Страната, която извика "пожар"

Или как България посочи "Хизбула" и какви ще са последствията от това

Дори след седем часа чакане в президентството във вторник следобед продължаваше да имаше атмосфера на напрегнатост. Български и чужди журналисти заедно със служители на различни министерства и агенции обсъждаха помежду си с неприкрито любопитство какво точно ще кажат онези, които ще застанат на двете прозрачни трибунки след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посветено на атентата в Бургас. Никой нямаше съмнение, че освен президента Росен Плевнелиев ще говори и вътрешният министър Цветан Цветанов: в бележника на журналист от в. New York Times се виждаше с големи букви изписано името Tzvetanov, под което беше оставена празна страница. Това, което всички очакваха, беше една-единствена дума - "Хизбула". Битката за произнасянето на тази дума всъщност се водеше от поне три месеца, а България, както се и очакваше, стана бойното поле между различни интереси.

В деня преди заседанието два авторитетни американски вестника - Wall Street Journal и New York Times, предположиха, че София ще посочи ливанската групировка. Британският The Comentator пък цитира източници от Германия и Франция, които бяха убедени, че българското правителство ще използва по-нюансиран език и ще каже само, че "всички пътища водят към Ливан".

В крайна сметка Цветан Цветанов съобщи и двете. След краткото и доста сдържано изказване на държавния глава Цветанов посочи, че предполагаемите съучастници на атентатора са дошли от Ливан, и на два пъти повтори, че най-вероятно са свързани с военното крило на "Хизбула". Групова въздишка и няколко възклицания се чуха в лобито на президентството. Така България стана първата европейска държава, свързала една от най-мощните въоръжени групировки в света в извършването на терористичен акт на своя територия. Как обаче се стигна дотук и какво означава това както за страната, за ЕС и за Близкия изток?

Пътищата водят към Ливан

На 1 август 2012 г. разследващите атентата откриват случайно, чрез преминаващ шофьор, изхвърлена на пътя край град Цар Калоян книжка от американския щат Мичиган на името на Ралф Уилям Рико. Тя не би привлякла особено внимание, ако у взривения на летище Сарафово също не бе открита подобна книжка - с името Жак Филип Мартен. ДНК анализът показва, че загиналият е имал досег с книжката от Цар Калоян, следователно двамата притежатели на книжки са се познавали. В същото време е открита следата и на трети такъв документ, с който също са били запазвани квартири и наемани коли по Черноморието - на Брайън Джеймисън. По-късно е установено, че и трите документа са били изработени на един и същ принтер, който е бил проследен до продажбата му в Ливан. Междувременно чрез системата за лицево разпознаване на различни входни точки в ЕС е установена истинската самоличност на двамата живи, както и маршрутът им на влизане и излизане от ЕС - Бейрут-Варшава-Прага-Букурещ. В момента те се намират в Ливан, потвърди пред "Капитал" източник, запознат с разследването.

Веднъж разпознати, за тези хора е получена достатъчно информация. Те са с приблизително еднакъв профил: етнически ливанци, отгледани в Австралия и Канада, съответно върнали се в родната си страна през 2006 г. и 2010 г. Пред телевизионния канал СTV канадският министър по емиграцията уточни, че става дума за канадец от ливански произход, който е пристигнал в страната на 8-годишна възраст, живял с майка си във Ванкувър и след 3-4 години е получил канадско гражданство. След това на 12-годишна възраст се е върнал в Ливан.

Информацията за престоя им в двете държави идва от тамошните служби и според официалното изказване на Цветанов и според други източници те са потвърдили връзки с ливанската шиитска групировка (една от връзките са снимки на роднина на заподозрения с хора от "Хизбула"). Извън това престоят им в Ливан е "черна дупка", каза източник, запознат с материалите в разследването. Когато са били тук, те не са комуникирали помежду си, освен чрез форуми и VoIP туристически телефони, твърди друг запознат. Както предполагат експерти, след като са се върнали в страната, те вероятно вече няма да бъдат видени, независимо колко съдебни поръчки изпрати България. За последните 10 г., имаме 11 такива поръчки до Ливан и нито една не е изпълнена

Това накратко е историята на последните няколко месеца, като двете основни дупки, които остават за разгадаване, са свързани с произхода на експлозива и с идентичността на загиналия.

Дали "Хизбула" е свързана с атаката?

Въпреки че доказателствата засега вероятно не могат да издържат пред съд, повечето експерти смятат участието на "Хизбула" за най-вероятната хипотеза. Организацията и нивото им на подготовка е много добро, казва запознат с разследването експерт. Тези хора не са ползвали мобилни телефони, влезли са и са излезли поотделно, не са комуникирали помежду си, сменяли са често колите, регистрират се в квартири, не в хотели. Ако "Хизбула" иска да свършат такова нещо, те имат достатъчно добро разузнаване, за да го направят, твърди експертът.

"Организацията все пак е известна с това, че обича да си оставя възможности за публично отричане. Това, че няма сложен печат "Хизбула" върху атентата, не означава, че те не са били замесени, даже напротив", казва пред "Капитал" Хасан Мнеймех от вашингтонския офис на German Marshall Fund. "Те не оперират като "Ал Каида", които веднага търсят публичността. На "Хизбула" им стига Израел да знае, че е било тяхна работа. Те не водят война за сърцата и умовете на хората по света, те водят война с Израел."

Трупането на тази база от информация, която е следствие от непрекъснати връзки с чужди служби, в един момент е достигнало критична точка. Три независими един от друг източника потвърдиха пред "Капитал", че не е имало опция за българското правителство да замълчи или още да отлага. "И партньорите ни, и терористите знаят, че разполагаме с тази информация. Как изглеждаме, ако откажем да кажем онова, което знаем", попита реторично един от тях. Въпросът, разбира се, е какъв да бъде начинът, по който да бъде съобщено. Тук идва серия от лоши решения на правителството.

Много големи братя

Външен натиск определено имаше и български представители се срещаха с всички, които имаха интерес в случая. Дори без да се взимат предвид публичните изказвания на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, които вдигнаха мерника върху Ливан почти веднага след атаката, достатъчно е да се види графикът на тримата основни играчи от българска страна - Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Николай Младенов, които направиха няколко совалки между САЩ, Израел и Великобритания в последните месеци (виж таймлайна).

Основна фигура тук е Джон Бренън - съветник на Барак Обама по контратероризъм и предложен за шеф на ЦРУ. Бренън не само е движещия фактор зад посещенията на Цветанов и Борисов в САЩ, но и гласовит поддръжник на тезата за "превъзпитанието на "Хизбула", т.е. разделянето на радикалните от по-разумните елементи в организацията. Изказването на Цветанов, който ясно прокара линия между военното и политическото крило на организацията, част от ливанското правителство (на което изпратихме съдебните покани), съвпада с идеята за подобно разделяне.

Натискът не е отсега. Повечето от доказателствата са били събрани сравнително бързо - още в последните месеци на миналата година. Някои дори предполагат, че съобщението за "Хизбула" е трябвало да бъде направено още на 15 септември миналата година (тогава президентът Росен Плевнелиев поиска от Цветанов да предостави напредъка на разследването). Но очевидно колкото повече време минава, толкова по-силни стават сигналите от чужбина. Посещението на полицейски шефове в Израел в началото на януари бе последвано от бързи визити на Младенов в Израел и САЩ. Според дипломатически източници ден преди заседанието на КСНС британският премиер Дейвид Камерън е провел разговор с Бойко Борисов, за да гарантира, че София ще каже думата "Хизбула".

Източниците казват още, че САЩ и Великобритания са счели, че ескалацията от заплахи - неуспешни опити за атентати в Азербайджан, Тайланд, Грузия и Кипър, както и успешният в България, изисква да се предприемат по-сериозни мерки. Според оценката на риска, която партньорските служби са предоставили, опасността да не се каже нищо е значително по-голяма от тази да се обявят евентуалните връзки на ливанската групировка. Ситуацията на кръстосан огън, в която се намира "Хизбула" заради кризата в Сирия (виж текста), също е допринесла за желанието България да изнесе по-бързо данните, с които разполага.

Без политически консенсус

Но предвид натиска е неразбираемо защо управляващите не са предприели всички възможни мерки, за да направят ситуацията по-поносима и да си оставят място за действие. Поне от месец бе ясно, че решение ще бъде взето на прословутия вече КСНС, който трябваше да донесе на управляващите ореол на политическа подкрепа на всички нива - от опозиция до президент. Това обаче не се случи (виж текста). Липсата на предварителни консултации с партийните лидери, задължителни при такива горещи теми от национална значимост, извади веднага на показ пълната липса на политически консенсус, както и недобрата координация между институциите. Повече от един присъствал на съвета съобщи на "Капитал", че на самото обсъждане е нямало съгласие относно споменаването на "Хизбула". "Защо не можеше например да се каже какво знаем и да се спре до Ливан, а да се остави на Австралия и Канада да допълнят онова, което им е ясно за техните граждани. Все пак информацията идва оттам. Така си създаваш по-голяма платформа", коментира човек, следял отблизо развитието на следствието.

Резултатът, независимо дали под натиск или не, е, че България беше тази, която извика "пожар" в европейската къща. Основният въпрос сега, след като името на "Хизбула" бе споменато на "Дондуков" 1, е какво следва. Този въпрос има две разклонения - едното от тях касае ЕС, другото България (виж текста).

Той може да бъде зададен на всички по веригата. Кой и какви преценки е правил или ще прави оттук нататък? Имаме ли активна и самостоятелна стратегия по въпроса или само реагираме на външния натиск, без да мислим за ходовете си напред? От отговорите след този съдбоносен вторник ще зависи много.

по темата работиха

Йово Николов, Светломира Гюрова, Красимир Янков, Ваня Ефтимова

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


85 коментара
 • 1
  volrath avatar :-?
  volrath

  Интересно ми е какво смятат останалите членки на ЕС по този върпос, примерно Франция и Германия?

  А Хизбула може и да ни ударят, може и да не ни ударят, ние сме си с корумпирани митничари и некадърна полиция. Ако ни треснат ще е лесно. Ако не ни треснат пак ще е лесно - преминаването им през границите на държавата.

 • 2
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#1] от "vojdek":
  Я си представи, тези корумпирани митничари и "некадърна" полиция, като почувстват, че някой ще им застраши лесните приходи, какво ще му направят. Един втори атентат ще предизвика яко затягане на границите и международна помощ за опазването им, което ще затрудни класическата контрабанда...
  Та и в двата случая народа ще спечели...

 • 3
  ajsaider avatar :-|
  ajsaider

  Вероятноста някой да вземе България за персонален враг е минимална ... а това да е Хизбула е съвсем, съвсем невероятно ...
  Чесността е най-добрата политика и е хубаво ... като има доказателства- да се говори на базата на доказателства .. като няма - да се каже "няма ясни доказателства" ..
  не е хубаво да се лъже в една или друга посока!!
  това - да не се лъже - би трябвало човеците да го научават до три годишната си възраст!!

 • 4
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Умно , но пътищата пред колата , вече са много .

 • 5
  mto avatar :-|
  mto

  Всичко в живота се прави или от морални подбуди или поради наличие на конкретен интерес. България има и двете причини за да проведе разследването докрай. И трябва! Длъжни сме да търсим истината за случилото се на летище Сарафово, независимо, колко горчива ще се окаже тя за някои!

 • 6
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  Е много ясно че става дума за Хизбола. Пределно ясно е че атаката е била добре планирана и щом атентаторите са от Ливан, то съвсем логично е да се заключи че става дума за Хизбола.

  Все пак политическото крило но Хизбола управлява Ливан.

  Не знам дали правителството е било поставено под натиск или не, но се радвам че имаха смелоста да кажат нещата такива каквито са. Няма смисъл да примълчаваме истината.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#3:"ajsaider"]Чесността е най-добрата политика и е хубаво ... като има доказателства- да се говори на базата на доказателства .. като няма - да се каже "няма ясни доказателства" .. [/quote]
  Вярно но практически никога не се ползва от българските политици от 1878 насам....
  Например един пишман професор-м-р председател седем дена след атаката от Япония над Пърл Харбър казва в Народното събрание на 13.12.1941, съвсем насериозно:
  "Г-да народни представители! (...) през последните няколко месеца Северноамериканските Съединени Щати са извършили редица нападателни действия срещу силите на Оста, вследствие на което Германия и Италия решиха да скъсат отношенията си с тази държава и да обявят положение на война спрямо нея. При тези условия българското правителство, в изпълнение на задълженията си по чл. 3 от Тристранния пакт, реши вчера, на 12-и т.м., също така да скъса дипломатическите отношения със Северноамериканските Съединени Щати и да обяви положение на война с тази държава, както и с нейната съюзница Англия." При което дупетатите съвсем насериозно (с две три изключения) реагират като приемат думите на нещастника така "Всички народни представители стават прави, викат многократно мощно “Ура!” и бурно и продължително ръкопляскат.)"
  Цитатите са от стенографския запис на заседанието на 25 ОНС .....

 • 8
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  [quote#6:"ventsy"] но се радвам че имаха смелостта да кажат нещата такива каквито [/quote]
  А нещата са ... ?
  Имаме ясни знаци .. или нямаме?

 • 10
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  [quote#7:"boby1945"]рез последните няколко месеца Северноамериканските Съединени Щати са извършили редица нападателни действия срещу силите на Оста, [/quote]
  Да - в Атлантика ..
  ..не лъже проф. Богдан Филов ..
  П.П. - той и като археолог и историк е бил добросъвестен ..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход