ГЕРБ сами

Управляващите се оказаха сами в посочването на ливанската групировка. Вина за това имат както те, така и опозицията

Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Докладът на Цветанов за атентата не е бил раздаден предварително. Така останалите са били просто слушатели.

България може и да получи овации за решението си да обяви публично подозренията си, че зад атентата в Сарафово стои "Хизбула", но ръкоплясканията от Вашингтон, Израел и Лондон не можаха да заглушат нещо друго - провалът да се постигне политически консенсус за този ход. Минути след изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов от него се разграничиха лидерите на практически всички останали партии и с това поставиха официалната българска позиция в доста по-неудобна светлина.

Самото обявяването на доказателствата и изводите от тях беше неизбежно - ако не го беше направила българската страна, новината щеше да дойде от някоя друга държава, ангажирана с разследването. В този случай обаче България щеше да изглежда слаба, нерешителна и щеше да изпадне в сериозна изолация. Анонсът на Цветанов избегна тази опасност, но залитна твърде силно и бързо в другата крайност - двойното споменаване на "Хизбула" беше повече, отколкото очакваха всички. То пропусна да привлече към българската позиция други засегнати държави като Австралия и Канада, но също така изведнъж изхвърли зад борда опозицията.

Ако се съди по реакциите на другите политици след съвета, изводът е, че която и друга партия или коалиция да беше на власт, те нямаше да обявят нещо подобно. Истината вероятно не е точно такава, но вина за липсата на политическо съгласие имат и управляващите, и опозицията. Първите се опитаха да го постигнат в рамките на само няколко часа по време на заседанието на КСНС и, разбира се, не успяха. Ако бяха направили предварителни консултации, щяха поне да знаят, че консенсусът е невъзможен. В този случай Цветанов можеше да направи изявлението си не след видимо проваленото заседание на съвета, а примерно пред къщата на загиналия българин или на мястото, където беше взривен автобусът. А опозицията се възползва от този необмислен подход на ГЕРБ, за да се разграничи напълно от случилото се, което е доста евтина политическа игра - това че не си на власт, те освобождава от натискът отвън, но не и от отговорност за бъдещето на тази страна.

Какво обаче се случи

Заседанието на КСНС  към президента беше свикано на 5 февруари, след като беше отлагано няколко пъти. Официалната тема на беше "Рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от военнополитическата обстановка в Близкия изток". Допълнителна точка към дневния ред беше добавена заради нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган. В рамките на заседанието обаче беше анонсирано, че вътрешният министър Цветан Цветанов ще изнесе доклад за напредъка на разследването за атентата на 18 юли 2012 в кв. Сарафово в Бургас. Логично е в първия доклад присъстващите да чуят анализ за това как са се променили рисковете за националната сигурност на България след атентата в Сарафово през лятото, в каква посока и какви мерки са взети за предотвратяването им. Нищо подобно обаче не се случило, твърдят участници в заседанието.

Първият доклад е бил прекалено общ, но за сметка на това е имало втори, който е бил твърде детайлен. И двата не са били придружени от необходимите изводи и прогнози. Според участници в съвета от атентата досега специалните служби не са направили необходимото, за да преценят промяната на обстановката, и липсват анализи, подкрепени наблюдения и разузнавателна информация. Експерти по сигурността, пожелали анонимност, разчетоха това като липса на обща политика за работа на специалните служби след атентата. Създаването на такава политика е работа на другия съвет по сигурността - този при премиера.

Първият доклад е покривал зададената тема в КСНС, а другият, който Цветанов е изнесъл, се е отнасял за разследването на атентата. Това беше очаквано, макар и да не беше включено в дневния ред на заседанието като отделна точка. Според Йордан Бакалов, който представляваше "Синята коалиция" на заседанието, в общи линии той не се е различавал особено от това, което вътрешният министър каза на брифинга. Важно уточнение обаче е, че на участниците този втори доклад не е бил раздаден предварително, каквато е обичайната практика при свикване на съвета. Той е бил връчен на канцеларията на президента в последния момент. От президентството не са могли да го размножат, тъй като е съдържал гриф класифицирана информация (в такива случаи само органът, който е изготвил доклада, може да го размножава според Закона за класифицираната информация). Така всички на заседанието са се оказали обикновени слушатели на Цветанов.

"На участниците не е даден нито един лист, нито една салфетка, нищо черно на бяло", коментира бившият вътрешен министър в правителството на тройната коалиция Михаил Миков. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза в парламента: "Ние не намерихме потвърждение в изложението на г-н Цветанов. Въпреки това той излезе и самостоятелно даде изявление, в което каза пред медиите, че "Хизбула" са извършители. Само по себе си това е некоректност, тъй като КСНС отхвърли възможността да излезем с такова становище."

Къде е капанът

Всъщност вътрешният министър е направил един обходен маньовър, правейки втория доклад част от контекста на първия - за заплахите за националната сигурност от ситуацията в Близкия изток. Така на брифинга след срещата президентът говори по първия доклад и свършва своята част, а след това Цветанов изрича очакваните слова за участието на "Хизбула" в атентата в Сарафово и това произвежда (очакваната) новина за света.

Първият доклад е напълно в правомощията на КСНС, казва експертът по национална сигурност и професор в Нов български университет Димитър Йончев. Вторият обаче обсъжда конкретен оперативен акт, което не е работа на КСНС. "Според закона той не е орган, който има пълномощията да оповестява резултатите от следствените действия, от оперативни процедури или от каквито и да било разследвания", казва Йончев.

"Очевидно на Цветанов му е трябвало друго, по-високо политическо ниво, от което да оповести това, което са искали да чуят западните партньори на България", каза още за "Капитал" проф. Йончев. Той смята, че "официално становище, което излиза от КСНС, който е орган на президента, е възможно най-високата степен на политическа ангажираност на държавата".

В подкрепа на тези разсъждения е и повтаряният няколко пъти факт, че наблюдаващият прокурор е разрешил на Цветан Цветанов да оповести резултатите от разследването, въпреки че следствието не е приключило. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче се измъкна основателно, като каза, че изявлението на министър Цветанов за принадлежността на атентаторите от Сарафово към "Хизбула" е политическо. "Това, че има такава съпричастност, се опира на доказателства и оперативни данни. Това обаче не избягва моята позиция и не означава, че имаме дело", заяви той

Според говорителя на БСП Ангел Найденов "управляващите търсеха споделена отговорност, за да съобщят, че зад атентата в Бургас стои "Хизбула". По-правилно беше да изберат подхода, който приложиха, когато България прие бивш затворник от Гуантанамо - предварителни сондажи с парламентарно представените партии за позициите и готовността да застана зад това решение, обсъждане на въпроса в специализираните комисии и едва тогава публично изявление", казва той.

Заради продължилите дълги часове спорове ден след заседанието на КСНС се появиха информации за несъгласието на президента с позицията на Цветанов. Плевнелиев обаче заяви: "Като президент дадох шанс на компетентните органи, те посочиха напредъка. И продължавам да стоя плътно зад тях и ги подкрепям денонощно в техните усилия да бъдат посочени и изправени пред съда съответните виновници."

Има и нещо друго - според  проф. Димитър Йончев министър-председателя Бойко Борисов е трябвало да каже позицията на държавата, но в рамките на съвета за сигурност към Министерския съвет. "Защото според конституцията премиерът е този, който осигурява обществения ред и националната сигурност на държавата", казва той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Плевнелиев за първи път ли вижда терорист че се е опулил така?

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Лаици, проблемът е че сметката плащаме ВСИЧКИ.

 • 3
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Те не са виновни .

 • 4
  mascarpone avatar :-|
  Белю Пушилката

  Особено на тия дето крадат, сметките им ги плащат други!

 • 5
  xm... avatar :-|
  xm...

  Полека-лека ще се изясни какво е ставало. Това е България, нали ...

  Не коментирам доказателствата, защото не ги знам.
  Но явно на КСНС гербаджиите са се опитали да "им сведат" само пред опозицията какво са решили, а пък тя да им стане гръб.
  Е, не става така.
  И най ми е чудно, че с този арогантен подход я карат вече четвърта година гербаджиите и така и не им увират главите. При толкова показателни резултати при това.
  А Плевнелиев гледа като треснат, защото не е глупак да не разбира до какво ще доведе "самосиндикалното" обявяване.
  Разнобоят в говоренето след това, дори и в редиците на гербаджиите, покриването на Вожда и цялата патаклама го доказват.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Както и да са детайлите, трябва да признаете че ББ не се вклини под шамарите.... а гледа отстрани..... не е балама!!!

 • 7
  izabell avatar :-|
  izabell

  Необичайни сцени с познати герои:)

 • 8
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  До 6
  за конкретният случай си много точен.
  Относно опозицията в България
  Серго,човекът се стреми да превърне БСП от сталиниска партия в партия на Европейските социалисти-ПЕС.Засега не успява но е упорит.Така че от там подкрепа няма да има.
  Волен-вече изпрегнал и доказва от къде са парите помогнали му да направи партия.Естествено против.
  ванчо костов-ченге на ДС което може би ще бъде разсекретено след смърта му.Забогатял ,правейки приватизацията/ограбванет на Българите/,направил с тези пари партия.Нищо човек.Естествено не.
  Яни Янев накъдето духа вятърът натам е ориентиран.Ама за подобни решения е много страшно после.Чуди се продължително.
  Сегашният лидер на дпс.Лидерството му дойде изневиделица,още незнае как да замаже изказването си на конференцията им.
  Е? За каква опозиция става дума.
  Май забравих Миглена Пръмова-Кунева .??????????????

 • 9
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  е, елементарна грешка на Цветанов.
  това си е политически ход, който учат във всеки първи курс на университета.

  събери шибаните опозиционери, сподели им резултатите от разследването, опитай да получиш подкрепата им. това е прекалено важно разследване за републиката, не можеш да пропуснеш да ги информираш преди публичния анонс, нито да опиташ да ги държиш в течение на разследването.

  а сега дори Иван Костов не оказва подкрепа за резултатите от разследването.

  айде, оня хомо-птеродактило-монико-сксуалист Сергишев е ясно, че е от стара комунистическа коза комунистическо яре... той подкрепя Хизбула-мизбула и други терористи по подразбиране.

 • 10
  gospodin avatar :-(
  Г-н D

  Вътрешната политика си я правят като в час по трудово - ръцете ми пречат!
  Ама с външната е още по-зле. След английския ход срещу българските и румънските проекто-емигранти, румънските министри, ангажирани с темата подеха мощна национална кампания. Какво направиха Тотю Младенов, Ник.Младенов, Сергей Игнатов, а Той? Н и щ и ч к о !!!
  Сега Цветанов пък намери най-високия стобор и кацнал сам най-отгоре да изкукурига: Хизбула-а-а!
  Тъжно и самодейно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход