Банско - между туризма и природата

Министри се обявиха "за" нови лифтове и отрекоха нередности с концесията на "Юлен"

На дебата общината призова само за "добронамерени" изказвания, след като чу критики от екологични организации
На дебата общината призова само за "добронамерени" изказвания, след като чу критики от екологични организации
На дебата общината призова само за "добронамерени" изказвания, след като чу критики от екологични организации    ©  Красимир Юскеселиев
На дебата общината призова само за "добронамерени" изказвания, след като чу критики от екологични организации    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В момента се бърза не само заради изборите, но и заради изтичането на сегашния план за управление на парк "Пирин" (през 2014 г.), а новият трябва да мине през задължително обществено обсъждане."

Любомир Костадинов, юрист от Световен фонд за дивата природа WWF

"От Уелс съм. Чакам два часа за лифта, сигурно ще почакам още 30 минути. Никога повече няма да дойда в Банско." Репликата е на мъж над средната възраст с кисела физиономия. Заснет е в рамките на кратко филмче, с което Иван Обрейков – маркетинг директор на "Юлен" АД открива кръглата маса за бъдещето на зимния курорт Банско. Клипът представлява кадри на опашки от скиори и сноубордисти пред началната станция на кабинковия лифт и коментари от изнервени чужденци. Повечето от тях са заснети по време на коледно-новогодишните празници. "Като на Орлов мост е", обяснява Обрейков. "Всичко, от което се нуждаем, са още кутийки, които да скачат по планината", казва той в заключение.

Срещата се провежда в залата на читалище "Никола Вапцаров" в града и е с участието на около петдесетина души  - представители на общината, концесионера "Юлен", правителството, икономисти и мениджъри от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Сред тях са и 5 души от коалиция "За да остане природа в България", които са против искането на Банско в плана за управление на парк "Пирин" да отпадне забраната за строителство. Това ще позволи на концесионера спешно да изгради втора кабинка в ски зона Банско, тъй като капацитетът на сегашните съоръжения е изчерпан по думите им. Предложението на общината ще се гледа на 19 февруари от Висш експертен екологичен съвет (ВЕЕС) – консултативен орган към екоминистерството.

Освобождаване на дървета

Преди началото на срещата от община Банско раздават пресматериали, един от които е озаглавен "Най-чести въпроси и спекулации". От него разбираме, че "въпреки че ще доведе до определено освобождаване на дървесна маса за просеките за прокарването й, втората кабинка ще има много по-голям екологичен ефект". Причината според документа е, че ще се ограничи трафикът на автомобили в планината, а лифтът ще се монтира по въздуха – с хеликоптери. Със същите аргументи от няколко години свързаната с "Юлен" "Витоша ски" се опитва да издейства позволение от властта да строи нови ски съоръжения на Витоша.

След Обрейков думата взима кмета на Банско Георги Икономов, който изтъква, че преди концесията на "Юлен" и туристическия бум в малкото планинско градче всеки втори е бил бракониер. "Тогава ли беше по-добре защитена природата", попита Икономов. Сега хората имали поминък, "но трябват още лифтове", заключи той. Следва изказване на икономическия министър Делян Добрев, според когото няма причина изграждането на нови писти и лифтове в Пирин да е забранено. Ръстът на туристите ще започне да намалява, ако няма нови съоръжения, смята той.

Цеко Минев с един-единствен интерес

На микрофона застава Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски и един от основните акционери в Първа инвестиционна банка. "Аз съм спряган за злия гений на българския спорт", започва той. Следва пояснение, че ски спортът не вреди на екологията, всяка държава е уплътнила максимално планината си, а в швейцарския ски курорт Сен Мориц екозащитници и инвеститори дори се разбрали за прокарването на лифт през резерват. Чудя се защо е тази истерия от страна на зелените по темата и защо се случва сега. Отива към политиката, а не към природосъобразен начин на живот. Природосъобразно е да махнеш децата от компютрите, каза Минев. Той изрази учудване как точно ски зона Банско е увредила природата, при положение че заема 2.5% от територията на парк "Пирин". "Понеже много се говори за моите интереси, аз имам един-единствен интерес – да има колкото се може повече ски центрове. Ако имаше още 10 такива концесии навремето, сега нямаше да има такъв натиск, хората щяха да се разпределят", каза Минев. Ски центровете били важни за икономиката и защото зимният туризъм е три пъти по-скъп от летния, изтъкна той.

Изказването на министъра на спорта Свилен Нейков се изчерпва с репликата: "Напълно подкрепям колегите и председателя на ски федерацията Цеко Минев. Има нужда от нови лифтове, това е безспорен факт."

Екоминистърът чака становище от ЮНЕСКО

Думата взе екоминистърът Нона Караджова, която замени патоса с експертни коментари по темата. Тя обясни, че е отказала да разгледа исканията на Банско, докато не мине мисията на ЮНЕСКО миналата година и не получи тяхното становище. Получихме много добра оценка, състоянието на обекта Национален парк "Пирин" е добро, каза Караджова. Тя посочи, че ски зони Банско и Добринище са извън обхвата на защитата на ЮНЕСКО и модернизация може да има само в техните очертания. Това може да стане след одобрение на ВЕЕС и след като получим конкретен прoект, който да мине на "дълбоки проверки", каза Караджова.

Валентин Симов от Партия на зелените поиска думата, за да каже, "че се разграничава от псевдоекологичните организации, които получават пари от чужбина и спират развитието на туризма". Той отбеляза, че въпросните сдружения трябва да се разследват от прокуратурата – откъде взимат пари и как купуват терени в зона "Натура". Малко преди края на кръглата маса Симов напусна срещата и се качи в нов сребрист джип BMW X6.

Давид срещу "Юлен"

Дойде ред за изказване на представители от коалиция "За да остане природа в България". "Решихме да дойдем в последния момент, защото знаехме, че ще сме единствените, които ще защитават интересите на природата и гражданите, които искат законност. Това е едно зле режисирано обсъждане", започна Петко Цветков от българската фондация "Биоразнообразие". Той призова присъстващите да си припомнят защо Национален парк "Пирин" е част от световното природно наследство и обект под защита на ЮНЕСКО – заради съвкупността от ландшафта, горите и водите. Ако българите сме бедни, то не е заради липсата на ресурси, а "защото продължава да се краде, да се ползва територия, без да се заплаща, и да искат повече", каза Цветков.  

Думата взе Любомир Костадинов, юрист от Световен фонд за дивата природа WWF. Той попита какво точно се обсъжда в момента – втори кабинков лифт и писти или развитието на Банско, защото, ако е първото – никой не знае къде е тази кабинка и каква е нейната обосновка. В момента се бърза не само заради изборите, но и заради изтичането на сегашния план за управление на парк "Пирин" (през 2014 г.), а новият трябва да мине през задължително обществено обсъждане, посочи Костадинов. "Съжалявам, че ще го кажа, но Пирин е публична държавна собственост – на всички български граждани, а не на Банско. Съжалявам и че не го разбирате, а сте на принципа "дайте да отсечем крушата и да я изгорим, вместо да ни дава плодове всяка година", каза юристът. Той посочи, че исканията на Банско за нови ски строежи противоречат на чл. 21 от Закона за защитените територии, според който в национални паркове може да се строят само хижи и заслони и да се прави ремонт на съществуващи съоръжения. "Нека Банско не става синоним на Слънчев бряг", призова юристът.

Слънчев бряг е рай

След неговото изказване екоминистърът Нона Караджова изостави спокойния тон и нападна природозащитниците за това, че се изказват политически, а не експертно. По повод обвиненията, че "Юлен" ползва над 60 хектара повече от договорените  с държавата през 2001 г. 100 хектара, тя потвърди, че това е доказано от геодезическо заснемане. Въпреки това ние сме в параграф 22, имаме един безумен договор, в който текстовата част се различава от графичната, оправда се Караджова.

Министър Добрев също се почувства засегнат от изказванията на еколозите. "Защо плашите Банско със Слънчев бряг? В Слънчев бряг ръстът на туристите всяка година е 10 - 20%, а в Албена, където имаме ниски параметри на застрояване, тази година има спад със 7 - 8%", каза икономическият министър.

Най-краен беше кметът на Банско Георги Икономов, който се обърна към представителите на "За да остане природа" с думите: "Вие сте една много малка част от обществото. Поканих ви тук, за да се изкажете добронамерено. Мислехме, че ще чуем екологични доводи, а не коментар на градоустройствените параметри." "Г-н Икономов, вие се увековечихте с това изказване. След като сте ни поканили, за да чуете неща, които са ви удобни, ние нямаме място тук", каза Петко Цветков, който напусна залата заедно с останалите природозащитници.

Бързо, бързо

След кратка почивка срещата продължи, но с един-единствен представител на "За да остане природа" – Катерина Раковска от WWF. В дискусията се включи Филип Цанов от сдружение "Природата за хората", което организираше контрапротести срещу протестите срещу промените в Закона за горите през лятото на миналата година.

Преди него пък зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев каза, че от гледна точка на Закона за устройство на територията в ски зона Банско няма незаконни съоръжения. 

"От всички аргументи едно става ясно – няма нито законов, нито екологичен проблем с доизграждането на ски зоната. Колкото по-бързо се действа, толкова по-добре", включи се отново Цеко Минев. Всички, чието мнение не съвпадаше с това на председателя на ски федерацията, вече бяха напуснали срещата.

65 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gospodin avatar :-@
  Г-н D
  • - 12
  • + 100

  Това е умопомрачително!
  Държавата в лицето на трима министри да търси вратички в законите за опазване на публичната държавна собственост и да се оправдава с опашки пред лифтовете, за да изсече Пирин и да позволи да се завъртят едни пари в офшорките на г-н Цеко Минев, който реално владее района!

  Нередност?
 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 7
  • + 46

  Не мога да разбера Цеко Минев какво е правил на тази среща.Представителят на Юлен също?

  Нередност?
 • 3
  stf avatar :-|
  Стефанов
  • - 5
  • + 62

  Защо не се разбие монопола на Цеко?
  Да се направи прозрачен конкурс и да се даде право друга фирма да изгради втория лифт за да има конкуренция, по-добри цени и качество!

  Нередност?
 • 4
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat
  • - 7
  • + 88

  Интересно,а каква е причината да има опашки? Не е ли именно свръхзастрояването извън рамките на нормалното?

  Нередност?
 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 2
  • + 64

  До коментар [#2] от "vjacho":

  Ами всъщност те са инициаторите, защото имат интерес.
  Огромна част от хотелите в района са построени с кредити от банката, в която г-н Цеко Минев е основен акционер и са ипотекирани в нейна полза. Ако нямат приходи - няма да могат да обслужват задълженията си. Тогава банката ще е принудена да влезе във владение на имота. А защо са й на банката неплащащи фалирали хотели в западащ курорт?
  Получава се параграф 22 - имаме прекалено голяма леглова база, затова ни трябват нови писти и съоръжения, но тъй като капацитета им ще увеличи и ще идват повече туристи, ще ни трябват нови хотели...
  Що се отнася до Юлен, както и Витоша ски, те са брънки от сложната система от взаимносвързани офшорни фирми, които се свързват с банката.

  Между другото, в началото на декември 2011 г. в Капитал имаше серия от публикации, които много подробно изясняват казуса.

  Нередност?
 • 6
  orchis avatar :-|
  orchis
  • - 2
  • + 88

  Мисля че върха на падението е да се дава Слънчев Бряг за нещо като позитивен пример за развитието на туризма. Някаква много извратена ситуация е това.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 7
  vasil78 avatar :-|
  112233
  • - 87
  • + 19

  в БГ няма еколози, тука има платени псевдо еко-бизнесмени !!!!!!!!!

  Нередност?
 • 8
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 1
  • + 10

  [quote#5:"Г-н D."]Ами всъщност те са инициаторите, защото имат интерес. [/quote]

  Това е ясно,но спорът е между еколозите и държавата.Между гражданите и държавата.Знам че интересът на бизнеса е в основата на пазара и развитието.Спорът беше дали това е легитимен интерес.Държавата трябва да отговори на своите опоненти.

  Нередност?
 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 2
  • + 42

  До коментар [#8] от "vjacho":

  Официално спорът е между плановете на общината за разширяване на скизоната и екоорганизациите, които се противопоставят на жертването на планината.
  Само че в дебата на страната на общината застава правителството (което сякаш няма нищо против да се погазят закони и наредби) и Цеко Миневата шайка, които имат интерес да извлекат още печалби.
  Странното е, че правителството се явява адвокат на страната на тези, срещу които се надига гражданското движение

  Нередност?
 • 10
  millen76 avatar :-|
  batMilen
  • - 1
  • + 43

  На проведената среща министрите явно са дошли да потвърдят думите на съпартиеца Емил Димитров: " Държавата е наша и гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас и без вас!".

  Нередност?
Нов коментар