Бартер по магистратски

Покрай делото за убийството на бургаски бизнесмен се разкриха още факти за съдийско-имотната афера "Приморско".

Това е сградата, която е построена върху отстъпения от общината имот, с материали на "Гранити", чието дело съдия Генков гледа.
Това е сградата, която е построена върху отстъпения от общината имот, с материали на "Гранити", чието дело съдия Генков гледа.
Това е сградата, която е построена върху отстъпения от общината имот, с материали на "Гранити", чието дело съдия Генков гледа.    ©  ЙОВО НИКОЛОВ
Това е сградата, която е построена върху отстъпения от общината имот, с материали на "Гранити", чието дело съдия Генков гледа.    ©  ЙОВО НИКОЛОВ

Около осем вечерта на 6 март 2008 г. Стоян Стоянов - управител и акционер в една от най-големите фирми за строителни материали в региона на Бургас, паркира своя лексус в подземния гараж на нова кооперация в центъра на града. Изморен е и се връща от офиса, където е имал среща със стар приятел – съдията от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков. Едва ли някой от тях е допускал, че магистратът, станал известен с имотния скандал в Приморско (когато роднини бяха придобили право на строеж като крайно нуждаещи се), ще е последният човек, който ще види Стоянов жив. След като паркира колата си, 36-годишният бизнесмен е отвлечен. Тялото му е открито след година и половина, заровено край Дюлинския проход между Варна и Бургас. През 2012 г. прокуратурата внася в съда обвинителен акт срещу петима, които според разследващите са виновни за отвличането и убийството на Стоян Стоянов. Двама от тях са посочени за поръчители - бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов и частният съдебен изпълнител Галин Костов. Според държавното обвинение мотивът за убийството е спор за недвижим имот в близост до базата на фирма "Гранити".

Встрани от мракобесния криминален сюжет, по време на разследването от разпитите на близките и колегите на отвлечения бизнесмен се разкрива нова линия – за отношенията между съдия Панайот Генков и Стоян Стоянов...


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bz avatar :-|
  bz
  • - 7
  • + 74

  Оставете ги съдиите ... никой да не им се меси в далаверите ... ако махнем Цветанов да не им разваля рахатлъка с обвинения в медиите и всичко си тръгва по старому ... ще цъфтим и връзваме ...

  Нередност?
 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • + 105

  Щом видите някъде замесено името на съдия или прокурор от Върховна..... - значи ще мирише..
  Не се наядоха, не си начесаха дебелите задници...
  Няма мафия в България - има "Съдии и Прокурори" АД.

  Нередност?
 • 3
  apollo avatar :-|
  apollo
  • + 64

  закрити врати с неясен мотив), приема, че ВСС не е посочил "какви конкретни действия Панайот Генков е извършил, а е следвало да се въздържи от извършване, и какви е пропуснал да извърши, а е следвало да извърши във връзка с начинанието на пълнолетната си дъщеря, за да се прецени, че тези действия нарушават етичните правила и са довели до нарушение на правилата за благоприличие и почтеност".

  Как дявола чете Евангелието!!!
  Само съдебен борд може да обуздае тези безсрамници.

  Нередност?
 • 4
  kman avatar :-|
  kman
  • + 89

  ОЛЕЛЕ. МАЙКО. МИЛА.

  Тези трябва да ги опишат в учебниците в глава "Фрапантен конфликт на интереси"

  И сега ли няма да има последствия?

  Браво на Капитал.

  Нередност?
 • 5
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat
  • + 52

  Всичко е въпрос на мярка. Тук тя е премината отдавна.

  Нередност?
 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 1
  • + 55

  Да, наистина за съдиите от ВАС Икономов, Генков и Урумов, замесени в скандала "Приморско", няма доказателства да са престъпили закона.
  Но самото им замесване в него е достатъчно условие да се породят "обосновани предположения" (цитат по Цв.Цветанов) за недостиг на морални ценности у тях.
  Тези хора, колкото и добре да познават материята, нямат моралното право да съдят.
  А продължават да го правят!

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 22

  Трябва да има начин тези мошеници и престъпници да започнат да си получават заслуженото.
  След като няма правосъдие в съда, ще се раздава явно по друг път...

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 28

  Я прочетете и това, (някой да ми каже има ли изобщо по-големи отрепки от ... българските магистрати) където се описва за поредният престъпник и психопат - ръководител на съд в България:

  Съдия кроял пред гаджето си планове за измами със земи

  08.02.2013 20:50; Ана Михова; 2950; 3;
  Съдия Атанас Вълков заедно с адвоката си Илко Димитров (вляво)Влязох в кабинета му. Той довършваше документа на пишещата машина и ми се похвали, че работата е свършена, след което заля листа със зелен чай.

  Това каза пред Софийския градски съд Илка Чолакова, някогашната интимна приятелка на бившия шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков.

  Магистратът е обвинен, че изфабрикувал наследство от 12 дка край Несебър в полза на 80-годишната си майка Руска Вълкова, а после се пробвал да продаде апетитния имот за 2,2 млн. евро.

  Според прокуратурата през 2008 г. той подправил 21 официални и частни документа, за да покаже, че парцелът е на дядо му. След това отново чрез фалшификати и без да подозират, наследниците прехвърлили уж своите дялове на съдийската майка и тя станала едноличен собственик на земята.

  Вълков бе арестуван на 31 март 2010, докато се опитва да сключи предварителен договор за продажба.

  Делото срещу него тръгна през октомври 2012 г. Още на първото заседание трите му първи братовчедки и леля му обявиха пред съда , че никога не са чували дядо им да има земи край Несебър, както и че не са подписвали пълномощни, или други документи в полза на Руска Вълкова.

  Основният свидетел обаче, върху чиито показания се гради обвинението, се оказа не някой от роднините, а 25-годишната Чолакова, административен секретар в съда от ноември 2007 до март 2009 г.

  През времето, докато била на работа в институцията, 20-годишната тогава студентка по право в Бургас станала близка с началника си.

  Той дотолкова се отпускал пред нея, че даже свободно говорел за намерението си да придобие чужда земя, която да се води на името на негов роднина.
  "Веднъж ме попита знам ли колко безстопанствени имоти има", каза Чолакова, и добави, че съдията подхващал същата тема и пред други хора, включително и пред бъдещия й мъж.

  "После ми спомена, че между Равда и Несебър има един парцел. Друг път ми показа оригинален документ на земя, която ще получи по съдебен ред, като нанесе на него данните на друг човек", продължи Чолакова.

  Вълков дори й споделял намерението си да намери отнякъде или да си
  купи пишеща машина, на която да отпечата фалшификата. След време тя я видяла на бюрото в кабинета му.

  Когато през зимата на 2008 г. подправеният документ бил готов, съдията се похвалил, че "работата е свършена".
  "Тогава бях до него", добави Чолакова, която дойде в съда придружена от мъжа си и баща си.

  Тя била добре запозната и с привичките на магистрата. Той имал навика всяка сутрин да пие горещ зелен чай, който си приготвял сам.
  От думите й обаче не стана ясно как у него се е зародила идеята да полее с напитката фалшивия документ. Според прокуратурата така е искал да го състари, за да изглежда, сякаш е издаден преди много години.

  Младата жена първоначално е анонимен свидетел и името й се пази в тайна от подсъдимия и адвокатите му.

  Подробностите, които съобщава в показанията си обаче, са такива, че може да ги знаят само тя и съдията. Заради това на съдебното заседание преди седмица съдия Весислава Иванова реши, че не е нужно повече да се крие самоличността на свидетелката, и прикани прокурорите Любка Кръстева и Калин Софиянски да я доведат в залата.
  Решението й ги изненада, и те настояха заради възможността да се изнесат интимни подробности разпитът да се проведе при закрити врата, което обаче бе отхвърлено.
  Чолакова се оказа неподготвена да говори пред много хора и й прилоша, което отложи със седмица даването на показания.

  В четвъртък близо два часа младата жена обясняваше за отношенията си със съдията видимо напрегната.
  Тя постъпила в съда по препоръка на познат, който я представил на Вълков. Месец след като започнала работа, отношенията между двамата се задълбочили "заради взаимен интерес".

  Въпреки че нямала необходимото образование и квалификация, била издигната от Вълков до административен секретар.

  На постта останала до пролетта на 2007 г. След като скъсала с началника си, била понижена в съдебен администратор, но Вълков я подканял много пъти да напусне,
  ако не са заедно.

  "Страхувам се от него", обяви свидетелката и разказа, че след като се разделили, започнала да получава заплашителни имейли от бившия си любим. Единият съдържал историята на младо момиче, което, докато си вървяло по улицата, внезапно било блъснато от кола.

  Тя подробно разказа как са се развили отношенията им след раздялата.
  Вълков си направил фалшив фейсбук профил с измисленото име Ралица Костова. Според бившата секретарка обаче го регистрирал през своята електронна поща и така бил разкрит.

  Чрез профила той изпратил покани за приятелство до всичките й познати и до нея самата, но тя отказала.
  На стената си във фейсбук съдията качил и информация за атентата в Норвегия, в която Чолакова съзряла опасност за самата себе си.

  Пред съда младата жена разкри още, че освен заплашителни имейли Вълков й пращал и поздравителни есемеси, след като си вземе някой изпит.
  Той често се информирал за резултатите й в университета, защото знаел нейния ЕГН й факултетния й номер.

  Поздравително съобщение от Вълков получила и след раждането на дъщеричката си. Свидетелката обясни, че съобщенията можели да се тълкуват двусмислено.
  Въпреки заплахите обаче не Чолакова потърсила полицията след ареста на Вълков, а служители на ГДБОП я намерили и тя им разказала на какво е станала очевидец.
  По време на целия разпит бившият й любим си водеше бележки и се усмихваше, но не зададе въпроси.
  Досега той не е дал обяснения пред съда.

  Нередност?
 • 9
  stf avatar :-|
  Стефанов
  • - 1
  • + 29

  Браво Капитал!

  Нередност?
 • 10
  dimko avatar :-|
  dimko
  • - 1
  • + 7

  Тук говорим само една фрапантна проява на противоречието Морал/Закон.
  Доблестна длъжност на Субекта е, той да ревизира Законотворческата си функция под сериозния мотив, да бъдат затворени многото "врати в пОле", при всеки Закон...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал