Изкупителни жертви за високите сметки

Едва 9.3% от цената на тока остава в ЕРП въпреки общественото недоволство,

Общественото недоволство от високите фактури за електроенергия заля цялата страна
Общественото недоволство от високите фактури за електроенергия заля цялата страна    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Общественото недоволство от високите фактури за електроенергия заля цялата страна
Общественото недоволство от високите фактури за електроенергия заля цялата страна    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Вероятно никак не е случайно, че цените на електроенергията в България се определят в средата на лятото. Така увеличението на тока остава между поредната отпуска и факта, че топлото време не предразполага към чак толкова големи сметки въпреки все по-масовата тенденция за използване на климатиците. С идването на зимата обаче сметките за парно и ток започват да растат, а фактът, че цените са повишени, става очевиден.

Точно затова недоволството срещу високите фактури за парно и ток винаги ескалира в началото на всяка година, когато температурите са минусови.

Този път гражданските протести освен традиционното изгаряне на сметките от абонатите на топлофикациите заляха цялата страна, изливайки недоволството си върху електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".

С какво януарските сметки са по-различни

Основното обяснение за високите януарски сметки, което представители на ЕРП дават, по-късно потвърдено и от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, е поскъпването на електроенергията от юли с близо 14%. Нормално е това увеличение да се усети най-силно именно когато и потреблението е най-високо. За сравнение, предишното поскъпване на електроенергията беше средно с 3% за трите дружества, което е доста по-незначително спрямо последното.

Другият момент, който се изтъква като причина за по-високите сметки, е различният отчетен период. Най-фрапиращ случай в това отношение има при "Енерго-про", при които сметката за януари обхваща 40 дни, а тази за декември - 22 дни. Това обаче също не се случва за първи път, а е съвсем нормална практика и при трите ЕРП в края на годината заради официалните почивни дни. Въпреки това не при всички абонати има толкова драстични разлики в отчетените периоди. Взета на случаен принцип фактура на ЧЕЗ за януари например показва, че компанията е отчела потреблението за 33 дни при 32 дни за същия месец на предходната година. Сравнението на двете сметки също показва, че разликата във фактурираната сума основно идва от повишението на електроенергията с 13.8% от юли.

Традиционно високите сметки за ток и парно се обясняват и с по-студеното време и новогодишните празници, което е предпоставка за по-високо потребление. От трите електроразпределителни дружества обаче само ЕВН предостави данни, според които през декември 2012 г. потреблението е било със 7% по-високо от това през декември 2011 г. Според данни на Електроенергийния системен оператор обаче потреблението в страната през този декември е с едва 1.28% по-високо спрямо същия месец предходната година. Тук трябва да се направи уточнение, че в тези данни се включва и потреблението на индустрията, която потребява около 30% от общото количество електроенергия, но въпреки това са показателни и за консумацията в бита. Още по-интересни са данните за януари, месеца с най-високи сметки, които показват, че потреблението е с 8.3% по-ниско в сравнение с януари 2011 г. Константин Стаменов, който е председател на федерацията на големите индустриални потребители, коментира, че действително потреблението в много сектори този януари е било по-ниско от предходния. По думите му "кризата се повтаря в много индустрии".

Кой за какво протестира

Безпрецедентно протестите срещу високите сметки на ток през почивните дни обхванаха 15 града в страната, като на улиците излязоха хиляди недоволни. Стигна се дори до вандалски прояви и арести. Те надминаха в пъти недоволството от столичните сметки за парно, при които имаше завишение с над 100%. На този фон данните на трите ЕРП за високите януарски сметки изглеждат доста по-скромни. От варненската "Енерго-про" коментираха, че средното завишение е с 25%. От ЕВН пък представиха статистика, че 10% oт клиентите им имат консумация до 500 киловатчаса, при които средната стойност на фактурите е 31 лв. Консумация в рамките от 500 до 1000 киловатчаса пък имат 17.93% от клиентите, за които фактурата е средно 111.82 лв. без ДДС при 98.11 лв. без ДДС за миналата година. Най-високи сметки от над 200 лв. пък са получили клиентите с над 1000 киловатчаса потребление, които са около 10%. Такива данни не бяха представени само от ЧЕЗ, която захранва с ток Североизточна България, въпреки запитването от страна на "Капитал Daily".

Засега проверките на трите ЕРП също показват, че няма грешки при отчитането на електроенергията. От "Енерго-про" признаха за един-единствен случай, при който не е бил предоставен достъп за отчитане и е била начислена по-висока консумация.

За да се установи дали електромерите са били отчетени правилно, министър Добрев назначи и проверка от Института по метрология. Едва ли обаче проблемът може да се търси в отчитането на електромерите.

Има ли скрити резерви

Според експерти резерви за намаляване разходите на енергодружествата има, макар че именно техните разходи бяха най-сериозно орязани от 2008 г. насам. Например разходите за пренос и разпределение на EoN за стопански потребители на ниско напрежение през 2007 г. са представлявали 43% от крайната цена, която съответните фирми са плащали. През 2010 г. те са вече едва 29%. В момента процентът е дори по-нисък.

През 2010 г. ЕРП бяха атакувани от ДКЕВР, че ползват много външни услуги, и регулаторът дори ги глоби и оряза разходите им. Например действащото в Североизточна България дружество EoN (сега "Енерго–про") твърдяха, че са обединили счетоводните отдели (както и други дублиращи се дейности) на предишните държавни електроразпределителни дружества. Самите електроразпределителни дружества тогава отговориха, че по този начин всъщност намаляват разходите си за потребителите. 

Сега ДКЕВР прави нова проверка на енергодружествата, която ще покаже дали отново има подобни завишения на разходи.

Какво и на кого плащаме

Анализ на Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ) показва, че препродавайки електроенергията на битовите потребители, дружеството, което доставя енергията, губи по 9.62 лв. за мегаватчас. Причината е, че ЕРП получават по-малко пари, отколкото са принудени да заплащат за енергията на НЕК. Това, от което всъщност печелят ЕРП, са мрежовите услуги. Делът им в общата сметка е около 28%, но реално е дори по-малък, тъй като те трябва да компенсират загубите си при продажби на битови клиенти. В крайна сметка анализът на ЕМИ показва, че енергото получава около 9.3% от крайната сума, която клиентът плаща, а всичко останало се разпределя по веригата. 46% от крайната сметката отива в НЕК за самата електроенергия, около 10% са разходите на НЕК и ЕСО за пренос. Остатъкът е за надбавките за зелена енергия, високоефективно производство, невъзвращаеми разходи (за централите, с които НЕК има дългосрочни договори) и ДДС.

На вълната на недоволството

На фона на общественото недоволство повечето опозиционни политически партии обявиха, че ще искат национализация на трите ЕРП. Въпреки че автор на тази идея от страна на БСП е Янаки Стоилов, той не можа да обясни пред "Капитал Daily" как конкретно може да стане това. Коментар по въпроса отказа и бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров. Така единствено енергийният експерт на партията Явор Куюмджиев, който беше и заместник-министър на Овчаров, коментира, че идеята е национализацията да стане чрез обратно изкупуване на дружествата. "Ние не искаме това да стане чрез болшевишки революции, а чрез влизане в нормални преговори с трите ЕРП", заяви експертът. Не е ясно обаче колко ще струва това на държавата и какви ще са последствията както за инвестиционния климат на страната, така и от юридическа гледна точка.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


86 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  На СПИН-озните все национализация на частното и голямо лапане от държавните пари им се привижда.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  И аз се чудя, защо трябва да си го изкарват на вестоносеца. Да подхващат тези, които са подписвали раздути изкупни цени за 6 мандата след тях

 • 3
  epoc avatar :-|
  epoc

  Много ми е интересно как за пренос за битов абонат сумата е толкова, колкото и изразходваната енергия, и въпреки това ЕРП-тата твърдят, че продавали на загуба.

  Като са на загуба, защо не си купят няколко електроцентрали, че съвсем да минимизират разходите?

 • 4
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Обикновено проблемите, за които в Капитал се пише, имат поне 2 очевидни и няколко не толкова очевидни решения. Това ни кара да се чувстваме адски тъжно, усещайки, че сме водени от тъпанари...назад и надолу.

  Сега обаче е различно. Толкова сложна тиня е в енергетиката, че не можеш нищо да поправиш, освен ако не стартираш на чисто. Освен това идат и избори, което гарантира, че няма да се направи опит за справянето с проблемите.

  Честно казано гледам с интерес сеира, който ти се предоставя, защото някакво лесно решение тук няма. След разговори със специалисти в бранша аз също съм пас и смятам да се насладя на сеира, чиито последствия ние потребителите ще отнесем. Но аз отдавна съм се настроил на облачно време, така че скоро като завали няма да се изненадам.

 • 5
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  [quote#1:"bz"]На СПИН-озните все национализация на частното [/quote]
  Ами че то ЧЕЗ и ЕВН не са частни,това знаеш ли го ...
  ------------------------
  Мантрата на седерунгелите : "частникът дава по-добро качество от държавата" май не действа.. И?! С каква идея седерунгелите ги продадохте??! ..
  За да вземете комисионни??! .. в момента- договорът подписан при продажбата изпълнява ли се??! Къде са инвестициите, къде е развитието на мрежата , къде ви е подобряването на качеството .. трансформаторите ви се палят и унищожават на хората жилищата - утре и ще ни избият някъде ..
  --------------------------
  На какви цени я продадохте мрежата за разпределение??! .. колко ще струва сега, само стълбовете в планината на далекопроводите, да се монтират .. извършва се с хеликоптери, ако не знаеш ..
  ----------------------------
  Па и нагли, на всичкото отгоре ...

 • 6
  ajsaider avatar :-P
  ajsaider

  Чети приятелю тъп.. чети .. па да видим на какъв "частник ще му вземат имуществото"
  --------------------------------
  http://www.evn.at/Gruppe/Geschichte.aspx

  .. "Die Mehrheit von 51 % des Aktienkapitals gehört dem Land Niederösterreich.. "
  .. ама сте нещастни седеругнелите ...!

 • 7
  razbiratel avatar :-|
  razbiratel

  Цените на енергоносителите няма как да са много по различни от средноевропеиските,проблеа както винаги е в доходите!

 • 8
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Това е поредният път,когато вместо информация ни заливат с популизъм.

  9,3 % от сумата по фактура остава за ЕРП. Добре е това да стане ясно,за да може когато се задават въпроси - те да са точните и насочени към правилното място.

  А относно 'национализацията' - за сетен път се изумявам от неадекватността на някои мои съпартийци,който явно несамо нямат представа от реална икономика. Но и Маркс не са чели.

 • 9
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " ...повечето опозиционни политически партии обявиха, че ще искат национализация на трите ЕРП. "

  Социализмът не е за алчни глупаци . Капитализмът , още по-малко .

 • 10
  stan72 avatar :-|
  Станислав Генов

  Всъщност това е един много добре манипулиран протест. разни популисти, които и хабер си нямат от енергетика яхат вълната. Лошото е , че хората реагират много първосигнално. Вина в ЕРП няма - цените на енергоносителите са на международни цени. Съоръженията също. Цената на електроенергията е силно регулирана и изкуствено се поддържа ниска на практика е най-ниска в европа. Това че някой иска да се топли на ток което е пълен абсурд не значи че трябва да търси вината в ЕРП. Проблемът е, че хората имат ниски доходи. Най-лошото е че се позволява на разни лумпени отрода на болен сидеров да плещят глупости за национализации и тем подобни предизборни простотии. Като ги национализирате какво? Да не би да свалите цената на газа, нефта въглищата и пр. Да не би да премахнете необходимостта от инвестиции в преносната инфраструктура - ама като спре тока всички реват а после за 3 месечно отчитане пак реват ако трябва да се дадат пари за рехабилитация пак реват. Ако ще не държавата ако ще некой Катарски шейх да дойде няма как тока да е без пари. На ЕРП тата са им стъпили на врата от ДКЕВР и те естествено гледат откъде могат да орежат разходи като просто са оставили инфраструктурата на доизживяване. А и не може да се топлиш на ток и после да ревеш че ти е скъпо


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход