България ще получи с 2 млрд. евро повече от новия бюджет на ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България ще получи с 2 млрд. евро повече от новия бюджет на ЕС

Президентът на ЕС Ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Барозу (вляво) бяха доволни от сделката. На ход е Европейският парламент, който трябва да гласува бюджета.

България ще получи с 2 млрд. евро повече от новия бюджет на ЕС

След тежки преговори за първи път в своята история лидерите на ЕС намалиха разходите на общността

Кирил Кирчев
13836 прочитания

Президентът на ЕС Ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Барозу (вляво) бяха доволни от сделката. На ход е Европейският парламент, който трябва да гласува бюджета.

© Reuters


Бюджет на ЕС за България 2014-2020 г. (в млрд. евро)

Очаквани приходи 15.2

Нетен приход         12

Директни плащания

и пари за селските райони 7.5

Компенсация

за I-IV блок на АЕЦ  0.260

 

"Това е бюджет, който за никого не е идеален."

Херман Ван Ромпой, председател на ЕС

"Това е добро споразумение за британските данъкоплатци."

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания

"Споразумението е добро и важно."

Ангела Меркел, канцлер на Германия

"Над 30 млрд. лева могат да влязат в следващите години в българската икономика, инфраструктура,

административен капацитет, екология, ако не дойде правителство, на което да му ги спрат."

министър-председателят Бойко Борисов

Европейският бюджет за следващите седем години ще бъде с 2 млрд. евро по-щедър към България. За периода от 2014 до 2020 г. страната може да получи под формата на еврофинансиране 15.2 млрд. евро. Това е конкретният резултат за България след продължилите два дни тежки преговори, довели в крайна сметка до компромисно споразумение между лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и ръководителите на общността.

За пръв път в историята на ЕС разходите се намаляват до 959 млрд. евро, като това е с 3% по-малко спрямо сегашния седемгодишен бюджет, който е малко над 1 трлн. евро.

"Това е бюджет, който за никого не е идеален", заяви председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой. И призова Европейският парламент, който е против съкращения на разходите в ЕС, да поеме отговорността си за бюджета и да го гласува, след като евролидерите са изгладили острите си различия.

"Сега се надявам, че и Европейският парламент ще ратифицита това наше днешно решение. Това би било и добър сигнал към пазарите, към всички, които наблюдават Европа като една голяма крачка към стабилност", коментира министър-председателят Бойко Борисов след края на преговорите.

Сделката за България

В новата финансова рамка нашата страна ще получи 15.2 млрд. евро за седемте години, но като се приспаднат дължимите вноски нетният приход може да достигне максимално над 12 млрд. евро. По думите на премиера Борисов България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход.

Страната ни ще получи около 7 млрд. евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6.85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи Борисов. При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, се очаква България да получи за директни плащания на фермерите и за развитие на селските райони около 7.5 млрд. евро при досегашни 5.8 млрд. евро. В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 г.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия) за безопасно извеждане от експлоатация на спрените четири реактора в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, беше договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. Министър Томислав Дончев уточни, че страната ни ще получи допълнителни 75 млн. евро за борба с младежката безработица.

Договореният бюджет от лидерите на ЕС изглежда много добър за България, тъй като еврофондовете в момент са един от малкото свигатели на икономиката. Показателен е фактът, че за 2011 г. от 1.7% ръст на БВП 1.5% се дължат на тях. Освен това две трети от публичните инвестиции се извършват с пари от Брюксел и това трудно ще се промени в близко бъдеще.

Трябва обаче да се има предвид, че усвояването на средствата зависи от добрия административен капацитет на държавата, намаляване нивото на корупцията и увеличаване активността на бизнеса при кандидатстването за финасрине. Засега не може да са каже, че страната усвоява по най-добрия начин еврофондовете, въпреки че не може да се отрече, че през последните две години с цената на много усилия резултатите се подобряват значително. Към края на миналата година са договорени 92.09% от европарите, включително и за селското стопанство, а реално разплатените суми са само 37.57 на сто, като тук влиза и националното съфинансиране.

Компромисите

Председателят на ЕС Херман ван Ромпой  призна, че не може да се игнорира изключително трудната действителност в Европа. Той уточни, че бюджетът предвижда 959 млрд. евро разходи по поети ангажименти и 908 млрд. евро за реални плащания. Това прави общо с около 34 млрд. евро по-малко от предишната седемгодишна финансова рамка.

Според Ван Ромпой това не е перфектният бюджет за никой, но в него има достатъчно за всички, и призова Европейския парламент да действа отговорно. Президентът на ЕС отхвърли критиките на евродепутатите, че разликата между кредитите за ангажименти и за плащания е прекалено голяма като изтъкна, че и в сегашната седемгодишна рамка тя е 5 на сто. Той допълни, че тепърва предстои на равнище министри да се превърне позицията на срещата на върха в законен документ за внасянето му в Европарламента.

Постигнатият компромисен бюджет от 960 млрд. евро означава, че реално ще бъдат изплатени 910 – 913 млрд. евро, посочи председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той съобщи, че евродепутатите ще гласуват бюджета за следващия програмен период анонимно, за да се предотврати натискът на националните правителства.

Германската канцлерка Ангела Меркел определи споразумението като "добро и важно". Според британския премиер Дейвид Камерън приемането на бюджета означава, че в ЕС е възможно да се провеждат реални реформи. "Това е добро споразумение за британските данъкоплатци", подчерта той.

Печеливши и губещи сектори

Двете основни политики на ЕС оцеляха - Общата селскостопанска политика получи малко повече от 1 милиард евро в сравнение с предишното предложение на президента на ЕС Херман ван Ромпой от ноември.

Кохезионният фонд за най-бедните региони, по-специално страните от Източна Европа, получава допълнително 4.5 млрд. евро. Създава се и нов фонд за младежката заетост с около 6 мллрд. евро.

Новият инструмент "Свързана Европа" (Connecting Europe) на ЕС се оказа и най-губещ от орязването на разходите. По него ще се финансират трансграничните транспортни, енергийни и информационни магистрали. Но от хървоначалния му вариант за бюджет от 50 млрд. евро са останали 29 млрд. евро, посочва Reuters.

Намалено е и заплащането на висшите чиновници на ЕС, а заплатите на администрацията ще бъдат замразени през следващите две години. Планира се и 5% на чиновниците да бъдат съкратени през следващите седем години.

Повече средства ще има за мерки, стимулиращи икономическия растеж, както и за научни изследвания. Договорени са и средствата за "зелени" инвестиции, както и за борбата с младежката безработица. За проектите Gallileo, ITER и GMES са планирани общо 13 млрд. евро.

Бюджет на ЕС за България 2014-2020 г. (в млрд. евро)

Очаквани приходи 15.2

Нетен приход         12

Директни плащания

и пари за селските райони 7.5

Компенсация

за I-IV блок на АЕЦ  0.260

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

70 коментара
 • 1
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  "реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 г."

  Означава ли това, че няма да се достигнат субсидиите нивата на старите членки през 2016?

 • 2
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  А Гърция? 200 милиарда повече?

 • 3
  simo87 avatar :-|
  simo87
  • -11
  • +150

  Сделката не е лоша за България. При намаляване на средствата на бюджета на Съюза, ние постигаме увеличение от 15-20%. Явно сме убедили Европа, че имаме нужда от тези пари и знаем как да ги усвояваме ефективно и прозрачно.
  През периода 2014-2020г. населението на България ще бъде малко под 7 млн. души. Получаваме общо 15,2 млрд. евро. Това прави по над 2200 евро на глава от населението. Общото население на ЕС през този период ще бъде над 500 млн. души, може би около 520 млн. души. Общият бюджет възлиза на 908 млрд. реални разходи. Сметката показва, че средно на един гражданин на ЕС се падат по около 1750 евро. Това сочат сухите цифри. Остава да работим и да усвоим максимално голяма част от тези средства.

 • 4
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Въпреки, а не благодарение на спотайващите се някъде на завет, далеч от суматохата, български институции, по едно чисто стечение на обстоятелствата, ще изкярим с 2 мрлд повече.
  Съмнявам че обаче, че обикновените българи ще видят нещо от тези пари. Те вече се разпределят в София за "правилните" хора и техните фирми.

 • 5
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  До коментар [#4] от "karen_walker":

  де да беше така... просто ще се изпарят без особени резултати

 • 6
  jugozombi avatar :-?

  Разочарован съм от "Капитал"! Що за отстъпление от редакционната политика е заглавието "България ще получи с 2 млрд. евро повече от новия бюджет на ЕС"? Нима това е словото на една свободна и независима журналистика? Не! Очаквах нещо далеч по-традиционно за "Икономедиа", например заглавие като "България под заплаха да изгуби 2 млрд. евро повече в сравнение със стария бюджет на ЕС". Естествено, с обвинение по адрес на правителството в подзаглавието и компетентни и конструктивни коментари на Петър Щурм Константинов и някой член на ръководството на "Движение България на гражданите" за завършек.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 г."

  44.65 лв./декар субсидия за обработвана площ. Тръгнахме от около 18 ако не се лъжа, в момента сме на 32 ако не греша. Доколкото знам в Гърция е 70 лв., но те май смесваха евро и национално субсидиране, като последното е умряло, не знам как е сега. Горе-долу толкова е и рентата 30-32 лв. Тръгвайки от Добрич, разораната земя върви на запад според нивото на субсидиите. Стигнахме малко по-западно от БЕла Слатина и КнежЪ. С новите нива има добър шанс да стигнем до масивите на Монтана и Видин (и прословутата община Бойница). Дай Боже, кръстете се два пъти, и три пъти. Това е от огромно значение. Друг ефект ще е продължаващо окрупняване, но това е всеобща тенденция и земеделието става индустрия, подлежаща на ефекта на мащаба. А и селото винаги е раждало буржоазия, нали коминтерновци? :-)

 • 8
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  До коментар [#7] от "misho73":

  все хубави новини редиш, но кога, аджеба ще може това наше селско стопанство да задоволи пазара със истински българсик зеленчуци и плодове??? Писна ми да ям чужда продукция, която не е качествена като повечето наши продукти.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Всъщност, увеличението идва главно от вече договореното преди влизането ни хармонизиране на плащанията за декар. От друга страна, това можеше да стане за сметка на кохезионните фондове, които са големия губещ в този бюджет и е добре че пощадиха нашето малко канче. Това което скрихме (Благодаря Барозу) е че магистрала Хемус няма как да я броим трансевропейска, там е и една от заслугите на г-н президента, в качеството му на министър. Браво за което. И е добра новина че спазарената инфраструктура не чака следващ период, защото той е далч - след 2021. С две думи - бюджета е добър, особено на фона на нашия мизерен БВП. Номера е сега да усвоим даденото, което ни е стара грижа. Добра първа стъпка е да оставим СерГей и Доги в опозиция.

 • 10
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#9] от "misho73":

  Хм:

  [quote#9:"misho73"]... Това което скрихме (Благодаря Барозу) е че магистрала Хемус няма как да я броим трансевропейска...[/quote]

  Магистрала "Хемус" в частта й от София до Велико Търново след завършването й ще свързва Атина, Тирана, Прищина и Скопие с Букурещ, Кишинев, Киев и Москва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK