Храните за бедни 2012: безвредни глоби след завишени цени
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Храните за бедни 2012: безвредни глоби след завишени цени

ЕТ "Фантастика 95-Георги Цанков", която печели по-голяма част от поръчките за храни в последните години, е забавила доставките на почти всички продукти

Храните за бедни 2012: безвредни глоби след завишени цени

Разпределените от фонд "Земеделие" 42 млн. лв. показаха малко прозрачност, слаб контрол и печалба основно за една фирма

Весела Николаева
7559 прочитания

ЕТ "Фантастика 95-Георги Цанков", която печели по-голяма част от поръчките за храни в последните години, е забавила доставките на почти всички продукти

© Красимир Юскеселиев


696

хил. лв. е наказанието за "Фантастика 95", която от години е "абонирана" за основен доставчик


Фирмата, издала сертификат за 1-во качество на гъгриците в боба, има тайна глоба забавяне на доставка.

Санкциите, наложени от Държавен фонд "Земеделие" за нарушенията по доставките на храните за бедни, финансирани със средства от Европейския съюз, се компенсират от завишените цени на някои продукти. Така на практика основният доставчик - ЕТ "Фантастика 95-Георги Цанков", не е пострадал сериозно във финансово отношение въпреки закъснелите доставки и снабдяването с некачествени храни, показа проверка на "Капитал Daily".

Раздаването на всички пакети за нуждаещите се вече приключи и малкото останали са разпределени по социални домове. За миналата годиан ЕС отпусна 42 млн. лв. на България, с които да осигури храна на нуждащите се.

Пропуснати ползи от медийния шум

"Фантастика 95-Георги Цанков" доставя храните за хора в неравностойно положение не само от последните траншове, а и от предишни години. Поръчките за тях се организират от фонд "Земеделие", като и през 2012 г. това беше фирмата, спечелила най-много позиции заедно с най-много нарушения, а заради медийния шум се наложи този път да понесе и санкции.

Като доставчик на червив фасул "Фантастика 95" беше глобена със 133 хил. лв. и задължението да го подмени с годен за консумация. Журналистическият интерес по темата явно обърка първоначалните планове и се стигна до закъснения в доставки за втория транш, заради което пловдивската фирма се раздели със същата сума - за забавена захар, плюс още 185 хил. лв. за конфитюр и 245 хил. лв. за ненавременно снабдяване с продукта от цикория "Инка", платен от фонда по над 20 лв. на килограм като кафе среден клас.

Така общо санкцията за  "Фантастика 95" стигна 696 хил. лв. Тази сума обаче е вид пропусната полза за доставчика, тъй като само за захарта фонд "Земеделие" е платил над 700 хил. лв. повече спрямо борсовата й цена през октомври, когато е била закупена.

Управителят и собственик на фирмата Георги Цанков обясни пред "Капитал Daily", че очаква да му бъдат наложени още санкции за ненавременна доставка и на други храни. По данни на БЧК сериозно закъснение е имало и при пристигането на лещата и олиото, за които също беше избрана "Фантастика 95".

На едро и щедро

След като доставчиците бяха избрани, от ДФ "Земеделие" се похвалиха, че са спестили над 6 млн. лв., ако се сравни стойността на доставените храни с пазарните им цени на едро. Действително при доста продукти цените на доставчиците са много по-ниски от пазарните. Такава оферта обаче имат "Валпарего", Ви Ем Пи, "Спанос", които са спечелили само по една или две позиции. Поне за пет продукта фондът е можел да получи повече храна на по-ниски цени, като за всички тях доставчик е "Фантастика 95".

Това са олиото, захарта, "Инка"-та, нишестето и обикновените вафли. В началото на октомври, когато трябва да са били уговорени първите доставки, цената на захарта на стоковите борси е била 2.06 лв. за килограм, но за бедните е струвала по 2.31 лв. При олиото също има голяма разлика – на едро 2.92 лв. и щедро 3.27 лв. от европейските средства.

След сигналите за завишаване на цените при храните за бедни, оповестени миналата есен от общинския съветник на ДСБ в София Атанас Атанасов, темата беше продължена в публикации на "Капитал Daily", Offnews.bg и др. медии.

Според направените тогава груби изчисления само "Фантастика 95" би следвало да е реализирала печалба от няколко милиона от участието си в кампанията  заради разликата в борсовите и платените от фонд "Земеделие" цени, както и от практиката при големи поръчки да се правят и значителни ценови отстъпки.

Който си го може

Тогава от фонда заявиха, че като цяло са спестили значителна сума от общо трите обществени поръчки, а собственикът на "Фантастика" Георги Цанков обясни високите си цени с кратки срокове за доставка и странични разходи. Той посочи, че е имал много кратко време за организация, тъй като подписването на договорите се е забавило. Освен това според него не е коректно да се взема цената на продуктите към определен момент, защото захарта и олиото например са с постоянно променяща се борсова цена.

В същото време други доставчици - при това със спечелена поръчка по за един продукт, са предложили цени почти два пъти по-ниски от тези по магазините на едро.

Опитът да се обясни оскъпяването на храните с транспортни разходи също е неуместен, защото според процедурата на обществените поръчки те не са включени в стойността на доставяните храни. За храните е записано, че трябва да са възможно най-голямо количество на възможно най-ниски, а транспортните разходи или са за сметка на доставчика, или искането за покриването им от фонда се заявява отделно, като за всеки продукт е посочена и пределна сума. 

Предоставената на "Капитал Daily" детайлната справка от фонда показва, че за седем продукта е поискано покриване на транспортните разходи, като най-голямата сума е 33 хил. лв. За сравнение -  посочената по-горе разлика между борсовите цени на захарта и офертните, по които е платена, е над  700-те хил. лв.

Договорена омерта

Интересен е и казусът с фирма "Чех-Йосиф Новосад", преплетена в различни връзки с "Фантастика 95". Тя беше издала сертификат за първо качество на боба, който се оказа пълен с гъгрици. В разгара на скандала с негодния боб от "Чех" не пожелаха да коментират въпроса и казаха, че са изпратили обяснения до "Земеделие". От фонда пък отговориха, че не са получавали такава информация.

Фирмата също има наложена санкция - но не за удостовереното "първо" качество на гъгриците, а за забавена доставка на картофено пюре. Поръчката е спечелена от "Чех", която е предложила 6.88 лв. за килограм, след като класираната на първо място "Фантастика 95", чиято оферта е 3.71 лв. за килограм, се е отказала.

Размерът на санкцията за фирмата - едновременно сертификатор и доставчик, обаче се оказа строга тайна. Валентина Димитрова, юрист в "Чех", обясни, че имат договор за конфиденциалност с ДФ "Земеделие" и препоръча въпросите да се отправят към него. От фонда пък отказаха да предоставят информация, тъй като нямали съгласието на фирмата.

Тази година – през стоковата борса

Тази година България ще разполага с бюджет от 18 млн. евро при 21 млн. евро за миналата. Очаква се до дни обществените поръчки да бъдат обявени, а от фонд "Земеделие" посочиха, че ще предложат храните, за които има такава възможност, да се доставят от стоковата борса.

Това се прави "с оглед осигуряването на максимална прозрачност и оптимални цени на продуктите за бенефициентите".

Основният доставчик на продукти от миналите кампании – Георги Цанков, каза пред "Капитал Dailу", че пак би участвал, стига да има възможност и да може да се справи с условията.
696

хил. лв. е наказанието за "Фантастика 95", която от години е "абонирана" за основен доставчик


Фирмата, издала сертификат за 1-во качество на гъгриците в боба, има тайна глоба забавяне на доставка.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  §"Разпределените от фонд "Земеделие" 42 млн. лв. показаха малко прозрачност, слаб контрол и печалба основно за една фирма"§
  Целта е постигната!?

 • 2
  heliana avatar :-|
  Хелиана

  До коментар [#1] от "Geoimg":

  Ще е постигната, ако не се намери организация или гражданско движение, които да ги накарат да станат и по-прозрачни, и да носят отговорност за подобни факти в замяна на заплатите, които им плащаме всички ние:
  "В началото на октомври, когато трябва да са били уговорени първите доставки, цената на захарта на стоковите борси е била 2.06 лв. за килограм, но за бедните е струвала по 2.31 лв. При олиото също има голяма разлика – на едро 2.92 лв. и щедро 3.27 лв. от европейските средства."

 • 3
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  Заменят натуралното хранене с ваучери на определена стойност и проблема с корупцията изчезва. Точно затова няма да го направят, така мисля.

 • 4
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#3:"Митко Василев"]Заменят натуралното хранене с ваучери на определена стойност и проблема с корупцията изчезва.[/quote]

  Добра идея, но целта е при купуване на огромни количества, цената да е по-ниска, а на практика не се получава така, поради корупция! Кой трябва да разследва? Прокуратурата и Цвъчко! Техните "способности" са всеизвестни!

 • 5
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  До коментар [#2] от "heliana":

  Ами края на статията как да го коментираме? За тази година се предвиждало стоките с борсови цени да се търгуват през стоковата борса. Защо не стана така и през миналата, а преди това? И защо никой не си направи труда да изясни кой е доставил на тази "Фантастика-95" борсовите стоки олио и захар? Носят се слухове, че е завъртяна борсова "игра" със свързани или "обвързани" лица, които са закупили количества на борсата, а после са ги препродали на фирмата. Именно включването на междинно звено е било условието да се получи квота за доставка, то пък се е отчело в "съответната" партийна каса. Та такива неща около "усвояването" на пари по европейските програми...

 • 6
  noshten_jastreb avatar :-|
  Нощен ястреб

  ...И накрая дойдоха с БМВ-тата "бедните", окичени със злато самотни майки, да си приберат помощите и да идат да работят за още детски помощи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK