Ася Ангелова: Ежемесечно отчитане на топлоенергията ще оскъпи сметките с поне 30%

Председателят на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство пред "Капитал Daily"

Ася Ангелова, председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство
Ася Ангелова, председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство    ©  Капитал
Ася Ангелова, председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство
Ася Ангелова, председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство    ©  Капитал

  Ася Ангелова е завършила немска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а след това и банково дело в УНСС. През 2009 г. специализира мениджмънт в университета St. Gallen в Швейцария. От 2003 г. е прокурист, а от 2007 г. - управител на "Иста България".  През 2009 г. е избрана за председател на Асоциацията на дружествата за дялово разпределение.

  Вече стана ясно, че при проверката на сметките на "Топлофикация - София" за януари са открити само 113 грешки. Това не е ли малко на фона на масовото недоволство от завишените сметки за декември в столицата?

  - Цялата тази кампания всъщност започна от един блок в жк "Младост", където действително имаше грешка. Покрай този случай се разшумя, че има грешки и в останалите сметки. Това обаче са прогнозни сметки, които са изчислени на база отоплението от миналия период, а не окончателните. Те ще бъдат изготвени, след като приключи отоплителният сезон, отчетат се всички уреди, както и водомерите и се направи цялостната картина в абонатната станция.

  Тоест сметките на всички останали абонати са коректни?

  - Абсолютно. Просто това недоверие заради грешката, допусната в "Младост", се прехвърли на всички останали абонати на "Топлофикация - София". Оказа се, че дори има такива, които протестират, въпреки че сметката им за този декември е по-ниска, отколкото тази за миналия. Лошото е, че не сме за първи път в такава ситуация и причините са няколко. Първо, цената на топлинната енергия беше намалена от януари, а хората имаха очаквания, че декемврийските им сметки ще бъдат по-ниски. Само че последният декември се оказа по-студен от миналия, а цената на топлоенергията по-висока. Декември е и месецът с най-много почивни дни, в които хората си стоят най-много вкъщи. Стигаме и до коригиране на прогнозните дялове, което означава да заявим, че няма да плащаме, защото няма да обитаваме, и през това време съседите ни да кредитират нашето отопление.

  Реално обаче едва 2% от абонатите са заявили нулево потребление, което означава, че не може това да е основната причина за завишените сметки?

  - Това е част от всички останали фактори.

  Доколко сериозен е факторът с кражбите на топлоенергия?

  - Проблемът е сериозен, но до момента няма нито един глобен абонат. Причината е, че когато се правят проверки, хората, които са заподозрени в кражба, не отварят апартаментите си и ние сме с вързани ръце.

  Тогава какво трябва да се направи, за да може кражбите да се намалят или избегнат?

  - Това е много сложно в момента, макар че по закон топлинните кражби са наказуеми. Кражбите могат да се предотвратят с уредите за дистанционен отчет или с месечните отчети, защото няма как всеки месец да закачаш и разкачаш радиаторите си. Това е въпрос и на организация на етажната собственост, тъй като, за да откачиш радиатор, той трябва да се източи, което се чува от всички живущи в сградата. Ние имаме предложение за промяна на общите условия в договорите с топлофикация, за честотата на отчетите и др. В момента много се говори за месечните отчети. Това работи безотказно в по-малките градове, в София, където има над 400 хил. абонати, обаче няма как да стане. Първо, това ще оскъпи услугата поне с 30%, защото това ще е една армия от отчетници, които всеки месец в рамките на 2-3 дни трябва да посетят апартаментите. В същото време обаче това връща доверието на хората, че някой се грижи и проверява тяхното потребление.

  Какво тогава е решението с отчитането?

  - Самата топлофикация предложи да има вариант за месечен самоотчет, но не всеки човек е в състояние да си отчете водомерите и разпределителите си сам. От друга страна, трябва да се доверим, че потреблението е отчетено добросъвестно. Другият вариант са радиоуредите, за които се казва, че са по-скъпи, макар че те не са толкова по-скъпи от останалите. Освен това, ако сте си купили уреди през последните няколко години, те вероятно са радиоуреди, защото някои от фирмите продават от години само такива. Така в даден момент те могат да се активират да отчитат дистанционно, без да трябва да купувате нови.

  Второто, за което вече говорихме с топлофикация, е преносимостта на данните между уредите за изчисление на различните топлинни счетоводители. Фирмите в самата асоциация са на различно мнение по този въпрос и това е нормално. В момента в закона е записано, че уредите в една сграда трябва да са от един тип и един производител. Това означава, че не може живущите в една сграда да ползват услугите на различни фирми за дялово разпределение.

  Освен това за преносимостта на данните има технически проблеми, защото уредите на различните фирми са различни. Това означава, това ноу-хау, което имаме, да се прехвърля от една фирма на друга. Питала съм колеги в други страни има ли такава преносимост и се оказа, че това е възможно само в сградите с хоризонтална инсталация, където има апартаментни топломери, а не индивидуални разпределители по радиаторите.

  Това означава ли, че дори законодателно да бъде наложено това изискване, на практика то е неосъществимо?

  - На практика това не може да се случи, защото фирмите ползват различни уреди, които се отчитат по специална техника. Няма случай до момента тази техника да се предоставя от фирма на фирма. Затова единствената система за преносимост, която може да се осъществи, е чрез уредите под наем, която се прилага в Пловдив. Така, ако даден клиент реши да смени фирмата за топлинно счетоводство, той няма да купува нови уреди, а ще плаща наем за тях. Не че фирмите не могат да обслужват уредите си една на друга, просто това не е толкова просто.

  Как седи въпросът с отчитането в други страни?

  - Там радиооуредите също навлизат през последните години. Липсва обаче това недоверие и хората дори не знаят кой е топлинният им счетоводител. За отчитането на апартаментите се грижат платени домоуправители, които отговарят за това да осигурят достъп, когато това е необходимо.

  Съществува ли все още проблемът с демонтирането на радиатори от абонати, които повече не искат да ползват услугите на топлофикация?

  - 10% от отоплителните тела за последните 10 години са демонтирани. През последните години има повече, тъй като хората смятат, че това е единственият начин да се установи, че те не ползват парно, и за да си спестят таксата за топлинно счетоводство, която е 4.08 ст. на година. Това е един сериозен проблем и най-странното е, че въпреки че законът го забранява, никой не може да упражни контрол за това дали се демонтират или не радиатори. Принципно Министерството на икономиката и енергетиката е органът, който може да налага глоби за демонтиране на радиаторите.

  Бяха ли ви възложени вече допълнителните функции от "Топлофикация - София", както беше обявено?

  - В момента "Топлофикация - София" настоява да направим проверка на необитаемите жилища, които са заявили, че няма да ползват топлоенергия. В едни кратки срокове топлинните счетоводители ще се опитаме да направим тази проверка. Тук обаче нещата опират до това да получим наистина достъп до апартаментите на тези, които наистина ползват топлоенергия незаконно.

  Close
  Бюлетин
  Бюлетин

  Вечерни новини

  Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


  19 коментара
  • 1
   kaizersoze avatar :-|
   kaizersoze

   А ако махнат, така наречените "топлинни счетоводители" колко ще паднат сметките?

   Не виждам причина да издържаме сградите, колите, заплатите на цял куп търтеи.

  • 2
   zamen avatar :-|
   Чарли Мишкин

   В Германия се плаща през цялата година една постоянна / средна сметка за ток, вода, топло, а когато стане уравняването (обикновено през септември/октомври) се плаща допълнително или се връщат пари. Тогава се прави ново изчисление на таксите - съответно остават същите ако нямаш големи разлики или нагоре или надолу според потреблението.

   В този случай изобщо не са необходими т.н. "топлинни счетоводители". Отчитането на уредите става еднократно и се прави от фирмата която ти предоставя услугата.
   Да отбележа, че в германия има няколко фирми от които можеш да получаваш - ток вода или топло (газ, парно). Има известна конкуренция. Дори познавам хора които имат нощна ел. енергия на цена 7 цента/ кВ.ч. (при ср. цена 25 цента), които я използват, за да се отопляват с нея.

  • 3
   gost22 avatar :-P
   gost22

   Вдигай, още може. Нагоре, докато българина се научи да мисли, а после и да гласува с портфейла си. Нека сам да си поиска закон, задължаващ всички измервателни уреди да са извън жилището му, и да мерят в реални единици... Един истински топломер струва надписаното за два месеца. А и цените ще се видят в реално изражение, без възможност за кражби и тарикатщини.

  • 4
   bz avatar :-|
   bz

   Как не се намери един да разсече този гордиев възел от некадърници, търтеи, политически лапачи и "тарикати" крадци съседи за толкова години.

  • 5
   tj avatar :-|
   Kiro

   Ангелова - само за сведение: сметката ми беше 120 лева. От тях 20 лева за отопление, 100 лева за топла вода. В навечерието на предишния зимен сезон вложих 2500 лева в климатик. В края на сезона ми върнаха 127 лева. Т.е., за да си изплатя климатика трябва да го използвам прибл. 100 години? Есъествено всичко изконсумирано като топлинна енергия през миналия сезон беше сложено към топлата ми вода. Сега какво? Трябва да си купя и бойлер със соларни панели ли?
   Някакъв коментар? Ама ако може по-сериозен, глупостите ги лансирайте по други медии, моля :)
   И да не ви казвам, че топломера на входа е с изтекъл срок за метрологична проверка. Ама предишния път като се оплаках го презавериха през нощта и ми писаха писмо, че съм се бил объркал нещо :)
   А да не ви казвам и че според АПК нямам право да се жалвам от цените на тока и парното, щото те били определени от ДКЕВР за монополистите, демек мен (гражданина) ме няма в тази кореспонденция.
   И бих ви добавил и още няколко реда тук, но по принцип съм възпитан човек, от старата школа, и гледам да се държа прилично на публични места и да не използвам нецензурни определения :)

  • 6
   palaviq avatar :-|
   palaviq

   да има как да се отърва от тия, ама няма

  • 7
   smokingpipe avatar :-|
   smokingpipe

   " Оказа се, че дори има такива, които протестират, въпреки че сметката им за този декември е по-ниска, отколкото тази за миналия. "..." Само че последният декември се оказа по-студен от миналия, а цената на топлоенергията по-висока. ".....!?

   Може и да не е Калинка , но мислите и са на точици...
   И хората протестират срещу пладнешкия грабеж .
   В една сграда има само един измервателен уред , който отговаря на техническите изисквания .Това е топломерът в абонатната станция . Другото го дължим на великият държавник Иван Костов , дарено ни за цял живот , със закон .
   Идат избори , да го/ги изберем пак.

  • 8
   gost22 avatar :-|
   gost22

   Хайде пак опашати лъжи:
   "Съществува ли все още проблемът с демонтирането на радиатори от абонати, които повече не искат да ползват услугите на топлофикация?

   - 10% от отоплителните тела за последните 10 години са демонтирани. През последните години има повече, тъй като хората смятат, че това е единственият начин да се установи, че те не ползват парно, и за да си спестят таксата за топлинно счетоводство, която е 4.08 ст. на година."

   Дали радиатора е свален или му е стегнато кранчето е все едно и също — през ребрата не минава топлина. От друга страна, със или без радиатор, тръбите си минават през апартамента и служат за кражба на топлина и надписване на сметки. Само закон за задължителна хоризонтал инсталация и истински топломери извън жилищата, ще пресече далаверите и кражбите, и ще свали цените на парното.

  • 10
   juliof avatar :-(
   juliof

   Такива дето ми разправят как било в Германия да вземат да се скрият.

   Ами нали фирмата, която ви предоставя услугата е платила на някого за да направи сметки и разпределение.

   Точно в Германия, ако не живеете в каравана или под някой мост, ако не си платите сметката, ще ви осъдят и/или изселят за отрицателно време.

   Ганьовци, свикнали да живеят на аванта!!


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход