С едни гърди напред
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С едни гърди напред

Според община Банско капацитетът на ски съоръженията е "изключително недостатъчен"

С едни гърди напред

"Юлен" спечели две ключови дела преди тежките преговори за бъдещето на ски зона Банско

Десислава Лещарска
9699 прочитания

Според община Банско капацитетът на ски съоръженията е "изключително недостатъчен"

© Цветелина Белутова


Как се променя План за управление на Национален парк

Предложенията на Банско трябва да получат одобрение от т. нар. Висш екологичен експертен съвет (ВЕЕС) – консултативен орган към МОСВ, чиито заседания се свикват от министъра. В състава на съвета влизат предимно експерти на екоминистерството и представители на научната общност и неправителствени организации. Следващият етап на процедурата по промяна на Плана на управление на Национален парк Пирин е одобрение от Министерски съвет. Това не означава автоматично старт на строителството в планината. Инвеститорът трябва да внесе в екоминистерството инвестиционно предложение и подробен устройствен план на проекта си, да го подложи на екооценка и т. н.
"Искаме да се позволи строителството в зоната за туризъм. Ще се изграждат само писти и лифтове."

Георги Икономов, кмет на Банско

"Промяна на режима в Пирин ще увеличи със 100% територията, на която строителството ще е позволено."

Тома Белев, природозащитник

"Юлен" АД, която заедно със свързани с нея компании е сред основните концесионери и собственици на ски зоните в България, е обичайната мишена на зелените в България. Причината са опитите й да модернизира и разшири пистите и съоръженията с методи, които еколозите определят като танцуване на ръба на закона или дори напълно незаконни. Въпреки всички обвинения обаче компанията успешно се защитава в съда. Последните примери са доста любопитни. Районният съд в Разлог отмени на 10 януари глоба от над 740 хил. лева, наложена от Национална агенция за приходите (НАП) на "Юлен" АД за укриване на данъци. Няколко дни по-късно тричленен състав на ВАС с председател Николай Урумов отхвърли жалба на Асоциацията на парковете в България срещу позволение на екоминистерството два влека на Платото да се подменят с един 4-седалков лифт (съоръжението беше сменено през 2010 г.).

Тези решения идват в навечерието на обсъждането за отпадане на забраната за строителство от Плана за управление на Национален парк "Пирин", което започва след две седмици.

С едни гърди напред в битката за Банско

Делото за лифта на Платото имаше потенциал да донесе безпрецедентна победа на еколозите, тъй като изглеждаше като явно нарушение. Според договора с държавата от 2001 г. "Юлен" може да се разполага на площ около 100 хектара, които са с ясно очертани граници. През 2011 г. екоминистърът Нона Караджова потвърди дългогодишните твърдения на екозащитниците –  въпросните 100 хектара са многократно надвишени. Геодезическо заснемане доказа, че усвоената от "Юлен" площ е около 160 хектара. Един от "виновниците" за усвояването на тези десетки декари от планината е новият седалков лифт на Платото. Лифтът излиза извън границите на двата стари влека, които той заменя, а долната и горната станция са в зони, където строителството е категорично забранено.

Оправданието на "Юлен" е, че в договора от 2001 г. е очертан периметърът на концесията, но новите съоръжения все пак попадат в границата на туристическата зона, определена с териториалноустройствен план (ТУП) на ски зона Банско от същата година и следователно не са в нарушение. ТУП обаче обхваща цели 1500 хектара – зони за труризъм, зони за сгради и съоръжения, земеделски земи, терени за залесяване, горски екосистеми и т.н. Според въпросния ТУП конкретно туристическата зона в Пирин е около 200 хектара, 100 от които са в обхвата на концесията на "Юлен". Тоест за останалите 100 хектара екоминистерството може да отдаде още една, пет или десет други концесии на конкурентни оператори.

ВАС обаче постановява, че "действително има несъвпадане на границите на предмета на концесия съгласно Приложение №1 от Договора за концесия и границите на обхвата на териториалноустройствения план, но инвестиционното съоръжение не е изпълнено извън границите на териториалноустройствения план, респективно извън предмета на концесия". Подобно тълкувание обаче е странно. По тази логика всеки концесионер на плаж може да постави свои обекти извън определената му територия, стига те да са на плажа...

Освен това съдът е постановил, че лифтът не е спортно съоръжение, а "съоръжение за обслужване на посетителите", поради което върху него не попада забраната за строителство в националните паркове.

Коалицията "За да остане природа в България" заяви след решението, че "съдът не само легитимира нарушенията на концесионера, но и обрича съдбата на целия национален парк. Той дава зелен светофар за всички проекти за ски лифтове и ски писти в националните паркове, което е в пълно противоречие с философията за управлението на националните паркове". Според природозащитниците мотивацията на съда, че популяризирането на националния парк като световно наследство на ЮНЕСКО ще бъде подпомогнато от изграждането на нови ски лифтове, показва изключително неразбиране и "несъобразяване с последните решения на Комитета за световното наследство, според които изграждането на нови ски съоръжения в Пирин е основната заплаха пред опазването на световното наследство в парка".

"Ненормално е в една правова европейска държава публично да се оспорва еднозначно решение на съда. Явно това е поредният опит да се опорочи една от доказано добрите концесии в България", коментира от своя страна адвокатът на "Юлен" Петър Петров в интервю пред "Труд". Петров допълва: "Псевдоеколози с неясни и неверни тези, които използват настроенията на няколкостотин млади хора за користни цели."

Предстои произнасяне на петчленен състав по делото, като любопитно в случая е дали решенията на двете инстанции ще се разминат.

Какво иска общината?

На този етап обаче положителният изход от делото за лифта на Платото е сериозен коз в ръцете на "Юлен" и акционера община Банско при предстоящите преговори за преразглеждането на режимите в Пирин, които да позволят изграждането на нови писти и лифтове в курорта (сега планът за управление на парка позволява само подмяна). Висш експертен екологичен съвет ще обсъди предложението на Банско на 19 февруари. То вече е качено на страницата на Министерството на околната среда и водите.

"Искаме да се позволи строителството в зоната за туризъм. Нейните граници са определени в ТУП, в плана за управление на парк Пирин, това е границата на концесията (всъщност границата на концесията не съвпада със зоната за туризъм и е описана в договора с държавата - бел. ред.). Ще се изграждат само писти и лифтове, но записахме строителство в предложението, тъй като станциите се водят строителни обекти по смисъла на Закона за устройство на територията. Искаме още да се позволи допълнително водоползване от източниците наоколо заради нуждата от нови машини за изкуствен сняг", коментира пред "Капитал" кметът на Банско Георги Икономов (ГЕРБ).

В мотивите към предложението на общината е записано, че капацитетът на ски съоръженията е изключително недостатъчен заради "огромното по своите мащаби ваканционно и жилищно строителство, извършено на територията на града". Местната власт не се притеснява да посочи, че е издала строителни разрешителни за над 25 000 легла, въпреки че в екооценката на устройствения план на ски зона Банско от 2001 г. пише, че ваканционното строителство следва да се ограничи.

Само лифт или картбланш за всякакви строежи

Според екозащитника Тома Белев предложената промяна на режима в Пирин ще увеличи със 100% територията, на която строителството ще е позволено. Причината е, че сега строежите са ограничени в т.нар. зона за сгради и съоръжения, която обхваща 0.6% от територията на Национален парк "Пирин". Община Банско иска отпадане на забраните за строителство и в зона за туризъм, зона за горите и безлесна зона, т.е. строежите стават възможни за над 60% от територията на парка. Белев обясни, че единствено резерватите и зоните със специален режим в планината ще останат неуязвими. С промяната "Юлен" ще уреди и проблема си с превишената концесионна площ, тъй като по-голяма част от изградените от него съоръжения излизат извън зоната за сгради и съоръжения, каза още Белев.

Конфликтът между природозащитниците и инвеститорите в Банско се задълбочи още повече заради разминаването в планираните обществени обсъждания на предложенията за промени. Тома Белев покани в началото на миналата седмица кмета Георги Икономов, представители на екоминистерството, журналисти и т.н. на кръгла маса в София на 8 февруари. Икономов отговори задочно, като обяви, че насрочва среща по същата тема със същите участници за същата дата, само че в Банско.

"Ние официална покана не сме получили. За сметка на това изпратихме такава до неправителствения сектор, министри, сдружението на общините и много други. Трима министри потвърдиха присъствие, всеки заинтересуван е добре дошъл", каза пред "Капитал" кметът на Банско Георги Икономов. Тома Белев обяви от своя страна, че няма да се отметне от планираната дискусия в София и ще уважи поканата на Икономов, но по друго време.

Не всички местни са очаровани от "Юлен"

Междувременно тезата, че всички хора от Банско нямат търпение "Юлен" да построи нов лифт, започна да се пропуква. Иван Сирлещов, един от най-активните общественици в града, чийто род е сред основателите на Банско, коментира пред "Капитал", че политиката на местната власт в случая е погрешна и извратена. "Направиха един лифт и 300 хотела, които стоят празни. Никога няма да ги напълнят, освен ако не доведат социално слаби пенсионери от Западна Европа да живеят тук под наем", каза Сирлещов. Ако искат да увеличат капацитета на съоръженията - да увеличат скоростта на сегашния кабинков лифт (да го подменят с по-мощен) или, ако толкова държат, да построят нов непосредствено до първия, така че да не изсичат гората, предложи още Сирлещов (плановете на "Юлен" предвиждат кабинков лифт до Шилигарника). "Кметът, наглед симпатичен човек, се хвана на една игра, която не знае докъде ще го доведе. Зелените в Европа и ЮНЕСКО никога няма да позволят унищожаването на Пирин. Тъжното е, че позволихме да унищожат традициите и морала на нашия град", каза в заключение банскалията.

 

Мистериозната тетрадка

Докато делото за лифта на Платото е важен по отношение на спора за превишената от "Юлен" концесионна площ, делото за укриване на данъци е важно за финансовите отношения на инвеститора с държавата. Приходите на "Юлен" са елемент от концесионната такса, която компанията плаща, и укриването им естествено влияе на това.

Глобата от 741 845 лв. заради подозрения за данъчни измами е наложена от приходната агенция още през юни 2010 г. Самият казус е доста интересен. От документите по делото става ясно, че данъчни служители са отишли на проверка в касата на началната станция на лифта над Банско през февруари 2010 г. В хода на инспекцията данъчните се натъкват на синя тетрадка с твърди корици и надпис "Сезон 2009 – 2010". Тя съдържала ръчно изписани графи с дните от месеца, както и "кеш", "пос", "сторно" и "общо". Друга част от тетрадката била озаглавена "неоф skidata". SKIdata е софтуерът, използван от "Юлен" за издаване на ски карти и отчитане на приходите от тази дейност. Инспекторите решават, че тетрадката е доказателство за воденето на неофициално счетоводство, и я изземат. Преди това една от касиерките обявила, че дневникът си е неин личен и няма отношение към дейността на дружеството.

Няколко месеца след проверката – през май 2010 г., НАП издават акт на "Юлен" за административно нарушение и определят солидната санкция от 740 хил. лв. (минималната по Закона за ДДС за укриване на данъци е 500 лв.). За сравнение -  компанията плаща около 200 хил. лв. всяка година като концесионна такса. Логично дружеството обжалва акта, а разложкият съд го отменя. От НАП коментираха пред "Капитал", че обжалват решението пред Административния съд в Благоевград, както и че са били изненадани от произнасянето в полза на концесионера на ски зона Банско.

Съдът не открива разминаване в данните от централния сървър на SKIdata, записите от фискалните устройства и тези в дневник "Продажби", което е логично, предвид че това е официалното счетоводство на "Юлен". Единственото доказателство за укриване на данъци от страна на компанията е мистериозната тетрадка, заради която е съставен актът. От компанията не са съгласни с използването й като доказателство и заявяват, че няма заповед на ръководството за нейното създаване. Съдия Яна Димитрова пък приема, че не няма как да е сигурна, че конфискуваният при проверката тефтер е същият, представен по делото, тъй като липсвало подробно описание на иззетите документи. Ако това е така, то някой при събирането на доказателствата е допуснал неприемлива немарливост. От съдебното решение става ясно, че данъчните служители не са се възползвали от правомощията си да поискат съдействие от служители по МВР, нито са индивидуализирали иззетите доказателства.

Съдия Димитрова не намира и основание в твърденията, че числата в тетрадката недвусмислено отразяват недеклариран доход. Освен това получила "различни, но за сметка на това несъстоятелни отговори" на въпрос към данъчните служители как са стигнали до извода, че данните в тетрадката отразяват нереални обороти. Яна Димитрова отменя глобата за "Юлен" с мотива, че данъчните не са извършили задълбочена проверка и са написали акт прибързано.

Адвокатът на "Юлен" Петър Петров коментира пред "Капитал", че това е едно от най-тежките дела, които е водил за компанията. Разпитите на свидетели са продължили осем часа. По думите му тетрадката с предполагаемото неофициално счетоводство е била на служителка, която "си е писала нещо". Данъчните казали, че са я намерили на бюрото й, но тя твърдяла, че е била в раницата й. Експертизите потвърдиха, че фискалните устройства на касите не са манипулирани, каза Петров и обвини данъчните служители в некомпетентност, защото не знаели какво е SKIData и как функционира.

Как се променя План за управление на Национален парк

Предложенията на Банско трябва да получат одобрение от т. нар. Висш екологичен експертен съвет (ВЕЕС) – консултативен орган към МОСВ, чиито заседания се свикват от министъра. В състава на съвета влизат предимно експерти на екоминистерството и представители на научната общност и неправителствени организации. Следващият етап на процедурата по промяна на Плана на управление на Национален парк Пирин е одобрение от Министерски съвет. Това не означава автоматично старт на строителството в планината. Инвеститорът трябва да внесе в екоминистерството инвестиционно предложение и подробен устройствен план на проекта си, да го подложи на екооценка и т. н.
"Искаме да се позволи строителството в зоната за туризъм. Ще се изграждат само писти и лифтове."

Георги Икономов, кмет на Банско

"Промяна на режима в Пирин ще увеличи със 100% територията, на която строителството ще е позволено."

Тома Белев, природозащитник

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

78 коментара
 • 1
  dun avatar :-|
  dun

  не "с едни гърди", а на "светлинни години" са напред в унищожаването на българската природа в най-ценните й територии - националните паркове !!!

 • 2
  ak avatar :-|
  АК

  Сега сигурно зелените са щастливи, защото се борят за законност, и нещастни, защото са навредили на бизнеса, който храни хората в Банско.

 • 3
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  Кадрите решават всичко!?

 • 4
  skior4eto avatar :-?
  skior4eto

  Аз само искам да попитам, какъв интерес има българския гражданин от разширението на ски-зона Банско и унищожението на Пирин, при все че според кмета на Банско курорта има за цел да обслужва предимно чужденци. А и наистина карта за човек на ден от 58 лв. е по силите на малцина българи. Хора, не можем да оставим да унищожат Пирин заради алчността на група банкери!

 • 5
  gospodin avatar :-P
  Г-н D

  Не е необходимо държавата да помага на Юлен! Нужно е в контролните органи да е пълно с тъпаци!
  Разбира се, че няма съдия, който да отсъди по подозрения!

 • 6
  .com avatar :-|
  Flat Mars Society

  #2
  Може ли да кажете кой точно бизнес храни хората в Банско.Офшорката, която "плаща" данъци и дава заплати по 300-400 лв ли ?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  richardnixon avatar :-|
  richardnixon

  в Бг Ал Капоне никога нямаше да бъде осъден - точно документите за двойно счетоводство го вкараха зад решетките а не 300 убити от него хора! Съдийката не била сигурна дали е същата тетрадка! Това е корупция за световен учебник!

 • 8
  ak avatar :-|
  АК

  До коментар [#6] от "К2":

  Да не би да сте се загрижили за жителиге на Банско?
  Ще им предложите високоплатени работни места?
  Ще им докарате клиенти за да печелят от собствеността си?
  Няма по-лицемерни човекомразци от самозваните "природозащитници".

 • 9
  petarmoskov avatar :-|
  petarmoskov

  Свини

 • 10
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Кметът на Банско и Юлен искат да увеличат капацитета на съоръженията, защото не са съобразени с броя туристи и местата в хотелите. Няма лошо! Лошото е,че като увеличат капацитета на лифтовете и построят нови писти, ще построят и нови хотели и така до безкрай!

  За отменения акт на данъчните не бих съдил предварително съдийката. По-скоро предполагам, че "тетрадката" е иззета не по процедурата! Това, разбира се е само повод за съдийката да отмени акта!

  Ето защо намирам американската система със съдебни заседатели и прецедентно право за по-справедлива. Ако съдебните заседатели решат "Виновен", съдията може само да обяви присъдата според закона!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.