерки процесът да не се протака повече.

Пред съда се явява единствено Свилен Исаев, който е бил съдружник с Мавродиев. Той свидетелства: "Стоян Тодоров Мавродиев го познавам. С него сме работили във връзка с тази дейност, която току-що описах. Българското дружество, в което работех, се казваше "Окра консултинг Болканс" и беше местен представител на "Окра интернешънъл", базирана на остров Ман. Това е една от най-големите фирми за регистрация на компании и ние бяхме представители за България и региона. Лицето Андон Георгиев Георгиев също го познавам. Той беше мой колега в същото дружество "Окра консултинг Болканс". Известно ми е дружеството "Юнайтед консултинг". Това също е дружество за консултантски услуги, което е предоставяло юридически и счетоводни услуги и аз съм работил в него". Той уточнява също, че "колегата Мавродиев беше адвокат. Той беше действащ адвокат и ми възлагаше работата."

Стоян Мавродиев е основател и управляващ съдружник в "Юнайтед консултинг" (United Consulting) от юни 1996 до ноември 2006 г. Веднага след като излиза от дружеството, той става "финансов секретар" на новоучредената политическа партия ГЕРБ и неин учредител. След парламентарните избори през 2009 г. той става депутат и зам.-председател на икономическата комисия.

Във връзка с призоваването си, Мавродиев коментира пред "Дневник" в четвъртък сутринта, че няма нищо общо с делото (при положение, че съдът е докладвал молба от негово име). В петък вечерта агенция "Фокус" влезе в ролята на пресцентър на КФН и разпространи позиция на Мавродиев, в която той казва: "Странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен, в най-широк смисъл." Той казва още, че "ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система, в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност, с това дело".

Общоизвестен факт е, че преди да стане учредител на ГЕРБ, Стоян Мавродиев се е занимавал с регистрирането на офшорни дружества.

Отношенията между адвоката и неговия клиент се ползват със защита и няма как да бъдат разкрити. В същото време, Директива 2005/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 26.10.2005 за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризъм, постановява, че "правната консултация остава подчинена на задължението за професионална тайна, освен ако юридическият съветник взима участие в дейностите по изпиране на пари или финансирането на тероризма, ако правната консултация се дава за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма или ако адвокатът знае, че клиентът търси юридически съвет за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма".

Встрани от общоизвестната лекота на думите на вътрешния министър Цветан Цветанов и абстрактното му виждане за презумпцията за невиновност и разделението на властите, припомняме какво каза той по отношение на Брендо, ден след като Стоян Мавродиев трябваше да се яви пред съда: "Това [Брендо] става с подкрепата на политическата класа. И затова вчера, понеже имах възможност да чуя някои от коментарите - и от бивши вътрешни министри, и от политици, които са били в управлението на страната: дами и господа, политици, когато управлявахте, защо позволихте тези лица да израснат и да станат такива вековни дървета, които много трудно можеш да ги обрулиш в днешните условия, в които те вече са станали фактори и имат невероятните влияния в много от секторните политики в страната?"

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е бил призован като свидетел по процеса, който се води срещу Евелин Банев-Брендо, неговия доведен брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и нейната сестра Десислава Дишлиева.

Разпитът на Стоян Мавродиев, началника на кабинета му Андон Георгиев и адвоката Свилен Исаев е поискан от прокуратурата през ноември. Причината според прокурора по делото Марияна Станкова е, че те са свързани с две от офшорните дружества, през които са минавали финансовите потоци, свързани с Брендо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Способно момче изглежда този Мавродиев. Само трябва да си държи езика зад зъбите, защото изглежда има доста какво да разкаже и за Брендо и за ГЕРБ.

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Мавродиев и началника на кабинета му са призовани като свидетели. Тези свидетели може да станат обвиняеми само, ако прокурора по делото Марияна Станкова е читава (до сега няма съмнение), не се подаде на натиск или не бъде сменена.
  "Окра консултинг Болканс" ми е известна - офисът им бе в Изток, на ъгъла на Чехов и Жолио-Кюри. Занимаваха се (както и фирмата, която представляваха) с регистриране на офшорки и бая пари направиха от мутри и други далавераджии.
  Изходът на делото зависи още и под какви документи се е подписвал Мавродиев. Ако са само документите за регистрация, то нищо няма да излезе. Но ако има и подписи по парични преводи, то става интересно!

 • 3
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Абе само с офшорки едва ли. Като продаваш "стока", долу-горе обясняваш и как клиентът ще е на далавера, особено ако предлаш разни допълнителни услуги.... В случая, мутра с офшорка не значи нищо, освен ако не разбира от данъци и разни други схемички. Нема начин Мавродиев да не е предлагал "офшорни пакети", като по тозин начин е понаучавал от къде идват кинтите и накъде отиват - демек е бил главен оператор на пералнята...

 • 4
  svejarov avatar :-|
  svejarov

  Държавата е мафията - Борисов ,сега и председателя на комисията по финансов надзор е от нея.С тези същите офшорки завладяха и изкупиха всичко на безценица.Държавата трябва незабавно да се разграничи от мафията срока за това е 07.07.2013г.

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Прокурорът по делото Марияна Станкова се опитва да отлага делото, защото така се изисква от нея.

  Съдът спокойно може да разпореди да се глобят свидетелите и да се доведат принудително.

 • 6
  alfa avatar :-|
  alfa

  До коментар [#1] от "pen4o":

  Ако усетят опасност ще го "САМОУБИЯТ".

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  'Офшорка' било мръсна дума? Айдеде :-)

  Бре кви кадри ползвали наште милиционери :-) Квъ борбЪ с мафиАта :-)

 • 8
  forumer avatar :-|
  forumer

  Да си припомним патоса в някои медии, с който назначението на Мавродиев беше съпроводено

 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  В материала се цитират свидетелски показания по дело, което тече в момента. Това не е ли изтичане на информация, нарушаване на следствена тайна и пр.?
  Невероятно е как за десетината си години във властта г-н Борисов успя да неглижира зачитането на законите и да се опорочи всякакво наказателно съдебно дирене.

 • 10
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  До коментар [#9] от "Г-н D.":Приятелю,делото срещу Брендо е в съдебна фаза.Там следствена тайна няма.Въреки че нашия съд злоупотребява с правото си да гледа дела или отделни заседания при закрити врата,стараейки се да не допусне журналисти ,които да видят как некомпетентно се водят делата,как прокурори сричат обвинителни актове и бъркат имена на подсъдими и свидетели,показвайки,че изобщо не знаят какво правят в залата,пак има малък %,които спазват закона...В случая Брендо е попаднал не на точния прокурор,доколкото съм имал късмета да видя прокурор Станкова в съдебната зала-очевидно жената чете делата,бори се ,доколкото силите й позволяват...При конструкцията на съдебната ни система на апелативния или върховния съд ,респ и прокуратури ще зашумолят парите и Брендо ще си опече нещата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.