Следващият ход на "Хизбула"

Обвинението на България няма да повлияе незабавно на организацията, но ще добави още един проблем за нея

Хизбула доби особена популярност в арабския свят след войната с Израел през 2006 г., но тя спада както в региона, така и в Ливан.
Хизбула доби особена популярност в арабския свят след войната с Израел през 2006 г., но тя спада както в региона, така и в Ливан.    ©  reuters
Хизбула доби особена популярност в арабския свят след войната с Израел през 2006 г., но тя спада както в региона, така и в Ливан.
Хизбула доби особена популярност в арабския свят след войната с Израел през 2006 г., но тя спада както в региона, така и в Ливан.    ©  reuters

Талал Халил не е очаквал да бъде арестуван, когато се прибере у дома. Планирайки кратко прибиране в Ливан през ноември 2011 г., 61-годишният ливанец, който живее в България, иска да уреди стар семеен спор за имоти, а с парите да се върне при българската си жена в Пловдив, където да инвестира в малък бизнес. Малко след пристигането си в Ливан обаче Халил изчезва. Два месеца по-късно, вече лежи в затвора в Баабда, близо до Бейрут и е обвинен от военен съд в шпионаж за Израел срещу лидера на "Хизбула" Хасан Насрала.

Колкото и ужасна да е, тази история се случва доста често в Ливан. Десетките други в страната са обвинявани всяка година в сътрудничество с израелската разузнавателна агенция "Мосад". Заради момента и връзката с България обаче случаят с Халил е специален. От тази седмица "Хизбула" бе намесена официално в терористичното нападение в Бургас през юли 2012 г. Това е поредният удар по реномето и стабилността й: кризата в съседна Сирия, където групировката подкрепя режима, традиционно обтегнатите политически страсти в Ливан и все по-сложното икономическо състояние на главния спонсор Иран поставят "Хизбула" под кръстосан огън. Тя има нужда от изкупителни жертви. Така Талал Халил, живял дълги години в България, може да се превърне в неволен инструмент на голямата игра в Близкия изток, чиито правила и играчи постоянно се променят. Случилото се с него показва начина на действие на "Хизбула" и методите, на които те са способни. 

Момчетата за мръсната работа

Когато Кети Райчева, съпругата на Халил, разказва историята за изчезването на мъжа й, малко хора я приемат насериозно. Пловдивчанката твърди, че заради имотен спор роднини наклеветяват Талал, който е шиит, пред "Хизбула", че е чужд шпионин. Ливанецът изчезва, но Райчева разбира от негови познати, че групировката го държи някъде в Южен Бейрут, където законите се определят от нея. Обяснение защо "Хизбула" би се интересувала от частен семеен въпрос идва в края на януари, седмица преди съобщаване на резултатите от разследването в Бургас. Тогава ливанските медии публикуват името на Талал Халил във връзка със започнало дело в едно от военните съдилища. Живелият от 1991 г. в България ливанец е обвинен в шпионаж в полза на Израел, предаване на информация за местонахождението на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, събиране на информация за телекомуникационната компания на групировката, както и за градоустройствения възстановителен план на Южен Бейрут, разрушен при последната война с Израел от 2006 г. Според вестник "Ад Дияр" вербовката се е случила през 2001 г. в България.

Твърди се, че Талал е признал за всичко това. Това може да е вярно, но една подробност навява други мисли. Сътрудник на ливанския Червен кръст е посетил мъжа в затвора и е констатирал, че той е в тежко здравословно състояние вследствие на хронични болести и побой. Изтръгването на самопризнания по подобен начин в ливанските военни съдилища не е нищо ново. Подобен е случаят с шиитския шейх Хасан Мшеймиш, който се обръща срещу "Хизбула", защото не е съгласен с нея. След като е задържан и изпратен във военния съд, той признава пред камера, че е работил за Израел, разказва пред "Капитал" Ханин Гадар, управляващ редактор на изданието NOW Lebanon. "Военните съдилища вършат много от черната работа на "Хизбула". Известно е, че те са тясно обвързани с нея", казва Гадар.

Възможно ли е обаче да има връзка между арестуването и побоя над Талал и случилото се в Бургас? По логиката на "Хизбула", защо не. Всеки път, когато групировката има проблеми, тя се опитва да намали натиска върху себе си, казва пред "Капитал" Бенедета Берти от Института за национални стратегически изследвания (INSS) към университета в Тел Авив.  Най-удобно е да се посочи вечният враг - Израел. Това се случва и през 2010 г., когато  Специалният трибунал за Ливан на ООН (СТЛ), разследващ убийството на бившия премиер Рафик Харири, обвинява четирима членове на "Хизбула". Организацията реагира с изненадваща пресконференция. На нея са показани "прехванати записи" на израелски безпилотни самолети, които наблюдавали конвоя на премиера и според "Хизбула" са отговорни за смъртта му. "След това прокурорът ги помоли да му предадат тези доказателства. "Хизбула" ги пратиха, но се оказа, че снимките свършиха прекрасна работа за пресконференция, но не и за съдебния процес", допълва Берти.

Ако "Хизбула" реши и този път да оправдае атентат с израелско участие, едни самопризнания на Талал биха свършили чудесна работа.

Държава и групировка

Засега поне "Хизбула" не е показала особена нервност заради заявлението в София. Ден по-късно телевизионният й канал "Ал Манар" излъчи ироничен текст, в който авторът се подиграва с обвиненията и заявява, че "Хизбула" е "виновна за всичко от Адам до третата световна война". Заместникът на Насрала Наим Касем също отхвърли бързо обвиненията, без дори да споменава Бургас, говорейки за израелски конспирации. Но зад тази маска напреженията в организацията се трупат. 

"Ако погледнете регионалната и вътрешната ситуация, те могат да повлияят значително на мисленето на организацията", казва пред "Капитал" Джулиан Барнс Дейси, експерт по Близкия изток и Северна Африка от Европейския съвет за външна политика. Натискът от ситуацията в Сирия не е за подценяване. Според експерта по ислямски фундаментализъм Хасан Мнеймех от вашингтонския офис на German Marshall Fund назоваването на "Хезбула" като възможен автор на атентатите в Бургас идва в критичен момент, когато организацията трябва да намери отговор на разпадането на режима в Сирия. "Това е и една от причините "Хизбула" да се опитва да засили влиянието си в ливанската администрация. В същото време вътре в страната тя е силно критикувана заради корупцията и политическите убийства." Мнеймех смята, че изявлението на България може да е последната капка и даже да накара организацията да поеме действия, за да възстанови международния си имидж и този вътре в Ливан.

"(Българското обвинение) определено е важна новина. Това е със същия магнитуд като специалния трибунал (когато бяха обвинени членовете на "Хизбула" за убийството на Харири – бел. ред.), дори и повече. Основният въпрос сега е какво ще направи ЕС", коментира и Ханин Гадар от NOW Lebanon.

Реши ли ЕС да вкара дори част от "Хизбула" в черния списък, това на първо място ще спре значителна част от финансовите потоци на организацията. В момента те се набират под формата на благотворителни организации, регистрирани от Париж до Ларнака. Парите няма да бъдат прекъснати изцяло, но достъпът ще бъде затруднен. В допълнение на това може да бъде създаден и европейски списък с лица от "Хизбула", на които ще бъдат отказвани визи, и те няма да имат пряк контрол върху банковите сметки.

"Ако се отреже диалогът и "Хизбула" се притисне, това може да консолидира позициите им с Асад и иранците, което може да засили много напрежението в Ливан", смята Барнс Дейси. А в ливанската политика винаги е горещо. Реагирайки на съобщенията от България, президентът на Ливан Мишел Сулейман, християнин маронит, изрази готовност да сътрудничи на българските власти. Третият човек в Ливан - председателят на парламента, шиитът Набих Бери, обаче изрази друга позиция. Според него вкарването в черния списък на ЕС ще навреди на цялата държава и на всички ливанци, а България правела това заради идващите в страната избори.

Представители на опозицията в Ливан, която се застъпва за бунтовниците в Сирия, също не изпуснаха шанса, за да размахат пръст срещу "Хизбула". "Много хора в Ливан, включително шиити, се питат накъде ги води "Хизбула". Те казват "не искаме война с Израел", искаме да може да пътуваме до Европа, искаме да се държат с нас като с нормални граждани", казва Ханин Гадар. Самата тя произхожда от голяма шиитска фамилия в Южен Ливан и споделя, че хората все повече и повече се замислят за ролята на организацията в Ливан, особено след обвиненията на специалния трибунал през 2010 г.

Отношенията към "Хизбула" се променят през последните години не само вътре в Ливан. "Истина е, че след 2006 г. те бяха много популярни, защото те не загубиха войната с Израел. Оттогава насам обаче популярността спада, и то много, особено след началото на гражданската война в Сирия. За по-голямата част от Близкия изток Асад е на грешната страна", казва Берти. По данни на Pew Research Center одобрението за групировката спада от 54% до 20% в Йордания, от 56 на сто до 20% в Египет и от 9 до 6% в Турция, както и в други държави. 

Ако все пак каишката се скъса

Ето защо, спокойствието на тази доста страховита организация може да е привидно, но тя няма полза от резки движения. "Мисля, че в близко бъдеще, "Хизбула" ще внимава много, ще се пази. Тя не иска да променя баланса в Ливан, защото в момента той е удобен за нея", казва Барнс Дейси. Берти също смята, че ако трябва да избира между избягването на куршума и ескалацията, "Хизбула" ще изберат първото. "Смятам, че е умна организация. Тя многократно се опитва да подчертае, че имат проблем само с Израел, защото така се изгражда някакъв вид репутация в чужбина. Ако сега започне да действа като "Ал Кайда", това ще я превърне в различна група, каквато тя не иска да бъде", казва Бенедета Берти.

А докато фигурите по дъската се местят, Талал Халил продължава да лежи в затвора, надявайки се голямата игра да го изхвърли така, както го е въвлякла. Това е достатъчно да държи Кети Райчева будна в дългите, тежки нощи.